برنامه افزایش دو برابری ارزش ضمانت صندوق بیمه معدنی
به گزارش روابطعمومی ایمیدرو، محمدرضا موثقینیا اظهار کرد: کل ذخایر معدنی اکتشافشده در جهان طبق آخرین آمارها، حدود ۲۴۰میلیارد تن و سهم ایران از این میزان، حدود ۲۴میلیارد تن است.
همچنین، حدود ۱۲.۵درصد از مهمترین خط ذخایر معدنی در کل کره زمین (خط آلپ هیمالیا) به طول ۱۵هزار کیلومتر در ایران قرار دارد.
وی افزود: از منظری دیگر، دو ذخیره معدنی بسیار مهم در جهان شامل ذخایر سنگآهن و ذخایر مس، جزو شاخصهای اقتصاد کشورها محسوب میشود.
ذخایر سنگآهن کشور حدود ۱.۵درصد کل ذخایر جهان بوده و در این زمینه دارای رتبه نهم جهان قرار هستیم. در ذخایر مس نیز حدود ۶درصد ذخایر مس دنیا در کشور ما ثبت شده و در رتبه پنجم جهان قرار داریم.
رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به فاصله ظرفیتهای معدنی با فرآوری در ایران گفت: امروز در ذخایر سنگآهن در کل جهان دارای رتبه نهم هستیم، اما در فرآوری رتبه بیستوچهارم را داریم.
در مس نیز رتبه جهانی ذخایر ما پنجم بوده و در فرآوری محصولات این فلز در رتبه سیوپنجم قرار داریم.
وی ادامه داد: کاهش این فاصله، به جهش تولید در حوزه معدن و صنایع معدنی نیاز دارد و انشاءالله باید با مشارکت مردم و بخش خصوصی، جهش واقعی در تولید را در سالجاری ایجاد کنیم.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه امسال ارزش ضمانت صندوق سرمایهگذاری فعالیتهای معدنی بیش از دوبرابر نسبت به سال گذشته افزایش مییابد، گفت: برای کاهش خطرپذیری بخش معدن و ترغیب مردم به سرمایهگذاری در معادن کوچک، در سال گذشته حدود ۵همت (۵هزار میلیارد تومان) برای ۵۹فقره معدن ضمانت کردیم تا بتوانند تسهیلات بگیرند و تجهیزات موردنیاز را خریداری کنند.
وی ادامه داد: طی مذاکرات صورتگرفته با مدیران سازمان برنامه و بودجه، قرار است در سال جدید، از محل منابع ایمیدرو یا منابع عمومی، ارزش ضمانت صندوق مذکور به حدود ۱۰همت (۱۰هزار میلیارد تومان) افزایش یابد. این هم بخشی از برنامه ایمیدرو برای مردمیسازی و افزایش مشارکت مردمی است.
واگذاری معادن با جدیت بیشتر در سال جاری
رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به برنامه واگذاری معادن به عنوان یکی از برنامههای این سازمان در جهت افزایش مشارکت مردمی گفت: امسال باید برنامه واگذاری معادن را با جدیت دنبال کنیم. با توجه به اکتشاف ۷درصد کل کشور و محدود بودن ظرفیت دولت، واگذاری معادن اکتشافشده جدید جزو برنامههاست. وی ادامه داد: روند واگذاری به این صورت است که معادن از مرحله اکتشاف تا بهرهبرداری در فراخوان ایمیدرو شرکت میکنند و معادن مورد نظر پس از ارزیابی فنی و اقتصادی به افراد یا شرکتهای دارای توان و قابلیت بیشتر، برای مدت ۲۰ تا ۲۵سال واگذار میشوند.
برنامه افزایش سهبرابری تجارت گوهرسنگ تا ۱۴۰۵
موثقینیا با اشاره به سهم ۱۰۰میلیون دلاری ایران از تجارت ۲۳میلیارد دلاری گوهرسنگ در سال ۲۰۲۲ میلادی، تصریح کرد: سهم ایران از این تجارت، کمتر از نیمدرصد است. از اینرو، برنامهریزی کردیم تا سال ۱۴۰۵، این میزان را به ۳۰۰میلیون دلار (سهبرابر) ارتقا دهیم. وی افزود: در چشمانداز سال ۱۴۱۰، قرار است این عدد را به حدود ۹۰۰میلیون دلار برسانیم. برای این منظور، در کنار برنامههای اکتشاف، آموزش گوهرتراشی در ۱۱استان برنامهریزی شده و قرار است تا دوماه آتی، حدود ۷۰۰نفر تحت پوشش آموزش گوهرتراشی قرار گیرند.
برنامه ارائه تسهیلات موردنیاز برای توسعه سازندگان ماشینآلات معدنی
رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به نیاز حداقل ۲۰۰دستگاه حفاری برای تحقق رشد ۱۳درصدی سالانه برنامه هفتم توسعه بخش معدن، توضیح داد: این تامین هم شامل ساخت داخل میشود و در این زمینه، شرکتهای فناور را شناسایی و سفارشگذاری کردیم. امید داریم این شرکتها توسعه پیدا کنند و همهگونه تسهیلات، امکانات و تسهیل مقررات را انشاءالله برای توسعه این شرکتها در نظر خواهیم گرفت. وی ادامه داد: تامین خارجی هم روشها و منابع خودش را میطلبد. در همین زمینه، امیدواریم بتوانیم بخشی از مراحل اکتشاف را به بخش خصوصی واگذار کنیم تا دستگاه و تجهیزات خود را بیاورند.
مذاکره برای تامین تضمینی مواد معدنی با مشارکت فراسرزمینی
موثقینیا با اشاره به ضرورت توسعه ذخایر مواد معدنی در راستای توسعه متوازن صنایع معدنی، گفت: اکنون حدود ۴۳میلیون تن ظرفیت فولادسازی داریم و بهزودی این میزان ظرفیت به ۵۵میلیون تن میرسد. ظرفیت ذخایر موجود شاید پاسخگوی حدود ۲۰سال دیگر (با توجه به ظرفیت ۵۵میلیون تن) باشد.
وی افزود: از اینرو، استفاده از معادن فراسرزمینی برای ما اجتنابناپذیر است و برای این منظور، مذاکراتی را با کشورهای مختلف بهویژه کشورهای همسایه که هزینههای حملونقل به آنها برای ما آسانتر و اقتصادیتر است، انجام دادهایم. در سایر حوزههای مواد معدنی نظیر مس، طلا و سرب و روی هم مذاکراتی را با کشورهای آفریقایی و کشورهای همسایه شروع کردهایم.