لایحه واردات بنزین و تکذیب وزارت نفت

با توجه به افزایش بی‌سابقه قیمت فرآورده‌های نفتی در سال جاری بودجه ۳/۳میلیارد دلاری برای واردات بنزین تا آخر تیرماه تمام خواهد شد.

چندی پیش نیز محمدرضا نعمت‌زاده،مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی از تهیه پیش‌نویس لایحه ۸ میلیارد دلاری واردات بنزین و گازوئیل خبر داده بود. این در حالی است که به گفته رییس جایگاه‌داران سوخت سراسر کشور به نظر می‌رسد که دولت متمم بودجه واردات را برای جبران کسری بنزین تا مهر ماه سال جاری یعنی با ۲ماه تاخیر از زمان اتمام بودجه قبلی قرار است به مجلس ارائه دهد. اگرچه وزیر نفت روز گذشته گفت که هنوز رقم واردات بنزین قطعی نشده است.

بیژن حاج محمدرضا، رییس جایگاه‌داران سوخت سراسر کشور در گفت‌وگو با مهر مشکل اساسی بخش پالایش و پخش کشور را کمبود نفتکش برای حمل فرآورده اعلام کرد و افزود: در حال حاضر ذخیره بنزین کافی و مناسب است و هیچ مشکلی در تامین سوخت مورد نیاز مردم وجود ندارد.

رییس جایگاهداران بنزین سراسر کشور در ادامه دو هفته سپری شده از دور جدید سهمیه بندی بنزین را بسیار سخت توصیف کرد و اظهار داشت: به دلیل تغییر شرایط عرضه سوخت و تغییرات صورت گرفته در سهمیه‌ها مشکلات فراوانی در مجاری عرضه به وجود آمد که از مهم‌ترین آنها می‌توان به ایجاد صف‌های طویل اشاره کرد.

حاج محمدرضا خاطر نشان کرد: قبلا اعلام شده بود که خودروهای داخلی با حجم موتور ۱۳۰۰ سی‌سی به بالا و خودروهای وارداتی با حجم موتور ۲۰۰۰ سی‌سی به بالا می‌توانند از ذخیره بنزین خود که از ماه‌های گذشته در کارت سوخت آنها جمع‌آوری شده بود، استفاده کنند و خطری برای مقادیر ذخیره شده وجود ندارد، این در حالی بود که با شروع دور جدید سهمیه بندی بنزین کارت سوخت این افراد بدون هماهنگی باطل شد و مشکلات زیادی را برای جایگاهداران به وجود آورد.

وی ادامه داد: از سوی دیگر، براساس اعلام وزارت نفت قرار بود بنزین سوپر با قیمت ۵۴۰ تومان در هر لیتر و بدون استفاده از کارت سوخت به صورت نامحدود عرضه شود، اما با آغاز دور جدید سهمیه‌بندی اعلام شد که بنزین سوپر با استفاده از کارتی که در اختیار جایگاهداران گذاشته شده است، باید عرضه شود.

رییس جایگاهداران سوخت سراسر کشور تصریح کرد: به دلیل افزایش قیمت بنزین سوپر از اول تیر ماه فروش این نوع بنزین با افت بی‌سابقه‌ای مواجه شد و از روزانه ۱۰‌هزار تا ۳۰‌هزار در ماه‌های قبل به حدود ۱۵۰۰ و بعضا تا ۲۵۰ لیتر در روز کاهش پیدا کرد، این در حالی بود که پس از گذشت یک هفته از تیر ماه این میزان اندکی افزایش یافت و تقاضا برای این نوع بنزین به حدود ۳هزار لیتر در روز رسید.

حاج محمد رضا با بیان اینکه فروش بنزین سوپر در حال حاضر به حدود ۱۰‌درصد کاهش یافته است، یادآور شد: با توجه به فروش اندک این نوع بنزین، حجم ذخیره بالا در مخازن و افزایش میزان تبخیر و رقم بالای کارمزد ماهانه، جایگاهداران از عرضه بنزین سوپر متضرر می‌شوند. ضمن اینکه با توجه به افزایش قیمت بنزین سوپر استفاده از کارت سوخت غیرمعقول به نظر می‌رسد.وی از فشار جایگاهداران برای عدم فروش بنزین سوپر خبر داد و افزود: فعلا از جایگاهداران خواسته‌ایم به عرضه بنزین سوپر ادامه دهند تا راه حل منطقی برای حل این مشکل پیدا کنیم.

وی میزان فروش بنزین معمولی را در دور جدید سهمیه بندی حدود ۶۸‌میلیون لیتر در روز ذکر کرد و ادامه داد: فروش بنزین آزاد نیز به دلیل محدودیت‌های اعمال شده افزایش یافته و به حدود ۸‌میلیون لیتر در روز رسیده است.

آیا قیمت بنزین آزاد می‌شود

در همین حال وزیر نفت در نشست خبری روز گذشته درخصوص شایعاتی مبنی بر آزاد‌سازی قیمت بنزین تا مهر ماه اظهار داشت: درکارگروهی که درخصوص آزاد سازی قیمت انرژی تشکیل شده، بحث‌های کارشناسی زیادی درخصوص بحث هدفمند کردن یارانه‌های انرژی مطرح شده است، اما اینکه چه بخشی از انرژی در چه زمانی و با چه قیمتی آزادسازی شود، در حال بررسی است.

وی افزود: فعلا برنامه‌ای برای تغییر نحوه عرضه بنزین مطرح نشده است، مگر اینکه این فرآورده در اولویت حذف یارانه‌ها قرار گیرد.

نوذری با اطمینان از اینکه کشور برای تامین بنزین در شرایط بحرانی هیچ مشکلی ندارد، درخصوص طرح تامین بنزین کشور ظرف مدت ۴۸ ساعت اظهارداشت: مقدمات اجرای این طرح فراهم شده است، ضمن اینکه به نظر نمی‌رسد در بازار آزاد تجارت جهانی تامین بنزین با مشکل مواجه شود اما در صورت بروز چنین اتفاقی این طرح ویژه را اجرایی می‌کنیم.

به گفته وی در حال حاضر هیچ رقمی‌برای واردات بنزین قطعی نشده است؛ ضمن اینکه هیچ‌گاه در تابستان لایحه‌ای برای تامین کسری بودجه به مجلس ارائه نمی‌شود و بعد از ارزیابی میزان واقعی نیاز با توجه به قیمت‌های جهانی رقم واقعی متمم بودجه اعلام می‌شود.