دنیای اقتصاد- سخنان اکبر ترکان، معاون وزیر نفت مبنی بر اینکه سهمیه بهاری ۳۰۰ لیتری برای خودروهای سواری فاقد محمل قانونی بوده است، دیروز با واکنش تند محمد رویانیان، رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت مواجه شده که اعلام کرد مدعیان غیرقانونی بودن سهمیه بهاری قصد تشویش مردم را دارند؛ البته به جز معاون وزیر نفت،برخی نمایندگان مجلس از جمله رییس کمیسیون انرژی نیز ۳۰۰ لیتر سهمیه بهاری را مغایر قانون بودجه دانسته‌اند که باعث کاهش شدید سهمیه بنزین برای مابقی سال تا حد کمتر از نصف می‌شود. گفتنی است قانون بودجه سال جاری میزان بنزین مجاز برای سهمیه‌بندی را به سقف تولید داخلی محدود کرده است که بر اساس محاسبات مجلس،به سهمیه ماهانه‌ای زیر ۷۰ لیتر منجر خواهد شد و اختصاص سهمیه بیشتر به مفهوم سهمیه بندی بنزین وارداتی است که مغایر قانون است. اما محمد رویانیان معتقد است که بر اساس قانون بودجه، آنچه ممنوع شده، اختصاص یارانه‌ برای واردات بنزین است نه واردات آن. مناظره این است

سهمیه‌بهاری، قانونی یا غیرقانونی؟

گروه انرژی- به دنبال کاهش سهمیه خودروهای شخصی از ۱۲۰ لیتر به ۱۰۰ لیتر در شروع سال جدید اظهار نظرهای مختلفی در خصوص میزان سهمیه مطرح شد مبنی بر این که باید مصرف بنزین را متناسب با تولید کشور به مقدار روزانه ۴۵میلیون لیتر کاهش دهیم.

حتی صحبت‌هایی نیز در خصوص قانونی یا غیرقانونی بودن اختصاص ۳۰۰ لیتر بنزین بهاره به نقل از یک مقام ارشد نفتی منتشر شد که واکنش ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور را در پی داشت.بر این اساس رییس ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت کشور با بیان این که مدعیان غیرقانونی بودن سهمیه ۳۰۰ لیتری بهاره بنزین قصد تشویش اذهان مردم را دارند، اظهار داشت: اختصاص یارانه برای واردات بنزین ممنوع است، نه واردات آن.

به گزارش فارس، محمد رویانیان افزود: دولت با توجه به نیاز جامعه و با هدف مدیریت مصرف سوخت در کشور به اتخاذ تصمیم می‌پردازد و نمی‌توان به یکباره همه چیز را قطع کرد.

رییس ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور تصریح کرد: افرادی که ادعای غیرقانونی بودن این کار را دارند پیش از این نیز با کارهای کارشناسی یک طرفه طرح‌هایی را ارائه می‌کردند که بر اساس آن به مردم تنها ۸۰ لیتر بنزین داده شود و حالا دوباره‌ مدعی اختصاص ۵۰ لیتر بنزین به مردم شده‌اند. وی یادآور شد: کاملا معلوم است که کارها و طرح‌های آنها نه آن زمان و نه اکنون کارشناسی نبوده و تنها موجب دغدغه و تشویق مردم می‌شود.

رویانیان تصریح کرد: سیاست ستاد این است که در صورت تصویب طرح تحول در مجلس، آن را پیاده و اجرا ‌کند یا بر اساس قانون توسعه حمل و نقل عمومی تا پایان سال ۱۳۹۰ به آزاد‌سازی قیمت انرژی بپردازد. وی گفت: ما بر اساس کار کارشناسی با توجه به نیاز جامعه، مشکلات مردم و نیاز حوزه حمل و نقل تصمیم‌گیری‌ می‌کنیم. زمانی که نیاز به اختصاص بنزین بیشتر باشد، در آن زمان صادقانه موضوع را به مجلس منعکس می‌کنیم و اگر هم با موجودی و تولید کنونی بنزین کشور بتوانیم سوخت را مدیریت کنیم از همین شیوه استفاده خواهیم کرد.

در مقابل واکنش رییس ستاد، اکبر ترکان، معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت که خبر غیرقانونی بودن سهمیه بنزین بهاره به نقل از وی منتشر شده بود، برداشت یک خبرگزاری را مسبب این موضوع دانست و گفت: من کلمه‌ای مبنی بر «غیرقانونی» بودن سهمیه بنزین و اقدام دولت مطرح نکرده‌ام و مطبوعات به دلیل فضای سیاسی و انتخاباتی به جنبه‌های سیاسی نظرم که فقط قصد اطلاع‌رسانی داشتم، نگاه کرده‌اند.

به گزارش مهر، اکبر ترکان در توضیح مطالب اخیر مطرح در خصوص نحوه تخصیص سهمیه بنزین در ۳ ماهه نخست سال، گفت: در حال حاضر تولید بنزین در داخل کشور ۴۵میلیون لیتر است که طبق قانون، این میزان باید با قیمت یارانه‌ای توزیع شود و مازاد بر آن باید به نرخ آزاد عرضه شود.وی تصریح کرد: باید سهمیه‌ بنزین به گونه‌ای کم و زیاد شود که براساس ۴۵میلیون لیتر بنزین تولید داخل باشد و برای مازاد آن، نمی‌توان یارانه‌ای پرداخت کرد.به گفته ترکان، برخی رسانه‌ها نوشتند که کاهش سهمیه بنزین به دو سوم سهمیه سال قبل، پیشنهاد من بوده؛ در حالی که این موضوع پیشتر در قانون بودجه ۸۸ آمده است.

از سوی دیگر یک نماینده مجلس به نقل از شماری از نمایندگان نیز نسبت به واکنش محمد رویانیان سکوت نکرده و به توضیح طرح‌های خود مبنی بر کاهش سهمیه‌ بنزین پرداخت.حسین نجابت، یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با شانا در باره اظهار نظرهای اخیر اعضای این کمیسیون در زمینه ضرورت تغییر سهمیه بنزین خودروها تصریح کرد: نمایندگان معتقدند در صورت بروز بحران اقتصادی، باید مصرف بنزین را متناسب با تولید کشور به مقدار روزانه ۴۵‌میلیون لیتر بنزین کاهش دهیم و اظهار نظر اخیر رئیس کمیسیون انرژی مبنی بر اختصاص ماهیانه ۴۰ لیتر بنزین به خودروها نیز در چارچوب این پیش‌بینی‌ها بوده است.نجابت با ابراز ناآگاهی از هر گونه طرح تازه مجلس درباره تغییر روند سهمیه سوخت خودروها پیش‌بینی کرد سهمیه بنزین خودروها در تابستان تغییر پیدا نکند.نجابت تصریح کرد: با توجه به بالابودن مصرف و قیمت بنزین در کشور، همچنین به دلیل تحریم‌ها نمی‌توانیم در میان مدت متکی بر واردات بنزین باشیم. وی درباره طرح تحریم صدور بنزین به ایران از سوی آمریکا گفت: حتی در صورتی که آمریکا محدودیت‌هایی را برضد شرکت‌هایی که بنزین در اختیار ایران می‌گذارند، اعمال کند، این تصمیم بر روند تامین بنزین داخل کشور مانند دیگر تحریم‌ها تاثیر گذار نخواهد بود.این عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی درباره منطقی بودن روند سهمیه بندی بنزین در کشور گفت: ما از مدافعان اجرای طرح سهمیه بندی در کشور بودیم، به شرط آن که بتوانیم برای این طرح به تدریج محدودیت و جانشین مناسب انتخاب کنیم.

عکس: فارس، ابوالفضل سلمان زاده