همه مجوزها صادر شد؛ محیط زیست مانع شد
توقف گردشگری آشوراده
در مرداد سال ۱۴۰۲ رئیس قوه قضائیه در یک سفر غیررسمی به استان گلستان با تفویض اختیارات ویژه به رئیس کل دادگستری استان دستور داد ضمن اهتمام نسبت به جوانب و ملاحظات زیست محیطی، تدابیر و اقدامات عاجل در راستای حل مشکل حقوقی ۲۵ساله طرح گردشگری جزیره آشوراده اتخاذ شود. دو هفته پس از سفر حجتالاسلام محسنیاژهای به استان گلستان و صدور دستور ویژه از ناحیه ریاست دستگاه قضا برای اتخاذ تدابیر و اقدامات عاجل در راستای رفع جنبههای حقوقی و قضایی تمامی مسائل و مشکلات استان از جمله مساله «طرح گردشگری جزیره آشوراده»، پرونده مزبور ضمن توجه به جوانب و ملاحظات زیست محیطی، به لحاظ حقوقی و قضایی تعیین تکلیف شد.
جزیره زیبای آشوراده بهرغم تمام جاذبههای طبیعی و تاریخی بیش از ۲۵ سال در انتظار احیای طرحهای گردشگری بوده و به دلیل آنکه اراضی این جزیره زیبا در تملک منابع طبیعی قرار داشت، عملا دست مسوولان و سرمایهگذاران را برای اجرای طرحهای گردشگری بسته بود، اما در سالهای اخیر و با حمایتهای قوه قضائیه توسعه این جزیره زیبا آغاز شده است. با وجود آغاز اجرای طرح گردشگری آشوراده در سال ۹۷ کش و قوس میان حامیان محیط زیست و مدیران اجرایی استان سبب شد تا مساحت اجرای این طرح از ۳۸۰ هکتار به ۳۸ هکتار و در نهایت به ۲۲ هکتار و در مجاورت بافت مسکونی و متروکه فعلی آشوراده و با هدف وارد نشدن آسیب به این زیستگاه منحصر به فرد، محدود شود. در اجرای طرح ملی گردشگری و طبیعتگردی جزیره آشوراده، ریزپروژههایی از جمله ساخت اسکله، مسیر دسترسی، آلاچیق، رستوران و دیگر زیرساختهای موردنیاز برای حضور گردشگران در جزیره تعریف شده است.
طرح گردشگری آشوراده به عنوان یکی از آرزوهای مردم گلستان برای اجرا با موانع زیادی روبهرو بود که با تلاش دولت سیزدهم و مسوولان استانی این موانع برداشته شد. اگرچه اجرای این طرح ملی یکی از مطالبههای مردم و مسوولان بوده و اجرای آن درسال ۱۳۹۳ در سفر استانی هیات دولت به استان به تصویب رسید اما گره کور آن در آذر ماه سال ۱۴۰۲ در سفر رئیس جمهور شهید به استان گلستان باز شد و این طرح با رفع مشکلات حقوقی و تمدید مجوز ارزیابی زیست محیطی عملیاتی شده بود. اکنون حمید ظهرایی، معاون محیط زیست کشور در نامهای به مدیرکل محیط زیست استان گلستان و مازندران اعلام کرده که هیچ دستگاهی حق فعالیت عمرانی و اجرایی در جزیره آشوراده را ندارد.
انتشار این نامه موجی از انتقادات را بین مسوولان و رسانهها در گلستان برانگیخت و در راس آنها آیتالله نورمفیدی نماینده ولی فقیه در گلستان با بیان اینکه طرح طبیعتگردی آشوراده با پیگیری رئیسجمهور شهید بعد از بیست و اندی سال به سرانجام رسید خواستار تجدید نظر در این دستور و ادامه اجرای آن شد..
علیمحمد زنگانه، استاندار استان گلستان نیز در جلسه شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان در این باره میگوید: تمام مراحل قانونی طرح طبیعتگردی آشوراده طی شده و تمامی مجوزها اخذ شده است و ما به پشتوانه آیتالله نورمفیدی نماینده ولی فقیه در گلستان و مجمع نمایندگان یک گام هم از اجرای طرح گردشگری آشوراده و استیفای حق مردم گلستان عقبنشینی نخواهیم کرد. رحمتاله نوروزی، نماینده علیآباد کتول در مجلس شورای اسلامی نیز در ارتباط با توقف طرح گردشگری آشوراده از سوی حفاظت محیطزیست کشور در صحن علنی مجلس گفت: طرح گردشگری آشوراده از سال ۱۳۷۰ در جریان است و بهرغم مصوبه دولت و مجوزهای قانونی دستور توقف عملیات اجرایی آن توسط معاون محیط زیست کشور صادر شده است.
وی اظهار کرد: با توجه به اینکه استان گلستان جزو استانهای محروم کشور است و کشاورزی بودن استان موجب محرومیت از سایر امکانات شده است، توقف طرح آشوراده مانع پیشرفت و توسعه گلستان خواهد شد. کارشناسان براین عقیده هستند که اجرای طرح گردشگری آشوراده میتواند نقش مهمی در درآمدزایی و اشتغال مردم و پیشرفت و توسعه استان داشته باشد و برای اجرای این طرح ملی نیازمند همراهی و همکاری محیط زیست کشور و استان و شهرستان هستیم.