شماره روزنامه ۶۱۰۴
|
آرشیو روزنامه شماره ۶۰۹۱ دنیای اقتصاد

اخبار صنعت، معدن و بازرگانی - روزنامه شماره ۶۰۹۱

  • بن‏‏‏‌بست رانت‏‏‏‌زدایی ارزی

    دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی: در روزهای اخیر عبدالناصر همتی؛ وزیر امور اقتصادی و دارایی وعده کاهش تعداد نرخ‌های ارز را مطرح کرد. همتی کاهش تعداد نرخ‌های ارز را یکی از اولویت‌هایی دانست که به بهبود شرایط اقتصادی منتهی می‌شود و سیگنال مثبتی برای صادرکنندگان خواهد بود. این وعده در شرایطی مطرح شد که در ماه‌های گذشته فاصله میان قیمت دلار ترجیحی، نرخ تسعیر ارز در بودجه‌سالانه، بهای دلار نیمایی و... با قیمت دلار در بازار آزاد به‌شدت فاصله گرفته‌است. البته باید تاکید کرد؛ در دهه‌های اخیر ارز چند نرخی در کشور ما به‌عنوان روالی مورد انتقاد، پذیرفته‌شده‌است. این روال درحالی است که فعالان اقتصادی از ارز چند نرخی به‌عنوان عامل بروز رانت در بخش‌های مختلف یاد می‌کنند. البته در دوره‏‏‏‌هایی برخی از دولت‌ها به سمت کاهش تعداد نرخ ارز پیش رفته‏‏‏‌اند اما این سیاست که از آن به‌عنوان جراحی اقتصادی نیز یاد می‌شود، عموما نتیجه‏‏‏‌بخش نبوده و در میان‌مدت ضربات جدی را به مردم و حتی اقتصاد تحمیل‌کرده و درنهایت نیز همه‏‏‏‌چیز به روال قبل بازگشته است، بنابراین با توجه به تجربیات قبلی و همچنین با استناد به‌عملکرد سایر کشورها در مدیریت اقتصادی باید ادعا کرد تک‌نرخی‌شدن ارز، یگانه راهکار مبارزه با رانت است، اما اجرای این راهکار اگر با جایگزینی سایر سیاست‌های حمایتی همراه نباشد، به شکست منتهی خواهد شد.
  • صادرات صنعتی در بن‏‏‌بست

    دنیای اقتصاد: تراز تجاری بخش صنعت منفی است و صنعت ایران همچنان سهم قابل‌توجهی از بازارهای صادراتی ندارد. در حالی صنعت سهم ۱۴درصدی از صادرات غیرنفتی کشور دارد که بررسی مقاصد و گروه‌‌‌های کالایی صادراتی صنعت حاکی از نبود تنوع شرکا و کالاهای صادراتی است. تحلیل صادرات صنعتی سه‌ماهه ۱۴۰۳ و مقایسه آن با سال‌های گذشته نشان می‌دهد که صادرات تولیدات کارخانه‌‌‌ای ایران همچنان محدود به چند کشور همسایه مثل عراق و افغانستان و صادرات کالاهای صادراتی نیز محدود به چند گروه کالایی مثل محصولات پلیمری، صنایع‌غذایی و شیمیایی است. بررسی جزئیات صادرات همچنین بیانگر این است که کالاهای صنعتی ایران سهم قابل‌توجهی از صادرات به اصلی‌‌‌ترین شرکای تجاری کشور هم ندارند.
  • صادرات مستمر تخم‏‏‏‏‌مرغ همزمان با تنظیم‌بازار داخل

    دنیای‌اقتصاد: به‌گفته مدیرعامل اتحادیه مرغداران میهن ضمن اشاره به اینکه با برنامه‌‌‌‌‌ریزی توانستیم در دو سال‌اخیر تخم‌‌‌‌‌مرغ ایرانی را به ۱۰کشور صادر کنیم، اظهار امیدواری کرد؛ امسال میزان صادرات تخم‌‌‌‌‌مرغ نسبت به سال‌گذشته ۳ تا ۵‌درصد افزایش یابد.
  • دوگانه‌‌‌‌های ذهنی؛ تولید در‌ برابر بازرگانی

    فرزاد طاهرخانی / پژوهشگر اقتصادی
    هر از چند گاهی، مصوبه‌‌‌‌ای، خبری یا اظهارنظری در فضای عمومی کشور به نفع یا ستایش شرکت‌های تولیدی و به ضرر یا نکوهش شرکت‌های بازرگانی منتشر می‌شود. این موضوع مختص امروز و کشور ما نیست؛ همیشه، در طول تاریخ و در عرض جغرافیا، برای مسائل پیچیده در اقتصاد، راه حل‌‌‌‌های ساده به‌کار گرفته‌شده‌است. صد البته دوگانه «تولید - بازرگانی» کاملا ذهنی است.
  • خودکفایی در تولید شکر

    دنیای‌اقتصاد: گردهمایی سالانه برنامه‌‌‌‌‌ریزی کشت پاییزه چغندر قند برگزار و در آن به تولید ۲‌میلیون و ۱۷۰‌هزار تنی چغندر قند و خودکفایی در تولید شکر بدون آسیب به محیط‌زیست اشاره شد.
  • سوخت صنعت با خاموشی

    دنیای‌اقتصاد: در مراسم تکریم عباس علی‌آبادی و معارفه سیدمحمد اتابک به‌عنوان وزیر صمت بر نکات بسیار مهمی تاکید شد. یک نکته مهم این بود که در این جلسه محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهوری خطاب به علی‌آبادی گفت در تابستان امسال بهترین ساعات فعالیت تولیدی قربانی خاموشی شد. از طرفی وزارت صمت باید با نگاه به بخش خصوصی چابک برنامه‌ریزی کند و برق صنایع سنگین باید مورد توجه ویژه قرار گیرد. یک نکته دیگر این است که اقتصاد باید پیش‌بینی‌پذیر باشد.
  • مشترکان پرمصرف در صف قطعی برق

    دنیای‌اقتصاد: شرکت توزیع برق تهران بزرگ طی اطلاعیه‌‌‌ای عنوان کرد، در صورت عدم‌کاهش مصرف برق توسط مشترکان پرمصرف پیرو هشدارهای داده‌شده این شرکت در راستای حفظ پایداری شبکه، نسبت به اعمال محدودیت و قطع برق مشترکان پرمصرف اقدام خواهد کرد.
  • ذخیره سدهای کشور به ۵۱‌درصد رسید

    دنیای‌اقتصاد: سخنگوی صنعت آب میزان پرشدگی سدهای کشور را در حال حاضر ۵۱‌درصد عنوان کرد و گفت: با تمرکز بر مدیریت مصارف، این میزان در مقایسه با سال گذشته ۱۱‌درصد و در مقایسه با مقدار متوسط پنجساله ۶‌درصد افزایش داشته است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر