شماره روزنامه ۶۱۷۴
|

درگیری‏‏‏‌های سوریه، خاورمیانه را وارد فاز ‌رکود می‌کند؛

درگیری‏‏‏‌های اخیر در سوریه دوباره خطر باز‌شدن دامنه جنگ به کشورهای منطقه غرب آسیا و منا را افزایش داده‌است. اگر درگیری‌ها گسترش پیدا کند، آینده سرمایه‌گذاری و تجارت بین هزار تا ۱۲۰۰‌میلیارد دلاری ۱۵ کشور منطقه را در هاله‏‏‏‌ای از ابهام فرو می‌برد. به‌نظر می‌رسد این مناقشات در وهله اول بر حمل‌ونقل…

دنیای اقتصاد گزارش می‌دهد؛

دنیای اقتصاد: فصل تعطیلات معمولاً زمانی شاد و مفرح برای کودکان در سراسر آمریکا محسوب می‌شود، اما امسال این فصل برای تولیدکنندگان اسباب‌بازی در این کشور با نگرانی همراه است.

    چهارشنبه، ۲۱ آذر ۱۴۰۳
  • گزارش اختصاصی دنیای اقتصاد از حجم معامله ارز تجاری؛

    اولین گزارش رسمی از عملکرد بازار توافقی؛ ۸۰۰۰ میلیارد تومان، آورده ارزی معاملاتی در سامانه ارز تجاری

    دنیای اقتصاد: سامانه ارز تجاری مرکز مبادله در شرایطی روزهای حساسی را سپری می‌کند که شمارش معکوس برای الزام تمامی صادرکنندگان به عرضه ارز در این مرکز از سوم دی‌ماه، آغاز شده است؛ حالا سخنگوی مرکز مبادله به خبرنگار دنیای اقتصاد می‌گوید که از ابتدای فعالیت تا ۱۹ آذرماه، معادل ۸۰۰۰ میلیارد تومان در این بازار تبادل شده است.
  • شامخ آبان‌ماه با بهبود ملایم، ۵۱.۴ اعلام شد

    ترمز ارزی صادرات بنگاه‏‏‌ها

    اگرچه شامخ صنعت و اقتصاد در آبان‌ماه روند رو به بهبودی را نشان می‌دهد، اما نگرانی بنگاه‏‏‌ها نسبت به نرخ ارز، قوانین مخل صادرات، تقاضای ضعیف، محدودیت انرژی، گرانی‏‏‌ نهاده‏‏‌های تولید و... پابرجاست. از همین‌رو بسیاری از شرکت‌ها به دلیل پیش‌بینی قطعی برق و افزایش نرخ ارز و هزینه‏‏‌های بالای تامین نهاده‏‏‌های تولید، کاهش تولید در آذرماه را پیش‌بینی کرده‏‏‌اند. براساس این شاخص همچنین پیش‌بینی می‌شود طی ماه‏‏‌های آتی بسیاری از محصولات و خدمات با افزایش بیشتری در قیمت‌های فروش روبه‌رو باشند. نکته قابل‌توجه در شامخ آبان‌ماه، شاخص «میزان صادرات کالاها یا خدمات» است که کمترین مقدار سه‏‏‌ماهه خود را به ثبت رسانده است. به عقیده فعالان اقتصادی، تداوم سیاست‏‏‌های مرتبط با رفع تعهد ارزی به دنبال فشارهای قیمتی موجود، باعث کاهش صادرات شده است.
  • درگیری‏‏‏‌های سوریه، خاورمیانه را وارد فاز ‌رکود می‌کند؛

    تجارت منطقه روی گسل سوریه

    درگیری‏‏‏‌های اخیر در سوریه دوباره خطر باز‌شدن دامنه جنگ به کشورهای منطقه غرب آسیا و منا را افزایش داده‌است. اگر درگیری‌ها گسترش پیدا کند، آینده سرمایه‌گذاری و تجارت بین هزار تا ۱۲۰۰‌میلیارد دلاری ۱۵ کشور منطقه را در هاله‏‏‏‌ای از ابهام فرو می‌برد. به‌نظر می‌رسد این مناقشات در وهله اول بر حمل‌ونقل منطقه اثرگذار شود و آثار سوء خود را نشان دهد. به‌تازگی عراق از کریدور تجاری خود که از بندر فاو شروع و در مرز‏‏‏‌های ترکیه به اروپا اتصال می‌شود، رونمایی کرد. در صورت ورود درگیری‌ها به عراق این راه تجاری قبل از تولد وارد رکود می‌شود، ضمن اینکه کریدور‏‏‏‌های تجاری دیگر نیز به همین سرنوشت گرفتار خواهند شد.
  • ۶۰‌درصد انرژی در مسیر انتقال و مصرف تلف می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: وزیر نیرو با بیان اینکه در شدت مصرف انرژی مقام نخست جهان را داریم، گفت: ۶۰‌درصد انرژی در مسیر انتقال و مصرف تلف می‌شود.
    سه‌شنبه، ۲۰ آذر ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد گزارش می‌دهد؛

    دلهره سازندگان اسباب‌بازی از آمدن ترامپ؛ آیا تاجر آمریکایی، کسب و کار تولیدکنندگان را کساد خواهد کرد؟

    دنیای اقتصاد: فصل تعطیلات معمولاً زمانی شاد و مفرح برای کودکان در سراسر آمریکا محسوب می‌شود، اما امسال این فصل برای تولیدکنندگان اسباب‌بازی در این کشور با نگرانی همراه است.
  • بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

    آخرین قیمت محصولات لبنی در بازار؛ شیر و پنیر امروز چند؟

    دنیای اقتصاد: در این گزارش، قیمت محصولات لبنی در بازار امروز ۲۰ آذر ۱۴۰۳ را مشاهده می‌کنید.
  • یادداشت اختصاصی دنیای اقتصاد؛

    خاموشی‌ها دیگر فصلی نیست

    دنیای اقتصاد: فعالان اقتصادی می‌گویند قطعی‌های برق با رسیدن به فصل سرما همچنان ادامه دارند و اگر دولت و بخش خصوصی به‌طور هماهنگ و موثر وارد عمل نشوند، ناترازی برق می‌تواند به یک بحران بلندمدت تبدیل شود.
  • بهبود ملایم شامخ اقتصاد؛

    پیش‌بینی کاهش تولید در آذرماه؛ بنگاه‌ها در تکاپوی مواد اولیه

    دنیای اقتصاد: شامخ اقتصاد و صنعت در آبان ماه اگرچه بهبود ملایمی را ثبت کرده است اما کمبود مواد اولیه و نقدینگی، گرانی و کمبود ارز در کنار محدودیت‌هایی ناشی از ناترازی انرژی در کنار افت تفاضا؛ در صدر مشکلات بنگاه‌ها قرار دارد. از همین رو افزایش قیمت وکاهش در تولید برای آذرماه پیش‌بینی شده است.
  • اهلیت‌سنجی برای کارت بازرگانی چه فرایندی دارد؟

    پشت پرده افزایش تقاضا برای کارت بازرگانی؛ ارز چندنرخی، بستر سوءاستفاده شد

    دنیای اقتصاد: تقاضا برای کارت بازرگانی طی یکی دو سال اخیر شدت گرفته است. کارشناسان معتقدند ناکارآمد بودن سیاست‌های ارزی دولت، باعث اقبال به کارت بازرگانی، سوء استفاده از این کارت‌ها و از بین رفتن اعتبار کارت بازرگانی شده است.
  • تراز تجاری بخش صنعت بیش از ۲۰ میلیارد دلار منفی است؛

    صنعت پشت دروازه‏‏‌های صادرات

    تراز تجاری بخش صنعت، به میزان بیش از ۲۰میلیارد دلار از لحاظ ارزشی منفی است. آمار هفت‌ماهه تجارت خارجی در سال ۱۴۰۳، بیانگر این است که بنگاه‌‌‌های صنعتی ایران همچنان در ابتدای راه صادرات هستند. در هفت‌ماهه امسال در حالی کشور ۴.۸میلیارد دلار صادرات صنعتی داشته که در همین بازه زمانی بیش از ۲۵میلیارد دلار واردات صنعتی به ثبت رسیده است.
  • چالش‌های ادامه‌دار اصلاح سیاست‌های ارزی؛

    اما و اگر بازار ارز تجاری

    آنچه به‌عنوان بازار مبادله ارزی مطرح شده است، اگر بدون دستکاری و دخالت دولتی فعالیت کند، می‌تواند به تنظیم عرضه و تقاضای ارز منجر شود؛ اما بیم آن می‌رود که سیاستگذار ارزی اقدام به اجرای سیاست‌هایی کند که کارآیی این بازار را هم تحت تاثیر منفی قرار دهد.
  • امنیت غذایی با بهره‌گیری از توانمندی‌های داخلی کشور محقق می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: امنیت غذایی کشور با استفاده از توانمندی‌های داخلی به‌خصوص کمک از دانش قابل‌توجهی که در کشور وجود دارد، محقق می‌شود. به گزارش مهر، غلامرضا نوری‌قزلجه با بیان اینکه با استفاده از توانمندی‌های داخلی می‌توانیم از امنیت غذایی ۱۰۰‌درصدی عبور کنیم، افزود: باید بتوانیم با استفاده از این ظرفیت‌ها و دانش برای تجاری‌سازی تولیدات و بالفعل‌سازی دانش تلاش کنیم. وی اظهار کرد: حتی با این شرایط و ناترازی‌ها در انرژی‌‌‌‌‌‌‌ها و تغییرات اقلیمی و فرسایش خاک می‌شود به امنیت غذایی برسیم. وزیر جهادکشاورزی با اشاره به‌وجود آب شیرینی که سالانه بالغ‌بر ۲‌میلیارد مترمکعب از جنوب کشور خارج می‌شود، گفت: با استفاده از این آب می‌توانیم میوه‌های گرمسیری که سالانه یک‌میلیارد دلار هزینه صرف واردات آن می‌شود را تولید کنیم.
  • ضرورت رفع موانع در مسیر توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور

    دنیای‌اقتصاد: سازمان توسعه‌تجارت ایران مصمم به برداشتن موانع در مسیر توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور است. به گزارش روابط‌عمومی سازمان توسعه‌تجارت ایران، اعضای انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی ایران در نشستی با محمدعلی دهقان‌‌‌‌‌دهنوی، معاون وزیر و رئیس‌کل سازمان توسعه‌تجارت ایران، محمدصادق قنادزاده، معاون ارتقای کسب‌وکارهای بین‌المللی و محمدرضا کریم‌زاده مدیرکل دفتر محصولات دانش‌بنیان و خدمات فنی و مهندسی سازمان توسعه‌تجارت ایران، دیدار و گفت‌وگو کردند.دهقان‌‌‌‌‌دهنوی ضمن حمایت از فعالان اقتصادی در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی اظهار کرد: سازمان توسعه‌تجارت ایران مصمم به، برداشتن موانع و قید و بندها در مسیر توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور است، اما نمی‌توان انتظار داشت همه موانع در این مسیر به‌سرعت برداشته شوند، بلکه باید کار را شروع و دستاوردهای اقتصادی در این حوزه ایجاد کرد.
  • پایبندی گمرک به تعهد خود در زمینه کارآیی، امنیت و شکوفایی

    دنیای‌اقتصاد: یان ساندرز، دبیرکل سازمان جهانی گمرک (WCO) در آستانه سال‌۲۰۲۵ شعار روز جهانی گمرک را تحت‌عنوان «پایبندی گمرک به تعهد خود در زمینه کارآیی، امنیت و شکوفایی» اعلام و بر لزوم اهتمام اعضا در جهت توسعه امور عملیاتی خود بر اساس محورهای مرتبط با این شعار تاکید کرد.
  • حال ناخوش منابع آبی تهران

    دنیای‌اقتصاد: کاهش ۱۷درصدی بارش‌‌‌ها و پرشدگی ۲۰درصدی سدهای تهران، زنگ خطر کمبود آب در پایتخت را به صدا درآورده است و به نظر می‌رسد مدیریت مصرف و تغییر الگوهای بهره‌‌‌برداری تنها راه برون‌‌‌رفت از این بحران است.
  • تعداد واحدهای صنعتی دانش‌بنیان اعلام شد

    دنیای‌اقتصاد: معاون وزیر صمت گفت: تاکنون ۲۳۴۶واحد صنعتی مستعد دانش‌بنیان شدن در داخل و خارج شهرک‌‌‌ها و نواحی صنعتی شناسایی شده است.
  • قطعی برق شهرک‌های صنعتی به فاجعه منجر می‌شود

    دنیای‌اقتصاد: عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت که قطعی برق کارخانه‌‌‌ها در ساعات طولانی منجر به فاجعه خواهد شد.
  • امکان صرفه‌‌‌جویی ۳۰ درصدی برق در صنایع انرژی‌‌‌بر

    دنیای‌اقتصاد: ناظر عالی شورای مدیریت مصرف برق وزارت نیرو با بیان اینکه امکان صرفه‌‌‌جویی مصرف برق در بخش صنایع انرژی‌بر کشور تا ۳۰‌درصد وجود دارد، گفت: در سال ۱۴۰۲ صنایع با ۳/۳۶درصد، بیشترین مصرف برق کشور را به خود اختصاص دادند.
  • تا دو سال آینده ۱۹۰۰ واحد تبدیلی در صنایع غذایی احداث می‌‌‌شود

    دنیای‌اقتصاد: رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی گفت: در راستای تحقق برنامه هفتم توسعه ۱۹۰۰واحد تبدیلی و غذایی در استان‌‌‌های قطب تولید محصولات باغی در دست احداث است. به گزارش خبرگزاری مهر، کریم ذوالفقاری، رئیس مرکز توسعه مکانیزاسیون و صنایع کشاورزی گفت: تاکنون ۳۷۹۰واحد فعال صنایع فرآوری و تبدیلی باغی با ظرفیت جذب ۱۳.۵میلیون تن ماده خام در سال ایجاد شده است.
  • دنیای اقتصاد از قطعی دو روزه برق صنعتی گزارش می دهد؛

    قطع برق بزرگترین شهرک صنعتی کشور؛ اختلال در تولید دارو

    دنیای اقتصاد: مسلم ولی پور مدیرعامل شرکت خدماتی شهرک صنعتی شمس آباد، در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» بیان کرد: از روز ۱۹ آذر ماه، شهرک صنعتی شمس آباد دوشنبه‌ها و پنجشنبه‌ها از ساعت ۸ صبح الی ۱۰ شب برق نخواهد داشت.
    دوشنبه، ۱۹ آذر ۱۴۰۳
  • اختصاصی دنیای اقتصاد؛

    بخشنامه جدید سازمان امور مالیاتی برای اعمال معافیت مالیاتی صادرکنندگان

    دنیای اقتصاد: بر اساس بخشنامه جدید سازمان امور مالیاتی، ادارات امور مالیاتی مکلف شدند برای اعمال معافیت مالیاتی صادرکنندگان در گزارشات حسابرسی مالیاتی، با رعایت مقررات موضوعه صرفا از اطلاعات ثبت شده در سامانه ویرایش و استخراج اطلاعات مودیان مالیاتی استفاده نمایند.
  • نتایج جهانی‏‏‏‌سازی و تاثیرات آن بر اقتصاد قاره‌سبز بررسی شد؛

    افول تدریجی اروپا

    عقب افتادن در نوآوری، از دست دادن بازارهای صادراتی و پایان انرژی ارزان روسی به تهدیدی جدی علیه اقتصاد اروپا تبدیل شده است. شاخص بهره‏وری نیروی کار نسبت به ایالات‏متحده، در بسیاری از کشورهای اروپایی از جمله آلمان کاهش یافته است. آیا افول اروپا تداوم خواهد داشت؟
  • تخفیف مالیاتی شامل معادن نمی‌شود

    معدن‌کاری زیر سایه تبعیض

    عدم‌شمول تخفیف مالیاتی به معادن در سال ۱۴۰۳، خبری است که بسیاری از فعالان معدن و صنایع معدنی را شوکه کرده است. این خبر که چندی پیش توسط مدیرکل دفتر بهره‌برداری معادن وزارت صمت اعلام شد، نشان از فشار مضاعف به معدن‌کاران کشور دارد. اقتصاددانان معتقدند که نگاه کوتاه‏‏‌مدت به بخش معدن می‏‏‌تواند هزینه‏‏‌های بلندمدت بسیار بیشتری را بر اقتصاد تحمیل کند. تجربه کشورهای موفق نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاری در زیرساخت‏‏‌ها، ایجاد نظام مالیاتی تشویقی و حمایت از معادن کوچک و متوسط می‏‏‌تواند موجب رشد پایدار اقتصادی شود. همچنین کارشناسان بر این باورند که معدن و صنایع معدنی حلقه‏‏ نخست زنجیره‏‏‌های تولید هستند و مواد اولیه بسیاری از صنایع را تولید می‌کنند و با فشار مضاعف بر آن، حلقه‏‏‌های بعدی زنجیره تولید صنایع آسیب خواهد دید و اقتصاد ملی متضرر خواهد شد.
  • «دنیای‌اقتصاد» ساختار و عملکرد اتاق بازرگانی مشترک آلمان و هلند را بررسی می‌کند

    سفیر صلح در دوران آشوب

    اتاق بازرگانی و صنعت آلمان-هلند (AHK‌ هلند) بخشی از شبکه جهانی اتاق‌های بازرگانی آلمان در خارج از کشور (AHK) با ۱۴۰ دفتر در ۹۲ کشور مختلف جهان است. این اتاق در سال ۱۹۰۵ تاسیس شده و از آن زمان به عنوان یک پلتفرم مهم برای تبادلات اقتصادی بین آلمان و هلند، بیش از ۱۵۰۰ شرکت عضو را در کسب و کار خود پشتیبانی کرده است. روابط اقتصادی آلمان و هلند یکی از مهم‌ترین و موفق‏‏‌ترین روابط در اروپا به شمار می‏‏‌آید. این دو کشور همسایه، در زمینه‏‏‌های مختلف اقتصادی همکاری‏‏‌های گسترده‏‏‌ای دارند. آلمان به عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری هلند شناخته می‌شود و هلند نیز یکی از بزرگ‌ترین بازارهای صادراتی آلمان است. حجم بالای صادرات و واردات بین این دو کشور نشان‏‏‌دهنده عمق و اهمیت این روابط است. سرمایه‌گذاری‏‏‌های متقابل نیز یکی دیگر از جنبه‏‏‌های مهم این همکاری‏‏‌هاست.
  • در ۸ ماهه امسال تجارت غیرنفتی به ۸۳‌میلیارد دلار رسید

    دنیای‌اقتصاد: بر اساس آمار گمرک ایران، از ابتدای سال‌جاری تا پایان مهر ماه، تجارت خارجی کشور به استثنای نفت‌خام، نفت‌کوره، نفت سفید و بدون احتساب صادرات از محل تجارت چمدانی به ۸۳‌میلیارد دلار رسید.
  • توسعه اقتصادی کشور از رهگذر تجربه زنان بازرگان

    دنیای‌اقتصاد: همایش زنان و توسعه پایدار به‌همت کانون زنان بازرگان و با حضور شینا انصاری، معاون رئیس‌‌‌‌‌جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست، صمد حسن‌‌‌‌‌زاده رئیس و پیام باقری نایب‌‌‌‌‌رئیس اتاق ایران برگزار شد.
  • تراکتورهای نو صادر و کارکرده وارد می‌کنیم

    دنیای‌اقتصاد: وزارت جهاد‌کشاورزی برای تامین نیازمندی بخش کشاورزی واردات تراکتور کارکرده را مطرح و سازمان توسعه‌تجارت با آن موافقت‌کرده، درحالی که در ۸ ماهه امسال بیش از ۱۱‌هزار‌تن تراکتور از کشور صادر شده‌است.
  • ضرورت حمایت ویژه از تغییر مسیر صادراتی استان فارس از کشاورزی به صنعتی

    دنیای‌اقتصاد: محمدصادق حمیدیان، رئیس اتاق شیراز گفت: پیش‌‌ از این ۵۸‌درصد صادرات استان فارس مربوط به بخش کشاورزی بود؛ اما ریل‌‌گذاری صادرات استان در حال تغییر به صمت صادرات صنعتی است و توفیق در این مسیر نیازمند حمایت ویژه است.
  • رئیس اتاق رشت در نشست با مدیرکل امور مالیاتی استان گیلان:

    مباحث مالیاتی واحدهای تولیدی را دچار مشکل نکند

    دنیای‌اقتصاد: رئیس اتاق رشت معتقد است نباید شرایطی به وجود بیاید که مباحث مالیاتی، تولید و صادرات واحدهای تولیدی را دچار مشکل کند.
  • مردی برای همه صنایع

    دنیای‌اقتصاد: ســـد بـــتنی امــیرکبیر (در ۶۳ کیلومتری شهر تهران) به‌منظور تامین آب شرب و برق پایتخت ساخته شد. زمانی که طالقانی، مسوولیت وزارت کشاورزی را به عهده داشت، مطالعه در مورد پروژه سد کرج را به او واگذار کردند. پیمانکار اصلی این طرح، موریسون نادسن بود. سد کرج اولین سد دو‌طاقه بتنی بود که در ایران ساخته شد. این سد سالانه ۱۱۰ میلیون کیلووات ساعت انرژی تولید می‌کرد؛ ظرفیت سد ۲۵۰ میلیون مترمکعب بود و ۱۲‌هزار هکتار مزرعه را آبیاری می‌کرد.