انتظار صرفهجویی ۱۵۰۰ مگاواتی از لامپهای جدید
گروه انرژی- محبوبه فکوری: وزارت نیرو با فروش لامپهای کم مصرف LED، ا۸ تا ۱۲هزار تومانی انتظار دارد که بتواند ۵۰درصد ۳هزار مگاوات کسری احتمالی برق در تابستان سال ۸۸ را جبران کند. مسابقه نابرابر تولید و مصرف برق در کشور هم اکنون به یک معضل جدی تبدیل شده و برنامهریزان را بر آن داشته است که این بار خود را به استفاده از ابزارهای کاهنده مصرف تجهیز کنند و با آمادگی بیشتر وارد این عرصه شوند؛ چرا که علاوه بر تولید باید در زمینه بهینهسازی گامهایی برداشت تا بتوان این مسابقه را به یک نبرد برد-برد برای صنعت برق کشور تبدیل کرد.
اکنون پس از توزیع ۵۰میلیون شعله لامپ کم مصرف و با توجه به در نظر گرفتن بودجه ۱۰۰میلیارد تومانی برای گسترش این لامپها در لایحه بودجه سال ۸۸، کمکم پای لامپهای کم مصرف پیشرفتهتری به نام (Light Emmitted Diode) یا LED به معنای «دیود ساطعکننده نور» به کشور در حال باز شدن به عرصه برق کشور است و این لامپها که قهرمانان ناشناخته جهان الکترونیک نام گرفتهاند، زیر چتر حمایتی دولت قرار خواهند گرفت.
در این ارتباط حسین لوایی، مدیرعامل سازمان بهرهوری انرژی ایران (سابا) در گفتوگو با خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: اعتبارات سال ۸۸ وزارت نیرو برای گسترش تولید و توزیع لامپهای کم مصرف به سمت تولید لامپهای پربازده اعم از لامپهای کم مصرف معمولی و LED سوق یافته است، این در حالی است که کارخانجات تولید لامپهای کم مصرف معمولی هم اکنون به اندازه کافی در کشور توسعه یافتهاند.
وی افزود: در حال حاضر ۳۰کارخانه سازنده داخلی در کشور به امر تولید لامپهای کممصرف معمولی میپردازند که بر این اساس با اختصاص ۱۰۰میلیارد تومان منبع مالی از سوی دولت، حدود ۴۰میلیون رشته از این نوع لامپها در کشور توزیع شده و ظرف دو ماه پایانی سال نیز ۱۰میلیون رشته لامپ دیگر توزیع میشود.
به گفته لوایی، وزارت نیرو در نظر دارد حمایتهای لازم را برای اختصاص بخشی از ظرفیت این کارخانهها به تولید لامپهای LED اختصاص دهد، ضمن اینکه مطالعاتی در این زمینه انجام و فراخوانی برای حضور علاقهمندان به تولید اینگونه لامپها از سوی وزارت نیرو انتشار یافته که در این راستا ۱۴شرکت برای حضور در عرصه تولید این لامپها اعلام آمادگی کردهاند.
بر همین مبنا، دولت سیاستهای خود برای حمایت از لامپهای LED را در سال ۸۸ در دستور کار خود قرار داده است؛ چرا که از جمله مزایای استفاده از LED به جای لامپهای کم مصرف معمولی این است که نور را در جهت خاصی متمرکز میکند و به سختی میشکند، ضمن اینکه بازدهی این لامپها ۵ برابر لامپهای کممصرف معمولی و نوردهی آنها به مراتب بالاتر از این لامپها است. از سوی دیگر، مصرف برق به میزان یک دهم لامپهای معمولی ۱۰۰وات، عمر بالا تا ۵ سال گارانتی بدون نیاز به تعمیر، نوردهی بالا از جمله ویژگیهای این لامپها است.
وی ادامه داد: مطالعاتی برای شیوه و مکانهای استفاده از لامپهای کم مصرف LED در حال انجام است. این در حالی است که بازدهی این لامپها در حد لامپهای کممصرف است ولی به دلیل انعکاس نور در مسیری مشخص، بازدهی آنها بیشتر به نظر میرسد.
مدیرعامل سازمان بهرهوری انرژی ایران در خصوص عمر اینگونه لامپها خاطرنشان کرد: عمر مفید لامپهای LED بالغ بر ۵۰هزار ساعت است که در لامپهای کممصرف معمولی این رقم، ۸ تا ۱۰هزار ساعت است، البته قیمت این لامپها به مراتب بالاتر از لامپهای کممصرف معمولی است.
لوایی ادامه داد: به صورت کلی قیمت هر رشته لامپ ۳ و ۵ وات کممصرف LED در بازار آزاد ۸ تا ۱۲هزار تومان است که هنوز مشخص نیست که آیا همین قیمت برای لامپهای تولید داخل اعمال خواهد شد یا خیر.
اما سوال مطرح در این رابطه این است LED که آیا وزارت نیرو با توزیع لامپهای کم مصرف ۸ تا ۱۲هزار تومانی میتواند معجزهای را در کاهش مصرف رخ دهد یا خیر؟
پاسخ این مقام مسوول در وزارت نیرو به این سوال این گونه است. چنانچه این لامپها در جای خود مورد مصرف قرار گیرند قطعا توجیه فنی - اقتصادی دارد، اما به هر حال قیمت تمام شده لامپها برای تولید و مصرف داخلی هنوز مشخص نیست؛ چرا که بسته به راندمان، قیمت متفاوت است. به گزارش خبرنگار ما، قیمت تمام شده تولید هر رشته لامپ کممصرف معمولی در کشور ۲۵۰۰تومان است که با هزینه توزیع به ۲۸۰۰تومان میرسد، اما دولت با اختصاص یارانه، این لامپها را برای هر مشترک به قیمت ۱۱۵۰تومان توزیع میکند که حدود دو سوم آن یارانه است، بنابراین نظر به اختصاص ۱۰۰میلیارد تومان یارانه توزیع و تولید لامپهای کم مصرف در لایحه بودجه سال ۸۸ به نظر میرسد وزارت نیرو لامپهای LED را به قیمت کمتر در اختیار مردم و دستگاههای دولتی قرار دهد.
لوایی گفت: وزارت نیرو این میزان اعتبار را برای تولید و توزیع ۵۰میلیون رشته لامپ کممصرف در نظر گرفته است که قسمتی از این یارانه به توزیع لامپهای کم مصرف LED اختصاص مییابد. هم اکنون وزارت نیرو به صورت آزمایشی، استفاده از لامپهای کم مصرف LED در معابر را در دستور کار خود قرار داد ممکن است استفاده از آن در چراغهای راهنما و پارکها نیز مورد توجه قرار گیرد.
اما نکته قابل توجه این است که براساس آمارهای شرکت مادر تخصصی توانیر، هر یکمیلیون رشته لامپ کممصرف معمولی به میزان ۳۰ مگاوات، صرفهجویی در مصرف برق را سبب میشود که به نظر میرسد با بکار بستن ۵۰میلیون رشته لامپ کم مصرف در سال آتی بتوان به این میزان صرفهجویی دست یافت.
این در حالی است که اختصاص ۱۰۰میلیارد تومان یارانه تولید و توزیع لامپهای کممصرف و الزام بسیاری از نهادهای دولتی برای استفاده از این تجهیزات کاهنده در کشور، شاید فتح بابی برای شیوع و گسترش استفاده از این لامپها و ورود تکنولوژیهای مربوط به آن در کشور بود.
با توجه به پیشبینیهای وزارت نیرو و عدم بارشهای مطلوب جوی، میزان مصرف برق در پیک تابستان سال آینده به ۴۱هزار مگاوات میرسد که نظر به تولید ۳۸هزار مگاواتی و نبود نیروگاههای برق آبی در مدار تولید، به نظر میرسد سال آینده کشور با ۳هزار مگاوات کسری برق مواجه باشد.
براین اساس وزارت نیرو قصد دارد ۱۵۰۰ مگاوات از این میزان را با گسترش استفاده از لامپهای کممصرف اعم از لامپهای معمولی و LED جبران کند؛ این در حالی است که توزیع ۳۵میلیون رشته لامپ کممصرف معمولی در کشور باید میتوانست در حدود ۱۱۰۰ مگاوات در مصرف صرفهجویی کند.
ارسال نظر