شماره روزنامه ۶۲۰۲
|

«دنیای اقتصاد» جزئیات فراز و فرود مصرف خوراکی‌ها در خانوارهای شهری را بررسی کرد؛

بررسی جزئیات گزارش بودجه خانوار شهری بانک مرکزی در سال۱۴۰۲ حاکی از تغییر چیدمان خوراکی‌ها در سفره خانوار طی یک دهه اخیر است. آمارها نشان می‌دهد در سال‌های پس از تحریم و شوک ارزی۱۳۹۷، مصرف اغلب کالاهای اساسی خوراکی همچون برنج و نان که قوت غالب جامعه را تشکیل می‌دهد، کاهش یافته است. علاوه بر این در…

در نشست موسسه کار و تامین اجتماعی مطرح شد؛

روز گذشته نشست «فقرزدایی در آینه سلامت» در موسسه کار و تامین اجتماعی برگزار شد. در این نشست، علی اکبر فضائلی، عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی، به بررسی تحمیل هزینه‌های سلامت در بودجه خانوار پرداخت و گفت که اگر هزینه‌های درمانی بیش از ۴۰درصد از توان پرداخت یک خانوار باشد، به‌عنوان هزینه کمرشکن…

    دوشنبه، ۲۴ دی ۱۴۰۳
  • «دنیای اقتصاد» جزئیات فراز و فرود مصرف خوراکی‌ها در خانوارهای شهری را بررسی کرد؛

    چیدمان سفره خانوار

    بررسی جزئیات گزارش بودجه خانوار شهری بانک مرکزی در سال۱۴۰۲ حاکی از تغییر چیدمان خوراکی‌ها در سفره خانوار طی یک دهه اخیر است. آمارها نشان می‌دهد در سال‌های پس از تحریم و شوک ارزی۱۳۹۷، مصرف اغلب کالاهای اساسی خوراکی همچون برنج و نان که قوت غالب جامعه را تشکیل می‌دهد، کاهش یافته است. علاوه بر این در میان انواع کالاهای پروتئینی، از مصرف گوشت قرمز و گوشت ماهی کاسته شده و بر مصرف گوشت مرغ و تخم‌مرغ در خانوار افزوده شده است. پایین ماندن نسبی قیمت مرغ و تخم‌مرغ نسبت به گوشت قرمز و گوشت ماهی عامل تغییر خوراک خانوار شهری است. علاوه بر این، در میان انواع لبنیات نیز، مصرف شیر و ماست نسبت به سال۱۳۹۳ کاهش یافته، اما مصرف برخی انواع لبنیات همچون پنیر افزایش یافته است. به‌طور کلی بررسی‌ آماری مقدار مصرف اکثر کالاهای اساسی نشان می‌دهد سفره خانوار شهری در سال۱۴۰۲ نسبت به سال۱۳۹۳ کوچک‌تر شده است.
  • در نشست موسسه کار و تامین اجتماعی مطرح شد؛

    چگونه هزینه‌های درمانی خانوارها را فقیر می‌کند؟

    روز گذشته نشست «فقرزدایی در آینه سلامت» در موسسه کار و تامین اجتماعی برگزار شد. در این نشست، علی اکبر فضائلی، عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی، به بررسی تحمیل هزینه‌های سلامت در بودجه خانوار پرداخت و گفت که اگر هزینه‌های درمانی بیش از ۴۰درصد از توان پرداخت یک خانوار باشد، به‌عنوان هزینه کمرشکن شناخته می‌شود.
  • تامین ارز شرکت‌های دارویی با اوراق گام

    دنیای‌اقتصاد: بانک‌مرکزی دستورالعمل جدیدی برای تامین ارز شرکت‌های دارویی صادر کرد. شرکت‌های واردکننده دارویی می‌توانند ارز مورد‌نیاز خود تا سقف ۲۰۰‌میلیون دلار را در ازای پذیرش اوراق گام از شرکت‌های پخش دارویی تا پایان سال‌جاری تامین کنند.
  • ۱۱۶ قطعه شمش طلای یک کیلویی در حراج یکشنبه معامله شد

    مرکز مبادله ایران: ۱۱۶کیلوگرم شمش طلا به ارزش بیش از ۸۱۱میلیارد تومان در حراج شماره۸۲ مرکز مبادله ایران مورد معامله قرار گرفت. در هشتادودومین جلسه حراج شمش طلا که روز یکشنبه ۲۳دی‌ماه۱۴۰۳ در مرکز مبادله ایران برگزار شد، از مجموع ۱۱۶کیلوگرم شمش طلای استاندارد عرضه‌شده در حراج‌های عمده و خرد تالار معاملات طلای این مرکز، تمام شمش‌ها، با میانگین قیمت ۶ میلیارد و ۹۹۷میلیون تومان به ازای هر شمش طلای استاندارد معامله شد.شمش‌های معامله‌شده در این حراج یک کیلوگرمی و با عیار حداقل ۹۹۵ در هزار بوده است.این گزارش حاکی است، طی ۸۲ حراج شمش طلای مرکز مبادله ایران، ۱۴ هزار و ۱۱۷کیلوگرم شمش مورد دادو‌ستد قرار گرفت که در نتیجه آن بیش از ۶۹ هزار میلیارد تومان ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور وارد شد.
  • دستورالعمل وصول بدهی‌های مالیاتی اشخاص حقوقی

    سازمان امور مالیاتی: رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور در راستای تسریع در وصول بدهی‌های قطعی‌شده، دستورالعمل ترتیبات اقدامات اجرایی نحوه وصول بدهی های مالیاتی از اشخاص حقوقی را ابلاغ کرد.
    یکشنبه، ۲۳ دی ۱۴۰۳
  • دخل و خرج خانوار شهری در ۱۴۰۲؛

    وزن مسکن و خوراکی از هزینه های کل چه مقدار است؟‌

    دنیای اقتصاد: بانک مرکزی در بررسی بودجه خانوار در سال ۱۴۰۲، متوسط هزینه ناخالص سالانه یک خانوار شهری را اعلام کرد.
  • چرا نمی‌توان انتظار جهش رشد اقتصادی را داشت؟

    ظرفیت پر «ظرفیت‌های خالی»

    براساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، در یک سال گذشته شکاف تولید که تفاوت میان ستانده بالقوه و ستانده را نشان می‌دهد، منفی بوده است. این وضعیت بیانگر این است که دیگر نمی‏توان به ظرفیت‌های خالی اقتصاد برای تحقق رشد اقتصادی بالا امید داشت. به نظر می‌رسد که کاهش سرمایه‌گذاری و تحریم‌ها از جمله عوامل مهم منفی بودن شکاف تولید است؛ به طوری که تحریم‌ها باعث شده‌اند سطح سرمایه‌گذاری در سال گذشته ۷۳درصد کمتر از سال ۱۳۹۰ باشد. شکاف تولید منفی باعث اختلال در رشد اقتصادی می‌شود؛ بنابراین ضروری است که اقداماتی مانند رفع تحریم‌ها، افزایش سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی، ارتقای بهره‌وری و تقویت بخش خصوصی مورد توجه سیاستگذاران باشد.
  • عدم تناسب منابع با مصارف در بیمه سلامت

    بازار: مدیرعامل سازمان بیمه سلامت گفت: منابع اعتباری فعلی بیمه سلامت کفایت نمی‌کند. حتما باید حمایت جدی از منابع بیمه سلامت شود تا بتوان مطالبات موسسات به‌موقع پرداخت شود.
  • ۴ همت از مطالبات شیرخشک و ملزومات پزشکی پرداخت شد

    تسنیم: سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها اعلام کرد:‌ ۴هزار و ۱۰۰میلیارد تومان مطالبات دارو، شیرخشک و ملزومات پزشکی به حساب ذی‌نفعان نهایی پرداخت شد.
    شنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۳
  • چرا مشارکت شغلی جوانان نسبت به سایر کشورها کمتر است؟‏‏‏‏‏‏‏‏‌

    قهر ساختاری با بازار کار

    مرکز پژوهش‌های مجلس اخیرا در گزارشی به بررسی معضل بیکاری به‌عنوان یکی از عوامل تاخیر در استقلال‌یافتگی جوانان پرداخته است. براساس این گزارش نرخ بیکاری جوانان ایرانی در مقایسه با سایر کشورها بالاتر است. یکی از دلایل این موضوع ساختار نادرست نظام آموزشی در کشور است، به‌طوری‌که تعداد زیاد واحدهای درسی در دوره تحصیل به‌ویژه در دوره کارشناسی مانع از اشتغال همزمان جوانان و تاخیر در استقلال مالی آنها شده‌است. همچنین لزوم ارائه مدرک دانشگاهی به‌ویژه در استخدام‌های دولتی براساس مصوبات مجلس شورای‌اسلامی از دیگر عوامل تاخیر در ورود جوانان به بازار است، بنابراین بازنگری در سیاست‌ها به‌منظور کاهش نرخ بیکاری جوانان ضروری است.
  • از ابتدای سال‌جاری تا بیستم دی ماه‌

    پرداخت وام ازدواج‌ و فرزندآوری از ۲۱۷‌همت گذشت

    بانک‌مرکزی: با تمهیدات بانک‌مرکزی، پرداخت تسهیلات قرض‌الحسنه ازدواج و فرزندآوری از ابتدای سال‌تا بیستم دی ماه به بیش از ۲۱۷‌هزار‌میلیارد‌تومان رسید. این تسهیلات را یک‌میلیون و ۶‌هزار و ۷۱۸ نفر از متقاضیان از شبکه بانکی دریافت کردند. در این مدت بالغ‌بر ۱۷۹‌همت تسهیلات قرض‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌الحسنه ازدواج و بیش از ۳۸‌همت تسهیلات قرض‌الحسنه فرزندآوری پرداخت شد.
  • ریشه ناترازی،‌اقتصاد دستوری است

    ایرنا: موسی غنی‌‌‌‌‌‌نژاد گفت: ناترازی بانکی ریشه در اقتصاد و قیمت‌های دستوری دارد، یعنی طی نیم‌قرن اخیر، اغلب سال‌هایی در اقتصاد ایران وقتی نرخ‌های بهره را مطالعه می‌کنیم، اگر تورم را حساب کنید، قیمت‌ها منفی است و بازاری داریم که با قیمت‌های منفی کار می‌کند.
  • اخذ سپرده ریالی تخصیص ارز لغو شد

    بازار: بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، اخذ سپرده ریالی تخصیص ارز لغو شد. پیرو بخشنامه‌ بانک مرکزی درخصوص موضوع اخذ سپرده ریالی تخصیص ارز به اطلاع می‌رساند رعایت مفاد بخشنامه‌های پیروی مذکور تا اطلاع ثانوی الزامی نیست. ضمن الزام به رعایت ضوابط و مقررات ارزی در اجرای این بخشنامه مقتضی است مراتب را به کلیه شعب و واحدهای ارزی ذی‌ربط ابلاغ و بر حسن اجرای آن نیز نظارت کنند.
    پنجشنبه، ۲۰ دی ۱۴۰۳
  • دلیل اصلی «اوهام انتقال پایتخت و طنز استقرار در جنوب‌شرق» به روایت دکتر طبیبیان؛

    اعتراف به شکست در اداره تهران

    دنیای‌اقتصاد: دکتر محمد طبیبیان، اقتصاددان، به موضوع «طرح چندباره انتقال پایتخت» واکنش نشان داد.
  • رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت در جریان بازدید از گروه رسانه‌ای «دنیای اقتصاد»؛

    بسته سیاستی رفع ناترازی

    چالش ناترازی انرژی، یکی از مهم‌ترین چالش‌های کشور است که در فصول گرم و سرد، باعث نارضایتی مردم و فعالان اقتصادی می‌شود. بنابراین تداوم وضعیت کنونی از یک‌سو باعث کاهش تولید و رشد اقتصادی خواهد شد و از سوی دیگر، در بخش خانوارها نیز منشأ بروز انبوهی از مشکلات شده است. رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت در جریان بازدید از گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد» به یک خبر مهم اشاره کرد. به گفته الیاس حضرتی، دولت در حال تدوین یک بسته سیاستی برای رفع ناترازی انرژی است. این بسته انرژی با بهره‌گیری از نظر کارشناسان در نظر دارد بدون ایجاد شوک قیمتی، نسخه‌ای برای حل ناترازی حامل‌های انرژی ارائه دهد. از نظر کارشناسان، اصلاحات اقتصادی برای موفقیت باید به شکل جامع و در تمام ابعاد صورت گیرد. رفع پایدار مجموعه ناترازی‌ها یک‌بار و دفعتی نبوده و مستلزم برنامه‌ریزی در گذر زمان است. از سوی دیگر، حل چالش‌های اجتماعی برای اعتمادسازی می‌تواند باعث همراهی مردم با نظام حکمرانی در این مسیر شود.
  • علل مهاجرت داخلی در ایران بررسی شد؛

    مهاجرت اجباری با گسل رفاهی

    دنیای اقتصاد: مرکز پژوهش‌های مجلس اخیرا در گزارشی به بررسی علت مهاجرت داخلی در ایران طی سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۹۹ پرداخته است. نتایج این گزارش حاکی از آن است که الگوهای مهاجرت داخلی در ایران تحت‌تاثیر دو عامل سن و جنسیت قرار دارد. براساس این گزارش در بازه ۱۳۷۵ تا ۱۴۰۰، حدود ۲۰ تا ۲۵درصد از مهاجرت‌ها به دلایل اقتصادی صورت گرفته است. همچنین توسعه انسانی نامتوازن در استان‌های کشور موجب تشدید مهاجرت‌ها و پیامدهای منفی برای هر دو نوع استان توسعه‌یافته و کمتر‌توسعه‌یافته شده است. در استان‌های کمترتوسعه‌یافته معضلاتی مانند از دست دادن نیروی انسانی متخصص و افزایش فقر و در استان‌های توسعه‌یافته‌تر مشکلاتی مانند حاشیه‌نشینی و اشتغال کاذب به وجود آمده است. بررسی‌ها حاکی از آن است که ادامه تمرکزگرایی منابع و نابرابری‌های توسعه‌ای باعث ادامه مهاجرت‌ها و تشدید مشکلات خواهد شد.
  • نحوه صدور مجوز و فعالیت صندوق‌های تضمین غیردولتی ابلاغ شد

    ایرنا: بانک مرکزی اصلاحیه آیین‌نامه صدور مجوز تاسیس و فعالیت صندوق‌های تضمین غیردولتی را به مدیران عامل بانک‌ها ابلاغ کرد. حجت اسماعیل‌زاده رئیس مرکز تنظیم‌گری، و حسین صدقی مدیرکل تنظیم مقررات بانک مرکزی در بخشنامه‌ای به مدیران عامل شبکه بانکی کشور، اصلاحیه آیین‌نامه صدور مجوز تاسیس و فعالیت صندوق‌های تضمینی غیردولتی را که در ۷آبان‌ماه به تصویب هیات وزیران رسیده بود، ابلاغ کرد. بر اساس این آیین‌نامه، صندوق‌های تضمین به شرکت‌هایی اطلاق می‌شود که تحت عنوان موسسه یا صندوق تضمین با هدف صدور ضمانت‌نامه برای اشخاص حقیقی یا حقوقی تاسیس شده و ذیل قانون تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها مصوب۱۴۰۲ و همچنین قانون تجارت و نیز تحت نظارت مرکز تسهیل تامین مالی تولید در وزارت اقتصاد فعالیت دارند. همچنین در آیین‌نامه قانون مذکور، بانک‌ها و موسسات اعتباری مجازند ضمانت‌های صادره از سوی صندوق‌های تضمین غیر دولتی را بپذیرند؛ ضمن اینکه شبکه بانکی می‌تواند سبد فعالیت صندوق‌های تضمین را تضمین مجدد کند.
    چهارشنبه، ۱۹ دی ۱۴۰۳
  • افزایش ۱۰۰ درصدی معافیت مالیاتی حقوق‌بگیران و مشاغل خرد نهایی شد

    دنیای اقتصاد: سقف معافیت مالیاتی حقوق‌بگیران به ۲۴ میلیون تومان در ماه و معافیت مشاغل خرد به ۲۰۰ میلیون تومان در سال افزایش‌یافت.
  • اکونومیست: چرا کانادا باید به اتحادیه اروپا بپیوندد؟

    کانادا و دانمارک در سال ۲۰۲۲ به پنج دهه اختلاف بین دو کشور بر سر یک جزیره‌ دورافتاده و خالی از سکنه به مساحت یک کیلومتر‌مربع واقع در قطب شمال پایان دادند. اختلافی که می‌توانست از جانب کشورهای کوچک‌تر، جرقه و دلیل شروع یک جنگ تمام‌عیار محسوب شود، برای کانادا و دانمارک به تمرینی برای مدنیت و تعامل دیپلماتیک بدل شد و به جای شلیک حتی یک گلوله، گهگاه مکاتبات مودبانه میان طرفین ردوبدل می‌شد. زمانی که هر دو طرف از این نزاع طولانی خسته شدند، با تشکیل یک گروه کاری و توافق بر سر تقسیم جزیره مذکور، در نهایت به تمامی خصومت‌ها میان دو کشور پایان دادند. اکونومیست این پرسش را مطرح می‌کند که با داشتن چنین دشمنانی، چه کسی به دوست نیاز دارد؟ همان‌طور که مشخص است، هم اروپا و هم کانادا ممکن است از سر تقدیر در مسیر اتحاد اجباری قرار گرفته باشند.
  • نرخ مشارکت اقتصادی کاهش یافت؛

    واقعیت بد آمار خوب

    نرخ بیکاری در پاییز۱۴۰۳ با کاهش ۰.۳واحد درصدی به ۷.۲درصد رسید. اما این کاهش به‌دلیل کاهش نرخ مشارکت اقتصادی و خروج افراد از بازار کار رخ داده است و نشان‌دهنده افزایش فرصت‌های شغلی در کشور نیست. کاهش نرخ مشارکت اقتصادی، جمعیت شاغلان و نسبت اشتغال در سومین فصل سال جاری نشان می‌دهد که برخی افراد به‌دلیل ناامیدی از یافتن شغل به جمعیت غیرفعال پیوسته‌اند. بنابراین، کاهش نرخ بیکاری بهبود واقعی در وضعیت بازار کار را نشان نمی‌دهد.
  • وزیر امور اقتصادی و دارایی خبر داد

    حسابرسی سیستمی اظهارنامه‌های مالیات بر درآمد مستغلات اجاری

    سازمان امور مالیاتی: وزیر امور اقتصادی و دارایی از حسابرسی ٩٢٥هزار اظهارنامه مالیات بر درآمد مستغلات اجاری بدون بررسی ماموران مالیاتی خبر داد. عبدالناصر همتی، ‌وزیر امور اقتصادی و دارایی، گفت: در سال‌های قبل بخش عمده‌‌ای از اظهارنامه‌های مالیات بر درآمد مستغلات اجاری اشخاص حقیقی در قالب حسابرسی اداری و میدانی توسط ماموران مالیاتی حسابرسی می‌شد، اما در‌حال‌حاضر همه اظهارنامه‌های مالیات بر درآمد مستغلات اجاری اشخاص حقیقی به تعداد ٩٢٥هزار و ١٣٦ به صورت سیستمی و بدون بررسی ماموران مالیاتی حسابرسی شده است.
  • تمدید مهلت ارسال اظهارنامه پیش‌فرض مالیات ارزش افزوده

    سازمان امور مالیاتی: سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور از تمدید مهلت ارسال (اصلاح، تکمیل و استرداد) اظهارنامه پیش‌فرض مالیات ارزش افزوده دوره پاییز ۱۴۰۳ خبر داد. مهدی موحدی بکنظر، سخنگوی سازمان امور مالیاتی کشور، گفت: با عنایت به مهلت قانونی ۳۰روزه خریدار برای واکنش به صورت‌حساب‌های صادره در سامانه مؤدیان بابت صورت‌حساب‌های الکترونیکی دوره پاییز و با توجه به لزوم تسهیل تکالیف مؤدیان و همچنین تجربه و بازخورد مثبت دریافتی از مؤدیان محترم مالیاتی، سازمان امور مالیاتی کشور در نظر دارد مهلت ارسال (اصلاح، تکمیل و مسترد کردن) اظهارنامه پیش‌فرض مالیات ارزش افزوده دوره پاییز ۱۴۰۳ را تمدید کند. بر اساس این گزارش، پیش‌نویس بخشنامه‌ مربوطه در بستر اطلاع‌رسانی سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی www.intamedia.ir جهت اطلاع و اظهارنظر فعالان اقتصادی قرار گرفته است.
    سه‌شنبه، ۱۸ دی ۱۴۰۳
  • آیا یارانه الکترونیکی خرید کالاهای اساسی به هدف اصابت می‌کند؟

    بازار سیاه کالابرگ

    سیاست کالابرگ الکترونیکی از نیمه سال۱۴۰۱ با هدف حمایت از خانوارهای کم‌درآمد اجرایی شد. این سیاست با وجود صرف کردن منابع قابل توجهی از بودجه دولت، نتوانسته است به اهداف خود دست یابد. گزارش‌های میدانی «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که در بهترین حالت استقبال مشمولین از این طرح به ۴۴درصد رسیده است. از سوی دیگر، برخی یارانه‌بگیران با هماهنگی فروشگاه، مقدار نقدی یارانه را دریافت می‌کردند و فروشگاه‌ها، کالاها را به نرخ بالاتر به دیگر مشتریان عرضه می‌کردند. فروشگاه نیز از خرید هر سهمیه کالابرگ و فروش کالاها رقمی حدود ۳۰۰هزار تومان سود کسب می‌کرد. بنابراین سیاستگذاران هزینه قابل توجهی برای تهیه کالاهای اساسی صرف می‌کنند؛ اما به نظر می‌رسد با توجه به نیاز دهک‌های کم‌درآمد به مبالغ نقدی، این خانوارها ترجیح می‌دهند که یارانه کالایی را به پول نقد تبدیل کنند. همچنین مقرر شده است که بخشی از منابع کالابرگ، از حذف یارانه‌های دهک‌های پردرآمد تامین شود؛ اما مکانیزم شناسایی این افراد با خطا روبه‌رو است و این موضوع کار را برای تامین منابع سخت می‌کند.
  • مدیرکل دفتر مطالعات بخش عمومی وزارت اقتصاد توضیح داد

    وضع یک‌پایه مالیاتی تنظیمی برای کنترل سوداگری

    شادا: مدیرکل دفتر مطالعات بخش عمومی وزارت اقتصاد، طرح مالیات بر عایدی سرمایه را ایجاد یک ‌پایه مالیاتی تنظیمی برای کنترل سوداگری دانست که در کنار سیاست‌های پولی می‌تواند به کنترل مسیر سرمایه و تقویت این سیاست‌ها کمک کند.
    دوشنبه، ۱۷ دی ۱۴۰۳
  • تحریم و تورم، چگونه باعث افزایش جمعیت ندارها می‌شوند؟

    دو بال پرواز فقر

    روز گذشته نشست «افق‌گشایی موضوع فقر» در دفتر موسسه کار و تامین اجتماعی برگزار شد. در سال‌های گذشته تحریم‌های اقتصادی و تورم‌های بالا منجر به کاهش رشد اقتصادی و گسترش فقر شده‌اند. پیش از این مرکز ‌پژوهش‌‌های مجلس اعلام کرده بود که نرخ فقر در سال ۱۴۰۲ معادل ۳۰درصد بوده است. به عبارت دیگر یک‌سوم از ایرانیان توانایی برآورده کردن نیازهای اساسی خود را در این سال نداشته‌اند. ابراهیم صادقی‌فر، رئیس موسسه کار و تامین اجتماعی، در این نشست بیان کرد بیش از ۲۲ تا ۲۷درصد مردم ایران درگیر فقر هستند. به گفته او، تحریم‌ها دسترسی به منابع مالی و فناوری‌های نوین را محدود کرده و این مساله نیازمند یک گفتمان رفاهی و سیاستگذاری جامع برای مقابله با فقر است.
  • امکان تامین مالی ارزش منابع بازرگانان در بازار ارز تجاری

    مرکز مبادله ایران: معاون ارزی بانک مرکزی با بیان اینکه بازرگانان خوش‌حساب می‌توانند از بانک‌ها خط اعتباری بگیرند، اظهار کرد: تسهیل نقل‌و‌انتقال ارز، امکان تامین مالی و بیمه ارزش منابع واردکننده و صادرکننده از جمله امتیازاتی است که در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران برای بازرگانان در نظر گرفته شده است.
  • خروج بانک‌های آمریکایی از اتحاد بانکی خالص ‌صفر

    دنیای اقتصاد: بانک‌های بزرگ آمریکایی در ماه گذشته از اتحاد بانکی خالص صفر (NZBA) خارج شده‌اند. این خروج شامل گلدمن ساکس، سیتی‌گروپ، ولز فارگو، بانک آمریکا و مورگان استنلی است و انتظار می‌رود جی‌پی مورگان نیز به زودی این اتحاد را ترک کند.
    یکشنبه، ۱۶ دی ۱۴۰۳
  • چرا شکست‌های سیاستی در ایران تکرار می‌شود؟

    ماشین فرسوده سیاستگذاری

    فرآیند سیاستگذاری در ایران به‌دلیل موانع ذی‌نفعان، کمبود شفافیت، نبود متخصصان، تغییرات مدیریتی مکرر و تکیه بر راه‌حل‌های غیرعلمی، ناکارآمد است. این مشکلات موجب تکرار اشتباهات و تثبیت فقر مطلق در ۳۰درصد و تورم دورقمی شده‌اند. بدون اصلاحات ساختاری، ماشین سیاستگذاری توان حرکت خود را از دست خواهد داد.
    شنبه، ۱۵ دی ۱۴۰۳
  • آیا اقتصاد جهانی در سال جدید به تعادل می‌رسد؟

    دوراهی اقتصاد ۲۰۲۵

    اقتصاد ایران و جهان در سال۲۰۲۵ با چه چالش‌هایی روبه‌رو خواهد شد؟ درحالی‌که برخی پیش‌بینی‌ها از تعادل و پایداری در سال جدید خبر می‌دادند، اما اکنون نگرانی‌ها افزایش یافته‌اند و چشم‌انداز اقتصاد جهانی در سال۲۰۲۵ با چالش‌های بسیاری روبه‌رو است. در ایالات متحده، فدرال‌رزرو در رابطه با فشارهای تورمی و نرخ بهره بالاتر از انتظارات هشدار داده و به تاثیر سیاست‌های ترامپ اشاره کرده است. در اروپا، رشد اقتصادی کاهش یافته و بانک مرکزی اروپا به دنبال اجرای سیاست‌هایی برای تحریک رشد است. بریتانیا با احتمال رکود تورمی دست‌وپنجه نرم می‌کند و ژاپن به‌دلیل احتیاط در سیاست‌های پولی، از افزایش نرخ بهره فاصله گرفته است. در چین، نگرانی‌ها از رکود موجب تغییر سیاست پولی و تزریق بیشتر اعتبار در بازارها شده است. همچنین در برزیل نیز کسری بودجه و خروج سرمایه بی‌ثباتی ایجاد کرده است. در ایران نیز به گفته نهادهای بین‌الملل پیش‌بینی می‌شود رشد اقتصادی در سال ۱۴۰۴ کاهش یابد که این روند به‌دلیل کاهش اثرات رشد نفتی است. علاوه بر این، ریسک‌های سیاسی و عدم اطمینان ناشی از سیاست‌های ترامپ، بر بازار ارز و تورم کشور سایه انداخته‌اند. با وجود برنامه‌های تزریق اعتبار برای رشد تولید در سال۱۴۰۴ کنترل نرخ تورم در این سال امکان‌پذیر به نظر نمی‌رسد و چالش‌های بسیاری در مسیر اقتصادهای جهانی و ایران قرار دارد. در همین حال از منظر اکونومیست، جدال میان مشاوران اقتصادی ترامپ که از سه طیف طرفداران ماگا، جریان اصلی جمهوری‏خواهان و رهبران فناوری برگزیده شده‏اند، به چالشی برای دولت جدید آمریکا تبدیل شده است. نحوه حل‏وفصل این تنش‌ها عمیقا بر اقتصاد آمریکا و طبعا اقتصاد جهانی تاثیر خواهد گذاشت. اگرچه دیدگاه‌های متضاد می‏تواند به بروز اختلافات سیاسی و ناامیدی منجر شود، اما چنین سناریوی ناگواری قطعی نیست. جناح‌های مختلف تیم ترامپ، می‌توانند به‌ جای مبارزه با هم، یکدیگر را تعدیل کنند. برای مثال، جریان‌های اصلی و رهبران فناوری می‌توانند افراطی‏ترین گرایش‏های رهبران ماگا درباره حمایت‌گرایی و مهاجرت را محدود کنند؛ درحالی‌‌که ایده‌های هوشمندانه فناوری برای اصلاحات می‌تواند به شیوه‌ای اجرا شود که از نظر سیاسی زیرکانه باشد.