فارس - مدیر سوخت و انرژی ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت با اشاره به حفظ سوخت LPG در سبد سوخت خودروهای کشور گفت: در حال حاضر سیاست این است که سوخت LPG در مکان‌های تولید این محصول عرضه شود. امیررضا رجبی اظهار کرد: بر اساس قانون توسعه حمل‌ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت تا پایان سال ۱۳۹۰ با انجام یک سری اقدامات و مقدمات باید زمینه خروج بنزین و گازوئیل از سبد حمایتی دولت فراهم شود.

وی افزود: این اقدامات شامل توسعه حمل‌ونقل عمومی ریلی و غیر ریلی، جایگزینی سایر اقلام سوختی به جای بنزین که در حال حاضر بیش از ۹۰‌درصد سوخت حوزه حمل‌ونقل است، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده و تعریف چرخه تولید تا مرگ برای خودروها است.

به گفته وی، بر این اساس باید به مجموعه‌ای از شاخص‌ها برسیم که در حوزه سوخت، یکی از شاخص‌های مهم این است که سرانه مصرف بنزین کشور از ۱/۱ لیتر کنونی به ۷/۰‌لیتر کاهش یابد. از سوی دیگر تا پایان سال ۱۳۹۰ حدود ۴‌میلیون خودروی دیگر نیز به جمع خودروهای موجود افزوده می‌شود.

وی در ادامه یادآور شد: اقدام دیگر استفاده از سوخت CNG در خودروها بوده که این کار در جریان بوده و اخیرا استقبال خوبی نیز از آن شده است.

در حال حاضر با توجه به اینکه هنوز تعادل مناسب و کاملی بین تعداد جایگاه‌های عرضه گاز و خودروهای گازسوز وجود ندارد، مشغول کار روی هر دو بعد هستیم. از سوی دیگر سهم این سوخت در سبد انرژی و سوخت نیز در حال بررسی و تعیین است.

رجبی در مورد خودروهای LPG سوز نیز گفت: بحث‌های زیادی در مورد این مساله انجام شده و به عنوان یک سوخت که تناسب بیشتری با ساختار موتور‌ها دارد، مورد بررسی قرار گرفته است؛ از سوی دیگر هزینه استحصال و انتقال این سوخت به مناطق مرکزی و شمالی کشور از مناطق تولید آن که اغلب جنوب کشور است، بالا است.

وی تصریح کرد: اما این سوخت به عنوان یک سوخت مناسب از سبد سوخت کشور حذف نشده و بر اساس پیشنهاد وزارت نفت در این سبد باقی خواهد ماند.

مدیر سوخت و انرژی ستاد مدیریت حمل‌ونقل و سوخت یادآور شد: در حال حاضر سیاست این است که سوخت LPG به مکان‌های تولید این محصول عرضه شود. ارائه سوخت به خودروهایی که در حال حاضر از این نوع سوخت استفاده می‌کنند و اغلب نیز تاکسی هستند، متوقف نمی‌شود، اما به تدریج با فرسوده شدن، با خودروهای CNG سوز جایگزین می‌شوند.