تکانه انتخاباتی به بازار

گروه صنعت و معدن- محبوبه فکوری: انتخابات دهم ریاست جمهوری نیز به اتمام رسید و شیوه‌های تبلیغاتی کاندیداها در این دوره باعث رونق هرچند مقطعی بسیاری از صنوف کشور شد. در این میان بسیاری از فعالان صنعت، اثر این دوره زمانی را در رونق صنعت پررنگ و بسیار آن را بی‌تاثیر می‌دانند. از کاغذ و مقوا و پارچه گرفته تا تغییر رنگ سال. اما در این میان خبرهایی نیز از واردات خودکار و کاغذ و مقوا نیز شنیده می‌شود که البته هیچ مقام رسمی آن را تائید نکرده است. برخی نیز معتقدند که کاندیداها با الهام از بسیاری اصول، به صرفه‌جویی در برخی اقلام پرداخته‌اند و نسبت به دوره‌های قبلی انتخابات، به صورت بهینه‌تری به مصرف اقلام پرداخته‌اند.

در این میان سیدعلی مدنی، رییس اتحادیه کلیشه، لیتوگراف، مهر و چاپ در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد می‌گوید: وضعیت صنف در آستانه انتخابات بسیار خوب بود و صنف لیتوگراف رونق را در آستانه انتخابات دهم تجربه کرد.

وی می‌افزاید: البته در این دوره از انتخابات اسراف کمتری از سوی کاندیداها صورت گرفته و به نظر می‌رسد که اصلاح الگوی مصرف در جریان این انتخابات نمود پررنگی داشته است. این درحالی است که رونق نیز به نسبت دوره‌های گذشته انتخابات کمرنگ تر بود.

به گفته مدنی، آن دسته از صنوفی که به دستگاه‌های پیشرفته و تکنولوژی روز دنیا مجهز شده بودند، قطعا سود بیشتری را حاصل کردند و کسانی که با دستگاه‌های سنتی سعی در فعالیت انتخاباتی در زمینه مهر، چاپ، کلیشه و لیتوگراف داشتند قطعا سود کمتری را حاصل کردند.

وی هم صنفان خود را به مجهز شدن به دستگاه‌ها و تجهیزات پیشرفته دعوت و تصریح می‌کند: در ایام انتخابات تمامی فعالان صنعت لیتوگراف و مهر به صورت ۲۴ ساعته مشغول به کار بودند و این خود باعث بروز رونقی موقتی در این صنف شد.

اما بروز شیوه جدیدی از تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری در این دوره و استفاده آنها از پارچه‌های رنگی به عنوان نماد طرفداری از یک کاندیدای خاص نیز سبب تکان بسیار جزئی در صنف فروشندگان و بنکداران پارچه شده است.

نورایی، نایب رییس اتحادیه پارچه‌فروشان نیز در این رابطه به خبرنگار دنیای اقتصاد می‌گوید: بسیاری از پارچه‌هایی که توسط طرفداران کاندیداهای دهمین دوره ریاست جمهوری مورد استفاده قرار می‌گرفت، تولید داخل بوده و وارداتی در این زمینه صورت نگرفته است.

وی اظهار می‌کند: بازار خرده فروشان پارچه در آستانه انتخابات و با وجود باب شدن حمایت از کاندیداها با پارچه‌های رنگی تغییر چندانی نداشته و در واقع رونق را به ارمغان نیاورده است، ضمن اینکه اگر ستادهای تبلیغاتی کاندیداها پارچه‌ها را به صورت کلی خریداری کرده باشند ممکن است به میزان اندک در بازار عمده فروشان تاثیرگذار بوده باشد.

در مقابل این اظهار نظر، برخی عمده‌فروشان پارچه در بازار تهران که توزیع‌کننده به سراسر کشور نیز هستند در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد این ایده را رد می‌کنند و می‌گویند: میزان پارچه‌های توزیع شده به میزانی نبوده که بتواند بازار را متحول کند، این درحالی است که حتی اگر ۱۰۰‌هزار متر پارچه از انواع مختلف نیز به فروش رفته باشد قاعدتا نمی تواند اثر در بازار عمده فروشان داشته باشد.

این فعالان صنف بنکداران پارچه معتقدند که بازار بنکداری پارچه در ایران هر روز شاهد فروش اقلام با رقم‌های بسیار بالا است و فروش پارچه به منظور تبلیغات انتخاباتی نمی‌تواند تاثیرگذار در سطح بازار باشد.

اما شاید صنف کاغذ و مقوا یکی از صنوفی باشد که خصوصا در روزهای پایانی مهلت قانونی تبلیغات کاندیداها رونق چشمگیری داشته است.

در همین رابطه داوود رحیم‌زاده، عضو هیات مدیره اتحادیه کاغذ و مقوا به دنیای اقتصاد می‌گوید: حجم کاغذهای مصرف شده در روزهای پایانی تبلیغات قانونی انتخابات ریاست جمهوری به شدت بالا رفت، اما در روزهای گذشته کاندیداها سعی در مصرف بهینه کاغذ برای تبلیغات خود داشتند.

به گفته وی به دلیل جلوگیری از اسراف بسیاری از کاندیداها، تبلیغات نتوانست تاثیر زیادی بر بازار کاغذ و مقوا داشته باشد در حالی‌که در دوره‌های قبلی انتخابات حجم بیشتری از تبلیغات صورت گرفت و بر همین اساس بازار نیز تکان خورد.

رحیم زاده گفت: به نظر می‌رسد که بازار متاثر از این تبلیغات نشده باشد و واردات نیز به شکل زیادی صورت نگرفته است.

در این میان فروش پرچم نیز رونق داشت و فعالان این صنف خبر از چشمگیر بودن فروش این اقلام می‌دهند.

به هرحال در شرایط رکود طبیعی ناشی از انتخابات، به نظر می‌رسد که تکان اندکی به این بازار نیز غنیمت است.