هشدار داروسازان و راهکارهای پیش رو

گروه صنعت و معدن - سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با توجه به مشکلات موجود در تامین منابع مالی، اعم از ریالی و ارزی به منظور واردات مواد اولیه، به معاون ارزی بانک مرکزی نسبت به قطع تولید دارو و عرضه آن در کشور هشدار داد.

به دنبال نوسانات نرخ ارز در ماه‌های اخیر و اختلاف قیمتی بین ارز دولتی و آزاد، واحدهای داروسازی کشور از مشکلات تامین منابع مالی اعم از ریالی و ارزی خبر می‌دهند. مشکلی که به گفته فعالان این صنعت اگر راهکاری برای آن دیده نشود، در آینده نزدیک قطع تولید دارو در کشور را به دنبال خواهد داشت.

نامه به معاون ارزی بانک مرکزی

به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، در نامه‌ای که از سوی سندیکای صاحبان صنایع دارویی به بانک مرکزی ارسال شده است با اشاره به اینکه هم اینک حدود ۹۶درصد داروی مورد نیاز کشور به لحاظ عددی در داخل و از سوی حدود ۷۵ کارخانه تولید و عرضه می‌شود، آمده است: واحدهای داروسازی کشور به طور جدی با مشکل تامین منابع مالی اعم از ریالی و ارزی جهت واردات مواد اولیه و موثره مواجه هستند. در همین حال، ذخایر و موجودی انبارهای مواد اولیه واحد‌های داروسازی کشور به زودی به پایان خواهد رسید و نبود حتی یک ماده موثره و اولیه موجب عدم امکان تولید اقلام دارویی می‌شود. موضوعی که به طور جدی سلامت جامعه را تهدید خواهد کرد.

در این نامه از معاون ارزی بانک مرکزی درخواست شده است، خارج از مقررات معمول و دست‌وپاگیر اداری و به صورت بسیار ویژه، در اسرع وقت به منظور ارائه توضیحات و چاره‌اندیشی‌های لازم، جلسه‌ای با حضور هیات‌مدیره این سندیکا که نماینده تمامی تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان داروی کشور هستند، تشکیل شود.

تدبیر در حل مشکلات بین‌المللی

دغدغه فعالان صنعت دارو برای تامین ارز در حالی است که رییس سازمان غذا و دارو در رابطه با آن می‌گوید: بخشی از مشکلات درونی است مثل بحث تخصیص ارز توسط بانک مرکزی که این مشکلات با رایزنی‌ها قابل حل است؛ ولی بخشی از مشکلات نیز مربوط به شرایط بین‌المللی است که حل آنها تا حدود زیادی از دست ما خارج است؛ بنابراین باید با تدبیر بیشتری عمل کنیم.

احمد شیبانی در مورد کمبودهای ارزی برای تهیه و واردات دارو، همچنین طرح مساله بدهکاری چندین ماهه و میلیاردی مراکز درمانی و داروخانه‌ها به شرکت‌های دارویی، افزود: در دوره خاصی قرار داریم که راه عبور از آن تجربه و تمهیدات مدیریتی خاص خود را می‌طلبد.

وی ادامه داد: زمان جنگ مسائل و مشکلات ما در خصوص تولید، واردات، توزیع و عرضه دارو در صنعت دارو و داروخانه‌ها بسیار بیشتر از زمان کنونی بود؛ ولی با همت داروسازان و صنعتگران دارویی مشکلات را پشت سر گذاشتیم، پس امروز هم می‌توانیم چنین کنیم.

وی با اعلام اینکه با هماهنگی وزیر بهداشت، برای رفع کمبودها تلاش‌های جدی انجام شده و می‌شود، اظهار کرد: به زودی بخشی از مطالبات مراکز درمانی و داروخانه‌ها به شرکت‌های پخش دارو اعطا می‌شود.

درخواست از بانک مرکزی

رییس سندیکای صنایع دارویی کشور نیز از دیگر کسانی است که در رابطه با مشکلات ارزی داروسازان می‌گوید: ما از سازمان‌ها و نهادهای مرتبط با صنعت دارو، به خصوص بانک مرکزی درخواست داریم که مشکلات ارزی مربوط به تولید و واردات دارو را مرتفع کنند. اگر بانک مرکزی تا پیش از آغاز سال جدید مشکل ارزی دارو را برطرف نکند، امکان اینکه تا اردیبهشت ماه سال آینده ذخایر دارویی کشور تقلیل یافته و مشکلات تهیه دارو را برای مردم ایجاد کند زیاد است.

عدم پذیرش نامه‌های اعتباری

محمود نجفی عرب یکی دیگر از مشکلات صنعت دارویی کشور را عدم پذیرش نامه‌های اعتباری از سوی بانک‌های خارجی عنوان کرد و گفت:‌ دست اندرکاران صنعت دارویی کشور این مشکل را که به دلیل تحریم‌های بین‌المللی ایجاد شده است، درک می‌کنند، اما اگر مشکلات داخلی موجود که تنها با هماهنگی سازمان‌های داخلی قابل حل است، مرتفع نشود داروسازان کشور با مشکلات عدیده مواجه خواهند شد.

بدهی ۸۰۰میلیارد تومانی

رییس سندیکای صنایع دارویی کشور در ادامه از بدهی ۸۰۰ میلیارد تومانی داروخانه‌های کشور به شرکت‌های توزیع و پخش دارو خبر داد.

نجفی عرب اظهار کرد: این بدهی که مربوط به ۸ ماه گذشته است اگر تسویه نشود صنعت دارویی کشور با مشکلات جدی روبه رو می‌شود.

در همین حال، مدیر بازرگانی یک شرکت داروسازی نیز در گفت و گو با «دنیای اقتصاد» در رابطه با مشکلات ارزی داروسازان اظهار کرد: بسیاری از فعالیت‌های صنایع دارویی پیش از افزایش محدودیت‌های بین‌المللی از طریق «ال.سی» انجام می‌شد، اما به مرور با افزایش تحریم‌ها شرکت‌های فروشنده خارجی از پذیرش «ال.سی» خودداری کردند؛ به طوری که در حال حاضر کلیه پرداخت‌ها باید به صورت نقد انجام شود.

سیدمحمد ناصری، افزود: تا چند ماه پیش که اختلاف بین ارز دولتی و آزاد زیاد نبود، پرداخت نقدی سفارشات انجام می‌شد، اما در حال حاضر با توجه به اختلاف شدید بین ارز دولتی و آزاد مشکلات زیادی برای واحدهای داروسازی ایجاد شده است.

دبیر سندیکای مکمل‌های غذایی و دارویی با اشاره به اینکه اخیرا مسوولان از ازسرگیری استفاده از روش «ال.سی» خبر داده‌اند، گفت: با وجود اعلام مسوولان این موضوع هنوز عملیاتی نشده است.

ارز مرجع نرسید

وی افزود: با وجود ابلاغ بانک مرکزی به بانک‌های عامل مبنی بر تخصیص ارز با قیمت ۱۲۲۶ تومان به تولیدکنندگان، اما هنوز این موضوع نیز عملیاتی نشده است. وی با اشاره به نامه دو هفته پیش سازمان حمایت برای اعلام وضعیت واحدهای داروسازی اظهار کرد: استعلام ما حداقل در واحدهای تولید مکمل‌های غذایی و دارویی نشان می‌دهد که هیچ کدام از واحدها نتوانسته‌اند از ارز مرجع استفاده کنند.

ناصری در پاسخ به این سوال که با توجه به مشکلات موجود آیا مواد اولیه کافی در انبارها وجود دارد یا نه؟ گفت: با توجه به گران بودن مواد اولیه و تاخیر در تحویل آنها موجودی انبارها زیاد نیست.

افت توان خرید

وی ادامه داد: البته در شرکت‌های مختلف تولید دارو دپو مواد اولیه متفاوت است. اما با توجه به اینکه نرخ ارز مدام در نوسان است مواد اولیه زیادی ذخیره نمی‌شود. از سوی دیگر، با توجه به اینکه در حال حاضر اکثر خریدها به صورت نقد انجام می‌شود، توان خرید واحدهای داروسازی نیز افت کرده است.

بحران در راه است

حمید خویی، رییس انجمن علمی داروسازی ایران نیز در این خصوص می‌گوید: مشکل اساسی که در حال حاضر صنایع دارویی با آن دست به گریبان است، بلاتکلیفی تامین منابع ارزی است. به طوری که با وجود وعده‌های داده شده، عملا تاکنون هیچ یک از وعده‌ها محقق نشده و فعالان این عرصه در حال حاضر با مشکلات بسیاری مواجه هستند.

به گفته خویی علاوه بر تامین ارز، انتقال ارز نیز یکی از مشکلات تولیدکنندگان محسوب می‌شود، به طوری که هم‌اکنون امکان گشایش «ال.سی» برای تولیدکنندگان وجود ندارد و در برخی از مواقع نیز «ال.سی»های باز شده بعد از یک ماه برگشت داده می‌شود.

رییس انجمن علمی داروسازی ایران در پاسخ به این سوال که آیا امکان تامین مواد اولیه از کشورهای ثالث وجود دارد، می‌گوید: هند یکی از کشورهای ثالث در تامین مواد اولیه محسوب می‌شود، اما از آنجا که تامین روپیه نیز به راحتی در داخل کشور امکان‌پذیر نیست، وساطت این کشور نیز چندان چاره ساز نخواهد بود.

خویی معتقد است که نبود سیاست ارزی موجب شده امکان برنامه‌ریزی از این بخش گرفته شود، به طوری که صنایع دارویی در بلاتکلیفی به سر می‌برند و با این شرایط از اول فروردین ماه سال آینده چرخه تامین مواد اولیه با دشواری بسیاری مواجه خواهد شد.

وی در ادامه می‌گوید: سفارش‌گذاری برای مواد اولیه اصولا چهار ماهه صورت می‌گیرد به همین دلیل فروردین ماه برخی از مواد تامین شده در انبار به اتمام خواهد رسید.

به گفته رییس انجمن علمی داروسازی ایران، اگر مشکلات به وجود آمده مدیریت نشود، سال آینده شاهد ورشکستگی برخی از واحدهای تولید دارویی خواهیم بود.

خویی در پاسخ به این سوال که آیا امکان تامین مواد اولیه در داخل کشور وجود دارد، نیز می‌گوید: حتی مواد اولیه‌ای که در داخل تامین می‌شود نیز بخشی از مواد میانه آن وابسته به خارج است که عدم تامین آن افزایش هزینه‌ها را به همراه خواهد داشت.

به گفته رییس انجمن علمی داروسازی ایران مشکلات مذکور موجب شده تا هزینه‌های تولید در حدود ۳۰ درصد افزایش یابد، در حالی که مجوز افزایش قیمت برای تولید‌کنندگان صادر نشده است.

تحریم‌ها اثر گذار نیست

به رغم اظهارات مذکور، رهبر مژده‌ای آذر، رییس انجمن داروسازی ایران از تمهیدات وزارت بهداشت برای عبور از این بحران خبر داده و می‌گوید: اگر چه تحریم‌های بانکی تعادل ارزی را با مشکلاتی مواجه کرده، اما وزارت بهداشت تمهیدات بسیاری را برای گذر از این مشکلات اندیشیده است.

رییس انجمن داروسازی ایران در ادامه می‌گوید: به دلیل اینکه تمهیدات لازمه در نظر گرفته شده است، تحریم‌ها به این زودی در بازار دارویی کشور خود را نشان نخواهد داد.

مژده ای آذر معتقد است که مشکلات به این زودی به این بخش نخواهد رسید، چرا که کارخانه‌ها مواد اولیه کافی را تامین کرده‌اند.

رییس انجمن داروسازی ایران در پاسخ به این سوال که آیا امکان انتخاب کشور جایگزین برای تامین مواد اولیه وجود دارد نیز می‌گوید: در حال حاضر کشورهای هند، روسیه، چین و آمریکای لاتین از ما حمایت می‌کنند، به همین دلیل می‌توان مواد مورد نیاز را از این کشورها تامین کرد.

مژده ای آذر درخصوص تاثیر نرخ ارز نیز می‌گوید: در حال حاضر واردات کالا به صورت تهاتری صورت می‌گیرد، از سوی دیگر گردش ارزی دارویی کشور ما حدود ۵/۳ میلیارد دلار است که رقم مذکور در قبال رقم دارویی سایر کشورها بسیار پایین است که این امر موجب می‌شود تا با مشکل چندانی مواجه نشویم.