ورود مجلس به چالش شورای گفت و گو

آخرین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی- عکس: ‌آکو سالمی

رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس: به لاریجانی نامه می‌نویسم

سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت: مخالفت با طرح کسب‌وکار علت تعطیلی شورا نیست مینا یوسفی- موضوع لغو چند باره جلسات شورای گفت ‌وگوی دولت و بخش خصوصی این روزها آن قدر بحث برانگیز شده که رییس مجلس نیز به این چالش ورود کرده است. نمایندگان مجلس در نظردارند نامه‌ای را به مقام ارشد قوه مقننه در مورد غیبت‌های دولت که موجب برهم خوردن جلسات دوره‌ای این شورا شده است بنویسند تا شاید به این ترتیب جلسات مشترک پس از یک ماه تعطیلی دوباره از سر گرفته شود و اختلاف دولت و بخش خصوصی پایان یابد.

این خبر را حسین هاشمی، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس به «دنیای‌اقتصاد» می‌دهد و می‌گوید: غیبت مستمر دولت در جلسات شورای گفت و گو که منجر به تعطیلی این شورا شده است در شرایط فعلی کشور به صلاح هیچ‌کس نیست.

البته هاشمی با اشاره به اینکه شورای گفت‌وگو بر اساس قانون برنامه پنجم تشکیل و آغاز به کار کرده است، دولت را مجاز به تعطیلی شورا و تخطی از قانون نمی‌داند، اما در عین حال رد پای اختلاف‌های دو رقیب را تایید می‌کند.

بر اساس قانون تشکیل شورای گفت‌وگو، اگر هر یک از سه قوه حاضر نشوند جلسه این شورا به رسمیت نمی‌رسد. بنابراین غیبت دولت در چند جلسه گذشته که موجب تعطیلی شورا شد انتقاد زیادی را به همراه داشته است. رییس کمیسیون صنایع مجلس در این مورد مثالی می‌زند و می‌گوید: شورای گفت‌وگو بهترین محل برای حل مشکل نوسانات نرخ ارز است و این رفتار دولت به تصمیم‌گیری‌ها در این مورد نیز آسیب می‌زند.

رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس امیدوار است که با دخالت رییس مجلس جلسات شورای گفت و گو از سر گرفته شود و در صورت ادامه غیبت‌های دولت نمایندگان مجلس تا تذکر به رییس‌جمهور نیز پیش خواهند رفت.

البته دبیر شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی می‌گوید: شورای گفت‌وگو ادامه دارد و تعطیلی چند باره اخیر به خاطر غیبت موجه وزرا بوده است.

طی یک ماه گذشته یک بار غیبت وزیر اقتصاد که رییس شورا نیز محسوب می‌شود جلسه دولت با بخش خصوصی را به تعطیلی کشاند و بار دیگر جلسه هیات دولت با رییس‌جمهور که نابهنگام با جلسه دوره‌ای شورای گفت‌وگو همزمان شده بود این جلسه را از رسمیت انداخت.

آن طور که خبرها حکایت می‌کنند جلسه آینده شورا نیز به دلیل سفر خارجی وزیر اقتصاد تشکیل نمی‌شود. در این شرایط به نظر می‌رسد اگر چه بر اساس قانون امکان تعطیلی شورای گفت و گو به طور رسمی وجود ندارد اما نمایندگان دولتی این شورا در نظر دارند در جلسات مستمر آن شرکت نکنند تا اگر چه به طور غیررسمی اما عملا شورای گفت‌وگو به تعطیلی کشیده شود.

از سوی دیگر از حدود یک ماه پیش که طرح «بهبود مستمر فضای کسب‌وکار» به همت اتاق بازرگانی ایران و مجلس در پارلمان کشور مطرح شده اختلاف‌هایی را بین دولت و بخش خصوصی به دنبال آورده است که به نظر می‌رسد همین موضوع عامل خودداری نمایندگان دولت از شرکت در جلسات شورای گفت و گو بوده است.

البته با وجود اختلاف نظرها طرح بهبود فضای کسب‌وکار که اولین طرح پیشنهادی بخش خصوصی به شمار می‌رود، در مجلس به تصویب رسیده و در حال حاضر در انتظار تایید شورای نگهبان است، اما با این حال همچنان اعتراض دولت نسبت به مفاد این طرح ادامه دارد. چند روز پیش نیز وزیر صنعت، معدن و تجارت به صراحت با این طرح مخالفت و آن را زمینه ساز تحکم از سوی اتاق بازرگانی عنوان کرد.

مهدی غضنفری هفته گذشته از تدوین طرح کمبود فضای کسب‌وکار با همکاری بخش خصوصی و مجلس ابراز نارضایتی کرد و به صراحت گفت که برای دولت زیبنده نیست که گروهی به نمایندگی بخش خصوصی مثل اتاق بازرگانی تصور کند از طریق این طرح، مشکلات کسب‌وکار کشور را حل می‌کند.

با این حال شجاعی، سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت موضوع اختلاف دولت و بخش خصوصی بابت این طرح را بی‌ارتباط می‌داند و به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: اشکال اصلی در مورد دعوت‌های دبیرخانه است که با اختلال مواجه شده است.

البته گمانه‌های دیگری نیز در مورد تشکیل نشدن دو جلسه پیشین شورای گفت‌وگو مطرح است. برخی منابع خبری می‌گویند لغو مکرر این جلسات متاثر از اختلاف نظر کلی رییس‌جمهور با رییس مجلس است.

با این وصف، نمایندگان بخش خصوصی و در راس آنها محمد نهاوندیان، رییس اتاق بازرگانی ایران، همچنان امیدوار به تشکیل جلسات شورای گفت‌وگو هستند و اعلام می‌کنند که این شورا به تعطیلی کشانده نشده است، با این حال جواد مرتضوی، رییس دبیرخانه شورای گفت‌وگو می‌گوید: جلسه آینده نیز احتمالا به علت سفر برخی از وزرا تشکیل نخواهد شد.

این همان اظهار نظری است که به شائبه تعطیلی شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی دامن می‌زند.