حضور «قرارگاه» در طرح‌های صنایع معدنی

گروه صنعت و معدن- رییس هیات‌عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) روز گذشته در نشستی خبری به تازه ترین اخبار و تحولات صنایع معدنی پرداخت و گفت: «توجه به نیروی انسانی، تکمیل طرح‌های نیمه تمام و تکمیل زنجیره‌های تولید از برنامه‌های من در سازمان ایمیدرو خواهد بود.» به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، «خدامراد احمدی» با تاکید بر اینکه در برنامه‌های خود توجه ویژه ای به بخش خصوصی خواهد داشت، بیان کرد: «استفاده از ظرفیت بخش خصوصی یکی از بهترین راه‌های تامین مالی خواهد بود.»

منتظر حضور پررنگ قرارگاه

وی در ادامه و در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا اغلب طرح‌ها به بخش خصوصی خاصی چون قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) داده می‌شود، توضیح داد: «قرارگاه سازندگی خاتم فقط در یکی دو طرح ایمیدرو حضور دارد؛ حضورش در پروژه‌های معدن و صنایع معدنی کمرنگ است. ما امیدواریم که زمینه حضور این قرارگاه در حوزه ما نیز فراهم شود. ما به قرارگاه به چشم رقیب برای بخش‌خصوصی نگاه نمی‌کنیم و معتقدیم که توانسته جای کمپانی‌های بزرگ در داخل کشور را بگیرد. »معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: «قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا یکی از توانمندترین دستگاه‌های اجرایی در کشور است و وجود آن باعث شده که کارهای توسعه‌ای در کشور رونق گرفته و از توانمندی داخلی در پروژه‌ها بیش از گذشته استفاده شود. نقش یک جی.سی و هدایتگر را بازی می‌کند. اگر من در پست‌های دولتی کار نکنم، به طور قطع ترجیح می‌دهم که در قرارگاه خاتم فعالیت کنم.»

عملکرد، شاخص قضاوت

«احمدی» در بخش دیگری از صحبت‌هایش در مورد تغییر مدیرعامل شرکت صنایع ملی مس گفت: «در ارتباط با تمامی تغییرات مدیریتی، نه بر اساس توصیه، فردی را منصوب خواهم کرد و نه بر اساس جوسازی، فردی را برکنار خواهم کرد؛ بنابراین حتما عملکردها، شاخص قضاوت خواهد بود و همکارانی که توانایی لازم را داشته باشند به کار گرفته می‌شوند و آنهایی که توانایی ندارند در سایر بخش‌ها به کار گرفته خواهند شد.»

وی در ادامه و در توضیح سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه رشد بخش مس نسبت به دیگر بخش‌های صنایع معدنی پایین بوده است، گفت: «نسبت به سال‌های قبل، بخش مس رشد داشته است؛ اما رشد آن نسبت به دیگر صنایع معدنی، پایین بوده است که مدنظر قرار خواهد گرفت و تلاش می‌شود که در این حوزه نیز رشد ایجاد کنیم.»

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، میزان تولید در بخش مس کاتد در پنج ماهه نخست سال ۹۰ حدود ۹۴ هزار تن است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل دو درصد رشد داشته است. تولید آلومینیوم نیز ۱۴۰ هزار تن تولید است که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۱/۱۰ درصد رشد داشته است. تولید فولاد خام به پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تن رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶/۱۴ درصد رشد داشته است، ضمن اینکه تولید محصولات فولادی نیز هفت میلیون و ۱۱۵ هزار تن رسیده است که ۳/۱۱ درصد رشد نشان می‌دهد.

سرنوشت هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت

رییس هیات‌عامل ایمیدرو درباره جزئیات و روند پیشرفت هشت طرح فولادی با بیان اینکه یکی از این هشت طرح فولادی (طرح بافق) به بخش خصوصی فروخته شده است، اعلام کرد: «هر کجا که بخش خصوصی بخواهد در این طرح‌ها با ما همکاری داشته باشد، استقبال می‌کنیم.»وی افزود: «یک هزار میلیارد تومان اوراق مشارکت در دو نوبت ۵۰۰ میلیارد تومانی فروخته و به پیمانکاران پرداخت شده است. حدود ۲۰۰ میلیارد آن الان موجود است. فاینانس‌هایی در نظر داریم که در صورت تحقق ۲۰۰ میلیارد تومان را سهم آورده «ایمیدرو» در نظر می‌گیریم، ۲۰ درصد نیز نزد بانک عامل سپرده شده است.»

«احمدی» گفت: «منابع فاینانس نیز از چین تا هر سقفی که بخواهیم، تامین خواهد شد. توافقات اولیه صورت گرفته است و منتظر قرارداد تجاری هستیم.»

شاید بازگشت سرمایه طولانی باشد

وی درباره گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس مبنی بر اینکه نرخ بازگشت این طرح‌ها منفی است، اظهار کرد: «ماموریت اصلی سازمان‌های توسعه‌ای، توسعه متوازن و سرمایه‌گذاری در مناطق محروم و بخش‌هایی است که بخش خصوصی تمایل و توان به سرمایه‌گذاری در آن را ندارد. ضرورت این طرح‌ها در زمینه ایجاد توسعه دیگر بخش‌ها نهفته است و تا جایی که من می‌دانم این طرح‌ها توجیه اقتصادی دارد و ممکن است دوره بازگشت نرخ سود یا سرمایه شان طولانی باشد.»

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیای اقتصاد» درباره جزئیات طرح فراز اعلام کرد: «طرح فراز در حال انجام است؛ این طرح شامل همه طرح‌های در حال انجام است که نام «طرح فراز» گرفته است.»

به گزارش خبرنگار ما، قرار است که تا پایان برنامه پنجم، معادل ۱۱۳ طرح صنایع معدنی با سرمایه‌گذاری ۳۰ هزار میلیارد تومانی به بهره‌برداری برسد.

واردات شمش فولاد نداریم

«احمدی» در ادامه در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر استفاده «ایمیدرو» از خطوط ری‌فاینانس واردات شمش فولاد که مصوبه کارگروه کنترل بازار برای تنظیم بازار فولاد است، تصریح کرد: «ایمیدرو هم‌اکنون در حوزه واردات شمش برنامه‌ای ندارد و البته فولاد خوزستان با ستاد تنظیم بازار هماهنگ است که توزیع محصولات فولادی خود را به مجموعه‌هایی که نیاز دارند، در بورس عرضه کند.»

فروش اوراق به میزان نیاز

وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگاران مبنی بر اوراق مشارکت طرح‌های معدنی در سال جاری گفت: «کمیته‌ای از ایمیدرو تشکیل شده است که روش‌های تامین مالی برای طرح‌های نیمه تمام را استخراج کرده و مجوزهای لازم برای استفاده از آن، از مجمع سازمان ایمیدرو اخذ شود.»رییس هیات‌عامل ایمیدرو اظهار کرد: «در این میان به هر میزان که اوراق مشارکت نیاز باشد، منتشر خواهد شد، البته تلاش ما این است طرح‌ها را به بخش خصوصی بسپاریم.»معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین با بیان اینکه میزان سرمایه‌گذاری‌های انجام شده در بخش اکتشاف به غیر از سازمان زمین شناسی ۳۰ میلیارد تومان است، گفت: «این میزان باید با افزایش ۱۰ برابری در سال‌های آینده به ۳۰۰ میلیارد تومان برسد.»