بررسی طرح حمایت از تولید ملی در مرکز پژوهشها
گروه صنعت و معدن - در آخرین فصل سال و پس از کش و قوسهای فراوان طرح حمایت از تولید بالاخره به مجلس رسید. تاخیر صورت گرفته در حالی است که امسال سال حمایت از تولید ملی نامگذاری شده و قرار بود تدوین این طرح کمکی باشد برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی، طرحی که به تازگی به مجلس رسیده و زمان نهایی شدن و اجرای آن هنوز مشخص نیست.
عکس: آکو سالمی
گروه صنعت و معدن - در آخرین فصل سال و پس از کش و قوسهای فراوان طرح حمایت از تولید بالاخره به مجلس رسید. تاخیر صورت گرفته در حالی است که امسال سال حمایت از تولید ملی نامگذاری شده و قرار بود تدوین این طرح کمکی باشد برای رفع مشکلات واحدهای تولیدی، طرحی که به تازگی به مجلس رسیده و زمان نهایی شدن و اجرای آن هنوز مشخص نیست. طرح حمایت از تولید ملی با هدف تقویت شرکتهای صنعتی، معدنی و کشاورزی، حفظ رقابت پذیری، بهبود نسبی فضای کسبوکار، کاهش هزینههای جاری با هدف کاهش هزینه تمام شده کالاها در شرایط رکود-تورمی، حفظ اشتغال موجود، بازگشت کلیه بنگاههای اقتصادی- تولیدی که به هر دلیلی تعطیل شدهاند، توسعه کارآفرینی و مشارکت بیشتر تشکلهای صنعتی برای اجرای اهداف برنامه پنجم توسعه در دستور کار قرار گرفته است. در این خصوص هفته گذشته مجلسیها با حضور صاحب نظران حوزه تولید در مرکز پژوهشهای مجلس نشست تخصصی برای بررسی طرح ارائه شده به مجلس برگزار کردند. یکشنبه گذشته نیز مجلسیها بار دیگر طرح پیشنهادی را بررسی کردند اما ظاهر این طرح تا نهایی شدن هنوز راه طولانی در پیش دارد.
این طرح در ۳۰ ماده واحده تدوین شده که اطلاع قبلی ممنوعالخروج بودن صاحبان و مدیران بنگاههای اقتصادی در صورتی که بدهی مالیاتی آنها قطعیت یافته و بیش از ۲۰میلیارد ریال باشد کاهش حق بیمه سهم کارفرما از ۲۳درصد به ۸درصد، اولویت قرار گرفتن بنگاههای اقتصادی- تولیدی برای دریافت تسهیلات بانکی و... از جمله مهمترین مواد آن است.
در جلسه برگزار شده حمیدرضا فولادگر رییس کمیسیون حمایت از تولید ملی و نظارت بر اصل ۴۴ قانون اساسی، احمد توکلی عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات، حسین گروسی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس، رضا عبداللهی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در مجلس، غلامرضا نوری عضو کمیسیون کشاورزی و نمایندگان بخش خصوصی حضور داشتند.
فولادگر در جلسه بررسی طرح حمایت از تولید ملی که در محل این مرکز برگزار شد، گفت: باید دید در سال جاری با محوریت سال تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی، مشکلات فعلی تولیدکنندگان چیست و چه راهکارهایی برای حمایت از تولید ملی میتوان در نظر گرفت؛ چراکه جامعه انتظار دارد تا نهادها اقدامی عملی در جهت حمایت از تولید ملی انجام دهند.
نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه در این جلسه تصمیمی برای بررسی تمام مشکلات اقتصادی کشور نداریم، افزود: باید دید که حمایت از تولید ملی چگونه و بر چه اساس است تا به صورت کاربردی عملی شود.
باید واقعیتها مشخص شود
سید محمد میرمحمدی عضو خانه کشاورز، در این جلسه درباره موضوع تولید ملی در بخش کشاورزی، تصریح کرد: باید واقعیتهای موجود در هر بخش از تولید مشخص و وضع موجود بررسی و بر اساس آن مسیر مطلوب ترسیم شود و در نهایت سازوکارهای لازم در این زمینه به کارگرفته شود.
عضو خانه کشاورز در تشریح عوامل تاثیرگذار در بخش تولید، بهویژه تولیدات کشاورزی، تاکید کرد: زمین، آب، خاک، نیروی انسانی از عوامل موثر در بحث تولید در حوزه کشاورزی هستند که باید مشخص شود وضعیت این نهادهها به چه صورت است و در کدام بخشها کمبود احساس میشود و نحوه مصرف آن به چه صورت است.
وی با بیان اینکه باید موانع تولید در هر یک از بخشها مورد توجه قرار بگیرد، ادامه داد: این موانع میتواند کمبودهای منابع، محدودیتهای قانونی، تنگناهای تامین نهادههای تولید و عدم تامین سرمایه لازم برای تولید یا بیثباتی در قوانین و مقررات باشد.
میرمحمدی با بیان اینکه باید روی مشوقهای لازم برای ارتقای تولید در بخشهای مختلف مورد توجه قرار بگیرد، توضیح داد: باید به درستی بررسی شود که اعطای تسهیلات، ایجاد معافیتهای مالیاتی، در چه نقاطی باید انجام بگیرد تا روش سنتی تولید به تولید مکانیزه و پیشرفته تبدیل شود.
وی با تاکید براینکه مشکلات فعلی تولید باید فهرست بندی شود، یادآور شد: ضرورت دارد تا با برون رفت از وضع موجود تولید راهکارهای تشویقی درنظر گرفته شود تا حمایت از تولید به درستی انجام شود.
عضو خانه کشاورز با بیان اینکه تولید بدون تولید کننده مفهوم پیدا نمیکند، گفت: جریانهای فنی و تخصصی که در امر تولید باید به کار گرفته شود و حمایت از تولید کنند باید در نظر گرفته شوند تا مشوقهایی برای تولیدکننده اتخاذ شود.
تولید نیازمند شوک
آرمان خالقی عضو خانه صنعت، معدن و تجارت ایران نیز در این خصوص افزود: هنوز نتوانستهایم خود را با اقتصاد بینالمللی تطبیق دهیم و بر این اساس در اقتصاد بستهای قرار گرفتیم که اگر بخواهیم در اقتصاد جهانی قرار بگیریم یک شوک شدید به تولید داخلی وارد میشود.
عضو خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تصریح کرد: باید ستاد متمرکزی درباره اقتصاد کشور ایجاد شود تا سیاستهای اقتصادی کشور در یکنقطه تعیین شود و بر این اساس وجود این ستاد الزامی است و تمام قوا باید در این ستاد عضو باشند تا حمایت واقعی از تولید صورت بگیرد.
محمدرضا نعمتزاده، مدیرعامل شرکت توسعه تجارت نیز با بیان اینکه باید بحث کار و تولید ملی یک هدف ملی درنظر گرفته شود، تاکید کرد: باید هر سه قوه حمایت از تولید را آرمان خود قرار دهند و بر این اساس هر عاملی که مانعی بر راه تولید ملی ایجاد میکند باید کنار گذاشته شود.
نعمت زاده ادامه داد: با شناسایی مشکلات و موانع موجود بر سر راه تولید کشور مشکلات تولیدکنندگان به صورت ریشهای برطرف خواهد شد.
هوشنگ فاخر عضو اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران نیز با بیان اینکه اکنون برای گشایش اعتبار بانکها ۱۲۰ درصد سپرده میگیرند، توضیح داد: اگر منابع مالی تامین نشود عوامل تولید با مشکلات عمدهای مواجه میشوند و در صورتی که نقدینگی مورد نیاز تامین شود برخی بخشهای تولیدی میتوانند با شرایط بهتری از گذشته کار کنند.
ادغام به ضرر صنایع و معادن بود
احمد توکلی نیز در این جلسه با بیان اینکه بخش تولید سالهاست مورد غفلت واقع شده است، گفت: وقتی قرار بود وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی ادغام شود من گفتم که این ادغام به ضرر صنایع و معادن تمام میشود.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی افزود: بر اساس ادغام این دو وزارتخانه تغییرات به نفع بازار مصرف و به ضرر تولیدکننده است و اجرای هدفمندی یارانهها به شکل کنونی آن ضد تولید عمل کرد و فرصتی به بخش تولید داده نشد و کمکی هم به این بخش صورت نگرفت که در نهایت باعث شد تا رکود بخش تولید تشدید شود.
وی با بیان اینکه حل رکود ناشی از هدفمندکردن یارانهها در تولید با روش تغییر در فناوری ممکن است، تصریح کرد: افزایش نرخ ارز باعث شد تا زمینه تغییر فناوری ایجاد نشود که این ضربه سنگینی به بخش تولید وارد کرد.
این نماینده مردم در مجلس نهم تاکید کرد: سیاستهای مخرب دولت در طول این سالها و مدیران ناتوان به کارگرفته شده و عدم ایفای اختیارات دولت در سالهای اخیر باعث شده تا تنها راهکار حل مشکل بخش تولید اقتصادی محض نباشد، بلکه برای حل مسائل باید راهحل سیاسی را درنظر گرفت؛
چراکه تا وقتی این دولت است کارهای زیادی نمیشود برای بهبود وضع تولید در پیش گرفت.
توکلی با بیان اینکه سیاست پول تقسیم کردن پول بین مردم سیاستی مخرب است، یادآور شد: دولتها در دنیا بر سر کار آمدهاند تا با اداره درست کشور، مردم با تفکر و تدبیر و ابتکار ثروت خلق کنند.
وی با بیان اینکه، با سیاستهای کنونی دولت مشکل بخش تولید قابلیت حل شدن ندارد، توضیح داد: با وجود اینکه ۷۰ تا ۸۰درصد عرضه ارز در کشور از سوی دولت انجام میگیرد نمیتوان از نرخ ارز ثابت صحبت کرد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات در مجلس نهم، با بیان اینکه حکم در بازار باید به سود تولید انجام شود ادامه داد: تا این دولت بر سرکار است اقدامهای حمایتی از بخش تولید جوابگوی مشکلات این حوزه نیست.
ارسال نظر