موضع شرکتهای اروپایی در مورد حضور در پارسجنوبی
وعده شل و رپسول برای حضور دوباره در ایران
شرکتهای رویال داچشل و رپسول خواستار تعویض توسعه فاز ۱۳ با فازهای ۲۰ یا ۲۱ پارسجنوبی شدهاند تا فعالیت اجرایی آنها در این میدان به سالهای آینده موکول شود، این در حالی است که بهرهبرداری قطعی از این فازها تا ۱۰ سال دیگر به طول خواهد انجامید. سناریویی که در اینجا مطرح میشود این است که فشارهای آمریکا برای خروج این شرکتها از پارس جنوبی در این تصمیم بیتاثیر نبوده و آنها درصددند تا با حفظ موقعیت خود در ایران، در شرایط آرامتری در پروژههای نفت و گازی ایران مشارکت کنند. شاید این شرکتها منتظرند تا با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سیاست خارجی اینکشور نسبت به ایران نرمتر شود. البته موضع رسمی آنها این است که فشارهای آمریکا هیچنقشی در این تصمیم نداشته و اگر اینگونه بود آنها در حال مذاکره برای تغییر یک فاز با فازی دیگر در میدان گازی ایران نبودند.
در این بین، سخنگوی شرکت اسپانیایی رپسول با بیان این مطلب که این شرکت مایل به سرمایهگذاری در پروژه پارس جنوبی است، اعلام کرد: این شرکت هماکنون در حال مذاکره با دولت ایران است تا تغییری در مشارکت در توسعه میدان پارس جنوبی ایجاد کند.
سخنگوی شرکت رپسول تصریح کرد: رپسول و شل مایلند با توجه به افزایش هزینههای توسعه مشارکت خود را از فاز ۱۳ به مشارکت در فازهای ۲۰ یا ۲۱ تغییر دهند.
در حالی که برخی از رسانههای خبری غرب فشارهای آمریکا را دلیل خروج شرکتهای اروپایی از پارسجنوبی مطرح کرده بودند سخنگوی شرکت رپسول تصریح کرد که فشارهای آمریکا هیچنقشی در این تصمیم نداشته است. شرکتهای شل و رپسول و شرکت ملی نفت ایران تفاهمنامه این پروژه را در ژانویه ۲۰۰۲ برای توسعه فاز ۱۳ پارسجنوبی و پروژه پرشین ال.ان.جی امضا کرده بودند و در آن زمان شرکت شل تعهد داده بود عرضه گاز طبیعی مایع این فاز از سال ۲۰۰۷ آغاز شود. در پی تاخیر زیاد از سوی پیمانکاران خارجی در توسعه این فاز، ایران به آنها هشدار داده بود که در صورت عدم اعلام تصمیم نهایی خود تا خردادماه ۸۷، شرکتهای دیگری را جایگزین آنها خواهد کرد. در مقابل سخنگوی شرکت شل عنوان کرد: این شرکت با اصول این مساله که پروژه پرشین ال.ان.جی را با فازهای جایگزین دیگری در آینده تعویض کند توافقهایی را انجام داده تا شرکت ملی نفت ایران بتواند توسعه سریع فاز ۱۳ را به انجام برساند. این در حالی است که مشارکت این شرکت در فازهای ۲۰ یا ۲۱ حداقل چند سال برای اجرایی شدن به زمان نیاز دارد و بهرهبرداری از فاز ۱۳ و عرضه گاز طبیعی مایع آن که تا امروز با یک تاخیر یکساله مواجه شده معمول نیست تا چند وقت دیگر ادامه پیدا کند.
همچنین مدیرعامل شرکت توتال فرانسه با بیان این مطلب که این شرکت همچنان مایل به حضور در پروژه پارس جنوبی است تصریح کرد: این شرکت مایل به حضور در پارسجنوبی است، ولی توافق در کوتاهمدت بسیار سخت خواهد بود.
کریستف دومارژری، مدیرعامل شرکت توتال فرانسه افزود: در کوتاهمدت رسیدن به یک شرایط برد- برد سخت خواهد بود، ولی ما به ایران گفتهایم که مایلیم در درازمدت در این کشور حضور داشته باشیم.
وی همچنین تصریح کرد: توتال و ایران باید به دلیل افزایش هزینههای اجرای پروژههای انرژی همچنان در رابطه با مفاد قرارداد با هم مذاکره کنند.
وی گفت: در حال حاضر ما بر سر شرایط قرارداد با ایران مشغول مذاکره هستیم، اما هنوز چیزی برای امضا کردن وجود ندارد.
لازم به ذکر است که توتال براساس تفاهمنامهای که با شرکت ملی نفت ایران دارد، وظیفه توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی را برعهده دارد و ایران چندی قبل به این شرکت هشدار داد که اگر تا ماه ژوئن در مورد فعالیت خود در توسعه فاز ۱۱ تصمیم نهایی را اتخاذ نکند، امتیاز توسعه این میدان از آن گرفته خواهد شد.
منابع خبری از شرکتهای گاز پروم روسیه، شرکت نفت و گاز هند و شرکتهای چینی به عنوان جایگزینهای احتمالی شرکتهای اروپایی در این پروژه نام بردهاند.
ارسال نظر