گزارش انرژی - صدای لغو تحریمها شنیده میشود
۴میلیارد دلار فاینانس اروپایی رسید
گروه انرژی – همزمان با درخواست جدید باراک اوباما، رییسجمهور جدید آمریکا برای از سرگیری مذاکره با ایران، محمود احمدینژاد، رییسجمهور کشورمان در راهپیمایی ۲۲ بهمن گفتوگوی بدون شرط و با تغییر بنیادی را پیششرط مذاکره با آمریکا دانست.
توتال به مذاکرات بازگشت
گروه انرژی - همزمان با درخواست جدید باراک اوباما، رییسجمهور جدید آمریکا برای از سرگیری مذاکره با ایران، محمود احمدینژاد، رییسجمهور کشورمان در راهپیمایی ۲۲ بهمن گفتوگوی بدون شرط و با تغییر بنیادی را پیششرط مذاکره با آمریکا دانست. اما در این بین گویی اروپا پیشدستی کرده و با صدور پالسهای جدید، خواستار از سر گیری مذاکرات خود با ایران در زمینه انرژی بهخصوص در پروژههای نفتی و گازی در شرایط تحریم شده است. این در حالی است که در دوران ریاستجمهوری بوش اکثر شرکتهای بزرگ نفتی تحت فشارهای دولت آمریکا اعلام کرده بودند که سرمایهگذاری جدیدی را در ایران انجام نخواهند داد؛ اما در شرایط فعلی که احتمال از سر گیری مذاکرات ایران و آمریکا چندان دور از ذهن نیست، موضع این شرکتها نشان از لغو تحریم میدهد.
فاینانس ۴میلیارد یورویی
در قدم اول کنسرسیومی متشکل از سه کشور آلمان، سوئیس و چین برای فاینانس حدود ۴میلیارد یورویی در فاز ۱۷ و ۱۸ پارسجنوبی اعلام آمادگی کردهاند و تفاهمنامه اولیهای نیز در این زمینه امضا شده است. به گزارش فارس، علی وکیلی، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درخصوص وضعیت فازهای ۱۷ و ۱۸ پارسجنوبی اظهار داشت: در حال مذاکره با یک کنسرسیوم خارجی هستیم و تفاهمنامه اولیه آن نیز امضا شده است. وی افزود: براساس این تفاهمنامه مقرر شد به میزان سرمایه موردنیاز توسعه این فازها، کنسرسیوم مذکور فاینانس آن را تامین نماید.
پرستیژ برای رپسول
از سوی دیگر موضع اسپانیا نیز در این شرایط به سمت ادامه دادن مذاکرات خود با شرکت ملی نفت ایران درباره پیشرفت پروژه پرشین ال.ان.جی تغییر کرده است. به گونهای که یک مقام مسوول در شرکت رپسول اسپانیا پیشبرد این پروژه را به دلیل پرستیژی که در خاورمیانه به آنها میدهد مهم تلقی کرده است.
به گزارش شانا به نقل از رویترز «ماریکیو ماریاکو»، معاون مدیر بخش ال.ان.جی شرکت رپسول اسپانیا اعلام کرد: در حال حاضر پروژه پرشین ال.ان.جی اهمیت بسیار زیادی برای ما دارد و ما گفتوگوهای خود را با شرکت ملی نفت ایران و شرکت شل درباره پیشرفت این پروژه ادامه میدهیم. لازم به ذکر است رپسول، شل و شرکت ملی نفت ایران قرارداد اولیهای را در سال ۲۰۰۲ برای توسعه فاز ۱۳ پروژه پرشین ال.ان.جی امضا کردهاند.
ورودتوتال به مذاکرات
در این بین اظهارنظر مقامات شرکت توتال فرانسه نیز از توجه خبرگزاریها دور نمانده است؛ به گونهای که این شرکت اعلام کرده مذاکرات خود را با ایران در خصوص پروژه پارس ال.ان.جی از سر گرفته است. به گزارش ایسنا به نقل از رویترز «ایولوییس داریکار»، مدیر امور اکتشاف و تولید توتال اظهار داشته: مذاکرات با ایران درباره قرارداد بزرگ گازی در پروژه پارس ال.ان.جی همچنان ادامه دارد، ولی این مذاکرات به کندی پیش میرود. این شرکت بزرگ نفتی جهان سال گذشته اعلام کرده بود که ایران همچنان یکی از کشورهای مهم و دارای اولویت برای سرمایهگذاری است، ولی تنشهای سیاسی تا حدودی سرمایهگذاری را سخت کرده است. مدیر اکتشاف و تولید توتال به خبرنگاران گفت: ما همچنان با مقامهای ایرانی در خصوص پروژه پارس ال.ان.جی در تماس هستیم و مذاکرات به کندی پیش میرود. ما باید شرایط بینالمللی را نیز در نظر داشته باشیم. داریکار اعلام کرد: مذاکرات هنوز به مراحل نهایی نرسیده و تا زمان تصمیمگیری نهایی برای سرمایهگذاری زمان زیادی باقی مانده است. وی افزود: ما باید مطالعات خود را درباره طراحی پروژه و هزینههای آن ادامه دهیم. ولی مطالعات هنوز به پختگی کافی نرسیده تا تصمیمگیری در خصوص سرمایهگذاری انجام شود. شرکت فرانسوی توتال تفاهمنامهای با شرکت ملی نفت ایران برای توسعه بخشهایی از پارس جنوبی و همچنین پروژه پارس ال.ان.جی دارد، ولی این تفاهمنامه با تاخیر زیادی برای تصمیمگیری نهایی قرارداد مواجه شده است. این مقام فرانسوی در این خصوص گفت: بسیاری از قراردادها باید مورد مذاکره قرار گیرد؛ نهتنها قرارداد توسعه میدان، بلکه قرارداد سهامداری و تقسیمبندی پروژه نیز مورد مذاکره قرار دارد.
وی ادامه داد: اخیرا توافق کردهایم که چینیها در هنگام تصمیمگیری برای سرمایهگذاری به این پروژه بپیوندند.
اینکه توتال نیز واکنش مشابهی را همانند دیگر شرکتهای بزرگ نفتی اروپایی در مورد از سرگیری مذاکرات خود با ایران نشان میدهد را باید همسو با دیدگاه لغو تحریم علیه ایران تلقی کرد. در همین حال در شرایطی که شرکتهای اروپایی خواستار از سرگیری مذاکره با ایران شدهاند، احتمال استفاده از گاز ایران در فاز نخست پروژه خط لوله نابوکو نیز قوت گرفته است.
احتمال ورود ایران به نابوکو
اگرچه ایران در آخرین نشست این پروژه در بوداپست مجارستان به دلیل اختلاف نظر با آمریکا دعوت نشده بود، اما کنسرسیوم نابوکو احتمال استفاده از گاز ایران در نقطه آغازین راهاندازی خط لوله نابوکو را مطرح کردهاند.
به گزارش ایسنا به نقل از پرس.تی.وی «رینهارد میچک»، مدیرعامل کنسرسیوم نابوکو عنوان کرد: این پروژه میتواند در ایران، گرجستان یا ترکیه کار خود را آغاز کند و اعضای این کنسرسیوم همه گزینهها را بررسی میکنند. وی افزود: ما همه گزینهها را بررسی میکنیم. مهمترین مساله برای ما امکانسنجی پروژه است.
خواست عراق برای توسعه همکاری
در این بین نخستوزیر عراق نیز از این قافله عقب نمانده و توسعه همکاریهای انرژی کشورش را با ایران خواستار شده است.
به گزارش ایسنا، نوری مالکی در دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد: اکنون زمان لازم برای اجرای توافقات امضا شده میان دو کشور مناسب و شرایط عراق در ماههای گذشته بهبود پیدا کرده است.
هرچند بسیاری از تحلیلگران انرژی کشور بر این باورند که صنعت نفت در خط مقدم تحریم سیاسی و اقتصادی قرار گرفته است، اما از سرگیری مذاکرات کشورهای بزرگ نفتی اروپایی برای ادامه همکاری با ایران، امضای قرارداد توسعه ۱۰ میدان نفت و گاز و صادرات گاز به کشور سوئیس به ارزش تقریبی ۶۱میلیارد دلار در ۱۸ ماه اخیر، نشان از این دارد که با فعال شدن دیپلماسی در صنعت نفت و گاز میتوانیم شاهد تبدیل شدن تهدیدها به فرصت باشیم.
ارسال نظر