در مراسم افتتاحیه هفدهمین نمایشگاه نفت مطرح شد
آمادگی برای عقد قرارداد با ۴۴ کشور خارجی
وعده وزیر نفت برای سرمایهگذاری بیش از ۴۰ میلیارد دلار در سال ۹۱
گروه سوخت و نیرو- افتتاح هفدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت نفت بار دیگر محفلی شد که مقامات مسوول همچون سنوات گذشته با استقبال از حضور کشورهای خارجی، بر عقد قرارداد با آنها تاکید کنند.
عکسها: آکو سالمی
وعده وزیر نفت برای سرمایهگذاری بیش از ۴۰ میلیارد دلار در سال ۹۱
گروه سوخت و نیرو- افتتاح هفدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت نفت بار دیگر محفلی شد که مقامات مسوول همچون سنوات گذشته با استقبال از حضور کشورهای خارجی، بر عقد قرارداد با آنها تاکید کنند. در این میان، حضور ۳۱۵ شرکت از ۴۴ کشور خارجی در نمایشگاه هفدهم باعث شد تا معاون اول رییسجمهور از آمادگی طرفهای ایرانی برای عقد قرارداد با خارجیها به ارزش ۴۴ میلیارد دلار خبر دهد؛ قراردادهایی که برای هر دو طرف پرسود خواهد بود.
تحقق تولید پنجمیلیون و ۱۰۰هزار بشکه نفت و افزایش ظرفیت تولید گاز به ۱۲۰۰ تا ۱۴۰۰میلیون مترمکعب در روز تا پایان برنامه پنجم توسعه، از جمله تعهداتی به شمار میروند که با افزایش محدودیتهای بینالمللی، فرصتها و تهدیدهای بسیاری را پیش روی فعالان صنعت نفت در سال ۹۱ قرار خواهد داد.
بر اساس برنامهریزی صورت گرفته در برنامه پنجم توسعه، باید به طور میانگین سالانه ۳۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در بخش بالادستی صنعت نفت انجام شود. در این میان، سال ۹۱ به عنوان دومین سال برنامه پنجم توسعه سالی پر فراز و نشیب برای صنعت نفت ایران خواهد بود که بیشترین اعتبارات را نیاز دارد. موضوعی که در کنار جذب منابع مالی از داخل کشور نیازمند جذب سرمایهگذاری خارجی نیز هست.
عقد قراردادهای پرسود
در این شرایط، معاون اول رییسجمهور در مراسم افتتاح هفدهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی با بیان اینکه ۴۴ کشور میهمان این نمایشگاه هستند، گفت: ما آمادگی داریم که ۴۴ میلیارد دلار قرارداد پرسود با این کشورها ببندیم.
محمدرضا رحیمی با اشاره به سرمایهگذاری مورد نیاز در طول برنامه پنجم توسعه، گفت: در طول برنامه پنجم میزان سرمایهگذاری مورد نیاز در صنعت نفت ۱۱۰هزار میلیارد تومان به اضافه ۱۸۵ میلیارد دلار است؛ بنابراین ضمن استقبال از سرمایهگذاری بخش خصوصی، زمینه برای سرمایهگذاری خارجیها نیز وجود دارد. به گفته وی، ایران در حال حاضر یکی از امنترین کشورها برای سرمایهگذاری در حوزه نفت و گاز است.
اختصاص منابع از صندوق توسعه ملی
در کنار جذب منابع داخلی و خارجی برای پیشبرد پروژهها استفاده از منابع صندوق توسعه ملی نیز از دیگر راهکارهایی است که مسوولان روی آن تاکید میکنند.
رحیمی با اشاره به استفاده از منابع صندوق توسعه ملی در طرحهای صنعت نفت، گفت: هم اکنون از محل صندوق توسعه ملی
۳۵ میلیارد دلار برای پیشبرد کارهای صنعتی اختصاص یافته است که بخش عمدهای از این میزان برای حمایت از طرحها و برنامههای بخش خصوصی است.
معاون اول رییسجمهور در ادامه با بیان اینکه هم اکنون به صورت میانگین ۶۰ درصد فناوریهای مورد نیاز صنعت نفت ساخت داخل است، گفت: در سالهای پیش، بیشتر نیازهای این صنعت از خارج وارد میشد، اما بر اساس برنامه تا پایان برنامه پنجم ۸۵ درصد کالاهای مورد نیاز صنعت نفت در داخل تولید خواهد شد.
رحیمی با بیان اینکه تکیه بر منابع داخلی به معنای استقبال نکردن از سرمایههای خارجی نیست، گفت: ارتقای توانمندیهای داخل، سنگ بنای خوبی برای تولید ملی در عرصه ساخت داخل ایجاد کرده است، ولی تکیه بر منابع داخلی به معنای استقبال نکردن از سرمایههای خارجی نیست و ما آمادگی داریم با همه شرکتهای حاضر در این نمایشگاه، قراردادهای بزرگ امضا کنیم.
جزئیات دستاوردهای دو ساله
معاون اول رییسجمهور یکی از دستاوردهای مهم کشور را مقابله با تحریمهای بنزین در دو سال گذشته خواند و گفت: در سال ۸۹ برای مقابله با تحریمهای بنزین با استفاده از توانمندی صنایع پتروشیمی و پالایشگاهی، مجموع بنزین موردنیاز کشور را تولید کردیم و از واردات بنزین بینیاز شدیم.
وی از افزایش ظرفیت تولید بنزین به میزان ۶۶ میلیون لیتر در روز خبر داد و گفت: با اجرای قانون هدفمندی یارانهها همزمان با افزایش تعداد خودرو در کشور، مصرف بنزین به روزانه ۵۹ میلیون لیتر کاهش یافت و صنعتگران ما موفق شدند هم اکنون ظرفیت تولید بنزین را به روزانه ۶۶ میلیون لیتر برسانند.
معاون اول رییسجمهور از افزایش ۴۰ برابری تولید در مجتمعهای پتروشیمی کشور خبر داد و گفت: تولید محصولات پتروشیمی در سال ۵۷ معادل ۱/۶ میلیون تن بود و این میزان در سال ۸۳ به ۱۵ میلیون تن افزایش یافت و در سال ۸۹ با رشدی چشمگیر به ۴۰/۲ میلیون تن افزایش یافت.
وی حضور ایران در بیش از ۶۰ درصد بازارهای صادراتی از جمله آمریکای جنوبی و آفریقا، همچنین افتتاح بورس نفت در تابستان سال گذشته و استفاده از ابزارهای نوین مالی در پروژههای صنعت نفت را از دیگر اقدامهای مهم در صنعت نفت برشمرد.
رحیمی تصریح کرد: با وجود عمر کوتاه راهاندازی بورس نفت ۵۵ درصد از حجم ریالی معاملات بورس کالای ایران مربوط به نفت و محصولات پتروشیمی بوده است.
وی تاکید کرد: ایران در آینده نزدیک مرجع قیمتگذاری فرآوردههای نفتی در منطقه خواهد شد و از همه سرمایهگذاران ایرانی داخل و خارج از کشور دعوت میشود در پروژههای مختلف خرید و فروش فرآوردههای نفتی فعالیت کنند.
رحیمی در ادامه با اشاره به اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، افزود: همگام با پیگیری اصل ۴۴ امسال زمینه مناسبتری برای سرمایهگذاری بخش خصوصی فراهم خواهد شد.
به گفته وی، دهها طرح نفتی، گازرسانی، پالایشگاهی و تولیدی در کشور طراحی شده است و کارآفرینان داخلی و خارجی میتوانند در آنها مشارکت کنند.
رحیمی با تاکید بر اینکه با اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، زمینه رونق و تحرک اقتصادی فراهم خواهد شد، افزود: انتظار میرود کارآفرینان و سازندگان با استفاده از ظرفیتهای عظیم این صنعت با حضور فعال بخش بانکی، ما را در رسیدن به نهضت ایجاد فرصتهای شغلی یاری کنند.
وی ادامه داد: بر اساس آمار رسمی، ایران دارای ۱۱ درصد ذخایر نفتی و ۱۷ درصد ذخایر گازی جهان است و امروز همه اذعان دارند که ایران، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و تامینکنندگان انرژی جهان است.
نفت؛ موتور محرکه اقتصاد
معاون اول رییسجمهور در پایان با اشاره به افزایش محدودیتهای بینالمللی افزود: صنعت نفت، موتور محرکه اقتصاد ایران است؛ از این رو در چند سال گذشته برخی از کشورهای غربی برای مقابله با رشد و توسعه اقتصاد کشور، دست به تحریمهای خصمانه زدهاند، اما با تلاش متخصصان این تحریمها به فرصت تبدیل شد و نتیجه آن حضور ۴۴ کشور در نمایشگاه امسال با رشد ۱۰ درصدی در قیاس با سال گذشته
است. به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد» تامین منابع لازم برای سرمایهگذاری نیز از جمله موضوعات مورد تاکید وزیر نفت نیز بود؛ به طوری که وزیر نفت با اشاره به اینکه حجم سرمایهگذاریها در صنعت نفت کشور در سال گذشته به بیش از ۳۰ میلیارد دلار رسیده است، گفت: در حالی که در برنامه پنجم توسعه سرمایهگذاری بیش از ۲۰۰ میلیارد دلاری برای توسعه صنعت نفت و گاز کشور پیشبینی شده است، در سال ۹۱ که به نام تولید ملی نامگذاری شده است سرمایهگذاریهای این صنعت از مرز ۴۰ میلیارد دلار خواهد گذشت.
رستم قاسمی در مراسم افتتاحیه هفدهمین نمایشگاه بینالمللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی ادامه داد: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده تا پایان برنامه پنجم توسعه حجم تولید گاز کشور از ۱۴۰۰ میلیون متر مکعب خواهد گذشت و تولید نفت کشور نیز به بیش از پنج میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
عدم وابستگی در صنعت نفت
وزیر نفت با اشاره به اینکه ایران به عنوان دارنده بزرگترین ذخایر هیدروکربوری تجمیعی در جهان نقش بی بدیل در انرژی دنیا خواهد داشت، گفت: امروز در مقوله توسعه صنعت و بازار با وجود همه تحریمها از پیشرفت بسیار خوبی برخورداریم و با توجه به مطالعات طرح تحول صنعت نفت در سال گذشته زمینه برای توسعه سریعتر این صنعت نیز فراهم شده است.
وی ادامه داد: با وجود تحریمهای موجود تمام پروژههای صنعت نفت در بخشهای بالادستی، پایین دستی و میان دستی به خوبی فعال است و در سال ۹۱ که سال تولید ملی نامگذاری شده وابستگیهایی که در صنعت نفت وجود دارد و هر سال از آن کاسته میشود، بیش از پیش از بین خواهد رفت و امیدواریم در این زمینه گام بزرگ و اساسی در سالجاری برداریم.
استقبال از خارجیها
وزیر نفت در ادامه با اشاره به اینکه کماکان از حضور شرکتهای خارجی در صنعت نفت ایران استقبال می کنیم، گفت: البته این استقبال به معنای این نیست که توانمندی اجرای این پروژهها در کشور وجود ندارد، بلکه بر اساس روابط مناسب تجاری و اقتصادی همچنان شرکتهای خارجی میتوانند پروژههای صنعت نفت ایران را در دستور کار خود قرار دهند و امیدواریم شرکتهای خارجی و ایرانی در نمایشگاه نفت راهکارهای جدیدی برای تعامل بیشتر در این حوزه با یکدیگر تعریف کنند.
محدودیتی برای فروش نفت نداریم
وزیر نفت در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع فروش نفت در بازارهای بینالمللی اشاره کرد و گفت: خوشبختانه کیفیت نفت ایران در بازار جهانی ممتاز است و در حال حاضر هیچ محدودیتی برای فروش نفت ایران وجود ندارد.
ارسال نظر