خلأها و مسائل خدمات نمایشگاهی در ایران

گروه صنعت و معدن- در ایران معمولا بنگاه‌های اقتصادی در زمان رونق مالی رو به تبلیغات می‌آوردند در حالی که در دوران رکود عملا برای جبران کسری خود ابتدا به سراغ بودجه تبلیغات می‌روند و به این ترتیب در کشور ما تبلیغات هنوز جایگاه و نقش خود را در میان مدیران بنگاه‌های اقتصادی باز نکرده است. احمد پورفلاح، رییس کمیسیون کسب‌وکار اتاق تهران با بیان اینکه نمایشگاه‌ها نقش بسزایی در رونق اقتصادی دارند، در نشست تخصصی این کمیسیون که با حضور مدیرعامل شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی برگزار شد از کاظم اکبرپور پرسید «سرانجام انتقال نمایشگاه تهران چه شد؟، آیا کلنگ نمایشگاه جدید زده شده است؟ و پیمانکار اجرایی نمایشگاه جدید چگونه انتخاب می‌شود؟»

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در ادامه، یکی از ضعف‌های عمده نمایشگاه تهران را اطلاع رسانی ضعیف دانست و این را یادآوری کرد که نمایشگاه‌ها در حالی اکران می‌شوند که در طول برگزاری همچنان آماده‌سازی‌ها ادامه دارد.

پیش از آنکه مدیرعامل نمایشگاه بین‌المللی به سوالات احمد پورفلاح پاسخ دهد، اسدالله عسگراولادی نیز پرسش‌های خود را مطرح کرد. عسگراولادی دل نگرانی فعالان اقتصادی در سال ۹۱ و اثرپذیری فعالیت نمایشگاهی از نوسان نرخ ارز پیش کشید و با بیان اینکه در برنامه‌های حضور کارآفرینان در نمایشگاه‌های خارجی مشکل ارز داریم و این ما را می‌ترساند، گفت: بر اساس برنامه‌های شرکت نمایشگاه‌های بین‌المللی ایران، فعالان اقتصادی برای حضور در نمایشگاه‌های خارجی ۵۰ درصد تسهیلات دریافت می‌کنند، اما با توجه به شکاف زیادی که بین نرخ ارز مرجع و ارز آزاد پیش آمده، حضور در نمایشگاه‌های برون مرزی برای بنگاه‌های اقتصادی سخت شده است.

این فعال اقتصادی در ادامه تصریح کرد که بر اساس تصمیم دولت، به مسافران خارج از کشور تنها ۱۰۰۰ دلار ارز با نرخ مرجع داده می‌شود که این میزان فقط می‌تواند هزینه چهار روز یک مسافر را تامین کند. عسگراولادی این موارد را در حضور مدیرعامل نمایشگاه بین‌المللی تهران بیان کرد تا این گوشزد کند که تسهیلات اعطایی به شرکت کنندگان در نمایشگاه‌های خارجی کفاف هزینه‌های بالای حضور در این نمایشگاه را نمی‌دهد و از این رو وی خواستار اعطای امتیازات بیشتر به نمایندگان ایران در نمایشگاه‌های خارج از کشور شد.

محمدرضا نجفی منش دیگر عضو کمیسیون فضای کسب و کار اتاق تهران نیز در ادامه این نشست، خواستار واگذاری برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی به تشکل‌ها شد. او در ادامه توضیح داد که واگذاری امور اجرایی نمایشگاه‌های تخصصی برای مدتی به انجمن‌ها و تشکل‌های مربوط، واگذار شد، اما پس از مدتی این واگذاری از آنها سلب شد. نجفی‌منش در ادامه خواستار آن شد که نمایشگاه در ایران صادرات محور شود.

پرویز حسابی دیگر عضو کمیسیون نیز خواستار اعلام برنامه‌های نمایشگاه بین‌المللی تهران در سال ۹۱ از سوی اکبرپور شد و سپس با انتقاد از اجاره‌های بالای غرفه‌ها گفت: مجری برگزاری نمایشگاه‌ها کاملا دولتی است و بعضا مشاهده می‌شود که ارقامی نجومی از غرفه‌داران اخذ می‌شود. حسابی همچنین نسبت به برخورد نامناسب مجریان و مسوولان برگزاری نمایشگاه‌ها با غرفه‌داران انتقاد کرد و خواستار توجه بیشتر مدیرعامل نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران به این مقوله شد.علی نقیب نیز در این نشست، از کیفیت نمایشگاه‌ها در ایران انتقاد کرد و آن را در شان کشور ندانست.

دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی نیز در این جلسه، نمایشگاه تهران را مجموعه‌ای از سوله دانست نه نمایشگاه. انصاری با بیان اینکه صنعت لوازم خانگی ایران از چند سال پیش به فکر ایجاد سالن‌های تخصصی در نمایشگاه بین‌المللی تهران افتاد، افزود: در سال ۶۳ یک سالن اختصاصی در نمایشگاه تهران تاسیس کردیم و هشت سال پس از آن نیز سالن دیگری را راه‌اندازی کردیم.او نیز خواستار آن شد که برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی به انجمن‌ها و تشکل‌های صنعتی واگذار شود.

جمشید عدالتیان، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در خصوص واگذاری برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی به تشکل‌ها نظر دیگری دارد.

او معتقد است که مقوله خدمات در ایران بسیار ضعیف است و روی آن کار کارشناسی صورت نگرفته است از این رو واگذاری نمایشگاه‌های تخصصی به انجمن‌ها و تشکل‌های مرتبط مشکلی را حل نمی‌کند.او از اینکه در برنامه‌های نمایشگاه، جای برنامه جامع خدمات خالی است، گلایه کرد و خواستار آن شد که تعریف مشخصی از خدمات صورت بگیرد و آموزش در دستور کار نمایشگاه بین‌المللی تهران گنجانده شود.در ادامه نشست مذکور، نوبت به مدیرعامل نمایشگاه‌های بین‌المللی رسید تا در توضیحاتی از شرایط فعلی نمایشگاه تهران بگوید و پاسخ سوالات فعالان اقتصادی را نیز بدهد.

کاظم اکبرپور ابتدا خاطرنشان کرد که ۴۰ سال پیش سایت نمایشگاهی ولنجک در تهران ساخته شد و اضافه کرد: کسانی که در آن دوره این نمایشگاه را ساختند انسان‌های متفکری بودند.

او سپس با بیان اینکه ایران در زمینه صنعت نمایشگاهی قدیمی تر از کشورهای همسایه است، افزود: در دوره‌ای که ایران در این صنعت حرفی برای گفتن داشت برخی کشورها منطقه حتی به وجود نیامده بودند. اکبرپور در عین حال تصریح کرد که ایران در حال حاضر در زمینه صنعت نمایشگاهی در مقایسه با سایر کشورها عقب است.

به گفته وی، صنعت نمایشگاهی ابزار درآمد و ثروت ملی است. مدیرعامل نمایشگاه‌های بین‌المللی ایران افزود: درآمد صنعت نمایشگاهی در امیرنشین ابوظبی، با درآمد نفت این کشور مقایسه می‌شود. او در ادامه گفت: در ایران صرفا از نمایشگاه ولنجک حرف زده می‌شود؛ در حالی که ما می‌توانیم در کشور ده قطب نمایشگاهی بزرگ داشته باشیم.اکبرپور سپس با بیان اینکه آیا در عقب ماندگی صنعت نمایشگاهی در ایران فقط دولت مقصر است و بخش خصوصی کوتاهی نداشته است، گفت: یک انتقادی که به بخش خصوصی وارد است بی‌میلی این بخش برای تشکیل یک تشکل نمایشگاهی است که پس از ۴۰ سال هنوز ما نتوانسته‌ایم تشکل نمایشگاهی در کشور داشته باشیم. او با تاکید بر تشکیل تشکل نمایشگاهی از سوی بخش خصوصی اضافه کرد که با تاسیس این تشکل، بخش خصوصی می‌تواند در صنعت نمایشگاهی کشور وزنه قابل اتکایی باشد و حق خود را از دولت و مجلس بگیرد.

اکبرپور در ادامه خواستار آن شد که بخش خصوصی و فعالان اقتصادی صرفا نمایشگاه بین‌المللی تهران را نبینند و نقشه صنعت نمایشگاهی در کل کشور را ترسیم کنند.

عضو هیات نمایندگان اتاق تهران در ادامه با بیان اینکه در تمام دنیا، اتاق‌های بازرگانی در صنعت نمایشگاهی دخیل هستند، افزود: پیش از آنکه دولت نیاز به این صنعت داشته باشد، بخش خصوصی نیازمند آن است. اکبرپور در ادامه به انتقال نمایشگاه تهران به پرند اشاره کرد و افزود: سایت نمایشگاهی پرند با مشارکت ۱۰۰ درصدی بخش خصوصی ساخته می‌شود و من به عنوان نماینده تام‌الاختیار وزیر صنعت، معدن و تجارت این خبر را اعلام می‌کنم که بخش خصوصی اگر برای مشارکت در ساخت این مجموعه وارد شود، استقبال کرده و تفاهم‌نامه را بلافاصله امضا می‌کنیم. وی همچنین با بیان اینکه تاکنون بخش خصوصی از مشارکت استقبال نکرده است، خاطرنشان کرد: ظرفیت کشور ۲۰۰ عنوان نمایشگاهی است که در حال حاضر ۶۰ تا ۷۰ عنوان بیشتر فعال نیست. اکبرپور همچنین تصریح کرد که در تهران حداقل دو سایت نمایشگاهی دیگر باید ایجاد شود. وی همچنین در خصوص تعرفه‌های ارزی و ریالی غرفه‌های نمایشگاهی خاطرنشان کرد: قصد نداریم نرخ ارزی اجاره غرفه‌ها را بالا ببریم؛ ضمن آنکه به دنبال آن هستیم که نرخ ریالی را به نرخ ارزی نزدیک کنیم تا متقاضیان نتوانند با ثبت‌نام در داخل کشور، نرخ کمتری را پرداخت کنند.