کاهش سالانه ۷/ ۴میلیارد مترمکعب از حجم مخازن آبرفتی
وی درباره پیامدهای افت سطح آب زیرزمینی گفت: خشکشدن رودخانهها و تالابها، از بین رفتن پوشش گیاهی، افزایش گردوخاک، فرونشست زمین، ایجاد فروچالهها و شکافهای طولانی در دشتها و شور شدن آب زیرزمینی در این مناطق از پیامدهای جدی افت سطح آبهای زیرزمینی خواهد بود.
قاسمزاده ادامه داد: بررسی منطقهای تغییرات سطح آب و حجم مخازن آبرفتی گویای آن است که نواحی غرب و تا حدی شمال و شمالغرب کشور و فلات مرکزی و نوار شرق که وسیعترین و ضخیمترین پهنههای آبرفتی را در برگرفته و بیشترین سهم برداشت از منابع آب زیرزمینی را دارد، همچنان با تشدید افت سطح آب و کسری مخزن همراه است.
مدیرکل دفتر اطلاعات و دادههای آب کشور گفت: آثار منفی افت آبهای زیرزمینی باعث نابودی آبخوانهای کشور میشود و احیای آنها را نیز دچار مشکل میکند، به طوری که فرونشست زمین علاوه بر خسارتهایی که به زیرساختها و ابنیه وارد میکند، موجب تراکم لایههای خاک و در نهایت از بین رفتن ظرفیت ذخیره آب در آبخوان و عدمامکان ذخیره آب در سفره آب زیرزمینی میشود.
قاسمزاده با بیان اینکه منابع آب زیرزمینی، ذخایر استراتژیک و ارزشمندی هستند که شکلگیری آنها طی سالهای طولانی صورت میپذیرد، افزود: در اقلیمهای با محدودیت دسترسی به منابع آبی نظیر اقلیم خشک و نیمهخشک کشورمان، وابستگی به منابع آب زیرزمینی بالاست و عدمتعادل در این ذخایر خدادادی میتواند باعث بروز مشکلات و تنشهای آبی جدی شود. وی ادامه داد: در کنار روند کاهشی بارش کشور، روند افزایشی دما باعث افزایش تبخیر و کاهش سهم بارشهای موثر شده و شرایط مذکور در کنار تغییرات عوامل اجتماعی و اقتصادی در طول سالهای گذشته و همچنین اتخاذ نشدن تصمیمهای متناسب و سازگار با شرایط کمآبی، باعث تغذیه نشدن مناسب و افت تراز آب زیرزمینی شده و همین امر باعث محدودیت منابع آب در دسترس و ضعیفتر شدن آبخوانها میشود.