تولید محصولات آببر در استان متوقف میشود؟
کشاورزی سازگار با آذربایجان شرقی
اکبر کرامتی با اشاره به سطح کشت گیاهان دارویی در آذربایجان شرقی اظهار کرد: در استان هشتهزار و ۷۰۰ هکتار مساحت زیرکشت گیاهان دارویی است. سال گذشته ۱۸هزار و ۶۸۴ تن گیاهان دارویی در این سطح زیرکشت تولید شده است و استان از نظر سطح زیرکشت گیاهان دارویی رتبه هشتم کشور را به خود اختصاص داده است. وی کشت گیاهان کمآب در مناطقی که با چالش آب مواجه هستند را یک ضرورت دانست و افزود: گلمحمدی و زعفران از محصولاتی هستند که علاوه بر کمآببر بودن، ارزش افزوده قابلتوجهی نیز دارند. در آذربایجان شرقی در سال ۱۴۰۲، هزار و ۳۷۴ هکتار به کشت گلمحمدی و ۴۰۸ هکتار به کشت زعفران اختصاص یافت که در نتیجه آن چهارهزار و ۳۳۳ تن گلمحمدی و یکهزار و ۸۴۷ کیلوگرم زعفران تولید شد.
کرامتی گیاهان دارویی را گزینه مناسبی برای جایگزینی با محصولات پرآببر در آذربایجان شرقی دانست و گفت: تغییرات اقلیمی در سالهای اخیر و کاهش منابع آبی سبب شد تا آذربایجان شرقی که به دلیل شرایط جغرافیایی و دارا بودن میکروکلیماهای منحصربهفرد از جمله جنگلهای ارسباران که محیط طبیعی برای رشد گیاهان دارویی متعددی است، با توجه به ظرفیتهایی که دارد به سمت توسعه گیاهان دارویی برود. معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی توسعه گیاهان دارویی را یکی از اهداف طرح جهش تولید در دیمزارها در کشور دانست و درباره عملکرد آذربایجان شرقی در این حوزه گفت: در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ سطح ابلاغی استان در زمینه گیاهان دارویی ۲هزار و ۹۷۵ هکتار بود که موفق شدیم با ۲هزار و ۸۶۰ هکتار ۹۶درصد آن را اجرایی کنیم و رتبه ۲کشوری را در این زمینه در طرح جهش تولید به خود اختصاص دهیم.
وی خاطرنشان کرد: در سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ سطح ابلاغی به ۶هزار هکتار افزایش یافت که با همکاری کشاورزان و تلاش کارشناسان سطح کشت گیاهان دارویی در استان را به هفتهزار و ۲۳۸ هکتار رساندیم و با اجرای ۱۲۰ درصدی سطح کشت ابلاغی در طرح جهش تولید در دیمزارها در حوزه گیاهان دارویی، رتبه یک کشور را به خود اختصاص دادیم. در سالجاری سطح ابلاغی ۱۰هزار هکتار است که امیدواریم بتوانیم آن را اجرایی کنیم.
کرامتی از بالنگوی شهری، کتان سرخ، سیاهدانه، زیره سبز، سماق، گل محمدی و زعفران به عنوان عمده گونههای توسعهیافته گیاهان دارویی در آذربایجان شرقی نام برد و اظهار کرد: با تخصیص ۵۲۰۰ میلیون ریال یارانه از محل اعتبار استانی، هزار و ۸۸۵ کیلوگرم بذر گیاهان دارویی استاندارد و ۷۶۰ اصله نهال سماق تامین و در ۲۱ شهرستان استان توزیع شد. همچنین ۳۰۰۰ میلیون ریال از محل اعتبار ملی برای تامین پیازچه زعفران و نهال کشت بافتی سماق اختصاص یافت.