مدیرعامل بوئینگ پیشبینی کرد
ورشکستگی قریبالوقوع شرکتهای هواپیماسازی
بهگزارش گروه اقتصاد بینالملل روزنامه «دنیای اقتصاد» دیوید کالهون در گفتوگویی با شبکه خبری انبیسی و در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا ممکن است یکی از غولهای هواپیماسازی آمریکا پس از قطع حمایتهای دولتی برای تعدیل صدمات بحران کرونا در اواخر ماه سپتامبر، ورشکسته شود، گفت:« من نمیخواهم پیشبینی قطعی در این باره انجام دهم. اما بله احتمالا پس از پایان این حمایتهای مالی در انتهای ماه سپتامبر، ممکن است اتفاقی رخ دهد.»
وی افزود:« معتقدم که سفرهای هوایی ممکن است تا ماه سپتامبر تنها بهبود ۲۵ درصدی را نسبت به همین مدت در سال قبل از آن تجربه کند و شاید این میزان تا پایان سال به ۵۰ درصد دوره پیش از کرونا برسد، اما عادی شدن سفر هوایی تا پیش از سه تا پنج سال آتی نامحتمل است.»
کالهون در مورد جزئیات سخنی نگفت و سخنگوی بوئینگ نیز در توضیح اظهارنظرهای کالهون گفت که« او بهطور کلی در مورد تردیدها در بخش هواپیماسازی و نه در مورد یک شرکت هواپیماسازی خاص صحبت کرده است.»
ماه گذشته، شرکتهای هواپیمایی سهم ۲۵ میلیارد دلاری خود را از کمکهزینهها و وامهای فدرال دریافت کردند و از این رو دیگر مجاز به تعدیل نیرو یا کاهش حقوق و مزایای کارکنان خود تا ابتدای ماه اکتبر نخواهند بود. مدیران شرکتهای هواپیمایی اعلام کردند که انتظار دارند به دلیل کاهش چشمگیر تقاضای جهانی درپی شیوع کرونا، سطح فعالیتها و کسبوکار خود را کاهش دهند.
خطوط هواپیمایی آمریکا پس از سالها، گزارشی از زیانهای خود در فصل نخست سال جاری منتشر کردند، در حالی که تقاضای مسافران به دلیل شیوع ویروس کرونا و اقدامات دولتها برای قرنطینه خانگی شهروندان خود، به شدت تقاضا را کاهش داده است.
مدیران این شرکتها در تازهترین اظهارنظرهای خود اعلام کردند که ممکن است بدترین دوره زیانهای ناشی از کرونا به پایان رسیده باشد اما انتظار ندارند که تقاضاها به سرعت به سطوح پیش از بحران کرونا بازگردند. سازمان امنیت حمل و نقل اعلام کرده است که ۲۱۵ هزار و ۶۴۵ مسافر در روز دوشنبه این هفته از گیتهای بازرسی در فرودگاههای ایالاتمتحده عبور کردهاند که بیشترین میزان از ۲۵ مارس است اما همچنان این رقم نشان از افت ۹۱ درصدی ترددها نسبت به یک سال پیش دارد.
کالهون تاکید کرد که انتظار دارد بهبود ترددهای هوایی حداقل نیاز به زمانی سه ساله داشته باشد و احتمالا تا انتهای ماه سپتامبر حتی یک چهارم از سطح ترددهای هوایی قبل از کرونا نیز بهبود نخواهد یافت.
او گفت: «ممکن است تا انتهای سال ۲۰۲۰، تنها ۵۰ درصد از میزان سفرهای هوایی قبل از کرونا جبران شود. بنابراین قطعا ما نیز باید در بخشهایی از کسبوکار خود تغییراتی را اجرایی کنیم.»
ویروس کرونا به یک چالش جدید برای شرکت بوئینگ بدل شده است، آن هم در حالی که این غول هواپیماسازی درگیر زمینگیر شدن ۱۴ماهه ناوگان هواپیماهای مکس ۷۳۷ خود، پرفروشترین محصول این شرکت است.
هواپیماهای مکس ۷۳۷ از مارس ۲۰۱۹ زمینگیر هستند. دلیل اصلی خروج این مدل از حملونقل هوایی شرکتهای مختلف نیز دو سانحه هوایی است که منجر به مرگ ۳۴۶ مسافر این هواپیماها شد. مدیران بوئینگ تاکنون چند نوبت ضربالاجل بازگرداندن هواپیماهای ۷۳۷ مکس به آسمان را به تاخیر انداختهاند و علت اصلی این تاخیرها نیز کشف نقصهای فنی جدید توسط بازرسان سازمان هواپیمایی فدرال بوده است.
دیوید کالهون، مدیرعامل این شرکت در ژانویه اعلام کرده بود که انتظار دارد که صدور مجدد پروانه پرواز این هواپیماها تا اواسط سال ۲۰۲۰ به طول بینجامد. این ضربالاجل پس از آن مطرح شد که بوئینگ در ماه سپتامبر خط تولید ۷۳۷ مکس را متوقف ساخته بود. کالهون در ماههای اخیر همواره از پیشرفت مهندسان بوئینگ برای برطرف کردن مشکلات این مدل خبر داده است. بوئینگ قرار است هفته جاری نشست سالانه سهامداران خود را برگزار کند.
همچنین وبسایت دیدهبان بازار آمریکا در گزارشی نوشت: صندوق مبادله جهانی هواپیمایی آمریکا (JETS) در آخرین روز معاملاتی بازار سهام با افت کاهش ۳۰/ ۴ درصدی به پایینترین میزان ارزش خود از سوم آوریل تاکنون رسید.
در این صندوق سرمایهگذاری قابل معامله (اییتیاف)، سهمهایی نظیر گروه خطوط هوایی آمریکا با کاهش ۴۵/ ۴ درصدی، هلدینگ خطوط هوایی دلتا با کاهش ۴۵/ ۴ درصدی و هلدینگ یونایتد ایرلاینز با افت ۰۴/ ۵ درصدی روبهرو شدند.
در میان دیگر سهمهای هواپیمایی که جزوی از شاخص داوجونز هستند، خطوط هوایی جنوبغرب با افت ارزش ۲۵/ ۳ درصدی، هواپیمایی جتبلو باافت ۳/ ۳ درصدی و گروه هوایی آلاسکا با افت ۸/ ۵ درصدی روبهرو شدند.
کالهون همچنین در پاسخ به این پرسش که نظرش در مورد دید منفی وارن بافت، سرمایهگذار بزرگ آمریکایی نسبت به سهام شرکتهای هواپیمایی و فروش سهمهای او چیست، گفت:«اگرچه بافت دید کوتاه مدت خود نسبت به سهام شرکتهای هواپیمایی را بیان کرده است، اما دید کوتاه مدت بافت به معنای آن نیست که این وضعیت تنها چند ماه دیگر ادامه خواهد داشت.»
وی ادامه داد: «فکر میکنم بهبود کامل تقاضا و رسیدن به سطح سال ۲۰۱۹ حدود سه سال و آغاز رشد در این صنعت نیاز به زمانی پنجساله داشته باشد.»
دیدگاه کالهون نسبت به زمان لازم برای بهبود کسبوکار شرکتهای هواپیماسازی اندکی از آنچه اغلب کارشناسان بازار انتظار دارند بیشتر است.
به گفته هلن بکر، تحلیلگر شرکت خدمات مالی «کوون»؛ در نظرسنجیها، ۵۲ درصد از افراد بر این باور بودند که کسبوکار این صنعت در کوتاه مدت و به یکباره بهبود خواهد یافت و از سوی دیگر ۳۷ درصد دیگر نیز بر این باور بودهاند که بهبود تقاضا و رسیدن به سطح سال ۲۰۱۹ نیاز به زمانی دو تا سه ساله خواهد داشت.
گری کلی، مدیرعامل شرکت خطوط هوایی ساوتوست پیش از این اعلام کرده بود که نقطه اوج کاهش تقاضا در این صنعت در ماه آوریل بوده است؛ نظری که یکی از مدیران شرکت جتبلو نیز آن را تایید کرد.