در عصر دیجیتالی اکثر فرآیندهایی که درگذشته به شکل فیزیکی انجام می‌شد، پرسشگری حضوری و ساخت پرسش‌نامه‌های کاغذی، از هر طرف که به آن نگاه کنیم، هزینه است. از انرژی و زمانی که بتوانید کسانی را پیدا کنید که پاسخگوی شما باشند گرفته تا پیاده‌سازی داده‌های پرسش‌نامه‌های پر از خطا و سوال‌های بی‌پاسخ که وقت بسیار زیادی را نیز تلف می‌کند تا خروجی مطلوب را به دست آورد.

همین سختی‌ها و پیچیدگی‌ها برای سازمان‌ها و دانشگاهیان بود که حمیدرضا نظری، مدیرعامل پرُس‌لاین را به فکر ارائه‌ زیرساختی آنلاین برای ساخت پرسش‌نامه و فرم‌های کاربران انداخت. مدیرعامل این مجموعه در خصوص ضرورت روی آوردن سازمان‌ها به پرسش‌نامه‌های آنلاین به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: سازمان‌هایی که ساخت پرسش‌نامه را به تیم‌های آی‌تی درون‌سازمانی می‌سپارند، منابع و انرژی زیادی را صرف نتیجه‌ای کم و کوچک که انعطاف‌پذیر هم نیست، کرده‌اند. درحالی‌که سرویس‌های آنلاین می‌توانند داشبورد گزارش‌گیری و قابلیت اتصال به پایگاه داده‌های سازمان را فراهم کنند.

 پرس‌لاین چیست و چطور کار می‌کند؟

مدیرعامل شرکت سیستم گستر چیستا درباره سرویس نرم‌افزاری پرس‌لاین می‌گوید: این سرویس، یک خدمت نرم‌افزاری آنلاین برای ساخت فرم و پرسش‌نامه است. کاربر می‌تواند در آن ثبت‌نام ‌کند و بعد از عضویت، پنل کاربری مخصوص خود را در اختیار داشته باشد و به کمک امکانات آن، فرم و پرسش‌نامه مدنظر خود را ایجاد کرده و لینک آن را به دست جامعه هدف خود برساند.

حمیدرضا نظری در ادامه به ویژگی مهم و متمایزکننده این سرویس چنین اشاره می‌کند: کاربران ما خودشان می‌توانند با استفاده از زیرساخت نرم‌افزاری ما، فرم و پرسش‌نامه آنلاینی را ایجاد کرده و پس از دریافت پاسخ‌ها،‌ نمودارهای آماری و خروجی اکسل آن فرم و پرسش‌نامه را دریافت کنند. آنها نیازی به نصب، راه‌اندازی، سرور و زیرساخت‌های سخت‌افزاری ندارند و تنها با یک کلیک و تکمیل مراحل عضویت می‌توانند از این سرویس استفاده کنند. همچنین نکته‌ای که پرسش‌نامه‌های پرس‌لاین را خاص می‌کند تعاملی بودن و ماهیت انسانی داشتن آنها است. این ویژگی یک فرآیند انسانی را برای پاسخگو تداعی می‌کند، زیرا مخاطب هر سوالی را پاسخ دهد به‌طور خودکار به سوال بعدی هدایت می‌شود و این روند شبیه یک گفت‌وگوی انسانی است. البته با توجه به اینکه دانش طراحی اصولی و صحیح پرسش‌نامه آنلاین در همه به یک‌میزان وجود ندارد، ما در پرس‌لاین سعی کرده‌ایم با تولید مطالب آموزشی تا حدی به نیاز مخاطبان در این زمینه پاسخ دهیم. وی همچنین در ارتباط با چگونگی نظارت بر محتوا روی چنین سرویسی می‌افزاید: در سرویس‌های آنلاین این‌چنینی که کاربران خودشان محتوا ایجاد می‌کنند، درروشی بسیار رایج در سرویس‌های مشابه در تمام دنیا است که تخلف‌ها از سوی کاربران و خود سرویس شناسایی‌شده و محتوای دارای تخلف حذف می‌شود. پرس‌لاین نیز بر اساس قوانین رایج کشور و مصادیق قوانین محتوای مجرمانه‌ رایانه‌ای، فعالیت می‌کند و اجازه نمی‌دهد محتوای مجرمانه از سوی کاربران منتشر شود.

 چالش همیشگی محرمانگی داده‌ها در سرویس‌های ابری

یکی از چالش‌های همیشه و همواره سرویس‌های ابری در دنیا، امنیت داده‌ها و محرمانگی اطلاعات آن است. قبل از محبوب شدن تکنولوژی ابر‌ی و در فضای سنتی نرم‌افزار، صاحب کسب‌وکار مجوز نرم‌افزار را خریداری و آن را در سازمان خود پیاده‌سازی می‌کرد. به همین خاطر می‌دانست که اطلاعات مهم، همیشه درون سازمان او وجود دارند و به‌نوعی مطمئن بود که محرمانگی داده‌ها در حد بالایی رعایت می‌شوند. فناوری ابری، اما در سراسر دنیا با یک چالش بزرگ دست‌وپنجه نرم می‌کند و آن امنیت اطلاعات است. این تکنولوژی دوست‌داشتنی بین کسب‌وکار‌ها، به‌عنوان ابزاری چابک و سریع برای سرعت بخشیدن به فرآیند‌های سازمانی شناخته می‌شود؛ اما یکی از مسائل همواره آن خارج کردن کنترل اطلاعات از دست مالک آن است که همیشه نسبت به امن بودن جای این اطلاعات، شک و شبهه وجود دارد.

مدیرعامل این شرکت در خصوص حفظ محرمانگی داده‌ها در پرس‌لاین می‌گوید: در ارائه سرویس خود، سیاست حفظ حریم خصوصی کاربران خود را به‌صورت شفاف اعلام می‌کنیم و خود را به رعایت آن متعهد می‌دانیم. پرس‌لاین به شکل شفاف در زمان عضویت به کاربران تمام نکات لازم را، اطلاع می‌دهد و تنها با تایید آن، کاربر می‌تواند عضو این سرویس شود. همچنین یکی از مهم‌ترین مسائلی که در محرمانگی داده‌های سرویس نرم‌افزاری پرس‌لاین، باید به آن توجه کنیم آن است که داده‌ جمع‌آوری‌شده و محتوای فرم‌آنلاین ساخته‌شده با پرس‌لاین متعلق به کاربران است. به‌عبارت‌دیگر، مالکیت داده‌ها با کاربران است و پرس‌لاین تنها نگه‌دارنده داده‌ها است و اساسا اختیاری برای استفاده از داده‌های کاربران به‌منظور بهره‌مندی تجاری و کسب‌وکاری ندارد که این موضوع در سیاست‌های ما تصریح‌شده است. به‌علاوه با توجه به اینکه سازمان‌های دولتی و خصوصی زیادی از این سرویس استفاده می‌کنند، برحسب اخلاق حرفه‌ای و تعهد کاری سیاست‌های سازمانی، دسترسی به داده‌ها در سطح سازمان خودمان به‌صورت کاملا اصولی محدودشده است و همچنین بخش‌هایی از داده‌ها را رمزنگاری می‌کنیم و به این طریق تلاش داریم امنیت و محرمانگی داده‌ها را رعایت کنیم.

 یک زیرساخت و صرفه‌جویی در چندین و چند فاز

مدیر این مجموعه در خصوص صرفه‌جویی در هزینه‌ها و استفاده از پرسش‌نامه‌های آنلاین به‌جای پرینت فرم‌های کاغذی، انرژی و زحمت‌‎ زیاد نیروهای انسانی در توزیع فرم‌های کاغذی ورود داده‌ها و... توضیح می‌دهد: پرس‌لاین چه در فاز ایجاد و چه در توزیع پرسش‌نامه از هزینه‌های زمانی و مالی گسترده برای افراد و کسب‌و‌کارها می‌کاهد. همچنین با توجه به ضریب نفوذ اینترنت و موبایل در سراسر کشور، توزیع آنلاین و گسترده لینک پرسش‌نامه‌ها و جمع‌آوری سریع داده‌ها، در این بستر بسیار مقرون‌به‌صرفه است. به ‌علاوه در پرس‌لاین فرآیند ورود داده در مقایسه با روش‌های سنتی به‌طورکلی حذف ‌شده است، زیرا خود پاسخگویان به‌صورت آنلاین این کار را انجام می‌دهند و در زمان و انرژی پرسشگر صرفه‌جویی زیادی می‌کنند. همچنین شیوه ارائه گزارش‌های پرس‌لاین «در لحظه» است به این معنی که همان لحظه‌ای که پاسخ‌ها از سوی پاسخگویان ثبت می‌شود، کاربر ما می‌تواند آنها را به شکل نمودار و شاخص‌های آمار توصیفی دریافت کند. این ویژگی خاص در پنل ما به نیازمندی کسب‌وکار‌ها برای تصمیم‌گیری سریع، کمک فراوانی کرده است. همچنین گاهی سازمان‌ها تصور می‌کنند یک تیم آی تی می‌تواند پرسش‌نامه‌ها را طراحی کند، البته امکانش هست، اما این دست پرسش‌نامه‌ها اصطلاحا هاردکدینگ می‌شوند یعنی انعطاف لازم را ندارند و امکان ایجاد تغییر در آنها بسیار دشوار است. درنتیجه سازمان‌هایی که این کار را به تیم‌های آی‌تی می‌سپارند، منابع زیادی را برای نتیجه‌ای کم و کوچک و انعطاف‌نا‌پذیر صرف می‌کنند بدون اینکه داشبورد گزارش‌گیری و قابلیت اتصال به پایگاه داده‌های سازمانی را داشته باشند. درحالی‌که پرس‌لاین به لحاظ فنی این امکان را دارد که پنلی نرم‌افزاری در اختیار کاربران بگذارد که هرزمان خواستند پرسش‌نامه‌ها را ویرایش و طراحی کنند و به گزارش‌گیری لحظه‌ای و قابلیت یکپارچه‌سازی تمام پایگاه‌های داده سازمانی دسترسی دارند. این‌یکی از دلایلی است که سازمان‌های دانش‌بنیان زیادی با ما همکاری و از سرویس ما استفاده می‌کنند.

 پرس‌لاین، در دسترس و دقیق در تحلیل پرسش‌نامه‌ها

این مقام مسوول درباره روش تحلیل فرم‌ها و پرسش‌نامه‌های آنلاین اضافه می‌کند: پنل کاربری پرس‌لاین، خروجی پرسش‌نامه‌ها را در قالب آمار توصیفی و تصویرسازی نمودارهای میله‌ای، دایره‌ای و گزارش شاخص‌های مرکزی در دسترس کاربران قرار می‌دهد. همچنین به‌زودی چند سطح تحلیلی دیگر به پنل کاربری اضافه خواهد شد که کاربران بتوانند از طریق آن، تحلیل‌های مقایسه‌ای و همبستگی را نیز انجام دهند. این قابلیت‌های تازه به‌خصوص برای پژوهش‌های تحقیقات بازار و دانشگاهی که به تحلیل‌های پیشرفته‌تر نیاز دارد، بسیار کمک‌کننده است. وی در ادامه می‌افزاید:‌ با توجه به ضریب نفوذ بالای استفاده از موبایل بین افراد جامعه، سعی کرده‌ایم فرم و پرسش‌نامه‌ها را ماهیتی تعاملی بسازیم. به همین خاطر سبب شده که کاربران ما می‌توانند به‌راحتی لینک پرسش‌نامه‌ها را در اپلیکیشن‌ها و شبکه‌های اجتماعی خود به اشتراک بگذارند و پاسخگویان نیز به‌راحتی به آنها دسترسی داشته باشند. پرسش‌نامه‌های ما تابه‌حال براساس بازخوردی که از مخاطبانمان دریافت کردیم، بسیار کاربرپسند ارزیابی ‌شده‌اند.

 پرس‌لاین قوی‌تر از گوگل فرم

سرویس ایرانی پرس‌لاین مشابه سرویس خارجی گوگل فرم است که برعکس آن پشتیبانی قوی برای کاربران خود ارائه داده است؛ مدیرمسوول این خدمت آنلاین در خصوص خدمات این سرویس آنلاین می‌گوید: به پشتوانه علمی خود از ابتدای فعالیت برای دانشگاهیان و دانشجویان، یک حساب کاربری حرفه‌ای را به مدت یک ماه رایگان برای انجام دادن تحقیقات آنها در اختیارشان قرار می‌دهیم. همچنین در رده سازمان‌ها، بسیاری از فرآیندهایی که قبلا به دلیل پیچیدگی‌ها در حوزه بازاریابی و تحقیقات بازار، منابع انسانی و ارتباط با مشتری انجام نمی‌شد، باوجود امکانات پرس‌لاین در بسیاری سازمان‌ها قابل انجام و فقدان گذشته با حضور این سرویس رفع شده است. مدیریت تیم پرس‌لاین وظیفه خود را توسعه محصول فعلی بر اساس بازخوردهای کاربران‌ و عملکرد زیرساخت نرم‌افزاری می‌داند و قول اضافه کردن امکانات جدیدی را به پنل کاربری این خدمت ابری داده است.