گروه انرژِی - غزاله طایفه‌: کمتر از یک هفته به برگزاری اجلاس آتی اوپک باقی مانده که هر یک از اعضای این سازمان گمانه‌زنی در خصوص تصمیمات وزیران نفت عضو اوپک در مورد سقف جدید تولید نفت را آغاز کرده‌اند‌. نکته‌ای که در اینجا قابل تامل است‌، این است که با توجه به شرایط اقتصاد بین‌الملل و وضعیت تقاضای نفت در جهان قطعا مهم‌ترین موضوع این اجلاس تصمیم‌گیری بر روی سقف تولید نفت خواهد بود.

در این راستا، وزیران نفت عضو اوپک اظهارنظرهای متفاوتی را در خصوص قیمت نفت و تصمیم اوپک در اجلاس ماه مه (۷خرداد ماه) عنوان کرده‌اند.

وضعیت تولید؛ محور تاکید

به گزارش مهر، وزیر نفت ایران درباره اجلاس آتی اوپک که در خرداد ماه سال جاری برگزار خواهد شد، گفت: «محور اصلی این اجلاس که ایران نیز بر روی آن تاکید خواهد داشت بررسی وضعیت تولید نفت در جهان است.»

غلامحسین نوذری تصریح کرد: «پس از ارائه مطالب و گزارش‌های نهایی در خصوص وضعیت تولید و آینده بازار نفت، ایران نیز تصمیم و پیشنهاد نهایی خود را در اجلاس مطرح خواهد کرد.»

در این بین حسین شهرستانی‌، وزیر نفت عراق به عنوان یک کشور عضو اوپک در مورد قیمت‌های نفت گفت: «تردیدی نیست که قیمت‌های نفت در سطح کنونی پایدار نخواهد بود‌. این قیمت‌ها مشوق سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نفتی جدید نیست و شمار قابل توجهی از تولیدکنندگان حاشیه‌ای با قیمت‌های کنونی نخواهند توانست به تولید ادامه دهند.»

نفت ۷۰‌دلاری

به گزارش ایرنا، وی در عین حال در مورد قیمت قابل‌قبول برای تشویق سرمایه‌گذاری گفت‌: «‌هم به نفع کشورهای تولید‌کننده و هم مصرف‌کننده است که در مورد سطحی از قیمت به توافق برسند و من فکر می‌کنم قیمت قابل‌قبول برای تشویق سرمایه‌گذاری باید ۷۰‌دلار یا بیشتر باشد.

همچنین اعضای اوپک در نشست فوق‌العاده ماه مه دوباره وضعیت عرضه و تقاضا را بررسی خواهند کرد و در مورد قیمتی که عادلانه بوده و شرکت‌ها را برای سرمایه‌گذاری تشویق کند‌، بحث و گفت‌وگو خواهند کرد.»

در همین راستا به گزارش شانا‌، عبدا... البدری‌، دبیر کل اوپک عنوان می‌کند که اوپک مایل است قیمت نفت در بازارهای جهانی به بالای ۷۰‌دلار برسد.

وی قیمت ۵۰‌دلاری برای هر بشکه نفت را کافی ندانست و افزود‌: «‌این قیمت هزینه‌های انجام شده برای سرمایه‌گذاری در آینده را پوشش نمی‌دهد و قیمتی که می‌تواند منجر به درآمدهای قابل قبول و منطقی برای اعضای اوپک باشد بالای ۷۰‌دلار است.»

وی اما عنوان کرد که با وجود کاهش تقاضای نفت و افزایش ذخیره‌های نفتی‌، انتظار نمی‌رود که تولید نفت اوپک در نشست ماه مه این سازمان با تغییری مواجه شود. به گفته البدری‌، سازمان اوپک باید ابتدا توافقنامه مورد تایید قرار گرفته در ماه دسامبر را اجرایی کرده و بعد برای هر گونه تغییر دیگر خود را آماده کند؛ اما با این شرایط نیز ممکن است وزیران اوپک در نشست ماه مه تصمیمی پیش‌بینی نشده داشته باشند.

با وجود اینکه بر اساس صحبت‌های دبیر کل اوپک بازارهای جهانی نفت به طور قطع با مازاد عرضه روبه‌رو است‌، وزیر نفت عربستان درباره میزان بالای ذخیره‌سازی‌های نفت گفت: «سرانجام آنها نیز کاهش خواهند یافت.»

در مقابل به گزارش ایسنا‌، وزیر نفت سابق عربستان عنوان کرد که این کشور از سوی برخی از اعضای سازمان اوپک از جمله ایران‌، لیبی‌، ونزوئلا و الجزایر برای موافقت با کاهش تولید در نشست آینده اوپک تحت فشار قرار گرفته است‌.

زکی یمانی مدعی شد: «کشورهایی که خواستار کاهش بیشتر تولید اوپک شده‌اند‌، آنهایی هستند که کاهش تولیدشان به چشم نمی‌آید و هیچ کس نمی‌فهمد که آیا تولید را کاهش داده‌اند یا نه؟». وی افزود: «در حقیقت آنها می‌خواهند عربستان همه این کاهش تولید را به دوش بکشد؛ به نوعی آنها می‌خواهند قیمت نفت را با استفاده از بشکه‌های نفت عربستان سعودی بالا ببرند‌.» عربستان سعودی اما نفت ۵۰‌دلاری را حامی رشد اقتصادی می‌داند و وزیر نفت این کشور عنوان کرده که نفت ۵۰دلاری که یک سوم رکورد تابستان گذشته است‌، روش ریاض برای کمک به بهبود دوباره اقتصاد جهانی است‌.

در مقابل وزیران نفت عضو اوپک‌، امیر قطر بهای ۴۰ تا ۴۵‌دلار را برای هر بشکه نفت خام رقمی مناسب برای کمک به توسعه اقتصادی کشورهای مصرف‌کننده نفت دانست‌. با این حال در طی روزهای گذشته وزیران نفت از اظهار نظر درباره نتیجه احتمالی نشست آینده اوپک خودداری؛ اما تاکید کردند که لازم است توجه خود را بر شرایط کنونی اقتصاد جهانی متمرکز کنند‌.

اعضای اوپک در آخرین نشست خود در وین در حالی تولید نفت را بدون هیچ تغییری ثابت نگه داشتند که قیمت نفت در سطح ۴۶دلار قرار داشت؛ با این حال آنها تصمیم گرفتند که به جای کاهش مجدد تولید نفت‌، اعضا را به پایبندی بیشتر به تعهدات کاهش تولید فراخوانند‌. در حال حاضر قیمت نفت در حدود ۶۰‌دلار در نوسان است و باید دید که اعضای اوپک در نشست ۱۵۳ خود چه تصمیمی خواهند گرفت.