شماره روزنامه ۶۱۸۹
|

آیا ایلان ماسک می‌تواند کسری بودجه آمریکا را رفع کند؟

مخارج دولت آمریکا به سه دسته تقسیم ‌می‌شود: مخارج مربوط به بدهی، مخارج اختیاری و مخارج اجباری. بررسی مکانیزم عملکرد دولت آمریکا نشان می‌دهد ترامپ می‌تواند با لغو فرمان‌های اجرایی بایدن، بخش زیادی از مخارج اجباری دولت فدرال را کاهش دهد؛ با این حال، این گزینه برای رای‌دهندگان محبوب نیست.

آیا مالیات‌ستانی در راستای کاهش محرومیت‌های استانی عمل کرده‌ است؟

یک گزارش پژوهشی با بررسی داده‌های نظرسنجی اتاق بازرگانی ایران عوامل موثر بر وضعیت کسب‌وکارها در کشور را معرفی کرده است. مطابق یافته‌های این پژوهش، رویه‌های ناعادلانه در مالیات‌ستانی یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در تضعیف وضعیت کسب‌وکارها بوده است. بررسی آمارها نشان می‌دهد، رویه‌های ناعادلانه در…

    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • آیا ایلان ماسک می‌تواند کسری بودجه آمریکا را رفع کند؟

    راز کسری بودجه آمریکا

    مخارج دولت آمریکا به سه دسته تقسیم ‌می‌شود: مخارج مربوط به بدهی، مخارج اختیاری و مخارج اجباری. بررسی مکانیزم عملکرد دولت آمریکا نشان می‌دهد ترامپ می‌تواند با لغو فرمان‌های اجرایی بایدن، بخش زیادی از مخارج اجباری دولت فدرال را کاهش دهد؛ با این حال، این گزینه برای رای‌دهندگان محبوب نیست.
  • مشاغلی که دانشجویان برتر را می‏بلعند

    رقابت نفس‌گیر برای شکار نخبگان

    برای اینکه با نگاه دانشگاه‌های آمریکایی عضو «آیوی لیگ» نسبت به خودشان آشنا شوید، می‌توانید بروشورهای پذیرش دانشجوی آنها را مطالعه کنید. با تورق در این بروشورها، عکس دانشجویان خندان بر چمن‌های مرتب را می‌بینید و این نگاه به شما القا می‌شود که این دانشگاه‌ها مکانی امن برای «توسعه فردی» و «کاوش‌ فکری» فراهم می‌آورند. اما از منظر اکونومیست، این تصویر اکنون تمام واقعیت را درباره «آیوی لیگ» (مجموعه‌ای از ۸ دانشگاه مطرح خصوصی آمریکا) منعکس نمی‌کند. موزه ویتنی نیویورک جای بهتری است برای آنکه بتوان تصویر واضح‌تری از شرایط امروز این دانشگاه‌ها به دست آورد.
  • کشف ۱.۵ همت فرار مالیاتی از سه شرکت ضایعات فلزی

    سازمان امور مالیاتی: رئیس مرکز بازرسی مبارزه با فرار مالیاتی و پول‌شویی سازمان امور مالیاتی از شناسایی شبکه فاکتورسازی صوری شامل ۱۵شرکت ضایعات فلزی در کشور خبر داد و گفت: برای سه شرکت در استان سمنان ۱.۵هزار میلیارد تومان اوراق تشخیص و مطالبه مالیات و عوارض و جرائم متعلقه صادر شد.
    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • نرخ بهره ترکیه کاهش یافت؛

    ثمره سیاست پولی فعال همسایه

    بانک مرکزی ترکیه نرخ بهره را ۲.۵واحد درصد کاهش داد و به ۴۷.۵درصد رساند. این تصمیم در شرایطی اتخاذ شد که از ماه مه ۲۰۲۳ تا مارس ۲۰۲۴، نرخ بهره از ۸.۵درصد به ۵۰درصد افزایش یافته بود. این افزایش با هدف مهار تورم‌های بالا اتخاذ شد. تحت‌تاثیر این سیاست، تورم سالانه ترکیه از ماه ژوئن سال ۲۰۲۴ در مسیر نزولی قرار گرفت و در نهایت در ماه نوامبر به ۴۷.۰۹درصد رسید. با‌این‌حال تداوم سیاست‌های انقباضی رشد اقتصادی این کشور را تحت‌تاثیر قرار داد و موجب شد در ۳ماهه دوم و سوم سال جاری اقتصاد ترکیه کوچک‌تر شود.
  • مانموهان سینگ چگونه توسعه اقتصادی در شبه‌قاره را پایه‌گذاری کرد؟

    درگذشت معمار اصلاحات هند

    مانموهان سینگ، نخست‌وزیر اسبق هند که به‌عنوان یکی از رهبران اثرگذار در بهبود شرایط اقتصادی این کشور شناخته می‌شد، درگذشت. او به عنوان وزیر دارایی در اوایل دهه ۱۹۹۰ و نخست‌وزیر هند در دو دوره متوالی از ۲۰۰۴تا ۲۰۱۴، اصلاحات بزرگی انجام داد که اقتصاد هند را از اقتصاد محدود و بسته به یک اقتصاد جهانی و باز تبدیل کرد. از جمله این اصلاحات کاهش ارزش پول هند، کاهش تعرفه‌های وارداتی و خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی بود. اصلاحات مانموهان سینگ میلیون‌ها نفر را از فقر نجات داد و جایگاه هند را در سطح جهانی تقویت کرد.
  • مالیات در تله ضعف سرمایه اجتماعی

    درآمدهای دولت به دو نوع درآمدهای مالیاتی و غیرمالیاتی تقسیم ‌می‌شود که ایده‌آل‌ترین منبع درآمدی برای دولت‌ها، به‌دلیل ماهیت پایدار آن، درآمدهای مالیاتی است. این پایداری از جهت پیش‌بینی‌پذیری و تنوع در منابع مالیاتی (تنوع مؤدیان) تبیین می‌شود. بر همین اساس، کشورهای توسعه‌یافته برای نیل به سلامت اقتصادی، بر این ظرفیت درونی و پایدار تکیه کرده‌اند.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • آیا مالیات‌ستانی در راستای کاهش محرومیت‌های استانی عمل کرده‌ است؟

    توزیع ناکارآمد مالیات

    یک گزارش پژوهشی با بررسی داده‌های نظرسنجی اتاق بازرگانی ایران عوامل موثر بر وضعیت کسب‌وکارها در کشور را معرفی کرده است. مطابق یافته‌های این پژوهش، رویه‌های ناعادلانه در مالیات‌ستانی یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در تضعیف وضعیت کسب‌وکارها بوده است. بررسی آمارها نشان می‌دهد، رویه‌های ناعادلانه در مالیات‌ستانی خود را در شیوه نامتناسب توزیع درآمدهای مالیاتی مابین استان‌ها نمایان کرده است. به نظر می‌رسد برخلاف ادعاها و شعارهایی که در رابطه با توزیع عادلانه درآمدهای مشاع مابین استان‌ها داده می‌شود یا سخنانی که در رابطه با اهمیت توجه دولت به مناطق محروم گفته می‌شود، برخی استان‌های توسعه‌یافته‌تر درآمدهای مالیاتی بیشتری را نسبت به استان‌های کمتر توسعه‌یافته از خزانه دولت دریافت می‌کنند. این در حالی است که انتظار می‌رود جریان بازتوزیع درآمدها از استان‌های توسعه‌یافته به استان‌های کمترتوسعه‌یافته باشد.
  • رفع ابهام از شاخص تورم

    مرکز آمار ایران به گزارش روزنامه «دنیای اقتصاد» با عنوان «آماردهی در مه» که در تاریخ ۱۸ آذرماه منتشر شده بود، پاسخ داد. مرکز آمار نوشت:
  • رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور تشریح کرد؛

    از نشان‌دار کردن مالیات تا اجرای کامل ماده ۱۶۹مکرر

    سازمان امور مالیاتی: رئیس کل سازمان امور مالیاتی در برنامه «صف اول» گفت: یکی از دغدغه‌های رئیس‌جمهور بحث اجرای کامل ماده ۱۶۹ و ۱۶۹ مکرر است که می‌تواند به شفافیت اقتصادی و مالیات‌ستانی عادلانه کمک موثری کند.
    چهارشنبه، ۰۵ دی ۱۴۰۳
  • دبیر گروه سیاستگذاری روزنامه‌ «دنیای‌اقتصاد» پاسخ می‌دهد؛

    آیا دلار گران است؟

    دنیای اقتصاد: در روزهای اخیر بسیاری معتقدند که دلار در قیمت تعادلی خود قرار ندارد و بالاتر از نرخ واقعی قیمت خورده است؛ اما آیا این ادعا صحت دارد؟ مجید حیدری دبیر گروه سیاستگذاری روزنامه «دنیای‌اقتصاد» پاسخ می‌دهد.
  • کدام کشورها در بازسازی اقتصاد سوریه نقش اصلی را بازی می‌کنند؟

    صف اول میز «شام»

    پس از ۱۴ سال جنگ داخلی، اقتصاد سوریه با ویرانی گسترده زیرساخت‌ها و فقر ۹۰‌درصدی مواجه است. با‌این‌حال با سقوط رژیم بشار اسد، سوریه با فرصت بازسازی اقتصادی روبه‌روست و تمایل دارد به سوی ایجاد یک اقتصاد بازار آزاد حرکت کند. می‌توان گفت در مرحله نخست، بازسازی اقتصاد سوریه نیازمند لغو تحریم‌های آمریکاست که مانع دسترسی به منابع مالی و سرمایه‌گذاری بین‌المللی شده‌اند.
    سه‌شنبه، ۰۴ دی ۱۴۰۳
  • وزیر اقتصاد ضرورت‌های پیاده‌سازی ارز تجاری را تشریح کرد؛

    موقعیت‌یابی نرخ بازار ارز

    در روزهای اخیر، نرخ بازار آزاد دچار تغییر بوده و سقف نرخ‌های نیما نیز برداشته شده است. اخیرا عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در نشست ارزی کمیسیون اقتصادی مجلس در مورد سیاست ارزی جدید بانک مرکزی و راه‌اندازی سامانه ارز تجاری صحبت‌هایی مطرح کرد. او ثابت نگه داشتن نرخ دلار را باعث فساد و کاهش صادرات دانست و افزود که با وجود تورم و نقدینگی بالا، امکان ثابت نگه‌ داشتن نرخ ارز به‌طور دائمی وجود ندارد. در‌حالی‌که همتی در یک ویدئو مبنایی برای نرخ تعادلی بازار عنوان کرده بود، برخی این اظهار‌نظر را عامل افزایش نرخ دلار غیررسمی دانستند. البته همتی تاکید کرد که فیلم منتشرشده در فضای مجازی تقطیع‌شده است و او هیچ‌گاه کف قیمت دلار را تعیین نکرده است.
  • نحوه توزیع عوارض مالیات بر ارزش افزوده استردادشده صادرات؛

    واریز بیش از ۱۲۶همت به حساب وزارت کشور، شهرداری‌ها و دهیاری‌ها

    سازمان امور مالیاتی: رئیس‌کل سازمان امور مالیاتی کشور از واریز مبلغ ۱۲۶هزار میلیارد تومان عوارض ارزش افزوده به حساب وزارت کشور، شهرداری‌ها، دهیاری‌ها، فرمانداری‌ها و ادارات کل امور عشایر و پارک‌های علم و فناوری در هشت ماه نخست سال جاری خبر داد.
  • امکان مشاهده اطلاعات سامانه مؤدیان در اظهارنامه پیش‌فرض فراهم شد

    سازمان امور مالیاتی: براساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، امکان مشاهده اطلاعات سامانه مؤدیان در اظهارنامه پیش‌فرض مالیات ارزش افزوده برای دوره مالیاتی سوم (پاییز) سال ۱۴۰۳ فراهم شده است. اظهارنامه پیش‌فرض مذکور حاوی اطلاعات صورت‌حساب‌های الکترونیکی اصلی و ارجاعی خرید و فروش‌های دوره پاییز سال ۱۴۰۳ در جداول (الف) و (ب) و همچنین اطلاعات صورت‌حساب‌های ارجاعی مربوط به صورت‌حساب‌های الکترونیکی مرجع از تاریخ یکم دی‌ماه ۱۴۰۳ لغایت ۳۱شهریورماه ۱۴۰۳در جداول (ج) و (د) است. مؤدیان می‌توانند از مسیر ورود به سامانه مؤدیان بخش اظهارنامه پیش‌فرض در کارپوشه اختصاصی خود نسبت به مشاهده آن اقدام کنند.نظر به اینکه مهلت ثبت صورت‌حساب‌های الکترونیکی در سامانه مؤدیان ۱۲روز از تاریخ صدور صورت‌حساب الکترونیکی است، بنابراین به مؤدیان توصیه می‌شود با مراجعه به نشانی فوق و اطلاع از اطلاعات مندرج در اظهارنامه پیش‌فرض، نسبت به ثبت صورت‌حساب‌های الکترونیکی باقیمانده، اعم از اصلی یا ارجاعی، برای فصل پاییز با تاریخ صدور حداکثر تا ۳۰آذرماه ۱۴۰۳ استفاده کنند.
  • عضو موظف هیات‌مدیره شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران منصوب شد

    شادا: طی حکمی از سوی عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، کورش طاهرفر به‌عنوان عضو موظف هیات‌مدیره شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران منصوب شد. در این حکم خطاب به طاهرفر آمده است: نظر به تعهد، سوابق و تجربیات جنابعالی و با استناد به مفاد (۱۵)، (۱۶) و (۱۷) اساسنامه شرکت مادرتخصصی سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران و مصوبه مورخ ۱۴۰۳.۰۹.۰۴ مجمع‌عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده آن شرکت، به‌موجب این حکم به سمت «عضو موظف هیات‌مدیره شرکت سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایران» برای مدت ۲سال منصوب می‌شوید.امید است با اتکال به خداوند و رعایت منشور اخلاقی کارگزاران دولت چهاردهم در تحقق اهداف دولت و حل مشکلات مجدانه بکوشید و تمام مساعی خود را با همفکری و همدلی مجموعه همکاران آن شرکت برای انجام وظایف قانونی محوله به‌کار گیرید. عزت، توفیق و سربلندی جنابعالی را در انجام ماموریت‌های محوله از خداوند متعال خواستارم.
    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • رشدهای ماهانه، نقطه‌ای و سالانه شاخص قیمت مصرف‌کننده در آذرماه کاهشی شدند

    عقبگرد دسته‌جمعی تورم

    نرخ تورم ماهانه، نقطه به نقطه و سالانه در آذرماه سال جاری نسبت به آبان کاهشی شدند. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم ماهانه در آذرماه به رقم ۲درصد رسید که نسبت به ماه قبل کاهش ۰.۸واحد درصدی را ثبت کرد. تورم نقطه به نقطه نیز در‌ آذر با افت ۱.۱واحد درصدی به رقم ۳۱.۴درصد رسید. از سوی دیگر، نرخ تورم متوسط نیز با ثبت رقم ۳۲.۵درصد نسبت به ماه قبل ۰.۶واحد درصد افت کرد. برآوردها حاکی از آن است که در ماه‌های اخیر، نرخ تورم یک روند زیگزاگی را حول محور ۳۰درصد انجام داده است. هدف‌گذاری بانک مرکزی در پایان سال جاری نزول تورم به زیر ۳۰درصد است. محاسبات «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد که اگر میانگین تورم ماهانه در سه ماه پایانی آخر سال در محدوده ۱.۶درصد باشد، این هدف محقق خواهد شد. البته باید این نکته را در نظر داشت که سه‌ماه پایانی عموما دارای تورم بالاتری نسبت به ماه‌های قبلی است، اما انتشار اخبار مثبت سیاسی می‌تواند این هدف را میسر کند.
  • بازگشت به سیستم چندنرخی چه تبعاتی دارد؟

    نسخه‌‌پیچی ارزی بهارستان

    به تازگی نامه‌ای از ۱۲۸نماینده مجلس به دولت که در مرداد ماه امسال نوشته شده، توسط یکی از نمایندگان منتشر شده است. متن این نامه افزایش نرخ ارز را عامل تورم دانسته و خواستار بازگشت به نظام حمایتی با تثبیت ارز شده است. این در شرایطی است که کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش خود اشاره کرده‌اند که رشد نقدینگی عامل اصلی کاهش ارزش پول ملی بوده و علیت از سوی تورم به نرخ ارز است. به نظر می‌رسد توصیه به بازگشت به نظام چندنرخی در این شرایط، ثمره‌ای جز تقویت زمینه‌های فساد و هدررفت ارز نخواهد داشت.
  • ۲۲۹ کیلو شمش طلا در اولین حراج دی معامله شد

    مرکز مبادله ایران: در هفتاد و ششمین جلسه حراج شمش طلا که روز یکشنبه دوم دی‌ماه ۱۴۰۳ در مرکز مبادله ایران برگزار شد، از مجموع ۲۴۱کیلوگرم شمش طلای استاندارد عرضه‌شده در حراج‌های عمده و خرد تالار معاملات طلای این مرکز، ۲۲۹کیلوگرم آن، با میانگین قیمت ۶میلیارد و ۴۲۶میلیون تومان به ازای هر شمش طلای استاندارد معامله شد.۲۲۹کیلوگرم شمش طلا به ارزش حدود ۱,۵همت در حراج
  • انتصاب اعضای شورای مشاوران اصلاح نظام بنگاه‌داری

    وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در احکامی اعضای «شورای مشاوران اصلاح نظام بنگاه‌داری» را منصوب کرد. فرهاد رهبر (استاد اقتصاد دانشگاه تهران)، مجتبی لشکر‌بلوکی (مشاور ارشد استراتژی و سرمایه‌گذاری اقتصادی)، احمد فیاض‌بخش (دانش‌آموخته مهندسی صنایع و مدیرعامل اسبق شستا) و علی آذربادگان (مدیرعامل اسبق شستا) از این پس با حکم احمد میدری مسوولیت ارائه مشاوره در زمینه اصلاح نظام بنگاهداری را بر عهده دارند. میدری در احکام اعضای این شورا نوشته است: «همان‌گونه که مستحضرید دارایی‌های شرکت‌های وابسته به صندوق‌های بازنشستگی تابعه این وزارتخانه، ذخایر کارگران، کارمندان و سایر زحمتکشان بیمه‌شده ایران و امانتی بین‌نسلی است که باید ارزش آن برای رفاه این عزیزان به بهترین شکل ارتقا یابد.این مهم محقق نمی‌شود مگر با مشارکت شخصیت‌های توانمند و دارای دانش و تجربه کافی مانند جنابعالی که در طول تجارب حرفه‌ای خود نشان داده‌اید متخصص و امانتدار مردم هستید.» با این انتصاب، میدری گام بعدی یکی از مهمترین طرح‌هایش برای بهبود وضعیت بنگاه‌های زیرمجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی را هم برداشت.
  • پیشنهاد دیوان محاسبات برای احکام مجرمانه

    دنیای اقتصاد: دیوان محاسبات کشور پیشنهاد داد مواردی که دارای وصف مجرمانه است در قالب قوانین دائمی به تصویب رسیده و در قوانین بودجه سنواتی با توجه به ماهیت یک‌ساله آن درج نشود. به گزارش دیوان محاسبات کشور، یافته‌های این نهاد نظارتی نشان می‏دهد در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در ۱۲ حکم، در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ در ۷ حکم و در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ در ۲حکم انجام فعل یا ترک فعل دارای وصف مجرمانه است. هر چند هدف قانون‌گذار از این رویکرد افزایش اثر بازدارندگی «عدم اجرای قانون» بوده، لیکن با توجه به اینکه قانون بودجه سندی یک‌ساله است و انجام فعل یا ترک فعلی مشخص، صرفا در یک‌ سال وصف مجرمانه دارد و بدون تغییر شرایط در سنوات بعد عینا تکرار نشده است، بنابراین دیوان محاسبات کشور پیشنهاد دارد مواردی که دارای وصف مجرمانه است در قالب قوانین دائمی به تصویب رسیده و در قوانین بودجه سنواتی با توجه به ماهیت یک‌ساله آن درج نشود.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • چرا وام‌های ارزان به رونق کسب وکارها منجر نشد؟‌

    جاده انحرافی حمایت از تولید

    یک تحقیق درباره وام‌های بنگاه‌های زودبازده در ایران نشان داد این برنامه‌ها اگرچه در کوتاه‌مدت بر رشد تولید و اشتغال اثر داشته‌اند، اما نتایج آنها پایدار نبود و هزینه‌های بالایی برای نظام بانکی به همراه داشته است. برخلاف برنامه‌های مشابه در جهان که بر کاهش محدودیت‌های سرمایه در گردش تمرکز دارند، این طرح عمدتا سرمایه‌گذاری را افزایش داد و شرکت‌ها را به خرید املاک به‌جای تجهیزات تولیدی تشویق کرد. به گفته محققان، تورم بالا و بی‌ثباتی اقتصاد کلان از دلایل اصلی ناکامی این سیاست بودند.
  • رویکردهای ایجاد شغل

    رویکردهای ایجاد شغل سنگ بنای استراتژی‌های اقتصادی با هدف تقویت بازار کار قوی و پویا هستند. این تدابیر برای تحریک فرصت‌های شغلی طراحی شده‌اند و تضمین می‌کنند که افراد به مشاغلی دسترسی داشته باشند که نه تنها ثبات مالی آنها را فراهم می‌کند، بلکه به توسعه شخصی آنها و سلامت کلی اقتصادی یک جامعه نیز کمک ‌کند. از دیدگاه دولت‌ها، اجرای رویکردهای اشتغال‌زایی پاسخی به نرخ بالای بیکاری و رکود اقتصادی است. سیاستگذاران با تشویق مشاغل برای استخدام، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها یا حمایت از صنایع با پتانسیل رشد بالا، می‌توانند به طور مستقیم بر چشم‌انداز اشتغال تاثیر بگذارند.
  • سهم حقوق مالکانه معادن در ۱۴۰۲ چه شد؟

    بررسی‌های دیوان محاسبات حکایت از عدم استفاده از حقوق مالکانه معادن برای توسعه زیرساخت‌ها و رفع آسیب‌های محیط‌زیستی در سال ۱۴۰۲ دارد. به گزارش دیوان محاسبات کشور، بررسی‌های فنی و تخصصی این نهاد نظارتی نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۲، از مبلغ ۳۶۵۶۱میلیارد تومان حقوق مالکانه معادن وصول‌شده، سهم ۱۵درصدی استان‌ها به‌منظور توسعه زیرساخت‌ها و رفع آسیب‌های محیط‌زیستی ۵۴۸۴میلیارد تومان بوده است که باید یک‌سوم آن به مبلغ ۱۸۲۸میلیارد تومان برای تولید و اشتغال اختصاص می‌یافت، در‌حالی‌که فقط ۱۷۰میلیارد تومان معادل ۹.۳درصد تخصیص و پرداخت شده است و مبلغ مذکور بدون هیچ‌گونه مصرفی تماما به سال بعد منتقل شده است. از مبلغ ۳۶۵۶میلیارد تومان باقیمانده قابل‌تخصیص به استان‌ها نیز مبلغ ۸۸۰میلیارد تومان (معادل۲۴درصد) تخصیص و مبلغ ۸۳۵میلیارد تومان (معادل ۲۳درصد) پرداخت شده که ۷۵۴میلیارد تومان آن مصرف و مابقی به سال بعد منتقل شده است.
    شنبه، ۰۱ دی ۱۴۰۳
  • چرا سرمایه‌های انسانی به فکر خروج از کشور هستند؟

    میل به مهاجرت سنجش شد

    به تازگی یک گزارش از دو جامعه‌شناس ایرانی درباره علت و انگیزه‌های مهاجرت ایرانیان منتشر شده است. نتایج این گزارش نشان می‌دهد که تنها ۱۶.۷ درصد از پاسخ‌دهندگان این نظرسنجی به مهاجرت فکر نمی‏‏‌کنند. همچنین تنها ۳.۹ درصد افراد نیز مهاجرت کرده و قصد بازگشت به ایران را دارند.
  • اهمیت شرکای اجتماعی سازمان تامین اجتماعی

    دنیای اقتصاد: مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، در ادامه برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی با شرکای اجتماعی به همراه قائم‌مقام این سازمان و معاونان و مدیران ستادی در نشست با اعضا و دبیران اجرایی شعب خانه کارگر سراسر کشور، بر ضرورت پیشگامی شرکای اجتماعی در حل چالش‌های تامین اجتماعی تاکید کرد.
  • رئیس سازمان اداری و استخدامی

    زمینه جذب و اشتغال نخبگان را تسهیل می‌کنیم

    ایسنا: رئیس سازمان اداری و استخدامی گفت: هدف ما این است که تا می‌توانیم شرایط جذب را برای افرادی که دارای امتیازهای نخبگی هستند، تسهیل کنیم. علاءالدین رفیع‌زاده، رئیس سازمان اداری و استخدامی، در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی دولت گفت: ما یک سری برنامه‌ها برای جذب نخبگان از قبل داشتیم، ابلاغیه‌هایی هم به استان‌ها انجام شد و بر اساس آن در جذب نخبگان تلاش کردیم.
    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • در برنامه «به وقت اقتصاد» مطرح شد؛

    سیاست‌گذاری تجارت، حمایت‌گری مخرب

    دنیای اقتصاد: در «سیاست‌کذاری تجارت، حمایت‌گری مخرب»، سومین قسمت از برنامه «به وقت اقتصاد»، با حضور دکتر مهدی قدسی، مدرس دانشگاه اقتصاد و کسب‌وکار وین،‌ اقتصاددان موسسه مطالعات اقتصاد بین‌الملل وین و مسئول واحد اقتصادی مرکز خاورمیانه و نظم بین‌الملل برلین، به بررسی اثر سیاست‌های تجاری حمایت از تولیدات داخلی و صادرات؛ و به طور کلی اهمیت تجارت در رشد اقتصادی پرداخته شد.
  • اثر «انتظارات تورمی» بر متغیر کلیدی بازار پول بررسی شد؛

    مسیریابی سود تعادلی

    برخی این ادعا را مطرح می‌کنند که نرخ سود حقیقی در شرایط کنونی رقم بالایی است. مطابق بررسی‌ها افزایش انتظارات تورمی که در قیمت دارایی‌ها منعکس شده با وجود ثبات نسبی نرخ بهره اسمی، به کاهش نرخ بهره حقیقی و در نتیجه افزایش تقاضا برای دارایی‌ها و تشدید فشارهای تورمی منجر شده است. بنابراین این ادعا که در شرایط کنونی نرخ سود حقیقی بالا است و سیاستگذار باید آن را کاهش دهد، نمی‌تواند صحیح باشد. مسوولان بانک مرکزی نیز اخیرا تاکید کرده‌اند که تغییری در نرخ سود بانکی صورت نخواهد پذیرفت.
  • چگونه ویتنام از جنگ تجاری آمریکا و چین سود برد؟

    چشم انداز دیپلماسی بامبو

    ویتنام در جنگ تجاری اول دونالد ترامپ توانست به برگ برنده‌ای بزرگ دست پیدا کند و از تنش‌های اقتصادی میان آمریکا و چین نهایت استفاده را ببرد. این کشور به پایگاه جذابی برای تولیدکنندگان چینی تبدیل شد که به دنبال راهی برای دور زدن تعرفه‌های سنگین آمریکا بودند. نتیجه این بود که ویتنام با رشد اقتصادی حدود ۸درصد در سال و جذب ۲۹۰میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی از سال ۲۰۱۶، جایگاه خود را در زنجیره تامین جهانی تقویت کرد. تولید و صادرات کالاهایی مانند کفش‌های ورزشی، مبلمان چوبی و قطعات الکترونیکی از ویتنام به آمریکا افزایش چشمگیری یافت و شرکت‌های بزرگی مانند اپل و نایک به حضور پررنگ‌تر در این کشور پرداختند.با‌این‌حال، دور دوم سیاست‌های تجاری ترامپ چالش‌های تازه‌ای برای ویتنام به همراه خواهد داشت. دولت جدید آمریکا به دنبال بستن «درهای پشتی» تجاری است که امکان ورود کالاهای چینی از طریق کشور ثالث را فراهم می‌کند. همچنین، تعرفه‌های احتمالی بر واردات ویتنام و فشار برای کاهش کسری تجاری بزرگ این کشور با آمریکا، اقتصاد ویتنام را تهدید می‌کند. با وجود این، زیرساخت‌های بهبود‌یافته، نیروی کار ارزان و انعطاف‌پذیری دیپلماتیک این کشور ممکن است همچنان ویتنام را در مسیر جذب سرمایه‌گذاری‌های جدید حفظ کند.
  • بررسی اهمیت فضای کسب‌و‌کار (با تاکید بر استان کهگیلویه و بویراحمد)

    به طور کلی فعالیت بنگاه‌های اقتصادی تحت‌تاثیر دو نوع متغیر قرار می‌گیرد: ۱- متغیرهای درون‌زا؛ متغیرهایی که در کنترل مدیر بنگاه یا واحد اقتصادی هستند و می‌تواند بر حسب سلیقه یا نیاز نسبت به اضافه و کم کردن آنها اقدام کند. ۲- متغیرهای برون‌زا؛ مجموعه عواملی که بر عملکرد بنگاه‌های اقتصادی موثر هستند اما خارج از کنترل مدیران بنگاه‌ها قرار دارند. عواملی نظیر قوانین و مقررات، میزان بارندگی، فرهنگ کاری، حل‌وفصل دعاوی و سهولت یا صعوبت تامین مالی از جمله متغیرهای برون‌زا هستند. فضای کسب‌وکار از متغیرهای برون‌زاست.