وزارت صنعت برای سالهای ۹۵ و ۹۶ انجام داد
اکران اطلاعات ۸۵ فرصت صنعتی
دنیای اقتصاد: وزارت صنعت، معدن و تجارت طبق سنت هر ساله اقدام به اکران اطلاعات فرصتهای سرمایهگذاری صنعتی کرده است. این وزارتخانه برای دو سال آینده، ۸۵ فرصت صنعتی را مدنظر قرار داده که در آن طرحهای پالایشگاهی، پتروشیمی، فولاد و نساجی در اولویت قرار دارند. مطابق اعلام متولیان حوزه صنعت، سرمایهگذاری لازم برای اجرای این طرحها، ۴۹ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. ارزیابی معاونت طرح و برنامهریزی وزارت صنعت نشان میدهد، راهاندازی این طرحها که در قالب طرحهای ملی طبقهبندی میشوند، ۴۰ هزار فرصت شغلی ایجاد میکند.
دنیای اقتصاد: وزارت صنعت، معدن و تجارت طبق سنت هر ساله اقدام به اکران اطلاعات فرصتهای سرمایهگذاری صنعتی کرده است. این وزارتخانه برای دو سال آینده، ۸۵ فرصت صنعتی را مدنظر قرار داده که در آن طرحهای پالایشگاهی، پتروشیمی، فولاد و نساجی در اولویت قرار دارند. مطابق اعلام متولیان حوزه صنعت، سرمایهگذاری لازم برای اجرای این طرحها، ۴۹ هزار میلیارد تومان برآورد شده است. ارزیابی معاونت طرح و برنامهریزی وزارت صنعت نشان میدهد، راهاندازی این طرحها که در قالب طرحهای ملی طبقهبندی میشوند، ۴۰ هزار فرصت شغلی ایجاد میکند.
گروه صنعت و معدن: وزارت صنعت، معدن و تجارت فرصتهای صنعتی و کارآفرینی دو سال آینده را اعلام کرد. معاون برنامهریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اعلام فرصتهای صنعتی در سالهای ۹۵ و ۹۶ برای صنایع بزرگ مقیاس از جمله طرحهای پالایشگاههای پتروشیمی، فولاد، واحدهای بزرگ نساجی اعلام کرد که در دو سال آینده ۸۵ طرح صنعتی بزرگ مقیاس در کشور راهاندازی خواهد شد. طرحهایی که به گفته حسین ابوییمهریزی میتوانند علاوه بر اشتغالزایی زنجیره تولید در سایر بخشها را تکمیل کنند. از سوی دیگر براساس آخرین آمار اعلام شده که هر ماه به دلیل وضعیت پویای واحدهای تولیدی پیشرفت فیزیکی این واحدها تغییر میکند، در حال حاضر در مجموع ۲۲هزار و ۹۰۰ طرح نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی ۴۰درصد به بالا در کشور وجود دارد که برای این طرحها ۱۸۳ هزار میلیارد تومان منابع مالی در نظر گرفته شده است. درخصوص وضعیت جوازهای صادره از ابتدا تاکنون و سرمایهگذاری مورد نیاز این طرحها با معاون برنامهریزی وزارت صنعت، معدن و تجارت گفتوگو کردهایم.
وضعیت جواز تاسیس صادره با پیشرفت فیزیکی صفر تا ۲۰ درصد به چه صورت بوده است؟
آمار طرحهای نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی صفر تا 20 درصد در جوازهای صادر شده در نظر گرفته نمیشود، با این حال درخصوص طرح پالایشگاهی و فولادی به دلیل اینکه طرحهای بسیار مهمی محسوب میشوند، پیشرفت فیزیکی حتی 5 درصدی این طرحها نیز در جامعه آماری برای پایش در نظر گرفته میشوند، اما در مجموع درخصوص طرحهایی که پیشرفت فیزیکی 20 درصد دارند به دلیل اینکه دریافتکننده جواز هنوز اقدام اساسی صورت نداده است و از سوی دیگر ممکن است فردی که جواز تاسیس دریافت کرده است طرح را در همان مرحله اولیه به حال خود رها کند در جامعه آماری بهطور کامل در نظر گرفته نمیشود، اما درخصوص طرحهایی که بیش از 20 درصد پیشرفت فیزیکی دارند قریب به یقین میتوان گفت برگشتپذیر نیستند مگر اینکه موارد استثنا به وجود آید.
درخصوص طرحهایی که پیشرفت فیزیکی بیش از 20 درصد دارند وضعیت به چه شکل است؟
از ابتدا تاکنون ۷ هزار طرح با پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد در کشور وجود دارد که رقم سرمایهگذاری که برای این طرحها پیشبینی میشود حدود ۶۳ هزار میلیارد تومان است. برای طرحهای با پیشرفت فیزیکی ۲۰ تا ۴۰ درصد پیشبینی شده است که ۷۰ درصد از منابع بهصورت تسهیلات اختصاص پیدا کند و ۳۰ درصد مابقی آورده سهامداران باشد، با این شرایط میتوان گفت طرحهای با این پیشرفت فیزیکی، به تسهیلات ۴۵ هزار میلیارد تومانی برای تکمیل طرحها نیاز دارند و مابقی منابع مالی مورد نیاز نیز از سوی سهامداران تامین خواهد شد.
وضعیت طرحهای با پیشرفت فیزیکی ۴۰ تا ۶۰ درصد چگونه است؟
تعداد طرحهایی که پیشرفت فیزیکی 40 تا 60 درصد دارند، نیز بالغ بر 6 هزار و 100طرح است. پیشبینی سرمایهگذاری برای این طرحها نیز 44 هزار میلیارد تومان است. برای این گروه مقرر شده که 50 درصد از سرمایه مورد نیاز را از بانکها دریافت کنند، چرا که این طرحها پیش از رسیدن به پیشرفت فیزیکی 40 تا 60 درصد بخشی از منابع مالی خود را از بانکها دریافت کردهاند یا از طریق سهامداران منابع مالی آنها تامین شده است، به همین دلیل مشخص شد که برای طرحهایی با این پیشرفت فیزیکی، به 22 هزار میلیارد تومان تسهیلات نیاز داریم.
در حال حاضر طرحهایی که پیشرفت فیزیکی بیش از 60 درصد دارند چه تعداد هستند؟
درخصوص طرحهای با پیشرفت فیزیکی ۶۰درصد به بالا نیز تعداد آن برابر با ۹ هزار و ۸۰۰ طرح میشود که برای تکمیل این طرحها به ۷۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات نیاز داریم، برای این طرح این مساله مطرح شد که وقتی بیش از ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی صورت گرفته یعنی بخش اعظمی از کارها تمام شده است به همین دلیل مقرر شد تا یکسوم تسهیلات مورد نیاز به آنها اختصاص یابد.
با توجه به آمار ذکر شده در حال حاضر چه تعداد طرح نیمهتمام در کشور وجود دارد؟
رقم کل طرحهای نیمهتمام با پیشرفت فیزیکی 20 درصد به بالا که در وزارت صنعت، معدن و تجارت ثبت شده است برابر با 22 هزار و 900 طرح است که پیشبینی رقم سرمایهگذاری برای این تعداد طرح در مجموع برابر با 183 هزار میلیارد تومان است. پیشبینی تسهیلاتی که مورد نیاز است برای اینکه این طرحها در سه سال آینده به بهرهبرداری برسند برابر با 90 هزار میلیارد تومان است، منتهی این امکان که بخواهیم به تنهایی به منابع بانکی تکیه کنیم در کشور وجود ندارد به همین دلیل باید منابع مالی را متنوع کنیم و از فاینانس، ریفاینانس، سرمایهگذاری خارجی، بازار سرمایه و صندوقهای توسعه فعال در کشور استفاده شود، اگر بخواهیم صرفا به منابع داخلی بانکها متکی باشیم، تامین منابع مالی مورد نیاز امکانپذیر نخواهد بود چراکه در این سطح امکانات ندارند.
آیا برای طرحهایی که شرایط خاص دارند و برای تامین منابع مالی مورد نیاز، برنامه خاصی در نظر گرفته نشده است؟
در حال حاضر برای دو هزار طرح بالای ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی که در رده واحدهای کوچک و متوسط قرار دارند و دارای مشکلات خاص هستند مقرر شده در استانهای مختلف تسهیلات لازم در نظر گرفته شود.
چندی پیش از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام شد که ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای طرحهایی با پیشرفت فیزیکی بیش از ۶۰ درصد در نظر گرفته شده است. بودجه در نظر گرفته شده به چه صورت تخصیص خواهد یافت؟
از مجموع 16 هزار میلیارد تومانی که در نظر گرفته شده است مقرر شده تا 6 هزار میلیارد تومان برای دو هزار طرح نیمهتمامی تخصیص یابد که تا پایان سال جاری به اتمام خواهد رسید.
تاکنون چه تعداد طرح نیمهتمام به بهرهبرداری رسیده است؟
از ابتدای شهریور سال ۹۲ تاکنون حدود ۱۳هزار طرح نیمهتمام به بهرهبرداری رساندهایم که بالغ بر ۹ هزار طرح کاملا جدید بوده و حدود ۴ هزار طرح نیز به واحدهایی مربوط میشده که طرح توسعهای برای آنها در نظر گرفته شده است. با توجه به آمارهای مذکور میتوان گفت یکی از دغدغههای اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که طرحهای نیمهتمام را به اتمام برساند.
علاوه بر طرحهای ذکر شده آیا برنامهریزی برای سایر طرحها نیز صورت گرفته است؟
یکسری از طرحها که تحت عنوان طرحهای مهم و ملی از آنها یاد میشود، در صورت راهاندازی میتوانند کمک بسیاری در روند صادرات و اشتغال کشور داشته باشند. از سوی دیگر در صورت راهاندازی، این طرحها در تکمیل زنجیره ارزش میتوانند نقش پررنگی بازی کنند. با توجه به مزایای این طرحها وزارت صنعت، معدن و تجارت از میان طرحهای نیمهتمام 160 طرح را در سراسر کشور انتخاب کرده که این ویژگیها را دارند. نکته جالب توجه در این است که برای مجموع 22 هزار و 900 طرح نیمهتمام، 183 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری پیش بینی شده است؛ اما برای 160 طرح منتخب که در برخی موارد طرحهای با پیشرفت فیزیکی 20 درصد است، 86 هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در نظر گرفته شده است و اشتغالزایی این طرحها نیز برابر با 70 هزار نفر خواهد بود. در سال 93 و 94 نیز 36 طرح با ویژگی طرحهای مهم و ملی در کشور راهاندازی شده که شامل طرحهای پالایشگاهی، پتروشیمی، فولاد، واحدهای بزرگ نساجی و در مجموع واحدهای بزرگ مقیاس به لحاظ تولیدی و اشتغال است؛ با سرمایهگذاری حدود 10 هزار و 500 میلیارد تومان که بهطور متوسط میشود حدود 300 میلیارد تومان برای هر واحد صنعتی. این تعداد واحد صنعتی حدود 8 هزار و 500 نفر نیز اشتغالزایی کرده است. برای سال 95 و 96 پیشبینی وزارت صنعت، معدن و تجارت این است که 85 طرح مهم و ملی نیز راهاندازی شوند که در صورت راهاندازی، حجم سرمایهگذاری این طرحها 49 هزار میلیارد تومان خواهد بود که بهطور متوسط حجم سرمایهگذاری هر یک از طرحها برابر با 500 میلیارد تومان خواهد بود. در مجموع نیز با توجه به این طرح ها،برای 40هزارنفر شغل ایجاد خواهد شد.
ارسال نظر