تجارت ایران و عراق از دو استان

رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه معتقد است: بازگشایی مرز خسروی برای تردد زوار علاوه بر بعد معنوی، به پویایی و جنب و جوش اقتصادی در دو استان کمک خواهد کرد.

کاشفی با بیان اینکه در بعد مراودات اقتصادی نیز مسیر کرمانشاه به دیالی سهل‌‌‌ترین و مقرون‌به‌صرفه‌‌‌ترین مسیر بین دو کشور از تهران تا بغداد است، یادآور شد: در شرایطی که ساختار سیاسی دو کشور تعاملات اقتصادی با یکدیگر را مورد تاکید دارند، اهمیت مرزهای کرمانشاه و دیالی دو چندان است. رئیس اتاق کرمانشاه سفر کنونی هیات تجاری دیالی با حضور رئیس و اعضای هیات‌رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع این استان را بیانگر عزم جدی دو استان برای گسترش مناسبات دانست و اضافه کرد: نخستین قدم برای بالا بردن تعاملات، افزایش ترددها بین دو استان به منظور آگاهی از ظرفیت‌‌‌ها و توانمندی‌‌‌های یکدیگر است. وی یکی دیگر از راهکارهایی که می‌تواند به تقویت مناسبات دو استان کمک کند سرمایه‌گذاری‌‌‌های مشترک اعلام کرد و یادآور شد: سرمایه‌گذاری‌‌‌هایی که اکنون از سوی طرف‌‌‌ ایرانی در بخش‌‌‌هایی از عراق از جمله اربیل، سلیمانیه، بغداد و... آغاز شده، باید به دیالی هم گسترش یابد.

کاشفی سپس از وجود دو مرز مهم خسروی و سومار بین دو استان کرمانشاه و دیالی به عنوان یک ظرفیت‌‌‌ تجاری عظیم یاد کرد که از فعال‌‌‌ترین مرزهای بین دو کشور است و افزود: با هدف توسعه مبادلات، لازم است فرآیندهای تجاری را تا حد امکان در این دو مرز تسهیل کرده و از تشریفات آن بکاهیم. به گفته رئیس اتاق کرمانشاه اکنون تخلیه و بارگیری کالاها در این دو مرز در خاک عراق انجام می‌شود که وجود برخی مشکلات باعث افزایش زمان و هزینه شده و لازم است با همکاری دو طرف این مشکلات کاسته شود. عضو هیات‌رئیسه اتاق ایران معتقد است، چنانچه شرایط مبادلات در مرزهای خسروی و سومار تسهیل شود، این دو مرز اولین گزینه‌‌‌ برای عبور کالاهای ایرانی به سمت عراق خواهند بود. کاشفی از دیالی به عنوان محلی برای عبور و ورود کالاهای ایران به عراق یاد کرد که تسهیل شرایط در مرزها می‌تواند مسیر عبور کالا حتی تا سوریه و مدیترانه را نیز از طریق دو استان کرمانشاه و دیالی تسهیل کند. وی سپس به زمینه‌‌‌هایی که دو استان می‌توانند همکاری‌‌‌های خود را در این بخش‌‌‌ها گسترش دهند و زنجیره آنها تقریبا در کرمانشاه تکمیل است اشاره کرد و گفت: بخش کشاورزی یکی از مهم‌ترین حوزه‌‌‌هاست که ظرفیت‌‌‌های زیادی در بخش زراعی، باغی، دام و طیور و... داریم. وی با بیان اینکه در این بخش تاکید ما صرفا بر صادرات کالا نیست و باید به سمت سرمایه‌گذاری بین دو طرف نیز برویم، خاطرنشان کرد: مقرر شده دعوتنامه‌‌‌ای برای مقامات جهاد کشاورزی دیالی ارسال شود تا بتوانند از نزدیک در جریان ظرفیت‌‌‌ها و توانمندی‌‌‌های کشاورزی کرمانشاه قرار بگیرند.

کاشفی توریسم درمانی را نیز از دیگر بخش‌‌‌هایی دانست که به واسطه وجود بیمارستان‌‌‌ها و مراکز درمانی متعدد در کرمانشاه، پزشکان توانمند، تعرفه‌‌‌های مقرون به صرفه و... می‌تواند زمینه‌‌‌ساز گسترش مناسبات بین دو استان باشد. نکته دیگری که مورد تاکید عضو هیات‌رئیسه اتاق ایران در این نشست بود برپایی نمایشگاه توانمندی‌‌‌های ایران و کرمانشاه در عراق بود و با بیان اینکه کرمانشاه آمادگی برپایی این نمایشگاه‌‌‌ها را در دیالی دارد، اظهار کرد: در این زمینه همکاری طرف عراقی را نیاز داریم، زیرا برپایی نمایشگاه‌‌‌ها می‌تواند جهشی در تبادلات اقتصادی ایجاد کند. محمد سامی حمید، رئیس اتاق بازرگانی و صنعتی دیالی نیز از سابقه طولانی تعاملات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی بین دو طرف یاد کرد و گفت: ما هرگز کمک‌‌‌های ایران به عراق در زمان داعش را فراموش نمی‌‌‌کنیم و بسیار علاقه‌مندیم ارتباط معنوی که بین دو طرف وجود دارد، به زبان سرمایه‌گذاری ترجمه شود.

وی از شرکت‌های کوچک و بزرگ کرمانشاه دعوت کرد برای سرمایه‌گذاری به دیالی عراق بیایند و افزود: این آمادگی را داریم که شرایط را برای سرمایه‌گذاری آنها تسهیل کنیم و استاندار دیالی نیز از این جهت همراهی خوبی خصوصا با سرمایه‌گذاران ایران خواهد داشت. رئیس اتاق بازرگانی و صنایع دیالی عراق معتقد است: سرمایه‌گذاری مشترک باعث می‌شود جایگاه شرکت‌های ایرانی در عراق و دیالی محکم شود. سامی حمید از دیالی به عنوان استانی با ظرفیت یاد کرد که با داشتن حدود ۴/ ۱ میلیون نفر جمعیت در زمینه‌‌‌های متعددی قابلیت جذب سرمایه‌گذاری دارد و گفت: یکی از مهم‌ترین زمینه‌‌‌هایی که علاقه‌مند به همکاری در آن هستیم، توریسم سلامت است.

وی همچنین بر لزوم افزایش مراودات و ترددها بین دو استان کرمانشاه و دیالی با هدف انعکاس مشکلات به مقامات بالادست تاکید و خاطرنشان کرد: لازم است در قالب نشست‌‌‌های دو‌جانبه ظرفیت‌‌‌ها و توانمندی‌‌‌های دو استان در بخش‌‌‌های مختلف تشریح شود. رئیس اتاق بازرگانی و صنایع دیالی عراق معتقد است، توسعه مناسبات اقتصادی بین دو استان و به تبع آن بین ایران و عراق می‌تواند به نزدیک شدن اقتصاد دو کشور به اقتصاد جهانی کمک کند. جعفر ستار الخزاعلی، سرکنسول عراق در کرمانشاه نیز با تاکید بر گسترش مناسبات ایران و عراق، گفت: سنگ بنا و ستون فقرات تجارت دو طرف، راه‌‌‌هاست و باید مشکلاتی که در این بخش وجود دارد رفع شود. وی از تبلیغات نیز به عنوان عاملی اثرگذار در معرفی کالا و خدمات ایران در عراق یاد کرد و ادامه داد: شرکت‌های ایرانی باید از طریق تبلیغات جای خود را در دیالی باز کنند. سرکنسول عراق در کرمانشاه با بیان اینکه دو استان کرمانشاه و دیالی از دیرباز در مسیر تردد تجار و زوار بودند، اظهار کرد: مسیر بین دو استان یکی از کوتاه‌ترین مسیرها هم برای زوار و توریسم و هم برای تبادلات تجاری است که می‌تواند به اقتصاد هر دو استان کمک کند. وی یکی از موارد مهم دیگری که باید در مناسبات ایران و عراق مدنظر قرار گیرد را توجه به وضعیت آب‌‌‌های مرزی دانست و افزود: بسیاری از استان‌‌‌های مرزی عراق از جمله دیالی که در زمینه کشاورزی ظرفیت‌‌‌های زیادی دارند با مشکل آب خصوصا در مسیر ورود آب از ایران مواجهند که توقع داریم این موضوع با مسوولان بالادست ایران در میان گذاشته شود. در ادامه دکتر نادر نادری، مدیر اجرایی منطقه آزاد تجاری و صنعتی قصرشیرین نیز از این منطقه که با وسعت ۷۲۲۳ هکتار از مرز پرویزخان تا خسروی امتداد یافته به عنوان یک ظرفیت مهم یاد کرد که می‌تواند امکان تعامل تجاری با هر دو بخش مرکزی و اقلیم عراق را فراهم کند. وی با بیان اینکه زیرساخت‌‌‌های مناسبی از جمله آب، راه دسترسی، برق، گاز، نیروی کار، معافیت مالیاتی و گمرکی در این منطقه وجود دارد، خاطرنشان کرد: همه زیرساخت‌‌‌ها برای رونق سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد تجاری و صنعتی قصرشیرین فراهم است.

نادری با تاکید بر اینکه باید به سمت ایجاد مناطق آزاد مشترک با عراق برویم، یادآور شد: در حال احصا کردن فرصت‌‌‌های سرمایه‌گذاری منطقه آزاد تجاری قصرشیرین و تعریف اولویت‌‌‌ها و بسته‌‌‌های سرمایه‌گذاری هستیم و به زودی همایش معرفی فرصت‌‌‌های سرمایه‌گذاری این منطقه را برگزار خواهیم کرد.نشست هیات تجاری و اقتصادی دیالی عراق با استاندار کرمانشاه با حضور رئیس اتاق کرمانشاه، رئیس و اعضای هیات رئیسه اتاق بازرگانی و صنایع دیالی و جمعی از فعالان اقتصادی این استان برگزار شد. کیوان کاشفی رئیس اتاق کرمانشاه در این نشست با اشاره به میزبانی سه روزه کرمانشاه از هیات اقتصادی دیالی و برنامه‌‌‌های متعددی که داشتند از جمله بازدید از واحد‌‌‌های تولیدی و صنعتی، حضور در جلسات B۲B و نشست با فعالان اقتصادی و...، ابراز امیدواری کرد این سفر به افزایش تبادلات اقتصادی دو استان منجر شود. وی با بیان اینکه اتاق بازرگانی کرمانشاه از سال گذشته و با برگشت آرامش به استان دیالی افزایش تعامل با دیالی را در دستور کار قرار داد، یادآور شد: دیالی استانی با جمعیت ۴/ ۱ میلیون نفر و بسیار با ظرفیت است. به گفته عضو هیات رئیسه اتاق ایران، دیالی دریچه ورود کالای ایران به سایر استان‌‌‌های عراق و همچنین مسیر ترانزیت تا سوریه و دریای مدیترانه است. کاشفی از مرزهای خسروی و سومار به عنوان دو‌‌‌ مرز مهم بین دیالی و کرمانشاه یاد کرد که می‌تواند زمینه تعاملات بیشتر بین دو استان را فراهم کند.