سهم ناچیز برق از ۲۸۰ روز آفتابی
همیشه ضربالمثل «هر که بامش بیش، برفش بیشتر؟» جواب نمیدهد. اگرچه میزان تابش خورشیدی در ایران به اندازه قابل ملاحظهای بالاتر از میانگین جهانی است، اما به نظر میرسد در حال حاضر میزان استفاده از این انرژی در حد و اندازه پتانسیل موجود در کشور نیست.
گروه انرژی- الناز میلانی: ایران ۲۸۰ روز آفـتابی دارد، اما در این روزهای آفتابی هیچ برقی تولید نمیکند.
همیشه ضربالمثل «هر که بامش بیش، برفش بیشتر؟» جواب نمیدهد. اگرچه میزان تابش خورشیدی در ایران به اندازه قابل ملاحظهای بالاتر از میانگین جهانی است، اما به نظر میرسد در حال حاضر میزان استفاده از این انرژی در حد و اندازه پتانسیل موجود در کشور نیست. هماکنون در کل کشور روزانه فقط ۵۰۰ کیلووات ساعت برق تولید میشود؛ این در حالی است که مجموع تولید برق کشور بیش از ۴۰ هزار مگاوات است. این در حالی است که این روزها بحث استفاده از انرژیهای پاک در جهان بیش از هر زمان دیگری دنبال میشود.
سرزمین آفتابی
کشور ایران در منطقهای واقع شده که به لحاظ دریافت انرژی خورشیدی در بین نقاط جهان در بالاترین ردهها قرار دارد. میزان تابش خورشیدی در ایران بین ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کیلووات ساعت بر مترمربع در سال تخمین زده شده است. در ایران به طور متوسط سالانه بیش از ۲۸۰ روزآفتابی گزارش شده است که رقم بسیار قابل توجهی است.با وجود این شرایط این سوال مطرح میشود که چرا هنوز استفاده از انرژی خورشیدی عمومیت نیافته است؟
برق آینده
«یوسف آرمودلی» در گفتوگو با خبرنگار ما ابراز امیدواری کرد: «با هدفمند شدن یارانهها، تقاضا برای استفاده از این انرژی در مصارف خانگی به تدریج افزایش یابد. هنوز برق به صورت یارانهای محاسبه میشود و از سوی دیگر قیمت برق تولیدی توسط تجهیزات خورشیدی بیشتر از روشهای جاری است.»
گران یا به صرفه؟
خبرنگار ما علت گرانی تجهیزات خورشیدی را جویا شد، اما رییس سازمان انرژیهای نو نه تنها این تجهیزات را گران ندانست، بلکه قیمت آن را برابر با نرخهای جهانی دانست و تصریح کرد: «برای مولدهای خورشیدی یارانه پرداخت نمیشود.» وی ابراز امیدواری کرد با پیشرفت تکنولوژی، قیمت تمام شده این تجهیزات نیز کاهش یابد.
شرکتهای فعال در حوزه تجهیزات خورشیدی هزینه اولیه این تجهیزات را بین دو تا هشت میلیون تومان عنوان میکنند. در مقابل هزینه اولیه نصب کنتور و استفاده از برق شهری بین ۲۵۰ تا ۳۵۰ هزار تومان است. این در حالی است که فعالان این حوزه با بیان مزیتهایی همچون عدم قطع و نوسانات برق، عمر طولانی و سهولت در نصب، بهرهبرداری و جابهجایی تجهیزات خورشیدی، استفاده از برق خورشیدی را مقرون به صرفه میدانند.
خارجیهای محبوب
«هماکنون این تجهیزات هم در داخل تولید و هم از خارج وارد میشود.» «آرمودلی» ضمن بیان این مطلب نوع تقاضا را بسته به نوع مصرف دانست و تصریح کرد: «در جاهای «خاص» تجهیزات خارجی بیشتر استفاده میشود.»
وی گفت: منظور از «جاهای خاص» مناطق حساس مثل تجهیزات راهنمایی و رانندگی در چهارراهها است که نیازمند کیفیت بالا است. وی مشکل تجهیزات خورشیدی داخلی را نبود ضمانتنامه عنوان کرد. این در حالی است که کالاهای خارجی هم از کیفیت بالایی برخوردارند و هم دارای ضمانتنامه بیست سالهاند.
برق خورشیدی در صنعت
«در صنعت، برق خورشیدی استفاده آنچنانی ندارد.» «آرمودلی» ضمن بیان این مطلب، علت این امر را پایین بودن نسبی قیمت برق صنعت عنوان کرد. وی در ادامه تصریح کرد: «هنوز برق خورشیدی عمومیت نیافته و در مناطق دورافتاده که شبکه برق نیست برای برخی مصارف خاص از این نوع برق استفاده میشود.»
هنوز تسهیلاتی نیست!
«آرمودلی» در رابطه با چگونگی تامین هزینههای نصب تجهیزات خورشیدی گفت: «الان تسهیلات خاصی به مصرفکنندگان خانگی داده نمیشود، اما سعی بر این است تا محلی برای تامین اعتبار در زمینه تولید برق خورشیدی صورت گیرد.»
وی در ادامه تشریح کرد: «سرمایهگذاری در این بخش باید به گونهای باشد که سرمایهگذار بتواند ۵۰ درصد هزینه سیستمی که در داخل خانهها مورد استفاده قرار میگیرد را تامین کند. همچنین برق تولیدی او نیز با قیمت مناسب خریداری شود تا استفاده از برق خورشیدی نیز مانند لامپ کممصرف عمومیت یابد.»
افزون بر این رییس سازمان انرژیهای نو تاکید کرد این اعتبار قرار است تنها از منابع داخلی تامین شود.
برق خورشیدی در دیگر کشورها
امروزه در کشورهای مختلف میزان تقاضا برای استفاده از انرژی خورشیدی رو به افزایش است. ظرفیت ایجاد شده برای تولید انرژی خورشیدی در ۱۹۹ شرکت جهان تا پایان سال ۲۰۱۰ به ۳۷ گیگاوات رسید. چین با تولید ۲۳ درصد از انرژی خورشیدی جهان در این زمینه پیشتاز است. کشورهای اتحادیه اروپا نیز در سال ۲۰۰۹ در حدود ۱۵ مگاوات برق خورشیدی تولید کردهاند.
ارسال نظر