هشدار معاون اول رئیسجمهور با وجود رشد بارشها
تنش آبی هنوز پابرجاست
حال این سوال مطرح است که آیا زمستان امسال نیز همچون پاییز، لقب فصلی پربارش را خواهد گرفت؟ بررسیها حاکی از آن است که در سال آبی جاری بیش از ۳۰ درصد بارشهای یک سال آبی نرمال، در ۷۰ روز نخست پاییز به ثبت رسیده است. وزیر نیرو در این رابطه معتقد است مطابق با پیشبینیهای سازمان هواشناسی هر چند در فصل پاییز بارشها به نسبت پاییز گذشته بیشتر خواهد بود، اما در زمستان چنین وضعیتی را احتمالا نخواهیم داشت. همچنین مقداری از بارشهای صورت گرفته به دلیل سالهای خشکی که پشتسر گذاشتهایم برای جبران رطوبت از دست رفته خاک صرف میشود که در این صورت روانآب خیلی وسیعی نخواهیم داشت. معاون اول رئیسجمهوری در جلسه شورایعالی آب به آخرین وضعیت بارشها در کشور پرداخت.
بهگزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، جهانگیری در این جلسه بر ضرورت اجرای پروژههای مرتبط با ارتقای کیفیت آب شرب تاکید کرد و گفت: پایش و مدیریت کیفیت آب و تلاش برای ارتقای کیفی منابع آب امری ضروری است چرا که مردم با اطمینان از عملکرد دولت و وزارت نیرو، نسبت به کیفیت آب شرب آسوده خاطر هستند. وی با اشاره به برنامهریزی و اقدامات وزارت نیرو برای مدیریت تامین آب شرب در تابستان سالجاری تصریح کرد: تامین آب شرب در تابستان امسال کاری سخت بود که خوشبختانه با برنامهریزی دقیق وزارت نیرو مشکل جدی در کشور بهوجود نیامد و امیدوارم با برنامهریزی این وزارتخانه که برای سه سال آینده انجام شده، در تابستان سالهای آینده نیز مشکلی در تامین آب شرب نداشته باشیم.
وی همچنین با تاکید بر اهمیت مدیریت مصرف آب از رسانهها و بهخصوص صدا و سیما خواست با آگاهی بخشی به جامعه، مردم را به مشارکت در مدیریت مصرف ترغیب و تشویق کنند زیرا با وجود بارندگیهای خوب اخیر همچنان باید به مدیریت مصرف دقت نظر داشته باشیم و نباید تصور شود که کشور از تنش آبی عبور کرده است. جهانگیری همچنین ضرورت توجه ویژه برای تامین آب شرب مناسب در شهرهای بزرگ و پرجمعیت کشور نظیر اهواز، مشهد، اصفهان، شیراز و کرمان که با مشکل مواجه هستند را مورد تاکید قرار داد و گفت: تامین آب شرب اینگونه شهرها باید در اولویت قرار گیرد و باید راهکارهای اطمینانبخشی برای حلوفصل مشکلات تامین آب شرب این مناطق تهیه شود. در این جلسه که وزیر نیرو و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست نیز حضور داشتند، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور گزارشی از برنامههای بخش آب و آبفا در سال ۹۸ در جهت تامین پایدار آب ارائه کرد و گفت: در این راستا برنامهای سهساله برای مدیریت تنش آب شرب تا سال ۱۴۰۰ با رویکرد افزایش تابآوری و پایداری خدمات تدوین شده است. براساس این گزارش، برنامه مدیریت تنش آب شرب با فرض بارندگی مشابه سال آبی گذشته و کمبود آب در تابستان سال ۱۴۰۰ پیشبینی شده و برای مدیریت تنش آبی شهرها و روستاهای کشور راهکارهایی در قالب افزایش تامین و تولید آب، ارتقای کیفی آب، افزایش توان ذخیرهسازی آب، ارتقای مدیریت و بهرهوری منابع تامین، تاسیسات و شبکهها و نیز مدیریت مصرف در نظر گرفته شده است.
زمستان پربارشی در راه است؟
در سال آبی جاری بیش از ۳۰ درصد بارشهای یک سال آبی نرمال، در ۷۰ روز نخست پاییز به ثبت رسیده است. سوال اینجاست که آیا با بیش از ۴۶ درصد ثبت بارش در زمستان، این فصل نیز همچون پاییز، پربارش لقب میگیرد؟ درحالی که در یک سال نرمال از نظر بارشی، پاییزی با بارشهایی در حدود ۶۲ میلیمتر انتظار میرود، از ابتدای سال آبی جاری (ابتدای مهرماه ۹۷) تا دهم آذرماه ۹۷، میزان بارشهای کشور به ۷۷ میلیمتر رسیده است. به عبارتی، بارشهای پاییز ۹۷ تا امروز از یک پاییز نرمال بیشتر بوده است. در یک سال آبی نرمال، انتظار بارش ۲۵ درصدی در پاییز و ۴۶ درصدی در زمستان وجود دارد. با توجه به اینکه مجموع بارشهای کشور در یک سال آبی نرمال حدود ۲۴۹ تا ۲۵۰ میلیمتر است، در سال آبی جاری بیش از ۳۰ درصد بارشهای یک سال آبی نرمال، در ۷۰ روز نخست پاییز به ثبت رسیده است. یعنی تا امروز بیش از ۵ درصد بیشتر از یک پاییز نرمال، بارش در فصل جاری داشتهایم. اما در مورد اینکه زمستان نیز با ثبت ۴۶ درصد بارش، یک زمستان نرمال از نظر بارشی خواهیم داشت و یا حتی با بیش از ۴۶ درصد ثبت بارش در زمستان، این فصل نیز همچون پاییز پربارش لقب میگیرد یا خیر، به اظهارنظر اخیر وزیر نیرو باید اشاره کرد. بهگفته رضا اردکانیان پیشبینیهای سازمان هواشناسی این است که هر چند در فصل پاییز بارشها به نسبت پاییز گذشته بیشتر خواهد بود، اما در زمستان چنین وضعیتی را احتمالا نخواهیم داشت. همچنین مقداری از بارشهای صورت گرفته به دلیل سالهای خشکی که پشت سر گذاشتهایم، برای جبران رطوبت از دست رفته خاک صرف میشود؛ در این صورت روانآب خیلی وسیعی نخواهیم داشت. بررسیها همچنین نشان میدهد استانهای سیستان و بلوچستان، اردبیل و آذربایجانشرقی از ابتدای سال آبی ۹۸-۹۷ (اول مهرماه) تا کنون کمبارشترین استانهای کشور بودهاند. همچنین استان کهگیلویه و بویراحمد با ثبت ۷/ ۳۸۰ میلیمتر بارش از ابتدای سال آبی جاری تاکنون، رکورد بیشترین بارندگی را به ثبت رسانده که ۴/ ۳۶۹ درصد بیشتر از متوسط بلندمدت بوده است.
ارسال نظر