راه‌اندازی بزرگ‌ترین پروژه اقتصادی دولت نهم

گروه انرژی-امروز بخشی از بزرگ‌ترین پروژه ملی که پیش از دولت نهم امور اجرایی آن کلید خورده است، با حضور رییس‌جمهور احمدی‌نژاد به عنوان مهم‌ترین پروژه اقتصادی کشور در دولت نهم مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. به گزارش خبرنگار ما، طی سه سال و اندی که از فعالیت دولت نهم می‌گذرد، با وجود اینکه کلنگ بسیاری از طرح‌های عمرانی و استانی در سفرهای استانی رییس‌جمهور بر زمین خورده و روبان‌های بسیاری از طرح‌های افتتاح قیچی شده است، اما در ابعاد و گستره ملی، پروژه‌های فاز ۶ تا ۸ پارس‌جنوبی، از لحاظ نوع تاثیر آن بر اقتصاد ملی، اهمیت دوچندانی دارد.

افزایش ۴میلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی

اگرچه برخی از منابع خبری از نبود آمادگی کامل این پروژه برای بهره‌برداری رسمی خبر می‌دهند، اما با راه‌اندازی این پروژه که درآمد حاصل از تولید گاز ترش و میعانات گازی آن حدود ۴میلیارد دلار برآورد می‌شود، به نقل از برخی منابع اثر مطلوبی روی تولید ناخالص داخلی دارد.

۵/ ۱۱۳میلیون ساعت نفر

برای اجرای این پروژه که حدود ۶/۲میلیارد دلار سرمایه‌گذاری شده، حدود ۱۵هزار نیروی ایرانی و خارجی با بیش از ۵/۱۱۳میلیون نفر ساعت فعالیت داشته‌اند.

افزایش ۲۰درصدی تولید گاز کشور

با بهره‌برداری کامل از فازهای ۶ و ۷ و ۸ پارس‌جنوبی روزانه ۱۰۴میلیون مترمکعب گاز ترش و خشک، ۴۷۰۰ تن گاز بوتان و پروپان (LPG) و هزار بشکه میعانات گازی تولید می‌شود. هم‌اکنون ظرفیت تولید گاز کشور ۵۰۰میلیون مترمکعب گاز در روز است که با راه‌‌اندازی کامل سه فاز، حدود ۲۰درصد به ظرفیت روزانه تولید گاز کشور افزوده می‌شود.

۵۱۲ کیلومتر آن‌سوتر

برپایه این گزارش گاز ترش تولید فازهای ۶ و ۷ و ۸ از طریق یک خط لوله ۵۱۲ کیلومتری به میدان نفتی آغاجاری در خوزستان و به منظور ازدیاد ضریب برداشت نفت از مخزن میدان بزرگ نفتی تزریق می‌شود.

افزایش ۴درصدی تولید نفت

به این ترتیب با افزایش میزان بهره‌برداری از این مخزن نفتی، هم میزان تولید نفت کشور افزایش یافته و بخشی از گاز تزریقی، ذخیره می‌شود.

برخی از برآوردهای کارشناسی نشان می‌دهد که حدود ۴درصد به تولید کنونی نفت کشور اضافه خواهد شد.

شیرین‌سازی گاز

افزون بر این از بعد مصرف داخلی نیز تاسیساتی‌ در کنار پالایشگاه‌ فازهای‌ ۶، ۷ و ۸ احداث می‌شود‌ تا قسمتی‌ از گاز تولیدی‌ این‌ پالایشگاه‌ را شیرین‌ کند.

به‌ همین‌ منظور ۴ واحد شیرین‌سازی‌ و فرآوری‌ گاز احداث‌ و روزانه‌ ۴۰۰۰میلیون‌ فوت‌ مکعب‌ از گاز تولیدی‌ شیرین‌سازی‌ و فرآوری‌ می‌شود.

گاز شیرین‌ شده‌ سپس‌ از طریق‌ خط‌ لوله‌ احداثی‌ به‌ شبکه‌ مصرف‌ داخلی‌ و یا به‌ میادین‌ نفتی‌ برای‌ تزریق‌ ارسال‌ خواهد شد.

همچنین طرح‌ استحصال‌ اتان‌ از کل‌ گاز شیرین‌ تولیدی‌ این‌ فازها به‌ میزان‌ ۵/۲میلیون‌ تن‌ در سال‌ نیز در مرحله‌ مطالعه‌ است.

یک سال تاخیر

پیش از این قرار بود فازهای ۶ تا ۸، در اردیبهشت‌ماه سال ۸۶ به بهره‌برداری کامل برسد، اما در مهرماه سال ۸۶ نوذری، وزیر نفت اعلام کرد که فاز ۶ پارس‌جنوبی آماده بهره‌برداری است و فازهای ۷ و ۸ هم در زمستان ۸۶ تکمیل می‌شوند.

محمدجواد شمس، مجری طرح فازهای ۶ و ۷ و ۸ در اردیبهشت‌ امسال به خبرنگار دنیای اقتصاد گفته بود: مشکل انتقال گازوئیل از خشکی به سمت دریا، اعمال تحریم‌ها و عمل نکردن پیمانکار به تعهدات از جمله عوامل تاخیر در اجرای پروژه است.

با این حال ایران در شرایطی از شریک جنوبی خود در میدان گازی پارس‌جنوبی یعنی قطر، حدود ۱۳ سال عقب‌تر است (زمان آغاز تولید گاز قطر سال ۱۳۶۶ بود) که تسریع در اجرای فازهای ۲۸گانه پارس جنوبی، ایران را به سرمایه‌گذاری ۸۰میلیارد دلاری قطر در حوزه نفت و گاز نزدیک می‌کند.

قطر با انجام ۸۰میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در بخش تولید گاز طبیعی فشرده (ال.ان.جی) به بزرگ‌ترین تولیدکننده ال.ان.جی جهان تبدیل خواهد شد. درآمدهای صادرات ال‌.ان.جی دو شرکت قطر گاز و راس لفان عهده‌دار بخش اعظم افزایش درآمدهای صادراتی قطر طی سال‌های آینده خواهد بود و تولید ال.ان.جی این دو شرکت تا سال ۲۰۱۰ به ۷۷میلیون تن در سال خواهد رسید. ژاپن، کره جنوبی، هندوستان، تایوان، انگلستان، بلژیک، ایتالیا، اسپانیا و آمریکا عمده‌ترین مقاصد ال.ان.جی صادراتی قطر محسوب می‌شوند.