گروه صنعت و معدن - از اول بهمن‌ماه کلیه کالاهای وارداتی که فاقد شناسه (بارکد) دوبعدی باشند، به عنوان کالای قاچاق محسوب شده و گمرک از ترخیص آنها جلوگیری خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، برخی از مقامات مسوول در وزارت صنعت، معدن و تجارت با استناد به آمار قاچاق در کشور اعلام می‌کنند که سیاست‌های دولت در زمینه جلوگیری از قاچاق کالا خیلی نتوانسته موثر واقع شود؛ به همین منظور درصدد اجرای پروژه‌ای موسوم به طرح «شبنم» هستند که با نصب شناسه (بارکد) روی کالاهای وارداتی، امکان ردگیری و رصد کالا را فراهم کنند. در این بین، غلامرضا نوری زاده، مدیر شبکه بازرسی و نظارت مردمی (شبنم) در همایشی که ویژه واردکنندگان و عرضه‌کنندگان لوازم خانگی، صوتی و تصویری برگزار شد، اعلام کرد: هدف از اجرای طرح «شبنم» حمایت از واردکنندگان قانونی و حمایت از برند تولیدکنندگان و جلوگیری از توزیع کالای جعلی است.

مدیر شبکه بازرسی و نظارت مردمی با بیان اینکه با نصب شناسه (بارکد) روی کالاهای وارداتی امکان ردیابی آنها وجود دارد، اظهار کرد: این پروژه از سوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، گمرک و وزارت صنعت تهیه و به دولت ارائه شده است. بعد از تصویب آن در دولت این موضوع در کمیسیون‌های تخصصی مجلس نیز مصوب شده و منتظر تصویب آن در صحن علنی مجلس هستیم.

نوری زاده با بیان اینکه این طرح تنها پروژه‌ای است که بازرس خود مردم هستند، گفت: این پروژه در مرحله اول ۴ گروه کالای اساسی شامل لوازم خانگی، یارانه، تجهیزات پزشکی و لوازم آرایشی و بهداشتی است که برای ترخیص از گمرک نیاز به برچسب «شبنم» دارند.

۱۱میلیون دارو بارکد گرفتند

وی افزود: البته از شهریور ماه سال گذشته با همکاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخش کالاهای دارویی این طرح اجرا شد و هم‌اکنون ۱۱ میلیون و ۲۰۰ هزار کالای دارویی کشور دارای بارکد «شبنم» هستند.

نوری زاده افزود: نظارت بر کالاهای وارداتی ابتدا از مبادی توزیع شروع می‌شود و در آینده قرار است که در مبادی ورودی کشور این امر صورت بگیرد.

در ادامه این همایش، مشاور قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه فروش کالای قاچاق، غیرمجاز، جعلی و تقلبی برابر سود بدون رقابت است، گفت: این موضوع باعث متضرر شدن فعالان رسمی اقتصاد شامل تولیدکننده و تجار می‌شود.

جلال با بیان اینکه طرح «شبنم» سامانه‌ای است که شناسه‌ای (بارکد) یکتا با ملاحظات امنیتی، سرعت و دقت کافی به هر واحد کالا اختصاص می‌دهد، اظهار کرد: این شناسه (بارکد) ابتدا روی هر کالا سپس روی بسته‌بندی کالاها و در نهایت سیستم حمل و نقل آن گسترش پیدا می‌کند.

راهکار جلوگیری از جعل شناسه

مشاور قائم‌مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد چالش‌های جعل این شناسه یکتا نیز توضیح داد: مکانیزمی را طراحی کرده ایم که جعل این شناسه (بارکد) بدون صرفه شود. به طوری که مقدار جریمه در نظر گرفته شده را اگر ضربدر احتمال کشف کالای جعلی و اعمال جریمه بکنیم بزرگ‌تر از سود جعل شناسه ضربدر از احتمال کشف نشدن شناسه جعلی می‌شود.

وی در مورد اهداف اجرای این طرح «شبنم» نیز گفت: ردیابی کالاها، احراز اصالت و جلوگیری از ورود کالای غیرمجاز، ارتقای بهره‌وری در بحث ضمانت نامه‌ها و خدمات پس از فروش، تسهیل مدیریت کالای مرجوعی از جمله اهداف اجرای این طرح است.

سرعت دهی به ترخیص کالا

ابراهیم درستی، رییس اتحادیه لوازم صوتی و تصویری نیز از دیگر سخنرانان این همایش بود. وی با بیان اینکه اعضای اتحادیه از اجرای این طرح حمایت می‌کنند، اظهار کرد: اما باید در مورد اجرای این طرح به منظور ترخیص کالاهای وارداتی سرعت و ضمانت اجرایی آن نیز مدنظر قرار گیرد.

از سوی دیگر، محمد طحان پور، رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با انتقاد از تشویق و در نظر گرفتن جوایز برای مصرف‌کنندگان به منظور شناسایی کالای قاچاق اظهار کرد: تشویق مصرف‌کننده به شناسایی کالاهای قاچاق غلط است و لازم است که مبارزه با قاچاق کالا از مبادی گمرک صورت بگیرد.

رییس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با بیان اینکه کالا از انبارها نباید بدون شناسه (بارکد) بیرون بیاید، افزود: در اجرای طرح «شبنم» باید در ابتدا به سراغ واحدهای صنفی برویم که پروانه کسب ندارد و مالیات خود را پرداخت نمی کنند.

مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک راهبر وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز دیگر سخنران این همایش بود. محمود اعلایی با بیان اینکه آمار قاچاق کالا به کشور نشان می‌دهد که سیاست‌های ما تاکنون موفق عمل نکرده است، گفت: ما برای اینکه بتوانیم کالاهای وارداتی را در شبکه توزیع رصد کنیم، طرح «شبنم» را اجرایی کردیم.

اعلایی با بیان اینکه این طرح از ۱۴ماه گذشته در بخش دارو به اجرا درآمد، افزود: اگر این طرح را بتوانیم برای کلیه کالاها اجرایی کنیم، علاوه بر حمایت از تولیدکنندگان، واردکنندگان و فروشندگان، خیلی از معضلات نیز حل خواهد شد. به گفته مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک راهبر در آینده یکی از مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا بارکد «شبنم» خواهد بود.

مدیرعامل شرکت خدمات انفورماتیک راهبر وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه گفت: از اول آبان ماه امسال درج کد دوبعدی «شبنم» روی چهار گروه کالای وارداتی قطعات رایانه، موبایل، لوازم خانگی و تجهیزات پزشکی الزامی شده است. همچنین پیرو هماهنگی و تفاهم صورت گرفته با دفتر نظارت و بازرسی شورای اصناف کشور و معاونت بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان از اول بهمن‌ماه کلیه کالاهای وارداتی که فاقد کد دوبعدی شبنم باشند، برخورد و به عنوان کالای قاچاق از سطح بازار جمع‌آوری می‌شود.

به گفته اعلایی هفته گذشته در نشستی با حضور رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، رییس کل سازمان توسعه تجارت، معاونت توسعه فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاون نظارت بر اجرای استاندارد و سیستم‌های کیفیت سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی و رییس کل گمرک به منظور بررسی روند اجرای تفاهم‌نامه ایجاد و بهره‌برداری سامانه رهگیری کالای وارداتی؛ اول بهمن به عنوان آغاز رسمی اجرای پروژه شبنم اعلام شده است.