دادههای وزارت صمت از رشد ۳۱ محصول منتخب حکایت دارد
کارنامه تولید در نیمه تابستان
به اعتقاد تحلیلگران این موضوع از کاهش فعالیتهای صنعتی در میانه تابستان امسال حکایت دارد. بخشی از این روند کاهشی به تعطیلات تابستانی برخی بنگاهها در مردادماه نسبت داده میشود؛ اما بخش دیگر ناشی از کاهش شدید تقاضا و فروش بوده که باعث شده شاخص مدیران خرید نسبت به تیرماه با کاهش شدید روبهرو شود.
تولید صنعتی در مرداد
بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت از میان ۲۸ محصول منتخب صنعتی، ۱۶ محصول رشد تولید و ۱۲ محصول افت تولید را تجربه کردهاند. دادههای منتشر شده حاکی است «الیاف اکریلیک»، «انواع تلویزیون»، «ماشین لباسشویی»، «وانت» و «کمباین» پنج محصول منتخبی هستند که مردادماه امسال را با بیشترین رشد سپری کردهاند.
روند تولید «الیاف اکریلیک» در دومین ماه تابستان نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل رشد ۵/ ۱۸۹ درصدی داشته است؛ مجموع تولید این محصول صنعتی در پنج ماه منتهی به مردادماه ۲/ ۲ هزار تن بوده است. دومین محصول با بیشترین رشد در گروه صنعت، «انواع تلویزیون» است که نسبت به مردادماه سال گذشته رشد ۷/ ۷۸ درصدی را به ثبت رسانده است. طبق ارزیابیها در پنج ماه نخست امسال، ۶/ ۴۸۱ هزار دستگاه تلویزیون تولید شده که این عدد در مردادماه سال قبل، ۵/ ۲۶۹ هزار دستگاه بوده است.
تولیدکنندگان «ماشین لباسشویی» هم توانستهاند با تولید ۴/ ۳۶۸ هزار دستگاه «ماشین لباسشویی»، به جایگاه سوم بیشترین رشد محصول صنعتی در مردادماه تکیه کنند. آمارها نشان میدهد در بازه مورد بررسی تولید «ماشین لباسشویی» نسبت به پنج ماه نخست سال ۱۳۹۸، رشد ۵۸ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
«وانت» چهارمین محصول صنعتی با بیشترین میزان تولید است؛ تولید این محصول در مدت زمان مورد بررسی به ۳۱۵۲۸ دستگاه رسیده که نسبت به پنج ماهه سال گذشته رشد ۴/ ۳۸ درصدی داشته است. پنجمین محصول منتخب که توانسته رشد در تولید را تجربه کند «کمباین» است؛ طبق ارزیابیها در پنج ماه نخست امسال ۲۰۸ دستگاه کمباین تولید شده که نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل (۱۵۹ دستگاه) رشد ۸/ ۳۰ درصدی را کسب کرده است.
اما محصولاتی که در گردونه تولید مردادماه با بیشترین افت تولید مواجه شدهاند شامل «چرم»، «روغن ساخته شده نباتی»، «سموم دفع آفات نباتی»، «الیاف پلیاستر» و «سیگارت» هستند. دادههای منتشر شده حکایت از آن دارد که محصول «چرم» در دوره زمانی مورد بررسی در مجموع ۶/ ۱۳ میلیون فوت مربع در کشور تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل افت ۵/ ۲۰ درصدی داشته است. تولید این محصول در دوره مشابه سال ۱۳۹۸ برابر با ۱/ ۱۷ میلیون فوت مربع بوده است.
روند تولید «روغن ساخته شده نباتی» هم در پنج ماه نخست امسال برابر با ۶/ ۵۹۶ هزارتن بوده که با توجه به تولید ۲/ ۷۳۱ هزار تن در مدت زمان مشابه سال گذشته، افت ۴/ ۱۸ درصدی را نشان میدهد. «سموم دفع آفات نباتی» تولید شده نیز در دوره زمانی مورد بررسی برابر با ۸/ ۱۴ هزار تن بوده که نسبت به ماه میانه تابستان سال گذشته افت ۷/ ۱۵ درصدی را تجربه کرده است. همچنین روند تولید «الیاف پلی استر» در پنج ماه منتهی به مردادماه امسال از افت ۷/ ۱۲ درصدی نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل حکایت دارد. طبق ارزیابیها در پنج ماهه امسال ۷/ ۸۰ هزار تن «الیاف پلی استر» تولید و در پنج ماه نخست سال گذشته ۴/ ۹۲ هزار تن از این محصول تولید شده است.
«سیگارت» پنجمین محصول با بیشترین میزان افت تولید در پنج ماهه امسال شناخته شده است. ارزیابیها بیانگر آن است که در مدت زمان مورد بررسی ۷۹/ ۱۹ میلیارد نخ سیگارت تولید شده که نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل (۶/ ۲۲ میلیارد نخ) افت ۴/ ۱۲ درصدی را به ثبت رسانده است.
وضعیت تولیدات معدنی
آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد در پنج ماه اول امسال، ۶محصول معدنی رشد تولید و چهار محصول افت تولید را از سر گذراندهاند. بررسیها حاکی است در مدت زمان مورد بررسی، سه محصول «شمش آلومینیوم خالص»، «سیمان» و «فولاد خام» صدرنشینان محصولات معدنی با بیشترین رشد تولید بودهاند.
ارزیابیها بیانگر آن است که در بازه مورد بررسی ۷/ ۱۶۰ هزار تن «شمش آلومینیوم خالص» تولید شده که نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل (۳/ ۱۰۷ هزار تن) رشد ۷/ ۴۹ درصدی را به ثبت رسانده است. همچنین در پنج ماه نخست امسال ۶/ ۲۹۵۰۱ هزار تن «سیمان» تولید شده که نسبت به مردادماه سال قبل (۸/ ۲۵۶۹۱ هزار تن) رشد ۸/ ۱۴ درصدی داشته است. «فولاد خام» نیز در مدت زمان مورد بررسی ۷/ ۱۱۴۲۱ هزار تن تولید داشته که نسبت به پنج ماه اول ۱۳۹۸، رشد ۸ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده است.
«ظروف چینی»، «شیشه جام» و «ظروف شیشهای» از جمله محصولات معدنی بودهاند که در مقایسه پنج ماه امسال با سال گذشته افت تولید را به ثبت رساندهاند. طبق ارزیابیها تولید این محصولات در پنج ماهه نخست امسال به ترتیب افت ۷/ ۲۴، ۸/ ۱۳ و ۳/ ۴ درصد را نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل تجربه کردهاند.
منتخبان شیمیایی و پتروشیمی
از سوی دیگر مطابق با آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، در پنج ماه نخست امسال از میان ۱۳ محصول منتخب شیمیایی و پتروشیمی، ۹ محصول رشد تولید و چهار محصول افت تولید را تجربه کردهاند. اپوکسی رزین (ER)، پلی بوتادین رابر (PBR) و پلی استایرن (PS) سه محصولی هستند که بیشترین رشد تولید را در گروه شیمیایی و پتروشیمی به دست آوردهاند؛ براساس ارزیابیها این محصولات به ترتیب رشد ۷۵، ۶۴ و ۱/ ۲۱ درصدی را به ثبت رساندهاند.
محصولات منتخب شیمیایی و پتروشیمی با بیشترین میزان افت تولید نیز شامل پلی کربنات (PC)، پلیاتیلن ترفتالات (PET) و استایرن بوتادین رابر (PBR) هستند. آمارها نشان میدهد میزان تولید این محصولات در پنج ماه نخست امسال نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل به ترتیب افت ۴۱، ۱/ ۱۳ و ۷/ ۹ درصد را ثبت کردهاند.