چشمانداز
تجارت جهانی محصولات صنعتی به روایت WTO
گروه صنعت و معدن - آمار سازمان تجارت جهانی نشان میدهد که از ۱۴ هزار و ۸۵۱ میلیارد دلار صادرات کالایی جهانی در سال ۲۰۱۰، ۹۹۶۲ میلیارد دلار یا ۱/۶۷ درصد آن مربوط به مصنوعات کارخانهای بوده است که از نظر ارزشی ۲۰ درصد نسبت به ۲۰۰۹ افزایش نشان میدهد. پس از مصنوعات کارخانهای، گروه مواد سوختی و معدنی با ارزش سه هزار و ۲۶ میلیارد دلار و سهم ۴/۲۰ درصدی و در مرتبه بعدی گروه محصولات کشاورزی با یک هزار و ۳۶۲ میلیارد دلار و ۲/۹ درصد سهم از تجارت کالایی جهان قرار گرفته اند. در زیرگروههای مصنوعات کارخانهای بیشترین رشد صادراتی در سال ۲۰۱۰ متعلق به محصولات آهن و فولاد و خودرو بوده است که صادرات هر یک ۲۹ درصد رشد نشان میدهد (در مقابل ۴۵ و ۳۱ درصد رشد منفی در سال ۲۰۰۹). پس از آن تجهیزات دفتری و ارتباطات راه دور با (۲۱درصد)، منسوجات (با ۱۹ درصد) و مواد شیمیایی (با ۱۸ درصد) رشد قرار داشتهاند. کمترین رشد (۱۱ درصد) مربوط به بخش پوشاک بوده است.
گروه مواد سوختی و معدنی در کل ۳۳ درصد رشد داشته و زیر گروه سنگهای معدنی و سایر کانیها با ۵۴ درصد بالاترین رشد را رقم زدهاند.
مواد سوختی نیز با ۳۰ درصد رشد مواجه بوده است (در مقابل رشد منفی ۳۷ درصدی در سال ۲۰۰۹). ارزش صادرات مواد سوختی در کل جهان در سال ۲۰۱۰ برابر ۲۳۴۸ میلیارد دلار بوده که ۸/۱۵ درصد از کل صادرات جهان سهم داشته است. مهمترین صادرکنندگان مواد سوختی در جهان در سال مذکور روسیه (۲۵۳ میلیارد)، عربستان (۲۱۰ میلیارد)، اتحادیه اروپا با ۳۲۹ میلیارد که تنها ۸/۹۹ میلیارد دلار آن به خارج از اتحادیه صادر شده است، کانادا (۳/۹۱ میلیارد دلار)، ایالات متحده (۳/۸۱)، ایران (۱/۸۰ میلیارددلار)، ونزوئلا و کویت (هر یک ۶۲ میلیارد دلار) بودهاند. این گزارش نشانگر این واقعیت است که در دهه اخیر ۵ واحد درصد به سهم مواد سوختی در تجارت جهان اضافه شده است که ناشی از افزایش قیمتهای این محصولات است.
گروه محصولات کشاورزی از رشد ملایمتر ۱۵ درصدی از نظر ارزش و ۳/۷ درصدی از نظر حجم، در این سال برخوردار بوده است (این گروه کالایی در سال ۲۰۰۹ رشد منفی را پشت سر گذاشت). صادرات زیر گروه مهم آن؛ یعنی مواد غذایی نیز با ۱۲ درصد افزایش ارزش نسبت به سال قبل به یک هزار و ۱۸۶ میلیارد دلار رسیده و از سطح بحرانی صادرات مواد غذایی در سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ اندکی بالاتر
رفته است.
ارسال نظر