شرکت مدیریت منابع آب منتشر کرد
آمار بارشها در ۶ حوضه آبریز
دنیای اقتصاد: وضعیت بارندگی کشور از اول مهر تا ۲۶ فروردین در سال آبی ۹۶-۹۵ اعلام شد. گزارش شرکت مدیریت منابع آب ایران حاکی از این است که ارتفاع کل ریزشهای جوی از مدت مذکور بالغ بر ۲۰۵ میلیمتر است.
این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (۱۹۸ میلیمتر) ۴ درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۲۰۰ میلیمتر) دو درصد افزایش نشان میدهد. حجم کل بارشها از اول مهر تا ۲۶ فروردین نیز ۳۳۷. ۸۴۶ میلیارد مترمکعب است. میزان ریزشهای جوی در مدت زمان بررسی در مقایسه با متوسط بلندمدت و سال آبی گذشته به تفکیک ۶ حوضه آبریز اصلی نیز منتشر شده است.
دنیای اقتصاد: وضعیت بارندگی کشور از اول مهر تا ۲۶ فروردین در سال آبی ۹۶-۹۵ اعلام شد. گزارش شرکت مدیریت منابع آب ایران حاکی از این است که ارتفاع کل ریزشهای جوی از مدت مذکور بالغ بر ۲۰۵ میلیمتر است.
این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دورههای مشابه درازمدت (۱۹۸ میلیمتر) ۴ درصد افزایش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۲۰۰ میلیمتر) دو درصد افزایش نشان میدهد. حجم کل بارشها از اول مهر تا ۲۶ فروردین نیز ۳۳۷.۸۴۶ میلیارد مترمکعب است. میزان ریزشهای جوی در مدت زمان بررسی در مقایسه با متوسط بلندمدت و سال آبی گذشته به تفکیک ۶ حوضه آبریز اصلی نیز منتشر شده است. اطلاعات آماری در این بخش نشان میدهد که در حوضه آبریز دریای خزر میزان بارشها ۲۷۳ میلیمتر ثبت شده که نسبت به سال آبی گذشته ۲۵درصد و نسبت به متوسط ۴۸ساله ۶ درصد افت داشته است. در حوضه آبریز خلیجفارس و دریای عمان میزان بارشها ۳۴۴ میلیمتر ثبت شده که نسبت به سال آبی گذشته ۴ درصد و نسبت به متوسط بلندمدت ۶ درصد رشد داشته است. در حوضه آبریز دریاچه ارومیه میزان بارشها ۱۸۰ میلیمتر ثبت شده که نسبت به مدت مشابه سال آبی گذشته ۲۷ درصد و نسبت به متوسط بلندمدت ۸ درصد کاهش یافته است.
در حوضه فلات مرکزی میزان بارشها ۱۴۰ میلیمتر ثبت شده که نسبت به مدت مشابه در سال آبی گذشته ۲۶ درصد و نسبت به متوسط بلندمدت ۸ درصد افزایش یافته است. در حوضه آبریز مرزی شرق نیز میزان بارشها نسبت به سال آبی گذشته ۳۲ درصد و نسبت به متوسط بلندمدت ۳۳ درصد کاهش یافته است. میزان بارشها در این حوضه آبریز ۵۷ میلیمتر ثبت شده است. در حوضه آبریز قرهقوم نیز میزان بارشها ۱۷۰ میلیمتر ثبت شده که نسبت به سال آبی گذشته ۹ درصد و نسبت به متوسط بلندمدت ۳ درصد افزایش داشته است. حداکثر بارندگی ثبتشده در سال آبی جاری مربوط به ایستگاه چهلگرد در استان چهارمحال و بختیاری است و حداقل بارندگی ثبتشده نیز در ایستگاه محمدآباد یزد بوده است.
ذخایر آبی سدهای پایتخت
در همین حال، مدیرعامل آب منطقهای تهران با اشاره به حجم ۷۰۰ میلیون مترمکعبی آب پشت سدهای پنجگانه تهران گفت: ۴۲ درصد حجم این سدها پر است که در مقایسه با سال گذشته تغییر محسوسی نداشته است. به گزارش «ایرنا»، محمدرضا بختیاری افزود: اکنون ۲۹۴ میلیون مترمکعب آب پشت سد طالقان، ۱۴۱ میلیون مترمکعب آب پشت سد امیرکبیر، ۱۸۳ میلیون مترمکعب پشت سد ماملو، ۲۴ میلیون مترمکعب پشت سد لار و ۵۸ میلیون مترمکعب آب پشت سد لتیان جمع آوری شده است. این مقام مسوول پیشبینی کرد تا پایان خرداد، ۱۰۰ درصد مخازن سدها پر شود و پس از آن شاهد سر ریز شدن سدها (بهجز سد لار که با مشکل فرار آب مواجه است) باشیم. بختیاری اعلام کرد: سال گذشته در همین زمان حجم ذخیره آب پشت سدهای تهران ۷۰۲ میلیون مترمکعب بود، اما امسال از نظر ذخیره برف در وضعیت بهتری به سر میبریم که ناشی از برودت هوای آغاز سال است.
وی به مردم و طبیعت گردان در استفاده از طبیعت و اطراق کردن در اطراف رودخانهها در روزهای آینده بهدلیل احتمال افزایش روان آبها و سیلاب هشدار داد که بهویژه شامل رودخانههای کن، دارآباد، فرحزاد و رودخانههای شهرستان فیروزکوه است. این مقام مسوول در ادامه با اشاره به راهکار ساخت تونل ۳۰کیلومتری برای مقابله با فرا آب سد لار، اظهار کرد: مطالعات آن در حال انجام است که پس از تکمیل شدن اجرایی خواهد شد، اما به ۶ تا ۷ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد. به گفته بختیاری، شهریورماه پارسال طرح ساخت تونل ۳۰کیلومتری از پایین دست سد و محل فرار آب تا بالای نیروگاه کلان در وزارت نیرو مصوب شد که اکنون در دستور کار است. وی بیان کرد: این طرح در مدت پنج سال اجرا میشود و سالانه از فرار ۱۶۰ میلیون مترمکعب آب از سد لار جلوگیری میکند. مدیرعامل آب منطقهای تهران گفت: سد لار از نظر ساختگاه، بسیار خوب است و اگر با مشکل فرار سالانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب به دریای مازندران روبهرو نمیشد، با وجود حجم مخزن ۹۵۰ میلیون مترمکعبی شاید تا ۵۰ سال نیازهای آبی تهران را پاسخگو بود.
وی با اشاره به برنامهریزی برای پلمب دو هزار حلقه چاه غیرمجاز در سال ۹۵ در اجرای طرح احیا و تعادل بخشی آبهای زیرزمینی، تصریح کرد: سال گذشته تنها موفق به پر کردن ۹۱۴ حلقه چاه غیرمجاز شدیم که همه آنها نیز با اعتبارات داخلی شرکت به اجرا رسیده است. بختیاری همچنین با اشاره به استفاده از ۲۸۶ کنتور هوشمند در چاههای استان در سال گذشته در چارچوب همین طرح، اظهار کرد: با وجود اینکه طرح احیا و تعادل بخشی مهمترین طرح وزارت نیرو برای حفاظت از آبهای زیرزمینی محسوب میشود، اما مورد بی مهری قرار گرفته و در سال گذشته هیچ بودجه و اعتباری به آن تخصیص نیافته است.
به گفته وی، بودجه ۱۷۰ میلیارد ریالی برای اجرای این طرح در استان تهران در نظر گرفته شده بود که هیچ مبلغی تخصیص نیافته است؛ با این وجود با اجرای طرح از محل اعتبارات داخلی شرکت، سال گذشته از مصرف ۴۴ میلیون مترمکعب آب به صورت غیرمجاز جلوگیری شد. مدیرعامل آب منطقهای تهران با اشاره به خطرات فرونشست زمین در دشتهای تهران ناشی از برداشت بیرویه آب، مهمترین راهکار این موضوع را جلوگیری از برداشت غیرمجاز آب و صرفهجویی در مصارف بهویژه در بخش کشاورزی عنوان کرد.
این مقام مسوول گفت: دشتهای تهران سالانه با بیلان منفی ۱۵۰ میلیون مترمکعبی مواجهند که ۸۰ میلیون مترمکعب آن در دشت ورامین است. وی افزود: تامین آب دشت ورامین در سالهای گذشته از رودخانه جاجرود انجام میشد، اما آب این رودخانه بهتدریج به شرب تهران اختصاص یافت و به مرور با افزایش جمعیت، افزایش سطح زیر کشت محصولات کشاورزی و کاهش بارش ها، امروز با بیلان منفی سالانه ۸۰ میلیون مترمکعبی آن مواجهایم. بختیاری تاکید کرد: با انجام اقدامهایی همچون تغذیه مصنوعی سفرههای آب زیرزمینی، بستن چاههای غیرمجاز، مدیریت مخازن و... به دنبال مقابله با این پدیده هستیم.
ارسال نظر