صدای صنعتگران را وزیر شنید

گروه صنعت و معدن- فعالان صنعتی که در هشتمین نمایشگاه بین‌المللی تهران حضور پیدا کرده‌‌اند، بر این باورند که کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش، عدم تامین مالی از سوی بانک‌های خارجی، افزایش هزینه تامین منابع مالی، کاهش تقاضا در یک اقتصاد رکود تورمی و تضعیف رابطه صنعت و دانشگاه از جمله دلایل تضعیف نوآوری در فضای صنعتی نمایشگاه امسال است. گزارش خبرنگار ما از نمایشگاه صنعت که با حضور ۴۵۰ شرکت داخلی و ۲۶۵ شرکت خارجی این روزها در تهران برپا شده به نقل از مدیران صنعتی و غرفه‌داران صنعتی حکایت از آن دارد که کاهش نقدینگی، افزایش تغییر نرخ ارز و کاهش ارزش ریال، مقاومت برخی از بانک‌ها در گشایش اعتبار برای خرید تجهیزات صنعتی و از همه مهم‌تر کاهش تمایل برخی از بانک‌های خارجی در تامین مالی (فاینانس) سبب شده که میزان ابداعات و تنوع در محصولات تولیدی شرکت‌ها نسبت به سال قبل تفاوت چندانی نکند یا اگر اختراعی صورت گرفته به صورت بنگاهی باشد تا یک جنبش صنعتی. مسوول یک غرفه تولید‌کننده ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی کشاورزی می‌گوید: «بسیاری از شرکت‌ها، محصولاتی را که سال قبل به بازار عرضه کرده‌اند، امسال هم به نمایش گذاشته‌اند و تفاوت چندانی با سال قبل ندارد. چراکه تغییر و تحول در محصولات، نیازمند تحقیق و توسعه و خرید تکنولوژی است که این امر هم به نقدینگی و سرمایه‌گذاری نیاز دارد.

در مقابل، مدیر غرفه یک شرکت تولید کننده وسایل صوتی براین باور است که تغییر و ارائه محصولات جدید در سطح بالایی نبوده است. البته برخی از شرکت‌ها به این کار دست زده‌ اند به عنوان نمونه ما سال قبل سیستم صوتی پیام‌رسان داشتیم که امسال به صورت هوشمند درآمده و یک ارتقای فناوری داشته است و این تکنولوژی جدید نیاز به نیروی انسانی کمتری دارد.

اما مسوول دفتر فروش یک شرکت تولید لوازم و ادوات صنعتی هم بر این باور است که به طور قطع به دلیل کمبود نقدینگی و منابع، از میزان نوآوری شرکت‌‌ها در واحدهای صنعتی کاسته نشده است، به عنوان نمونه ما یک بالابر برای معلولان ساخته‌ایم که در ساختمان‌های تجاری و مسکونی امکان جابه‌جایی آنان را بدون کمک و همیار فراهم می‌کند که حدودا قیمت آن دو میلیون است.

مسوول یک شرکت پیمان‌کار واحدهای سیمانی هم می‌گوید: اگر چه برقراری محدودیت‌های مالی و تجاری روی روابط تجاری و ورود فناوری برتر اثر اندکی گذاشته است، اما میزان رویکرد شرکت‌های داخلی به بخش تحقیق و توسعه و توان فنی و مهندسی را تقویت کرده است، به عنوان نمونه سال ۸۶ میزان خودکفایی داخلی برای احداث واحد سیمانی ۹۰درصد بود که اکنون به سطح ۹۵درصد رسیده است.

به نوشته خبرنگار ما، در شرایطی که نام ‌‌و ‌نشان‌های تجاری جدید از سوی شرکت داخلی و خارجی نمایشگاه امسال به نمایش گذاشته شده، اما امسال تحولات فن‌آوری آن گونه نیست که بینندگان را خیره کند.

از سوی دیگر در همین حال جمع زیادی از تولیدکنندگان و فعالان بخش صنعت در یک نشست آزاد مشکلات و مسائل مربوط به واحدهای خود در حاشیه نمایشگاه با مهندس محرابیان وزیر صنایع مطرح کردند.

در این نشست که به مدت ۵ ساعت به طول انجامید، مدیران عامل و مسوولان شرکت‌های مختلف صنعتی که در نمایشگاه حضور داشتند مشکلات خود را با محرابیان در میان گذاشته و پاسخ‌های وی را برای حل این مشکلات مستقیما دریافت کردند. مهم‌ترین مسائل مطرح‌شده توسط صنعتگران و تولیدکنندگان مشکل کمبود نقدینگی، دست‌و‌پا گیر بودن برخی قوانین، قاچاق کالا و غیراستاندارد بودن آن، نظام مالیاتی، سیستم بانکی و ... بود که وزیر صنایع‌و‌معادن توضیحات لازم را به آنان بیان کرد.

بنابراین گزارش در نمایشگاه امسال ۴۵۰ شرکت داخلی و ۲۶۵ شرکت خارجی از ۲۶ کشور جهان از جمله آلمان، ترکیه، مالزی، چین، هند، رومانی، ایتالیا، فرانسه، پرتغال، سوئد، دانمارک، هلند، بلغارستان، ژاپن، صربستان، اتریش، انگلستان، اسپانیا، لبنان،

امارات عربی متحده و تایوان از ۱۵ الی ۱۸ مهرماه آخرین دستاوردهای خود را به نمایش گذاشته‌اند.