رئیس هیات مدیره کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار زنبورعسل اعلام کرد
مطالبات زنبورداران در گیرو دار تبصرهها
عفت رئیسیسرحدی افزود: در واقع زنبورعسل با افزایش ۹۰ درصدی در تولید محصولات کشاورزی بهویژه در میوهها و نقش ۳۳ تا ۷۰ درصدی آن در دانههای روغنی، باعث افزایش دانهدار شدن دانههای روغنی همچون کلزا، آفتابگردان، کرچک و گلرنگ میشود. وی سپس با بیان اینکه «حرفه زنبورداری» برای فعالان این حوزه بسیار حائز اهمیت است، گفت: متاسفانه وزارت جهادکشاورزی به عنوان تنها متولی صنف زنبورداری، طی چند سال اخیر، مشکلات عدیدهای را برای زنبورداران ایجاد کرده است. این مسوول در همین رابطه افزود: یکی از مهمترین معضلات در رابطه با استانداردسازی عسل است که در سال ۹۹ به تصویب شورای عالی استاندارد رسیده و با آن موافقت شده و این شورا، مسوولیت نهایی را برعهده وزارت جهادکشاورزی گذاشته است، اما متاسفانه این امر، همچنان مغفول مانده است؛ به طوری که سازمان دامپزشکی در جواب استعلام وزارتخانه مبنی بر لزوم اجرایی شدن آن، اعلام کرده است که زیرساختهای لازم برای استانداردسازی این محصول وجود ندارد.
رئیسیسرحدی گفت: چرا پس از گذشت چهل و اندی سال، زیرساخت آزمایش یک محصول ساده همچون عسل نباید موجود باشد؛ در حالی که کشور ما علاوه بر دارا بودن آزمایشگاههای مجرب برای استانداردسازی موادغذایی، دارای ۴۰۰ - ۳۰۰ کارگاه زنبورداری فعال برای بستهبندی است که داشتن آزمایشگاه و مسوول فنی در هریک از آنها لازم و ضروری است. رئیسیسرحدی سپس دلیل عدم موافقت سازمان دامپزشکی با این امر حیاتی را به شرح زیر بیان کرد و گفت: توجیه سازمان دامپزشکی این است که در وزارت جهادکشاورزی بهویژه معاونت وقت وزارتخانه هیچوقتی صرف این امر نشده است. وی افزود: گویا وزارتخانهای چنان عریض و طویل، تنها خود را درگیر مسائلی همچون مرغ، تخممرغ و علوفه کرده است و با دخالت بیمورد در این محصولات نیز تنها باعث آشفتگی بازار آن شده است.
مدیرعامل سابق اتحادیه زنبورداران در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: متاسفانه در آستانه ۲۰ مه در حالی به پیشواز این روز میرویم که مطالبات زنبورداران همچنان در محاق ماده تبصرههای گوناگون گرفتار مانده است. رئیسیسرحدی یکی دیگر از مشکلات صنف را عدم موافقت برای برقراری بیمه زنبورداران عنوان کرد و گفت: چندی پیش اتحادیه در نشستی با کمیسیون تلفیق و کمیسیون کشاورزی، خواستار تعیین تکلیف بودجه اختصاصی جهت بیمه زنبورداران شد که طی آن اعلام شد این بودجه صرف بیمه کامیونداران معترض شده است که مطالبه بیمه و هزینههای خود را داشتند و دلیل آن را نیز تاثیرگذاری بیشتر این قشر اعلام کردند.
وی در انتها، دلیل اینکه امروز تمامی دستگاهها به بحث توزیع ورود پیدا کردهاند را ناشی از دخالتهای بیمورد دولت دانست و افزود: فرقی ندارد که دولت، چپ، راست یا میانهرو باشد و در واقع این خصلت دیوانسالاری است که سد راه تصمیمگیریهای درست شده و مانع دیده شدن تولیدکنندگان و مردم میشود. رئیسیسرحدی سپس با اشاره به اینکه نگاه به زنبورعسل در کشور ما صرفا به آخرین زنجیره آن یعنی تولیدعسل است، گفت: در واقع عمل گردهافشانی، نقش مهمی در افزایش محصولات کشاورزی و حفظ اکوسیستم دارد و از منابع پایه محسوب میشود. متاسفانه بیتوجهی مسوولان به این امر باعث کماهمیت جلوه دادن آن میشود. وی گفت: در واقع هیچگونه نظارتی در رابطه با محصول موجود عسل در بازار وجود ندارد و تنها شرکتهای بستهبندی ملزم به رعایت یک چارچوب قانونی هستند و سازمانهایی همچون غذا و دارو، بهداشت محیط، تعزیرات و سایر سازمانهای مربوطه به طور مرتب به این واحدها سرکشی میکنند که اگر این امر به منظور حمایت باشد، ستودنی است، اما بیشتر جنبه مداخله دارد.
رئیسی سپس قیمت عسل واقعی و مرغوب را بسیار بالاتر از آنچه امروز در بازار و فروشگاههای متعدد عرضه میشود، خواند و گفت: عسلی که امروز در فروشگاههای گوناگون عرضه میشود حتی قیمت یک شیشه مربا را نیز ندارد. وی اضافه کرد: واقعیت این است که حال صنعت زنبورداری کشور خوب نیست و مسائلی همچون عدم بیمه زنبورداران، حذف اجباری استاندارد عسل و دریافت ۹درصد ارزش افزوده از زنبوردار و… این صنعت را تهدید میکند. وی گفت: صنعت زنبورداری در کشور، مورد بیمهری قرار گرفته است و مسائلی همچون افزایش ۳۰۰ درصدی داروها و مکملهای دارویی و… صنعت را تهدید میکند. متاسفانه از تولیدکنندگان داروهای داخلی نیز هیچگونه حمایتی نمیشود و یک شرکت یا فرد مبتکر و نوآور در این زمینه حتی پس از سالها دوندگی نیز موفق به اخذ مجوز از سازمان دامپزشکی نخواهد شد که همین امر منجر به دلزدگی از ادامه مسیر میشود.
رئیسیسرحدی سپس بیان کرد: افزایش سمپاشی و سموم آفتکش بدون اطلاع زنبورداران در باغات نیز باعث تاثیر مخرب و کشنده در زنبورها میشود که تمامی این امور نیاز به کار ترویجی و آموزش دارد؛ در کشور ما تعداد زیادی شبکههای رادیویی و تلویزیونی وجود دارد که میتوان از آنها برای اطلاعرسانی و آموزش به کشاورزان استفاده کرد. وی عنوان کرد: در سایر کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه برای استفاده از کندوی عسل در باغات و مزارع جهت افزایش تولید، فراخوان ترتیب داده و از اتحادیه، درخواست کندوی زنبورعسل میکنند و به این ترتیب کشاورز یا زارع، مبلغی را برای گردهافشانی به عنوان سوبسید و یارانه به زنبورداران میدهد، اما متاسفانه چنین مکانیزمی در کشور ما موجود نیست.