مثلث توکیو-بروکسل-واشنگتن شکل گرفت
لابی تجاری علیه حمایتگرایی
به گزارش گروه اقتصاد بینالملل روزنامه «دنیایاقتصاد» به نقل از رویترز، روز دوشنبه رابرت لایتهایزر، نماینده تجاری آمریکا با هیروشی کاجییاما، همتای ژاپنی خود دیدار کرد و در برنامههای روز پنجشنبه او دیداری جداگانه با فیل هوگان، کمیسیونر تجاری اتحادیه اروپا ثبت شده است. قرار است همچنین در روز چهارشنبه (امروز) نیز دیدار با نمایندگان چینی برای امضای فاز نخست توافق تجاری شکل گیرد، رویدادی که امید است به جنگ تعرفهای ۱۸ ماهه تلافیجویانه بین دو اقتصاد برتر جهان پایان دهد، جنگی که بازارهای مالی جهان را دچار تلاطم کرد و از رشد اقتصادی جهان کاست.
یک نهاد تحقیقاتی با عنوان موسسه فناوری اطلاعات و نوآوری روز دوشنبه از هر سه طرف (ژاپن، اتحادیه اروپا و آمریکا) خواست که فعلا مجادلات اخیر تجاری خود و راهکارهای خارج از چارچوب سازمان تجارت جهانی علیه یکدیگر را کنار گذارند و در عوض بر ارائه پاسخی هماهنگ به آنچه «فعالیتهای خطرناک حمایتگرایی چین» خوانده است، تمرکز کنند. این گروه در گزارشی که روز دوشنبه منتشر کرد، نوشت:«در صورتی که اقدام قاطع و هماهنگی انجام نشود، به احتمال زیاد اقتصادهای عمده در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی با موج مخرب رقابت ناعادلانه مواجه خواهند شد و در نتیجه آن، شاهد افت اشتغال خواهند شد.» این بیانیه افزود:«اگر ملت یا منطقهای در رقابت در حوزه یک صنعت پیشرفته به چین ببازد، غیرممکن است که بتواند دوباره جان گیرد.»
اقتصاددانان و کارشناسان میگویند: گرچه فاز نخست توافق تجاری با چین گامی مثبت رو به جلوست اما چالشهای بسیاری را باقی میگذارد که باید حل شوند.»
بیاثری جنگ تجاری بر صادرات چین
در تازهترین گزارش از آمار تجاری چین مشخص شده است که جنگ تجاری چین و آمریکا گرچه موجب کاهش تجارت چین با بزرگترین اقتصاد جهان شده است، اما در کل صادرات چین طی سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است. به گزارش بلومبرگ، اداره گمرک چین روز سهشنبه اعلام کرد صادرات این کشور در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال گذشته میلادی ۵/ ۰ درصد افزایش یافت در حالیکه واردات به لحاظ ارزش دلاری ۸/ ۲ درصد کاهش داشته است. این موضوع موجب شد مازاد تجاری چین برای سال ۲۰۱۹ به ۵/ ۴۲۱ میلیارد دلار بالغ شود. از سوی دیگر اما تجارت چین با آمریکا به لحاظ ارزش در معیار یوآن حدود ۱۱ درصد افت داشته است. مسائل کلیدی در قلب مجادلات دوجانبه پکن-واشنگتن از جمله یارانههای چین برای شرکتهای دولتی، تجارت دیجیتال و امنیت سایبری هنوز باید مورد بحث قرار گیرند، اما هنوز مشخص نیست که آیا فاز دوم توافق تجاری تا پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در نوامبر سال ۲۰۲۰ میسر خواهد شد یا نه.
درد مشترک سهجانبه
اتحادیه اروپا و ژاپن هم در بسیاری از این نگرانیها و نحوه رفتار چین در بازارهای جهانی، با آمریکا شریکاند اما توکیو و بروکسل با تعرفههایی که ترامپ آن را وسیله تهدیدشان قرار داد و در برخی موارد اعمال نیز کرد، در لاک دفاعی فرو رفتند.
ژاپن در ماه سپتامبر توانست به یک توافق تجاری موقتی با آمریکا دست یابد. تنشها بین واشنگتن و بروکسل اما بهخاطر تهدید واشنگتن در ماه دسامبر مبنی بر وضع تعرفههای ۱۰۰ درصدی بر کالاهای فرانسوی همچنان در سطح بالایی قرار دارد. واشنگتن این تهدید خود را به بهانه وضع مالیات بر خدمات دیجیتال توسط فرانسه مطرح ساخت و گفت که تعرفههای خود را بر طیفی از کالاهای اروپایی افزایش خواهد داد، مگر آنکه دو طرف بتوانند مجادله طولانیمدت خود را بر یارانه هواپیماسازی حل و فصل کنند.
به گزارش بلومبرگ، در شرایطی که ترامپ تهدید کرد که قطعات خودروی اروپایی را با تعرفههایی که از مدتها پیش انتظارش میرفت مواجه خواهد ساخت، دو طرف اختلافات قدیمی را دوباره مطرح کردند و بر اثر تفاوتهای بنیادین در سیاستهای تجاری مجادلات تازهای را به اختلافات پیشین خود افزودند. حالا با اوجگیری تنشهای سیاسی بین ایران و آمریکا و اعمال تحریمهای بیشتر واشنگتن علیه تهران، این احتمال وجود دارد که در نشست واشنگتن و بروکسل، ترامپ پرسشهای جدیدی را پیشروی اروپاییها بگذارد و تعرفههایی را بهعنوان تهدید علیه متحدان اروپایی خود برای ممانعت از فعالیت تجاری با ایران مطرح کند.
با گذشت سه سال از به قدرت رسیدن، ترامپ همچنان با شعار «نخست آمریکا» که نظم جهانی را به چالش کشید، متحدان اروپایی خود را میآزارد. اتحادیه اروپا تلاش دارد چندجانبهگرایی را که شاکله اصلی تشکیل این اتحادیه بود حفظ کند در حالیکه با رویکار آمدن ترامپ از سرگشتگی و حیرت به سوی تقویت خود در برابر مشکلات جدید پیش رفته است. تنشهای اروپا-آمریکا تاکنون عمدتا در سایه جنگ تجاری چین و آمریکا قرار داشته است که پسلزرههایی به مراتب شدیدتر را در سطح جهان پراکنده است.حالا که چین و آمریکا قصد تنشزدایی دارند، اروپاییها هم لزوم
حل و فصل احتلافات دیرینه را بیش از پیش حس میکنند.
گفته میشود مذاکرات سهجانبه این سه اقتصاد مطرح جهان تا زمانی که ترامپ در مقام رئیسجمهوری آمریکا حضور دارد، ادامه خواهد داشت. سفارت ژاپن در واشنگتن و هیات اروپایی از ارائه هرگونه اظهارنظر اولیه در رابطه با این مذاکرات سهجانبه به رویترز سرباززدند.