گروه صنعت‌ومعدن- در شرایطی که هیچ‌یک از مقامات رسمی وزارت صنایع و معادن از ابراز نظر دقیق و صریح در خصوص اثر قیمتی حذف حامل‌های انرژی روی قیمت تمام شده واحدها اظهار‌نظر نکرده و در مقابل پرسش و دوربین خبرنگاران می‌گویند: «بررسی‌ها ادامه دارد و هیچ چیز هنوز مشخص نیست.» برخی از منابع خبری موثق از شروع محاسبه اثر حذف یارانه‌ها در بنگاه‌های بزرگ صنعتی خبر می‌دهند. به گزارش اختصاصی خبرنگار ما، به تازگی دو نرخ جدید گاز به کارخانه‌های بزرگ صنعتی اعلام شده و قرار است، تولیدکنندگان این دو نرخ را مبنای محاسبات آتی خود قرار دهند.

مدیرعامل یک شرکت بزرگ صنعتی در این باره به دنیای اقتصاد گفت: اخیرا با ارسال نامه‌ای نرخ‌های ۲۲۰ و ۱۳۵تومان به‌عنوان گزینه‌های اصلی قیمت‌‌های جدید سوخت فسیلی (گاز) اعلام شده است.

وی با بیان اینکه گاز طبیعی همواره تعیین‌کننده بهای سایر سوخت‌ها از جمله برق نیز خواهد بود، اظهار داشت: تمام کارخانه‌ها، فرمول‌هایی برای محاسبه هزینه‌های خود در بخش پرسنلی، تولید، حمل‌و‌نقل و ... دارند، از همین‌رو چنانچه نرخ ۲۲۰تومان برای هرمتر مکعب گاز مصرفی صنایع اعمال شود، هزینه‌ها بین ۱۰ تا ۱۲برابر رشد خواهند یافت.

از سوی دیگر با اعمال نرخ ۱۳۵تومانی برای هرمتر مکعب گاز هزینه‌های فعلی ۷برابر افزایش می‌یابند. در‌حال‌حاضر شرکت ملی گاز هرمتر مکعب گاز را با بهای ۸/۱۵تومان در اختیار صنایع قرار می‌دهد که این رقم معادل ۵/۱تا ۲ سنت است.

اگر چه در روزهای نخست ارائه طرح تحول اقتصادی گفته شده بود، صنایع برای نرخ ۸سنتی گاز آماده باشند اما اکنون در نامه‌ای که به برخی واحدهای بزرگ صنعتی ارسال شده مبنای محاسباتی ۲۲۰ و ۱۳۵تومان مورد تاکید قرار گرفته است. این در حالی‌است که قیمت پیشنهادی ایران برای فروش گاز به هند در خط لوله صلح ۶/۵سنت (۵۳تومان) اعلام شده است.

این مدیر صنعتی در عین حال خاطرنشان کرد: افزایش بهای انرژی موضوعی نیست که تنها به‌صورت خطی مثلا روی تولید کالا اثر بگذارد بلکه تاثیرات همه‌جانبه‌ای بر هزینه‌ها دارد. یک مدیر دیگر نیز با تایید افزایش همه‌جانبه قیمت‌‌های جدید گفت: امروزه به‌علت آنکه همه افراد جامعه در همه امور از یارانه‌ها استفاده می‌کنند شاهد رشد همه‌جانبه قیمت‌ها خواهند بود. به گفته وی، کارگر یک کارخانه از همان نانی که از نانوایی تهیه می‌کند، شاهد رشد قیمت‌ها خواهد بود تا کرایه حمل به سمت محل کار.

وی همچنین در مورد تعیین قیمت برق صنایع نیز گفت: تعرفه‌ای که اکنون وزارت نیرو برای فروش هر کیلووات تعیین کرده بین ۱۸ تا ۲۱ تومان است اگرچه این رقم در مواقع حداکثر مصرف (Peak) تغییر می‌کند.

هفته گذشته نیز مخبر کمیسیون انرژی مجلس پیش‌بینی کرده بود، قیمت‌های برق (برای فروش به صنایع) به ۷۷تومان به ازای هر کیلووات ساعت خواهد رسید.

صنایع کشور طبق آمارهای اعلام شده از سوی وزارتخانه‌های نیرو و نفت ۳۲درصد از مصرف برق و ۱۶درصد از مصرف گاز طبیعی کشور را تا انتهای سال ۸۶ در اختیار داشته‌اند. هر چند این مصارف با ورود طرح‌های جدید تولیدی، شکل فزاینده‌ای به خود می‌گیرد.

دیروز نیز وزیر نفت برای آماده کردن مصرف‌کنندگان انرژی در کشور گفت که دولت در نظر دارد، بهای گاز در کشورهای توسعه یافته همچون انگلیس، ژاپن، آمریکا و اتریش را مبنای قیمت‌های جدید و تعیین یارانه‌ها قرار دهد.

غلامحسین نوذری این سخنان را در برابر این سوال مطرح کرد که ملاک تعیین قیمت‌ها در طرح تحول اقتصادی چیست؟

در شرایطی که اکنون صنایع و معادن طبق آمارهای بانک مرکزی و وزارت نیرو ۱۶درصد معادل ۴/۱۶ میلیون مترمکعب گاز تولیدی کشور را مصرف می‌کنند، باید خود را آماده پرداخت هزینه‌های جدید کنند.

اگر چه این هزینه‌ها هنوز از برآورد واحدی برخوردار نیستند. اما وزیر نیرو دوشنبه هفته گذشته گفت که تعرفه‌های جدید

در اختیار دولت قرار داده شده است این درحالیست که هنوز بخش‌های مختلف صنعتی از آن اطلاع دقیقی ندارند با این حال اکنون دستور کار صنعت این است که تنها روی دو نرخ ۲۲۰ و ۱۳۵تومانی (هرمترمکعب گاز) محاسبات را انجام دهند.

این گزارش در شرایطی تهیه می‌شود که اکثر مدیران واحدهای صنعتی از درخواست مقامات بالاتر برای جلوگیری از انتشار نیافتن اخبار مربوط به بهای جدید انرژی خبر می‌دهند چون که هنوز هیچ چیز قطعی نیست.