گروه انرژی- غزاله طایفه: چهاردهمین نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی در حالی در تهران در حال برگزاری است که با حاشیه‌های فراوانی روبه‌رو شده است.

شاید یکی از بارزترین نمودهای نمایشگاه امسال، نحوه حضور شرکت‌های خارجی از کشورهای مختلف است. جای خالی گازپروم

به گزارش خبرنگار ما، امسال کشور روسیه حضوری بسیار کم‌رنگ داشته، به‌گونه‌ای که تنها نام ۷ شرکت در میان ثبت‌نام‌کنندگان روسی در این نمایشگاه دیده می‌شود.

این در حالی است که سال گذشته بالغ بر ۳۰ شرکت روسی در نمایشگاه نفت تهران حضور داشتند که نام شرکت گازپروم به‌عنوان بزرگ‌ترین شرکت گازی جهان در میان آنها دیده می‌شد.

با اینکه روس‌ها بارها اعلام کرده‌اند که خواهان سرمایه‌گذاری نفتی در ایران هستند و حتی در اواخر سال ۸۷ تفاهم‌نامه همکاری با ایران امضا کردند، اما واقعیت قضیه حکایت از موضوع دیگری دارد.

انجام سوآپ گازی بین دو کشور، ایجاد شرکت مشترک نفت و گاز و سوآپ نفت خام از جمله محورهای مهم این تفاهم‌نامه اعلام شده بود و ایران ۱۷ حوزه نفتی و گازی را به شریک، رقیب یا همسایه شمالی خود بفرما زده است.

اما اینکه بازی روس‌ها به چه نحو خواهد بود و دلیل حضور کم رنگ آنها در نمایشگاه چهاردهم نفت به چه دلیل است، سوالی است که فعلا در میان هیاهوی نمایشگاه بی‌پاسخ مانده است.

حضور فعال آلمان

در مقابل، کشور آلمان با حضور ۹۰ شرکت یکی از فعال‌ترین کشورها در نمایشگاه چهاردهم نفت، گاز و پتروشیمی است.

بعد از امضای تفاهم‌نامه شرکت بایرن گاز آلمان با شرکت ملی گاز ایران به نظر می‌رسد که آلمان تمایل بیشتری برای حضور در ایران و نشان دادن آخرین دستاوردهای خود در صنعت نفت دارد.

خرید تجهیزات «سی.ان.جی» و مشارکت در بخش صنایع پایین دستی گاز از جمله ساخت پالایشگاه‌های گاز از مهم‌ترین محورهای این تفاهم‌نامه بود که امضای آن نیز بازتاب‌های متفاوتی در رسانه‌های جهانی در پی داشت. شرکت بایرن گاز آلمان یکی از شرکت‌هایی است که در حال حاضر در زمینه خرید، فروش، انتقال و توزیع گاز طبیعی در کشور آلمان فعالیت می‌کند.

به نظر می‌رسد که با وجود تحریم‌های مختلفی که برای ایران در نظر گرفته شده، آلمان‌ها قصد عبور از این تحریم‌ها را داشته و خواهان حضور بیشتر در ایران هستند.

هم شرقی هم غربی

بعد از آلمان، چین با ۷۴ شرکت و انگلستان با ۴۶ شرکت به ترتیب در رتبه دوم و سوم قرار دارند.

به نظر می‌رسد که تمایل ایران و چین بر گسترش روابط دو کشور در بخش انرژی و انجام مذاکرات متعدد در زمینه همکاری‌های فنی، بررسی موضوع ازدیاد برداشت از مخازن،‌ فروش «ال.ان.جی» و حضور چینی‌ها در میدان گازی پارس جنوبی و آزادگان از جمله دلایلی باشد که زمینه حضور بیشتر چینی‌ها را در نمایشگاه امسال فراهم کرده است.

توتال از بایرن عقب نمی‌ماند

در میان اسامی شرکت‌کنندگان خارجی در نمایشگاه امسال نام شرکت توتال فرانسه نیز دیده می‌شود. اگر چه این شرکت با روند توسعه فاز ۱۱ و پروژه پارس ال.ان.جی ایران را با تاخیرهای زیادی روبه‌رو ساخت و به نوعی از حضور در این پروژه‌ها کنار کشید، اما ظاهرا هنوز حاضر نیست که برند خود را از نمایشگاه نفت ایران که در سطح وسیعی برگزار می‌شود، خارج کند و بازار ایران را هم از دست بدهد. در این راستا فیلیپ روشو، مدیر شرکت توتال در خاورمیانه و مسوول پروژه‌های ایران در شرکت توتال روزگذشته با اشاره به اینکه ایران از ذخایر قابل توجه نفت و گاز بهره‌مند است و برای شرکت توتال جایگاه ویژه‌ای دارد، افزود: «شرکت توتال فرانسه از گذشته تاکنون پروژه‌های بسیاری را در ایران انجام داده است.»

وی ابراز امیدواری کرد همکاری توتال و وزارت نفت گسترش یابد و این شرکت پروژه‌های دیگری در ایران داشته باشد.

آمریکایی‌ها هم آمدند

حضور چند شرکت آمریکایی در نمایشگاه امسال نشان از اجرای گام اول سیاست تغییر دارد. در این فهرست نام شرکت‌هایی چون Controlair، Ametek، Donaldson، Megabras، Dynisco، yamato، Americana Gio Tormene و Ario Steel Control دیده می‌شود.

لغو چند مصاحبه

با اینکه تصور می‌شد که روزگذشته به عنوان اولین روز بازدید عمومی از نمایشگاه مساوی با برگزاری کنفرانس خبری مدیران نفتی باشد، اما اکثر کنفرانس‌های خبری از جمله مصاحبه خبری وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت به دلایل مختلف لغو شد. همچنین برگزاری نمایشگاه نفت در این سطح وسیع همواره طی سال‌های گذشته شاهد امضای قراردادها و مذاکرات مختلف در زمینه انرژی بوده، اما امسال در حاشیه برگزاری نمایشگاه که می‌تواند محل مناسبی برای انعقاد قرارداد باشد، پیش‌بینی نشده است.