وزارت نیرو به دنبال ساخت ۳۳ نیروگاه به ظرفیت ۲۱ هزار و ۴۲مگاوات به روش «بی.او.او» و «بی.او.تی» است. اما آیا این برنامه تا ۱۸ماه آینده اجرا می‌شود؟

به گزارش خبرگزاری مهر، براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته ۲۹ نیروگاه BOO (ساخت، بهره‌برداری، مالکیت) جمعا به ظرفیت ۱۷ هزار و ۵۸۹ مگاوات باید ظرف امسال و سال آتی به بهره‌برداری رسیده یا عملیات اجرایی آنها فعال شود. یکی از اقدامات بنیادینی که طی برنامه سوم توسعه در کشور صورت گرفت تاکید بر فراهم ساختن زمینه‌های ورود بخش خصوصی به عرصه تولید برق بود که بر این اساس مقرر شد که بخش خصوصی در قالب استاندارد BOO (ساخت، بهره‌برداری، مالکیت) و BOT (ساخت، نگهداری، انتقال) به ساخت نیروگاه و تولید برق از آن بپردازند. اگرچه در آن زمان نیروگاه جنوب اصفهان یا پره سر به عنوان اولین تجربه‌های حضور بخش خصوصی در ساخت نیروگاه‌ها با مشکلاتی نظیر اخذ ضمانتنامه‌ها و ... مواجه شد، اما وجود چارچوب‌ها و استانداردهای بین‌المللی در زمینه ساخت نیروگاه به روش BOO یا BOT باعث شد تا سرمایه‌گذاران اندک اندک به تولید برق مشتاق شده و در این بخش حضور یافتند.مطابق برنامه‌های از پیش تعیین شده وزارت نیرو، باید تا پایان سال ۱۳۸۸ در حدود ۱۸ هزار و ۵۰۰ مگاوات قدرت عملی به شکل‌های BOT و BOO وارد مدار شود.

از این رقم، در حدود ۸ هزار مگاوات مربوط به نیروگاه‌های پره سر، جنوب اصفهان، رودشور، سمنان، عسلویه، رامسر، کهنوج، اسلام آباد، ایلام، دوگنبدان، قشم، توس، علی آباد، زنجان۳ و زنجان۴ بوده که باید تا سال ۱۳۸۶ وارد مدار می‌شدند. به هرحال با پیش‌بینی نیاز کشور به ۶۰ هزار مگاوات برق تا سال ۹۲ باید تسهیل کننده‌های بسیاری برای حضور و تامین این میزان از نیاز شبکه توسط بخش خصوصی از سوی وزارت نیرو به سرمایه‌گذاران ارائه شود، گام موثر در این قضیه اصلاح تعرفه‌های برق و تضمین‌های بسیار قوی و پایدار برای خرید برق آنها است.

طرح‌های نیروگاه BOT

در سال ۸۷ و ۸۸ در مجموع ۳ هزار و ۴۵۳مگاوات نیروگاه BOT باید به بهره‌برداری رسد یا عملیات اجرایی آنها فعال شود. در این میان نیروگاه سیکل ترکیبی فارس با ظرفیت ۷۵۳مگاوات، سیکل ترکیبی پره سر به ظرفیت ۸۹۰ مگاوات، سیکل ترکیبی هریس به ظرفیت ۱۰۰۰مگاوات و سیکل ترکیبی زنجان به ظرفیت ۸۲۸ مگاوات جزو این دسته نیروگاه‌های BOT هستند.

از سوی دیگر ۳۳ نیروگاه به روش BOO و BOT برابر ۲۱هزار و ۴۲مگاوات نیز در این زمره قرار می‌گیرند.

۲۹ نیروگاه BOO هم جمعا به ظرفیت ۱۷هزار و ۵۸۹مگاوات، پروژه‌هایی هستند که طی سال‌های ۸۷ و ۸۸ باید به بهره‌برداری رسیده یا عملیات اجرایی آنها فعال شود.