مذاکره با واشنگتن بر سر «نابوکو»

گروه انرژی- در حالی که ۲۳ سناتور آمریکا لایحه جدیدی را برای تحریم صادرات بنزین ایران در دست تهیه دارند، نماینده دولت ایالات‌متحده می‌گوید: کشور متبوعش موافق حضور ایران در خط لوله نابوکو بوده و مذاکره با تهران در این زمینه را آغاز کرده‌اند. تهران چنین خبری را تاکنون تایید یا تکذیب نکرده است. ایرنا، خبرگزاری دولتی کشور به نقل از روزنامه کامرسانت چاپ مسکو روز دوشنبه هفته جاری اعلام کرد که نماینده ویژه آمریکا در امور دریای خزر در کنفرانس بین‌المللی گاز در صوفیه پایتخت بلغارستان وعده حمایت همه جانبه واشنگتن از طرح خط لوله گاز نابوکو را داده و این امکان نیز وجود دارد که گاز مورد نیاز پروژه از طریق ایران تامین شود.

کامرسانت به نقل از مقام آمریکایی نوشت: بدیهی است که خرید گاز از ایران برای آمریکا و برخی کشورها مشکلاتی ایجاد می‌کند، اما گفت‌وگو در این زمینه را شروع کرده‌ایم و خواهان مشارکت فعال ایران هستیم.

«ریچارد مونینگ‌استار» نماینده آمریکا در امور دریای خزر با اشاره به نیاز برای پاسخ مثبت ایران به مشارکت در طرح نابوکو گفت: امیدواریم که از این کشور پاسخ مثبت دریافت کنیم.

روزنامه روس با اشاره به اظهارات «آلکساندر وندرا» معاون نخست وزیر چک (رییس دوره‌ای اتحادیه‌ای اروپا) که از امضای توافقنامه اجرای طرح خط لوله گاز نابوکو تا ماه ژوئن آینده خبر داد، نوشت: کنفرانس صوفیه خط لوله نابوکو را که بسیاری از عدم اجرای آن خبر داده بودند، احیا کرد.

به گفته «وندرا» کنفرانس ویژه طرح «نابوکو» نیز روز هشتم ماه مه (ماه آینده میلادی) در پراگ پایتخت چک برگزار خواهد شد.

کامرسانت نوشت: تا پایان سال جاری میلادی کنسرسیوم بین‌المللی خزر تاسیس خواهد شد که به خرید گاز برای خط لوله گاز نابوکو خواهد پرداخت.

روزنامه روس در این گزارش کنفرانس انرژی صوفیه را یک ناکامی برای روسیه دانست و نوشت: اولا در این کنفرانس، بر لزوم اجرای منشور انرژی اروپا که روسیه با آن مخالفت می‌کند، تاکید شد و دوم این که طرح خط لوله نابوکو که روسیه آن را رقیب خط لوله جریان جنوبی خود می‌داند، احیا شد.

کامرسانت در پایان نوشت: ولادیمیر پوتین که از احتمال این ناکامی باخبر بود از سفر به صوفیه خودداری ورزید و وزیر انرژی دولت خود را به بلغارستان اعزام کرد.

ایسنا نیز به نقل از «ریا نووستی» اعلام کرد: ریچارد مونینگ‌استار، نماینده آمریکا در امور انرژی اورآسیا با بیان این‌که آمریکا مایل است از گاز ایران برای تامین انرژی غرب استفاده شود، گفت: این مساله می‌تواند از موارد تشویقی در مذاکرات با ایران باشد.

به گزارش ریا نووستی از روزنامه کامرسانت، حضور پررنگ نماینده آمریکا در این نشست درحالی بود که ولادیمیر پوتین، نخست وزیر روسیه از شرکت در این اجلاس در صوفیه امتناع کرده است.

۲۴ سناتور آمریکایی لایحه جدیدی را برای تحریم بنزینی ایران در بازارهای جهانی آماده کرده‌اند.

از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از آسوشیتدپرس، ۲۴ سناتور آمریکایی به دنبال تصویب لایحه‌ای کاملا مشابه با لایحه قبلی ارائه شده در مجلس نمایندگان آمریکا مبنی بر تحریم بنزینی ایران هستند.

این سناتورهای آمریکایی هدف از این اقدام را حمایت از سیاست‌های باراک اوباما رییس‌جمهور آمریکا در برابر ایران اعلام کردند.

«ایوان بی» سناتور دموکرات آمریکایی که جزو ۲۴ سناتور حمایت‌کننده از تحریم بنزین ایران است، گفت: این لایحه در صورت تصویب، به دولت اوباما این اختیار را می‌دهد که تمام شرکت‌های آمریکایی و بین‌المللی مشارکت‌کننده در معاملات بنزینی، ایران را تحریم کنند.

همچنین «جان کیل» سناتور حزب جمهوری‌خواه و «لیبرمن» از سناتورهای مستقل آمریکایی در اظهار نظری هدف از این لایحه را کمک کردن به دولت اوباما برای اخذ امتیاز در مذاکرات هسته‌ای با ایران عنوان کردند.

این در حالی است که شرکت‌های تحریم شده در این لایحه، «بریتیش پترولیوم» انگلیس، «ریلاینس» هند، «توتال» فرانسه، «ویتول» و «ترافیگورای» سوئیس هستند.

این روزها تعداد زیادی از کشورهای غربی نیز به جای پیروی از سیاست تحریم ایران توسط آمریکا، بیشتر به دنبال منافع اقتصادی خود با کشورمان بوده‌اند.

دعوت ایران به نشست سران

۱۸ اردیبهشت ماه (۸ ماه مه) در پراگ اجلاس غیر رسمی سران برای بررسی اجرای پروژه نابوکو برگزار می‌شود و قرار است در این اجلاس از سران کشورهای اصلی عرضه‌کننده گاز به نابوکو دعوت ‌شود که در میان آن‌ها برخی کشورهای اتحادیه اروپا، آذربایجان، ترکیه و ترکمنستان نیز وجود دارند.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری نووستی، گفته شده است که ایران نیز به عنوان ناظر دعوتنامه دریافت می‌کند. این در حالی است که آمریکا مخالف حضور ایران در این پروژه است. از سوی دیگر یک مقام نفتی با اشاره به مسیرهای در حال بررسی انتقال گاز ایران به اروپا می‌گوید: دو شرکت اروپایی در حال بررسی ۵ مسیر انتقال گاز ایران به اروپا هستند.

سیدرضا کسایی‌زاده، مدیرعامل شرکت صادرات گاز ایران می‌افزاید: خط لوله نابوکو، خط لوله پرشین، خط لوله مسیر عراق- سوریه- اروپا و دو مسیر دیگر که در محدوده نابوکو و پرشین هستند این ۵ طرح را تشکیل می‌دهند که البته تاکنون هیچ مسیری انتخاب نشده است.

وی با تاکید بر اینکه سیاست ایران تحویل گاز در مرز ایران و ترکیه به شرکت‌های خریدار اروپایی است، گفت: پس از آن موضوع ساخت خط لوله و امنیت عبور آن باید توسط شرکت‌های خریدار تامین شود، اگر چه در این زمینه امنیت تقاضا و امنیت خط لوله برای ما به عنوان کشور صادرکننده مهم است.