دنیای اقتصاد:
حدود پنجسال از قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF میگذرد. پس از خروج ترامپ از برجام و بازگشت تحریمها، اقتصاد ایران با ثبت در لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، محدودتر از گذشته شد. حال دولت چهاردهم، تلاش هایی را برای خروج ایران از لیست سیاه آغاز کرده است. درباره خروج ایران از لیست سیاه دو نگاه وجود دارد: برخی معتقدند که بدون لغو تحریمها خروج ایران از لیست سیاه FATF، بیمعنی است و کمکی به اقتصاد ایران نخواهد کرد و همچنین باعث آسیبپذیر شدن اقتصاد بهدلیل افشای اطلاعات خواهد شد. اما نگاه دوم معتقد است که با توجه به اعمال تحریمهای خارجی، باقی ماندن ایران در لیست سیاه باعث خواهد شد که آسیب تحریمها بیشتر باشد و در نتیجه همکاری ایران با این نهاد میتواند راهکاری برای بهبود تجارت با همسایگان و کشورهای نزدیک، با ایران باشد. بسیاری از کشورها از جمله روسیه، سوریه، لبنان و عراق در شرایط کنونی با چالش تحریم روبهرو هستند؛ اما سعی دارند از ورود به تله لیست سیاه FATF خودداری کنند تا بتوانند در جریان تجارت بینالمللی باقی بمانند.
ایلنا: احمد فاطمی، نماینده مردم بابل در مجلس در نشست علنی روز گذشته، یکشنبه ۲۷آبانماه مجلس شورایاسلامی در ابتدای نطق میان دستور خود ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهدا، بهویژه شهدای مقاومت، ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) را تسلیت گفت و عنوان کرد: امروز ما در پیچ تاریخی حساسی هستیم؛ ما ملت مقاومتیم و از مبارزه نمیهراسیم؛ اما از مذاکره هم نمیهراسیم. ما ملت مذاکره هم هستیم و آن را تبدیل به تابو نمیکنیم. ما FATF و سایر پیمانهای بینالمللی را تبدیل به تابو نمیکنیم و در چارچوب سه شاخص «عزت»، «حکمت» و «مصلحت» که مقاممعظم رهبری فرمودند، گشایش ایجاد میکنیم.
ایسنا: ادارهکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان تهران از عموم شهروندان خواست تا از طریق سامانه ارتباطات مردمی وزارت کار، اشتغال غیرقانونی کودکان در کارگاهها را گزارش دهند.
سازمان امور مالیاتی: بر اساس اعلام سازمان امور مالیاتی کشور، ملاقات حضوری مودیان و کارکنان سازمان امور مالیاتی، روزهای چهارشنبه هر هفته با دادستان انتظامی مالیاتی برگزار میشود. با تاکید سیدمحمدهادی سبحانیان، رئیسکل سازمان امور مالیاتی، این سازمان در راستای تکریم مودیان و رعایت حقوق مالیاتی آنها در تمام مراحل رسیدگی تا قطعیت و وصول مالیات و همچنین نظارت بر رفتار حرفهای ماموران مالیاتی ملاقات حضوری هفتگی را روزهای چهارشنبه با حضور سیدمحسن خوانساریان، دادستان انتظامی مالیاتی در طبقه دوم ستاد سازمان برگزار میکند. مودیان مالیاتی و همکاران محترم میتوانند جهت دریافت نوبت حضوری با مراجعه به دفتر دادستانی انتظامی مالیاتی در ستاد سازمان یا با شمارهتلفن ۳۳۹۶۷۵۲۸ تماس بگیرند.
دنیای اقتصاد:
روز گذشته آیین رونمایی از سند راهبردی فرهنگسازی مالیاتی با حضور رئیس کل سازمان امور مالیاتی، رئیس شورای اطلاعرسانی دولت و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد. محمدهادی سبحانیان در این مراسم مالیات را یک پدیده اجتماعی دانست و گفت که برای افزایش سهم مالیات در درآمدهای دولت، نهتنها همراهی بدنه اجرایی لازم است، بلکه همراهی و هماهنگی اقشار مختلف مردم نیز حیاتی است. به گفته رئیس سازمان امور مالیاتی باید فرهنگسازی شود و مردم بدانند که ریشه اصلی بسیاری از مشکلات اقتصادی و غیراقتصادی کنونی به اتکای دولت به درآمدهای نفتی برمیگردد. سبحانیان راه برونرفت از مشکلات را حرکت در مسیر مالیاتستانی هوشمند و به عبارتی دستیابی دولت به یک منبع درآمدی پایدار و غیرنفتی دانست.
دیوان محاسبات کشور:
معاون فنی و حسابرسی امور اقتصادی و زیربنایی دیوان محاسبات کشور با اشاره به اختصاص ۱۰۰همت برای مولدسازی در بودجه سال۱۴۰۲ گفت: کمتر از یکدرصد از اهداف قانون مولدسازی محقق شده است.
دنیایاقتصاد:
بانک مرکزی از اول فروردینماه تا ۲۶ آبا ماه امسال، ۴۴میلیارد و ۵۲۰میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین کرده است. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۹میلیارد و ۵۲۰میلیون دلار، برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۲۴میلیارد و ۳۲۸میلیون دلار، برای خدمات ۹۵۰میلیون دلار و برای واردات در مقابل صادرات ۹میلیارد و ۷۲۲میلیون دلار تامین ارز صورت گرفته است.
دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بین الملل:
منتقدان دونالد ترامپ او را متهم میکنند که آشفته و سردرگم است. اما سرعت اولین انتصابات او نشان میدهد که آنها اشتباه میکنند. از منظر اکونومیست، این سرعت عمل نشان میدهد که دولت بعدی ایالاتمتحده در کار خود جدی است. بازارهای سهام و اوراق بدهی شرکتی از چشمانداز مقرراتزدایی و کاهش مالیاتها در دوره دوم ترامپ شادمان هستند. اما در مقابل، اکونومیست هشدار میدهد که مخاطرات ناشی از اخراج دستهجمعی مهاجران و جنگ تجاری جهانی میتواند بسیار مخرب باشد. انتصابات اخیر خود گواه بر علاقه ترامپ به ایجاد اختلال در نظم موجود، اتخاذ مواضع سرسختانه در مقابل چین و پاداش دادن به وفاداری مطلق است. در مواجهه با این سیگنالهای مختلف، ممکن است این سوال مطرح شود که اقتصاد جهانی با چه شرایطی مواجه خواهد شد؟
سازمان تامین اجتماعی: مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، با صدور احکامی جداگانه و با انجام هفت انتصاب، تغییرات در دوره جدید مدیریتی را آغاز کرد. بر اساس احکام صادرشده، عمران نعیمی با حفظ سمت مدیرکل حقوقی و قوانین، به عنوان سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی، ابراهیم جواهری سرپرست معاونت حقوقی، مجلس و امور بینالملل، شهرام غفاری سرپرست معاونت درمان، قائم موهبتی سرپرست معاونت فرهنگی، اجتماعی و امور استانها و همچنین داریوش پناهیزاده سرپرست ادارهکل درمان غیرمستقیم، بنفشه محمودیان سرپرست ادارهکل مستمریها و ابراهیم کشاورز به عنوان سرپرست ادارهکل وصول حق بیمه منصوب شدند. بر اساس این گزارش، تاکید بر استفاده از ظرفیتهای نیروی انسانی درونسازمانی، اولویت شایستهگزینی با توجه به شاخصهای کارشناسی و تخصصی، عدم وابستگی بیرونی و استقلال و توجه به منافع سازمان در تصمیمگیری از جمله شاخصهای مورد توجه مدیرعامل سازمان در انتصاب مدیران سازمان بوده است.
دنیای اقتصاد:
بررسی تطابق لایحه بودجه سال آینده با قانون برنامه پنجساله هفتم نشاندهنده ارتباط ضعیف این دو است. در قانون برنامه هفتم پیشرفت کشور، سازوکاری برای برنامهمحور کردن بودجه پیشبینی شده که دستگاههای اجرایی ملزم به ارائه برنامههای عملیاتی خود به سازمان برنامه و بودجه تا پایان مرداد هر سال هستند. بااینحال، در لایحه بودجه ۱۴۰۴، به دلیل تغییر دولت و محدودیت زمانی، این سازوکار به طور کامل عملیاتی نشده است. براساس بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس، تنها ۲۲درصد از احکام بودجه سال آینده با احکام برنامه همخوانی کامل دارند. این در حالی است که ۵درصد احکام بودجه با احکام برنامه تطابق ندارند و ۲۱درصد نیز انطباق نسبی دارند. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی مطرح میکند که دولت باید از سال آینده تمهیدات لازم برای اجرای کامل حکم برنامهمحوری در بودجه را در لایحه بودجه ۱۴۰۵ فراهم کند.
دنیای اقتصاد:
مریم فربودی، اقتصاددان ایرانی و استاد مالی دانشگاه امآیتی، برنده جایزه پژوهشی الین بنت (Elaine Bennett Research Prize) در سال ۲۰۲۴ شد. این جایزه از سال ۱۹۹۸ هر ساله برای شناسایی و ارج نهادن به پژوهشهای برجسته در هر زمینهای از اقتصاد توسط زنی که بیش از ده سال از دریافت مدرک دکترای او نگذشته باشد، اعطا میشود.فربودی فارغالتحصیل دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه مریلند در رشتههای مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر است. او همچنین کارشناسی ارشد و دکترای خود را در رشته اقتصاد به ترتیب در دانشگاه تگزاس در آستین و دانشگاه شیکاگو گذرانده است. این اقتصاددان ایرانی سابقه تدریس در دانشگاههای پرینستون و امآیتی را دارد. پژوهشهای فربودی بر اقتصاد کلان داده (Big Data) و کاربردهای مالی اقتصاد کلان متمرکز است. همین پژوهشها جایزه پژوهشی الین بنت را برای فربودی به ارمغان آورد.
وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از آغاز اجرای طرح متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی و شروع پرداختها در قالب این طرح از امروز خبر داد. احمد میدری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی دولت با اعلام خبر تحقق وعده اجرای طرح متناسبسازی برای بازنشستگان، اظهار کرد: خبرخوب اینکه مطابق وعدهای که برای اجرای طرح متناسبسازی برای بازنشستگان مطرح کرده بودیم، فرآیند اجرای این طرح و پرداختها به بازنشستگان عزیز تامین اجتماعی که شمارشان چهارمیلیون و ۳۰۰هزار نفر هستند، همزمان با پرداخت حقوق آبانماه شروع شده است.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی: بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس، در نشست امکانسنجی تصویب قانون جامع خانواده با اشاره به ۳ سطح گفتمانی، چالشها، فرصتها و الزامات و مقدمات تهیه قانون جامع خانواده، گفت: نوشته شدن این قانون پراکندگی در قوانین فعلی را از بین میبرد. نشست امکانسنجی تصویب قانون جامع خانواده از سلسله رویدادهای طراحی الگوی حکمرانی در حوزه زنان و خانواده به مناسبت چهلمین سالگرد تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی با همکاری مرکز پژوهشهای مجلس و ستاد خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد.
ایرنا: رئیس سازمان امور مالیاتی کشور گفت: مناطق آزاد تجاری در کشور مشمول مالیات ارزش افزوده هستند. سید محمدهادی سبحانیان روز چهارشنبه در جریان سفر به خوزستان بیان کرد: تخفیف یا معافیت مالیاتی در صورت تحقق تراز تجاری مثبت برای مناطق آزاد تجاری اعمال خواهد شد. رئیس سازمان امور مالیاتی کشور ادامه داد: برای نخستین بار در کشور، مؤدیان مالیاتی از امسال میتوانند نحوه هزینه کردن مالیات پرداختی خود را تعیین کنند. او تاکید کرد: برای آگاهی مردم ضروری است انجام اقدامات یا طرحهای عمرانی که از محل پرداخت مالیات مؤدیان ساخته میشود، اطلاعرسانی شود.
در عصر پویای کنونی، بیشک سازمانها برای بقا و پیشرفت مداوم، نیازمند انطباق با تغییرات هستند. این تغییرات میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند پیشرفتهای تکنولوژی، تحولات اقتصادی، دگرگونیهای اجتماعی یا حتی تصمیمات استراتژیک درونسازمانی باشند. در چنین شرایطی، مدیران سازمانها، فرآیند تغییر را به عنوان یک اصل هدفمند در رویارویی با چالشها و فرصتهای ناشی از تغییرات در محیط کسبوکار میپذیرند. در واقع میتوان گفت گستردگی تغییرات به حدی افزایش یافته است که پذیرش آن توسط سازمانها و نیروی کار امری اجتنابناپذیر است. منسوخ شدن محصولات، پیشرفت علم و فناوری، تغییر تکنولوژی و تحولات اجتماعی از مهمترین تغییرات اعمالشده در سالهای اخیر است.
دنیای اقتصاد:
دومین روز از همایش چشمانداز صنعت ساختمان ایران با سخنرانی موسی غنینژاد اقتصاددان آغاز شد. غنینژاد در سخنان خود نسبت به انحراف خواسته بخشخصوصی صنعت ساختمان از دولت توسط دولتیها هشدار داد. او همچنین خطاب به فعالان بخش خصوصی گفت: من برخی صحبتهای مسوولان در روز اول همایش را امروز در روزنامه «دنیایاقتصاد» مطالعه کردم. ظاهرا همه مسوولان قصد دارند کار را به بخش خصوصی بگذارند. اما شما اهل فن در صنعت ساختمان باید درباره آنچه از دولت میخواهید هوشیار باشید و فریب تکریم بخش خصوصی را نخورید. مطالبات شما از دولت باید درست باشد و درخواست حمایت معنا ندارد. این اقتصاددان افزود: مطالبه بخش خصوصی واقعی باید آزادی اقتصادی باشد.
دنیای اقتصاد:
در نخستین روز از همایش «چشمانداز صنعت ساختمان ایران» که در تاریخ ۲۱ آبانماه برگزار شد، نشستی تخصصی با محوریت سرمایهگذاری و تامین مالی در بخش ساختمان و مسکن برگزار شد. این میزگرد با میزبانی علی فرحبخش، مدیر واحد مطالعات گروه رسانهای «دنیای اقتصاد»، آغاز شد و با حضور صاحبنظران اقتصادی همچون حسین عبدهتبریزی، غلامرضا سلامی و عبدالرضا آصفی ادامه یافت.
دنیای اقتصاد:
همایش چشمانداز صنعت ساختمان ایران برگزار شد. در این همایش فعالان بخش خصوصی در کنار کارشناسان اقتصادی و نمایندگان بخش حاکمیتی و دولتی اقتصاد حضور داشتند. کارشناسان در این نشست به جهشهای قیمتی شدید مسکن و علت بروز رکود تورمی در این بخش از اقتصاد کشور در سالهای اخیر پرداختند. نمایندگان حاکمیت و دولت اعلام کردند که از حضور بخش خصوصی در این بخش استقبال میکنند؛ بااینحال، فعالان بخش خصوصی مشکلات خاص صنعت مسکن را در شرایط فعلی مورد بحث قرار دادند. این همایش با همکاری گروه رسانهای «دنیای اقتصاد» و انجمن صنعت ساختمان ایران برگزار شد.
دنیای اقتصاد:
بررسیهای یک پژوهش نشان میدهد که استمرار سیاست اختلاف قابلتوجه بین افزایش حقوق سنواتی کارکنان و بازنشستگان و نرخ تورم، میتواند به کاهش بهرهوری کارکنان و نظام اداری و عدم تعادل دستمزد در بخش عمومی و بخش خصوصی منجر شود. بااینحال با توجه به سهم ۴۴درصدی حقوق و مزایای گروههای مختلف حقوقبگیر شاغل و بازنشسته از مجموع هزینههای عمومی دولت، افزایش بیشتر حقوق و مزایای کارکنان دولت آن هم بدون منابع پایدار و با وجود کسری بودجه ۱۸۰۰هزار میلیارد تومانی میتواند به تعمیق کسری بودجه و شعلهورتر شدن تورم بینجامد. در چنین شرایطی پیشنهاد میشود که کارگروهی متشکل از مجلس و دولت نسبت به شناسایی منابع حمایتی نقدی و غیرنقدی اقدام کنند. مرکز پژوهشهای مجلس در دوازدهمین گزارش از «بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴» ابعاد مختلف این مساله را بررسی کرده است.
شادا: در راستای سیاست دولت چهادهم مبنی بر انتصاب و بهکارگیری زنان در سطوح مدیریتی با حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی، «الهام غلامی» به سمت «عضو هیات نظار بانک مرکزی» منصوب شد. عبدالناصر همتی این حکم را به استناد صورتجلسه ۹ آبان ۱۴۰۳ مجمع عمومی عادی به طور فوقالعاده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و با توجه به سوابق و تجربیات الهام غلامی صادر کرده است.
شادا: وزیر امور اقتصادی و دارایی از تصمیمات مهم ستاد اقتصادی دولت در حوزه پولی و مالی خبر داد. عبدالناصر همتی، روز یکشنبه طی پیامی در شبکه ایکس، نوشت: در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت درخصوص تامین مالی تولید، تصمیمات مهم و خوبی در حوزه پولی و مالی اتخاذ شد. با توجه به تاکیدات رئیسجمهور محترم، هدف از این تصمیمات، کاهش تنگنای نقدینگی و تسهیل و توسعه منابع مالی مازاد بر ظرفیت موجود نظام تامین مالی و تعدیل نرخ موثر تامین مالی در اقتصاد برای رشد تولید است.
وزارت تعاون، کار و رفاه امور اجتماعی:
احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، طی حکمی «سیدجواد حسینی» را بهعنوان رئیس سازمان بهزیستی کشور منصوب کرد. متن حکم به شرح ذیل است: با توجه به صلاحیتها، تخصص و تعهد کاری جنابعالی و مبتنی بر اصول دولت چهاردهم در انتصاب بر اساس شایستهگزینی و عدالت، به عنوان «رئیس سازمان بهزیستی کشور» منصوب میشوید. تعهد مستمر به مفاد «سوگندنامه کارگزاران دولت وفاق ملی» و «میثاقنامه رفع تعارض منافع کارگزاران دولت چهاردهم» مورد انتظار است.
دنیای اقتصاد:
مرکز پژوهشهای مجلس در یک گزارش ریشههای کمنمایی آمار صادرات در ۶سال اخیر را بررسی کرده است. مطابق بررسیهای این پژوهش، شکاف ارزی بین نرخ بازار آزاد و بازار رسمی و از سوی دیگر الزام به بازگشت ارز صادرکنندگان غیرنفتی باعث شده است که صادرکنندگان علاقهای به اظهار دقیق آمار صادراتی نداشته باشند. بررسیها نشان میدهد که ارزشگذاری فعلی گمرک روی ۶۰ردیف تعرفه کالاهای صادراتی میتواند تا ۴میلیارد دلار صادرات را کمتر از میزان واقعی نشان دهد. این موضوع باتوجه به مقایسه آمارهای مشابه کشورهای دیگر قابل مشاهده است. مطابق یافتههای این پژوهش کم ارزشگذاری صادرات پیامدهایی مانند کاهش منابع ارزی عرضه شده در بازار رسمی، عدم برخورداری صادرکننده از معافیت مالیاتی و مخدوش کردن آمار صادرات را در پی دارد. این گزارش حالت بهینه را ایجاد شرایطی که در آن تمایل به خوداظهاری در قیمتهای واقعی وجود داشته باشد، تعریف کرده و راهکارهایی برای خروج از وضعیت کنونی به سیاستگذار ارائه کرده است.
مرکز مبادله ایران: فردا ( دوشنبه ۲۱ آبانماه)، ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۴۰۳، نیم سکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶و تمامسکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶بانک مرکزی، بدون بسته بندی عرضه میشود. به گزارش مدیریت ارتباطات مرکز مبادله ایران، متقاضیان برای ثبت سفارش میتوانند از طریق سامانه مرکز مبادله ایران به نشانه اینترنتی market.ice.ir اقدام کنند. بازه واریز وجه برای شرکت در این حراج، ساعت ۸ تا ۲۳روز یکشنبه مورخ ۲۰ آبانماه است. پس از اتمام این دوره زمانی، امکان پرداخت وجه و در نتیجه شرکت در حراج وجود ندارد.
دنیای اقتصاد:
امروز در دکهها همراه با روزنامه «دنیایاقتصاد» ویژهنامهای در رابطه با سیاستگذاری اقتصادی منتشر شدهاست. در این ویژهنامه با تحلیل وضعیت بازارها و اقتصاد کلان کشور در هفت ماه اول سال، چشمانداز اقتصاد کشور تا آخر سالنیز مورد بررسی قرار گرفتهاست. در این ویژهنامه میزگردهایی در رابطه با ناترازی آب و محیطزیست، دیپلماسی و تجارت خارجی، چشمانداز زندگی و کسبوکار جوانان، چشمانداز اقتصاد ایران، چشمانداز بازارها در ایران، اقتصاد سیاسی بودجه۱۴۰۴، زندگی و نظریات نوبلیست رشته اقتصاد؛ دانیل کانمن و مصاحبهای از محمدهاشم پسران چاپ شدهاست.
دنیای اقتصاد:
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به چالشهای توزیع اعتبار مربوط به قانون حمایت از خانواده و جمعیت پرداخته است. این قانون که در سال۱۴۰۰ تصویب شده از اولین سال اجرا با چالش مواجه بوده است؛ بهطوریکه در سال۱۴۰۱ اعتبار این قانون بدون توجه به اولویتها در موضوع جمعیت دچار عدم توزیع متوازن اعتبارات بوده است. در سال ۱۴۰۲ نیز بهدلیل مشکلات اداری و سازمانی، توزیع اعتبارات با تاخیر انجام شده است. این تاخیر در توزیع اعتبارات باعث شد خدماترسانی به گروههای هدف در زمان مناسبی انجام نشود. در سال جاری نیز چالشها ادامه داشته و حتی پررنگتر شده است؛ بهطوریکه اعتبار ردیف تخصصی دبیرخانه ستاد ملی جمعیت در قانون بودجه سال۱۴۰۳ بهدلیل عدم تشکیل جلسه ستاد ملی جمعیت، همچنان تخصیص نیافته است. براساس این گزارش روند فعلی تخصیص و توزیع اعتبار برای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت کارآمد نیست. سه پیشنهاد مرکز پژوهشهای مجلس که برای بهبود روند فعلی بیان شده است، عبارتند از: «اولویتبندی برای اختصاص اعتبار بر اساس تاثیرگذاری و نیازهای جامعه»، «در نظر گرفتن اعتبار برای هر دستگاه اجرایی به تفکیک برنامهها و وظایف» و «تعیین شاخصهای کمی و کیفی برای ارزیابی عملکرد دستگاههای دریافتکننده اعتبار».
دنیای اقتصاد:
یک پژوهش به آسیبشناسی سیاستهای بازار کار در ایران پرداخته است. در سالهای گذشته بازار کار ایران با چالشهایی مانند عدم تطابق مهارتهای نیروی کار با نیازهای بازار، نرخ بیکاری بالا در میان جوانان و نرخ مشارکت اقتصادی پایین زنان مواجه بوده است. در چنین شرایطی سیاستهای فعال بازار کار میتوانند بهعنوان ابزاری موثر برای حل مشکلات بازار کار ایران عمل کنند. این سیاستها با هدف افزایش اشتغال و بهبود کیفیت شغلها طراحی شدهاند و شامل برنامههایی برای آموزش، مشاوره شغلی، حمایت از کارآفرینی و ایجاد مشوقهایی برای استخدام افراد بیکار هستند.
دنیای اقتصاد:
با مشخص شدن نتیجه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، حال سوال اصلی این است که اقتصاد و بازارهای داخلی و خارجی به چه سمتی خواهد رفت؟ «دنیایاقتصاد» در مجموعهای از گزارشها اثر حضور ترامپ را در آینده اقتصاد مورد بررسی قرار داده است. در بازارهای داخلی، اگرچه خبر حضور ترامپ کمی بر بازار ارز اثرگذار بود، اما به نظر میرسد که نوع رفتار معاملهگران با دوره قبل متفاوت بوده و شوک قابل توجهی وارد بازار نشده است. از سوی دیگر، به نظر میرسد که آینده تورم و رشد اقتصادی ایران نیز متاثر از مکانیزمهای جدید تجارت ایران در بخشهای نفتی و غیرنفتی خواهد بود، اما از نگاه کارشناسان، وضعیت اقتصاد ایران مقاومتر از دورههای قبلی بوده و وضعیت ذخایر ارز و طلا نیز در شرایط نسبتا مناسب است. در بازارهای جهانی نیز خبر روی کار آمدن ترامپ باعث شارژ بازار رمزارزها و برخی از بازارهای سهام شده است. هرچند که بازارهای دارایی نظیر طلا بهدلیل تقویت ارزش جهانی دلار، روند نزولی را طی کردند.
وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی: سرپرست موسسه کار و تامین اجتماعی در اولین جلسه شورای سیاستگذاری هفته پژوهش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمانهای تابعه، از ایجاد بانک اطلاعاتی پژوهشگران حوزه این وزارتخانه خبر داد.ابراهیم صادقیفر با اشاره به تاریخچه برگزاری برنامههای هفته پژوهش در کشور و وزارتخانه و نامگذاری هفته پایانی آذرماه به عنوان هفته پژوهش و فناوری اظهار کرد: امسال دو رویکرد اصلی را دنبال میکنیم؛ یکی فرصتسازی عادلانه برای عموم همکاران در سطح وزارتخانه و سازمانهای تابعه که کارهای علمی و پژوهشی انجام دادهاند.
سازمان برنامه و بودجه کشور: معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با صدور حکمی، «حسن نوروزی» را به عنوان «سرپرست سازمان هدفمندسازی یارانهها» منصوب کرد. سیدحمید پورمحمدی در حکم انتصاب حسن نوروزی نوشته است: «با توجه به مراتب تعهد، تخصص و تجارب جناب عالی، به موجب این حکم به عنوان سرپرست سازمان هدفمندسازی یارانهها منصوب میشوید. امید است با اتکال به خداوند متعال و در چارچوب قانون اساسی، اهداف سند چشمانداز، سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی)، برنامه هفتم پیشرفت و رعایت منشور اخلاقی کارگزاران دولت وفاق ملی، با اتخاذ تدابیر مناسب در انجام ماموریتهای محوله، موفق و مؤید باشید.» این گزارش میافزاید: معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در حکم دیگری، «محمود ملکوتیخواه»، رئیس سابق سازمان هدفمندسازی یارانهها را به عنوان «مشاور رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور» منصوب کرد.
دنیای اقتصاد:
پژوهشکده پولی و بانکی به تازگی تخمینی جدید از رشد اقتصادی در سهماه تابستان ارائه داده است. مرکز پژوهشهای مجلس نیز پیش از این تخمین خود را از رشد اقتصادی با روشی مشابه ارائه داده بود. تخمین پژوهشکده پولی و بانکی از رشد تابستان برابر با ۳.۱درصد و تخمین مرکز پژوهشها برابر با ۲.۴درصد است. هر دو نهاد، هدف اصلی خود را از ارائه این تخمینها تسهیل سیاستگذاری و بهبود اطلاعرسانی اعلام کردهاند؛ هرچند که هنوز در آمارهای اصلی نیز تشکیک وجود دارد.
دنیای اقتصاد:
روز گذشته نامهای از رئیس کل بانک مرکزی خطاب به وزیر راه و شهرسازی توسط خبرگزاری تسنیم منتشر شد. محمدرضا فرزین در این نامه بر دو موضوع مهم تاکید کرده است. نخست آنکه در این نامه فرزین دلخوری خود را نسبت به «موظف» دانستن بانک مرکزی در مصوبات شورای عالی مسکن اعلام کرده و توجه به استقلال بانک مرکزی را ضروری دانسته است. همچنین رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به زیاد بودن بار تسهیلات تکلیفی بر شبکه بانکی کشور، بیان کرد افزایش سقف این تسهیلات در شرایط حاضر موجب افزایش مشکل کسری بانکها، تشدید ناترازی، اضافهبرداشت بانکها از حساب جاری نزد بانک مرکزی و متعاقبا رشد نقدینگی و تورم خواهد شد.
دنیای اقتصاد:
فرود عسگری با حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی سرپرست گمرک جمهوری اسلامی ایران شد. به گزارش شادا، در حکم صادره از سوی عبدالناصر همتی برای عسگری آمده است: «نظر به تعهد، صلاحیت، تخصص و توانمندیهای ارزنده جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان سرپرست گمرک جمهوری اسلامی منصوب میشوید. عزت، توفیق و سربلندی جنابعالی را در انجام ماموریتهای محوله از خداوند متعال خواستارم.» فرود عسگری متولد ۱۳۴۵ است. او فارغالتحصیل رشته اقتصاد بازرگانی و فوقلیسانس مدیریت است. عسگری سابقا مدیرکل گمرکات استانهای اصفهان، مازندران، بوشهر و یزد بوده است. در سوابق اجرایی او مدیرکل مرکز واردات امور مناطق آزاد و ویژه گمرک جمهوری اسلامی ایران، معاون فنی و امور گمرکی و سرپرست گمرک جمهوری اسلامی ایران به چشم میخورد.
دنیای اقتصاد: با حکم وزیر اقتصاد و برای نخستین بار در تاریخ وزارت اقتصاد، یک زن «رئیس هیات نظار بانک مرکزی» شد. به گزارش نور نیوز، در راستای سیاست دولت چهاردهم مبنی بر انتصاب بهکارگیری زنان در سطوح مدیریتی و برای نخستین بار در تاریخ وزارت اقتصاد با حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی، «کوثریوسفی» به عنوان نخستین زن به سمت «رئیس هیات نظار بانک مرکزی» منصوب شد. هیات نظار بانک مرکزی، مرکب از سه عضو حسابرس از میان حسابرسان خبره مطلع در امور بانکی با داشتن حداقل ده سال سابقه مرتبط و دو عضو اقتصاددان متخصص بانکداری است که به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تایید مجمع عمومی بانک مرکزی برای مدت دو سال انتخاب میشوند.
بانک مرکزی: بانک مرکزی به دنبال هشدار هفته پیش به شبکه بانکی و مستند به ماده ۲۱ دستورالعمل نحوه تشکیل و ساماندهی واحد مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی و به دلیل قصور در اجرای وظایف، مدیران ارشد مبارزه با پولشویی سه بانک کشور حائز شرایط عزل از مسوولیت مذکور را شناسایی و از سمت خود برکنار کرد.
دنیای اقتصاد-علیرضا کتانی:
انتخابات ریاستجمهوری آمریکا رویدادی مهم است که پیامدهای گستردهای برای اقتصاد آمریکا و سایر کشورهای جهان دارد. اکونومیست اشاره کرده است رقابت تنگاتنگ بین معاون رئیس جمهور فعلی دموکرات، کامالا هریس، و رئیسجمهور سابق جمهوری خواه، دونالد ترامپ همچون یک پرتاب سکه شیر یا خط است. بررسیها نشان میدهد در صورت پیروزی هر کدام از دو نامزد در انتخابات، در نهایت اقتصاد آمریکا همچنان قدرتمند باقی میماند. بااینحال، در دوران ترامپ، ما انتظار رشد اقتصادی کمی ضعیفتر، تورم بالاتر و کسری بودجه گستردهتری نسبت به دوره هریس داریم. در نتیجه، در دوران ترامپ مسیری دشوارتر برای کاهش نرخ بهره آمریکا نسبت به دوران رقیب او وجود خواهد داشت. به این ترتیب میتوان گفت احتمالا دلار آمریکا در صورت پیروزی ترامپ ارزش بالاتری خواهد داشت.
«در این بحبوحه اقتصادی، دولت با اصلاح نظام پرداخت یارانه انرژی در زمانی که نرخ بیکاری در اوج، تورم فزاینده و شهروندان برای تامین نیازهای اولیه خود در حال تقلا و کوششاند، به نوعی تصمیم جسورانه گرفته است. منتقدان و رسانهها با نیتهای مختلف، دولت را به اولویت دادن ایدئولوژیهای آرمانگرایانه محیط زیستی بر نیازهای فوری مردم متهم میکنند. مخالفان هشدار میدهند که قیمت انرژی سر به فلک خواهد کشید و صنایع دچار بحران میشوند. اما انتظار میرفت در عرض چند ماه ورق برگردد و پس از پذیرش تابآوری توسط مردم و صاحبان صنایع کشور به دلیل داشتن برنامهای درست و همهجانبه شروع به سرمایهگذاری گسترده در انرژیهای تجدیدپذیر، بهرهوری انرژی و زیرساختهای توسعهای سبز کند.
دنیای اقتصاد:
بانک تسویههای بینالمللی (BIS) در سال ۲۰۲۱ پروژه امبریج (mBridge) را راهاندازی کرد و هدف آن را انقلابی در پرداختهای بینالمللی اعلام کرد. این پروژه با هیاهوی زیادی همراه بود و انتظارات فراوانی را در میان برخیها ایجاد کرد. این سیستم جدید که با حضور چین همراه بود، قرار بود از قدرت ارزهای دیجیتال و اعتبار بانکهای مرکزی بهرهبرداری کند تا نقل و انتقالات مالی بینالمللی را سریعتر، سادهتر و ارزانتر کند. با این حال، زمانی که BIS از این پروژه کنار رفت، کل این پروژه نیز به آرامی و در میان تنشهای ژئوپلیتیک به حاشیه رفت. در تاریخ ۳۱ اکتبر، آگوستین کارستنس، رئیس BIS، اعلام کرد که این سازمان قرار است از امبریج خارج شود.
دنیای اقتصاد:
انتظارات تورمی بهطور گسترده بر قیمتها و تصمیمات اقتصادی افراد و کسبوکارها تاثیر دارد. در بسیاری از کشورها، شاخص انتظارات تورمی توسط بانک مرکزی و سازمان آمار دولتی برآورد میشود و دادههای آن به سیاستگذاران کمک میکند تا با تنظیم سیاستهای پولی، انتظارات تورمی را مدیریت کنند. در ایران تاکنون این شاخص بهصورت عمومی اعلام یا محاسبه نشده است. براساس گزارش بازوی پژوهشی مجلس، موسسه افکارسنجی ملت وابسته به مرکز پژوهشها، از پاییز ۱۴۰۰ نظرسنجیهای دورهای را برای برآورد شاخص انتظارات تورمی آغاز کرده است. این گزارش بیان میکند که مرکز پژوهشها قصد دارد گزارشهای آن را از تابستان ۱۴۰۳ بهصورت دورهای منتشر کند؛ بااینحال تاکنون آماری از آن منتشر نشده است.
شادا:
وزیر اقتصاد گفت: اصلاحات لازم در سامانه وثایق انجام شده و در آینده نزدیک از آن به صورت وسیع بهرهبرداری خواهیم کرد. عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی، در حاشیه آیین معارفه مدیرعامل شرکت سهامی بیمه ایران در جمع خبرنگاران، با اشاره به پرداخت صندوق حوادث غیرطبیعی ساختمان اظهار کرد: بحث صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان اکنون در کشور در جریان است و از مدتها پیش دنبال آن بودیم.
دنیای اقتصاد: نشست بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مرکز پژوهشهای اتاق بازرگانی ایران برگزار شد. در این نشست ابراهیم بهادرانی، مقام سابق سازمان برنامه و بودجه و مشاور عالی اتاق تهران، و حجتاله میرزایی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران، حضور داشتند. صاحبنظران حاضر در این جلسه تاکید داشتند که اگرچه لایحه بودجه امسال در حوزههای مختلف به سوی شفافیت گام برداشته است، بااینحال ضعفهای مهمی در رابطه با استقراض از صندوق توسعه ملی، انتشار بیش از حد اوراق قرضه و در اختیار گرفتن صندوقهای بازنشستگی توسط دولت در لایحه وجود دارد.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی:
به پیشنهاد هیات امنای سازمان تامین اجتماعی و صندوقهای تابعه و طی حکمی از سوی احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، «مصطفی سالاری» که پیش از این سرپرست سازمان تامین اجتماعی بود، به عنوان مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی منصوب شد.
دنیای اقتصاد:
بازوی پژوهشی مجلس دومین گزارش برآورد ماهانه رشد اقتصادی را برای آخرین ماه تابستان۱۴۰۳ منتشر کرد. این گزارش با استفاده از دادههای ماهانه در دسترس و بهرهگیری از مدلهای کنونبینی، رشد اقتصادی را قبل از آمار رسمی تخمین میزند. این آمار نشان میدهد که رشد اقتصادی شهریورماه سال جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱.۹درصد و بدون نفت ۱.۶درصد برآورد شده است. نکته جالب توجه این است که رشد ارزش افزوده همه گروهها در شهریور ماه نسبت به ماه گذشته کاهشی بود. طبق آخرین آمار بانک مرکزی در فصل بهار سال۱۴۰۳، تولید ناخالص داخلی رشد ۳.۲درصد را ثبت کرده بود. حال مرکز پژوهشهای مجلس تخمین میزند این رقم در کل تابستان به ۲.۴درصد کاهش یابد. به نظر میرسد قطعی برق، کاهش سرمایهگذاری در بخش ساختمان، کاهش شاخص فروش نهادههای عمدتا ساختمانی بورسی و گذر اثر نفتی مهمترین دلایل کاهش رشد اقتصادی در شهریور ماه باشند.
ایسنا: علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران، در رابطه با چرایی عرضه سکه طلا در مرکز مبادله، به صورت غیرپلمب، گفت: برای عرضه سکه طلا به صورت پلمب، به دنبال راه کار و تکنولوژی هستیم که غیرقابلجعل باشد. زمانی که شخصی سکه را به صورت باز و بدون پلمب خریداری میکند، برخی قابلیتها برای کنترل و سنجش اصالت آن وجود دارد.
دنیای اقتصاد:
در لایحه بودجه ۱۴۰۴، حجم صادرات نفتخام و میعانات گازی ۱.۳ میلیون بشکه در روز با قیمت هر بشکه ۶۳ دلار است و سهم دولت از محل صادرات نفت ۵۰۹هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. اما چه سناریوهای جایگزین و محتملی، امکان دارد که در بودجه سال آینده رخ دهد؟
دنیای اقتصاد:
مرکز آمار متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مهرماه را منتشر کرد. براساس محاسبات «دنیای اقتصاد» نسبت هزینههای ماهانه اقلام خوراکی برای یک خانوار ۴نفره در مهرماه به حداقل حقوق به ۵۵درصد رسید. این عدد در مدت مشابه سال گذشته معادل ۶۴درصد بوده است. بااینحال در ماه گذشته نسبت هزینههای ماهانه تهیه اقلام خوراکی خانوار به حداقل حقوق برابر با ۵۴درصد بود که رشد یکدرصدی را تجربه کرده است. بنابراین سهم خوراکیها از سبد مخارج خانوار نسبت به سال گذشته بهبود داشته است ولی در مقایسه با شهریورماه افزایش را نشان میدهد. دلیل این افزایش این است که تورم خوراکیهای مصرفی خانوار به صورت ماهانه تعدیل میشود اما حداقل دستمزد به صورت سالانه افزایش مییابد.
دنیای اقتصاد: رئیسجمهور با صدور حکمی محمدرضا فرزین را به سمت رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران منصوب کرد. به گزارش بانک مرکزی به نقل از نهاد ریاست جمهوری، مسعود پزشکیان در این حکم از محمدرضا فرزین خواسته است در چارچوب قانون اساسی، اهداف سند چشمانداز و سیاستهای کلی مصوب مقام معظم رهبری در تحقق اهداف دولت و حل مشکلات کشور مجدانه بکوشد.
دنیای اقتصاد:
مرکز پژوهشهای مجلس در یک گزارش به برنامههای توسعه اول تا چهارم پس از انقلاب از منظر محرومیتزدایی پرداخته است. براساس این گزارش در برنامههای توسعه اول و دوم، دولت با رویکردی مسوولیتپذیر به کاهش محرومیت توجه داشته اما از برنامه سوم به بعد، این مسوولیتپذیری کاهش یافته و تمرکز بر محرومیتزدایی کمرنگ شده است.
مرکز مبادله ایران:
بیستونهمین جلسه حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران در روز شنبه مورخ ۱۲ آبانماه ۱۴۰۳، برگزار میشود. بر اساس شیوهنامه نحوه برگزاری حراج سکه طلا در سامانه مرکز مبادله ارز و طلای ایران مورخ ۱۳شهریورماه ماه ۱۴۰۳ منتشره در تارنمای رسمی (www.ice.ir)، بیستونهمین جلسه حراج سکه طلا در روز شنبه مورخ ۱۲ آبان ماه ۱۴۰۳، از طریق سامانه معاملات این مرکز به آدرس اینترنتی market.ice.ir برگزار میشود و دارایی موضوع حراج، تمام سکه، نیمسکه و ربع سکه بهار آزادی ضرب سال۱۳۸۶ بانکمرکزی و بدون بستهبندی است. کلیه اشخاص حقیقی با تابعیت ایرانی بالای ۱۸ سالتمام شمسی میتوانند در این حراج شرکت کنند و حداکثر حجم سفارش و خرید برای هر متقاضی مجموعا ۵ قطعه سکه است، بهنحویکه میتوان ۵قطعه ربع سکه یا ۵قطعه نیمسکه یا ۵قطعه تمام سکه، یا ترکیبی از هر سه شامل تمام سکه، نیمسکه و ربع سکه باشد که جمع هر سه باهم نباید بیش از ۵ قطعه باشد.
دنیای اقتصاد:
مسوولان دولتی در هفتههای اخیر تاکید کردند که قرار است در سال آینده سقف معافیت مالیاتی افزایش یابد تا از میزان بار مالیاتی بر حقوقبگیران کاسته شود. اما این معافیت مالیاتی باعث خواهد شد که درآمدهای دولت از این مسیر کاهش یابد و این کاهش، به دو روش جبران شود. بخشی از این منابع قرار است از طریق جلوگیری از فرارهای مالیاتی و بخش دیگر نیز قرار است از افزایش مالیات بر واردات جبران شود. نکته دیگر اینکه روندهای مالیاتی مورد بررسی نشان میدهد که در سالهای اخیر، سهم مالیات از منابع بودجه روندی صعودی داشته است و بیش از نیمی از منابع دولت از مالیات تامین میشود. در سالهای اخیر نیز نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی مسیر افزایشی را طی کرده، هرچند هنوز نسبت به سال۱۳۹۵ پایینتر بوده است. نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که در قبال افزایش سهم مالیات از مخارج دولت، سیاستگذاران نیز باید محل هزینههای مالیاتی را برای مردم و فعالان اقتصادی شفاف کنند.
دیوان محاسبات کشور:
معاون فنی و حسابرسی امور اقتصادی و زیربنایی دیوان محاسبات کشور گفت: دولت باید با پایش عملکرد بودجه، علت عدم تحقق آن را به صورت آنلاین پیگیری و از ابرازهای بودجه برای شفافیت مالی استفاده و نظام برنامهریزی را اصلاح کند. محسن برزوزاده با بیان اینکه کشور دارای منابع اعتباری مناسب است اظهار کرد: مدیریت مالی ضعیف، سبب ایجاد ضعف در سیستم مالی شده و در پی آن منابع بهدرستی شناسایی و هزینه نمیشود؛ در صورتی که با برآوردهای خوب مالی میتوان از کسری بودجه نیز جلوگیری کرد.
دنیای اقتصاد:
درحالیکه نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل میدهند، اما نرخ مشارکت اقتصادی آنها در مقایسه با مردان همچنان پایین است. چنانچه بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در بهار۱۴۰۳، نرخ مشارکت مردان ۶۸.۳ و نرخ مشارکت زنان ۱۴.۴درصد است. این فاصله چشمگیر در مشارکت نشان از چالشهای متعددی از جمله توزیع نابرابر فرصتهای شغلی دارد که زنان در مسیر ورود به بازار کار با آن مواجهند. با توجه به شرایط اقتصادی کشور و اهمیت افزایش تولید و ضرورت توجه به بخش صنعت، منصور عسگری، دانشیار موسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی، در مقالهای به وضعیت اشتغال زنان در این بخش پرداخته است. براساس این پژوهش، ایران در مقایسه با چند کشور منتخب از نظر بالابودن نرخ بیکاری زنان جایگاه نگرانکنندهای دارد. پیشنهادهای سیاستی برای تغییر این وضعیت رفع شکافهای دستمزدی زن و مرد، اصلاح فرهنگ عمومی و دیدگاههای سنتی نسبت به زنان و اتخاذ سیاستهای حمایتی برای برای بهبود شرایط شغلی و سازگاری با برخی مسائل مانند بارداری و فرزندآوری بیان شده است.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با اشاره به اجرای طرح شفافیت و عملکرد نامناسب برخی دستگاهها در معرفی اموال مازاد دستور داد که شیوهنامه اجرای طرح ملی شناسایی اموال مازاد دستگاههای اجرایی توسط شورای فنی این نهاد نظارتی تدوین و در پی آن اموال بیتالمال در سراسر کشور شناسایی و ساماندهی شود.
سازمان امور مالیاتی: رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی از وصول ۱۲هزار و ۳۴۰میلیارد تومانی ناشی از جرایم عدم تسلیم اظهارنامه، کتمان درآمد، کتمان فعالیت و هزینه غیرواقعی و اصل مالیات متناظر در هفت ماهه امسال خبر داد. شاهین مستوفی به رشد ۱۸۸درصدی این بخش در هفت ماه ابتدایی ۱۴۰۳نسبت به مدت مشابه سال قبل اشاره کرد و گفت: مطابق گزارش اخذشده از سامانه گزارشهای عملکردی سازمان امور مالیاتی، میزان جرایم وصولشده موضوع ماده (۱۹۲) قانون مالیاتهای مستقیم (عدم تسلیم اظهارنامه، کتمان درآمد، کتمان فعالیت، هزینه غیرواقعی) به انضمام اصل مالیات متناظر مربوطه، حدود ۱۲هزار و ۳۴۰میلیارد تومان بوده است. رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور خاطرنشان کرد: در هفت ماه ابتدایی سال گذشته از این محل حدود ۴هزار و ۲۸۲میلیارد تومان وصول شده بود.
پژوهشکده پولی و بانکی:
محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی و علی طیبنیا مشاور عالی رئیسجمهور که برای شرکت در اجلاس صندوق بینالمللی پول در واشنگتن به سر میبرند، با فرهیختگان ایرانی دیدار و گفتوگو کردند. به گزارش «ایرنا» نشست محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و علی طیبنیا مشاور عالی رئیسجمهور با اساتید و فرهیختگان ایرانی در حوزههای اقتصادی و تجاری روز شنبه به وقت محلی در دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن با حضور ابوالفضل مهرآبادی سرپرست این دفتر برگزار شد. در این نشست، ضمن محکوم کردن حمله تروریستی اخیر رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران، علی طیبنیا، مشاور عالی رئیس جمهور با تشریح سیاستهای دولت جدید جمهوری اسلامی ایران گفت که وعدههای دوره انتخابات ریاستجمهوری در حال پیگیری است. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی ایران، نیز از فرهیختگان ایرانی در حوزههای مختلف بهویژه تجارت و سرمایهگذاری خواست به دولت کمک کنند.
دنیای اقتصاد:
روز سه شنبه یک آبانماه، لایحه بودجه ۱۴۰۴ منتشر شد. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، به عنوان بازوی پژوهشی این نهاد، به بررسی ابعاد مختلف بودجه سال آینده میپردازد و نتایج را در اختیار نمایندگان مجلس قرار میدهد تا بتوانند تصمیمگیری صحیح در خصوص قانون بودجه سال آینده داشته باشند. براساس گزارش مرکز پژوهشها سه رویکرد اصلی بخشنامه بودجه سال آینده در حوزه مالیاتی «کاهش فشار مالیاتی بر اقشار متوسط» در کنار «افزایش درآمدهای مالیاتی از طریق هوشمندسازی نظام مالیاتی» و «کاهش فرار مالیاتی» است. این گزارش مطرح میکند به منظور حمایت از اقشار متوسط جامعه، در بخشنامه بودجه سال ۱۴۰۴، افزایش دوبرابری معافیت مالیاتی بر مجموع حقوق و دستمزد و سهبرابری معافیت مالیاتی مشاغل در نظر گرفته شده است. پیشبینی میشود افزایش سهبرابری معافیت مالیاتی مشاغل منجر به از دست رفتن درآمد ۴۸هزار میلیارد تومانی دولت در سال ۱۴۰۵ خواهد شد.
دنیای اقتصاد:
دومین همایش ملی امنیت اقتصادی، روز گذشته با حضور جمعی از فرماندهان پلیس امنیت اقتصادی فراجا، بازرگانان اتاق ایران و نمایندگان بخش خصوصی، روسای اتاق اصناف، اتاق تعاون، سازمان امور مالیاتی و کمیسیون اقتصادی مجلس در مرکز همایشهای صداوسیما برگزار شد. در این همایش بر همکاری و تعامل بیشتر پلیس امنیت اقتصادی و اتاقهای سهگانه بازرگانی، اصناف و تعاون تاکید شد. محمدهادی سبحانیان، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، اعلام کرد که سهم درآمدهای مالیاتی از تولید ناخالص داخلی و همچنین نسبت درآمدهای مالیاتی به هزینههای جاری دولت افزایش یافته است. سبحانیان همچنین بر لزوم کاهش هزینه وصول مالیات از طریق حسابرسی سیستمی، تسهیل در انجام تکالیف مؤدیان، اعتبارسنجی بانکی از طریق پرداختهای مالیاتی و گسترش نظام مالیاتی دادهمحور تاکید کرد.
شادا:
یک اقتصاددان، ارز چند نرخی را تجربهای ناخوشایند برای اقتصاد ایران دانست که نه تنها هزینه مصرفکننده را پایین نبرده، بلکه تکرار آن موجب بروز رانت و فساد شده است. بنابراین باید با اولویت به سمت حذف ارز چندنرخی برویم. علی اکبر نیکواقبال، اقتصاددان و استاد دانشگاه دستور کار دولت در نزدیک کردن نرخ ارز نیما و بازار آزاد را سیاستی درست دانست و گفت: در هیچ اقتصاد مترقی و در هیچیک از کشورهای پیشرفته و حتی نیمهپیشرفته با پدیده ارز چندنرخی مواجه نیستیم؛ چراکه وجود شکاف در نرخ ارز موجب بروز رانت و فساد میشود.
دنیای اقتصاد:
افزایش جهانی قیمت غذا و انرژی ناشی از جنگ روسیه و اوکراین و بحرانهای اقلیمی فشار زیادی بر کشورهای مختلف، از جمله کشورهای منطقه خاورمیانه وارد کرده است. به همین منظور پژوهشکده امور اقتصادی، با مطالعه گزارشی جهانی، به بررسی واکنشهای کوتاهمدت سیاستی کشورها به افزایش قیمت مواد غذایی و انرژی طی دوره ژوئن تا ژوئیه سال ۲۰۲۲ پرداخته است. براساس این گزارش، اقدامات سیاستی کشورها در چهار گروه «مخارج»، «درآمدها»، «غیرمالی» و «زیر خط» طبقهبندی شدهاند که بیشتر کشورها حداقل از دو گروه اقدامات استفاده کردهاند. بااینحال ایران در خاورمیانه تنها کشوری است که فقط از یک اقدام استفاده کرده است. در ایران در دهههای گذشته، ابزارهای حمایتی متعددی مورد استفاده قرار گرفته که برخی از این سیاستها به صورت موقتی تاثیرگذار بودهاند، اما در بلندمدت همچنان قیمت مواد غذایی افزایش پیدا کرده است. این گزارش پیشنهاد میکند که موضوع امنیت غذایی به طور جدیتر در سیاستگذاریهای کلان اقتصادی با رعایت نکاتی از تجارب کشورهای توسعهیافته مورد توجه قرار گیرد.
دنیای اقتصاد:
آمار تورم مهرماه، روز جمعه اعلام شد. نرخ تورم نقطه به نقطه برابر با ۳۱.۶درصد و نرخ تورم ماهانه برابر با ۲.۷درصد شده است. براساس آمارها تورم نقطهای در ۷ماه اخیر در کریدور ۳۱درصد تا ۳۳درصد قرار گرفته است. این رقم در فروردین امسال به کف ۴۵ماهه رسید و نرخ حدود ۳۱درصد را ثبت کرد. با این حال پس از فروردین روند کاهشی تورم نقطهای متوقف شد و تورم در کریدوری خاص شروع به درجا زدن کرد. به نظر میرسد نرخ تورم نقطهای با سدی مقاوم در سطح ۳۰درصد روبهرو شده است؛ درحالیکه هدف بانک مرکزی تا پایان سال، رساندن نرخ نقطهای تورم به سطح زیر ۳۰درصد است. برای رسیدن تورم به سطح زیر ۳۰درصد میانگین تورم ماهانه تا پایان سال باید حدود ۲.۲درصد باشد. با این حال، این رقم در ۷ماه اخیر برابر با ۲.۳درصد بوده و تورم ماهانه پس از طی کردن روندی کاهشی در پنج ماه اخیر، در مهرماه بار دیگر روندی افزایشی به خود گرفته است. با توجه به ریسکهای غیراقتصادی در ماههای آینده به نظر میرسد بانک مرکزی ماموریتی دشوار برای تحقق هدف خود در نیمه دوم سال دارد.
دنیای اقتصاد:
به گفته آیتالله غلامرضا مصباحیمقدم، رئیس شورای فقهی بانک مرکزی، دریافت سود سپرده از بانکها از نظر شرعی اشکالی ندارد، زیرا بسیاری از عملیاتهای بانکی ما بدون شبهه انجام میشود. حکم شرعی سود پرداختی به سپردهگذاران بانکی همواره یکی از موضوعات مهم و مورد توجه در نظام بانکداری اسلامی بوده است. از دیدگاه شرع، سودی که به سپردهگذاران پرداخت میشود باید مطابق با اصول اسلامی و بدون ربا باشد. در بانکداری اسلامی، قراردادهای مختلفی بهمنظور مشروعسازی سودهای پرداختی تعریف شدهاند؛ به طوری که بانک و سپردهگذار بهعنوان شریک وارد سرمایهگذاری شده و بانک از طرف سپردهگذار، سرمایه را در فعالیتهای اقتصادی به کار میگیرد. همچنین سود پرداختی تنها در صورتی شرعی است که از منابع مشروع و حلال به دست آمده باشد و در فعالیتهای اقتصادی مبتنی بر ربا دخالتی نداشته باشد.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد: انتشار تصویر مصوبه هیات وزیران درباره واریز ۹درصد سهم درمان موضوع ماده ۲۹ بیمهشدگان تامین اجتماعی نزد خزانهداری کل کشور با عنوان «بیمه درمان مشمولان تامین اجتماعی» و جزئیات مربوط به آن، موجب نگرانی شماری از کارشناسان تامین اجتماعی، بازنشستگان و کارگران عزیز شده است. روابطعمومی و امور بینالملل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مواردی را به اطلاع تمامی ذینفعان میرساند:
به گزارش ایسنا: معاون اداره عملیات اعتباری بانک مرکزی گفت: شبکه بانکی کشور از ابتدای امسال تا ۳ آبانماه ۱۴۰۳، مبلغ ۱۴۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه ازدواج و فرزندآوری به ۶۶۰ هزار متقاضی پرداخت کرده است. سارا جلالی، معاون اداره عملیات اعتباری بانک مرکزی، گفت: از ابتدای امسال بیش از ۱۱۸هزار میلیارد تومان تسهیلات قرضالحسنه ازدواج به ۳۵۵ هزار متقاضی پرداخت شده است. او همچنین عنوان کرد: از ابتدای امسال تا ۲۵مهرماه مبلغ ۲۵هزار میلیارد تومان تسهیلات فرزندآوری به ۳۰۵ هزار متقاضی پرداخت شده است.
دنیای اقتصاد:
آخرین بررسیهای نهادهای پژوهشی نشان میدهد که نرخ فقر در سال۱۴۰۲ به رقم ۳۰.۱درصد جمعیت ایران رسیده است. این رقم نسبت به سال قبل از آن ۰.۴واحد درصد بیشتر شده است. نرخ فقر در ابتدای دهه۹۰ در سطح ۲۰درصد قرار گرفت؛ اما پس از سال۱۳۹۸ با توجه به افزایش نرخ تورم و کاهش رشد اقتصادی، نرخ فقر تا ۳۱درصد بالا رفت. در پنج سال اخیر نیز معجزهای در کاهش نرخ فقر اتفاق نیفتاد و همچنان یکسوم از جمعیت ایران در فقر به سر میبرند؛ اما برای کاهش نرخ فقر و بهتر شدن وضعیت اقتصادی مردم چه باید کرد؟ مرکز پژوهشهای مجلس در یک گزارش با بررسی آخرین تحولات اقتصاد ایران تاکید میکند که سیاستگذار باید از بیعملی و به تاخیر انداختن دوری کند و سیاستهای اصلاحات تدریجی را برای حل بخشی از ناترازیهای موجود در پیش گیرد. این گزارش تاکید میکند که برای ناترازی انرژی، ناترازی بانکی، کسری بودجه و سیاستهای تثبیت قیمتی باید راهحلهای متناسب اتخاذ کرد.
دنیای اقتصاد - گروه اقتصاد بینالملل:
بر اساس شاخص آزادی اقتصادی فریزر که روز چهارشنبه منتشر شد، جایگاه ایران در میان ۱۶۵ کشور، با دو پله ارتقا در رتبه ۱۵۸ جهان قرار گرفته است. موسسه فریزر تازهترین گزارش خود از «شاخص آزادی اقتصادی» در جهان را منتشر کرد. بر اساس گزارش موسسه فریزر که آزادی اقتصادی در ۱۶۵ کشور جهان را در سال ۲۰۲۲ بررسی کرده است، نمره شاخص آزادی اقتصادی ایران به ۴.۶۳ رسیده است. این در حالی است که این نمره در سال ۲۰۲۱، ۴.۵۳ بوده است.
صندوق بازنشستگی کشوری: مدیر عامل بیمه سلامت گفت: با همکاری سازمان برنامه و بودجه و پیشنهادی که به شورای عالی بیمه داده شده است، مقرر شد درمان و بستری سالمندان بالای ۶۵ سال رایگان شود. محمدمهدی ناصحی در سی امین سالگرد تاسیس قانون بیمه همگانی که در مرکز همایشهای بینالمللی سازمان صداوسیما در حال برگزاری است، گفت: به شورای عالی بیمه پیشنهاد شده و منابع آن هم در نظر گرفته شده است که افراد سالمند و بالای ۶۵سال به صورت رایگان خدمات درمانی را دریافت کنند.
ایبنا: سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلا با اشاره به ویژگیهای حراج سکه گفت: حراجهای مرکز مبادله، بستر امن و مناسبی برای خرید سکه طلا است. او افزود: نکته اساسی این است که حراجهای مرکز مبادله بر اساس آنچه که بانک مرکزی ابلاغ کرده است صورت میگیرد و با استانداردها و ضرب بانک مرکزی است مساله بعدی این است که در حراجهای سکه مرکز مبادله این هدف وجود دارد که دسترسی عمومی برای خرید سکه طلا بسترسازی شود و سامانه حراج سکه طلا به آدرس market.ice.ir یک سامانه جامع و مناسب است که دسترسی خرید تمام عموم برای خرید سکه را فراهم کرده است. کسانی که قصد خرید سکه دارند، در هر جلسه حراج امکان ثبت سفارش تا حداکثر پنج سکه طلا را داشته و از آنجا که مقرر است از هفته آینده طی هر هفته سه جلسه حراج سکه طلا برگزار شود، متقاضیان اطمینان خاطر داشته باشند که در هر جلسه و به عبارتی در همه جلسات حراج میتوانند شرکت کنند، اما سقف سفارش و خرید آنها برای هر جلسه پنچ قطعه انواع سکه است.
دنیای اقتصاد:
رئیسجمهور بهتازگی لایحه بودجه ۱۴۰۴ را به مجلس ارائه کرد و این لایحه به صورت همزمان منتشر شد. براساس بررسیها، جمع منابع عمومی دولت در بودجه سال ۱۴۰۴ به حدود ۵۹۸۷هزار میلیارد تومان رسیده است که نشان از افزایش ۶۸درصدی منابع عمومی دولت دارد. این افزایش به علت وارد شدن منابع هدفمندی یارانهها و جدول ۲۱ قانون بودجه درکنار سایر موارد مربوط به فرابودجه در ارقام سال ۱۴۰۴ وارد شده است. این موضوع گام مثبتی در راستای شفافیت بیشتر بودجه دولت محسوب میشود.
دنیای اقتصاد-گروه اقتصاد بینالملل :
صندوق بینالمللی پول در جدیدترین گزارش، چشمانداز رشد اقتصادی ایران و جهان را بهروز کرد. نکته جالب این است که پیشبینی از ارقام رشد اقتصادی بهبود یافته است؛ هرچند که مطابق پیشبینیها روند رشد اقتصادی ایران در سال جاری و سال آینده میلادی کاهشی خواهد بود. مطابق پیشبینی، رشد اقتصادی ایران در سال۲۰۲۴ به سطح ۳.۷درصد برآورد شده که این رقم در سال آینده به ۳.۱درصد کاهش خواهد یافت. همچنین بر اساس گزارش صندوق بینالمللی پول، نرخ تورم در پایان سال۲۰۲۴ معادل با ۳۱.۷درصد برآورد شده است. پیشبینی صندوق بین المللی پول این است که این ارقام در سال آینده به سطح ۲۹.۵درصد کاهش یابد. ارقام تورم نیز نسبت به گزارش قبلی صندوق بینالمللی پول، کاهشیتر گزارش شده است. به نظر میرسد مهمترین عامل در کاهش رشد اقتصادی ایران، گذر اثر نفتی است که در آمارهای داخلی نیز منعکس شده است. از سوی دیگر، کاهش انتظارات تورمی نیز در پایین آمدن پیشبینی نرخ تورم موثر بوده است.
دنیای اقتصاد:
اجلاس سران بریکس امروز در کازان روسیه برگزار میشود. گفته میشود، یکی از مهمترین اهداف این اجلاس، گسترش سیستم پرداختی مشترک کشورهای بریکس موسوم به «بریکس پی» خواهد بود. با وجود تلاشها برای گسترش بریکس پی، این ساختار پرداختی، همچنان با چالشهای زیادی مواجه است.
حکمرانی هوشمند که با هدف بهبود تصمیمگیری و خدمات عمومی از طریق فناوری اجرا میشود، با خطر انحصار شرکتهای معدود نرمافزاری روبهرو است. مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی به بررسی زیستبوم نرمافزاری دولت و چالشهای موجود در زمینه انحصار ارائه خدمات نرمافزاری در سازمانهای دولتی ایران پرداخته است. این گزارش تاکید میکند که بیش از ۳۰درصد اطلاعات کارکنان دولت در اختیار پنج شرکت است. این موضوع میتواند منجر به تهدیدهای امنیتی، نابرابریهای اجتماعی و جلوگیری از ورود شرکتهای دانشبنیان شود. راهکارهای پیشنهادی این گزارش شامل تدوین استانداردهای امنیتی و استفاده از ظرفیت شرکتهای مختلف برای کاهش انحصار و ارتقای امنیت دادههاست.
دنیای اقتصاد:
بانک مرکزی از اول فروردین ماه تا ۳۰مهر ماه امسال، ۳۸میلیارد و ۸۵۲میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین کرده است. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۸میلیارد و ۴۷۸میلیون دلار، برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۲۰میلیارد و ۹۳۶میلیون دلار، برای خدمات ۸۸۴میلیون دلار و برای واردات در مقابل صادرات ۸میلیارد و ۵۵۴میلیون دلار تامین ارز صورت گرفته است.
دنیای اقتصاد:
در تابستان ۱۴۰۳، شاخص اعتماد مصرفکننده با افزایش ۲۷.۷واحدی نسبت به فصل بهار به ۱۴۲.۴واحد رسیدهاست. این تغییر نشان میدهد که مصرفکنندگان نسبت به شرایط اقتصاد کلان خوشبینتر شدهاند. در مقابل، شاخص وضعیت فعلی اقتصاد که به عواملی مانند نرخ تورم، بیکاری و رشد GDP وابسته است، با کاهش ۹.۴ واحدی نسبت به فصل بهار سالجاری به ۱۲۶ واحد رسیدهاست. این کاهش نشان میدهد که مصرفکنندگان شرایط اقتصادی فعلی معتقدند که وضعیت اقتصاد کلان در تابستان نسبت به فصل بهار بدتر شدهاست.
ناترازی ترازنامه بانکها جزئی از ذات عملیات بانکداری نوین بهحساب میآید و با شروع عملیات تسهیلاتدهی توسط بانک به جهت غیرهمگنبودن اقلام ترازنامه بانکها در سمت راست و چپ شروع میشود، اهمیت این موضوع بدان جهت است که ناترازی مذکور بهعنوان متهم اصلی افزایش تورم و انتقال آن به تعادلهای بالاتر و ماندگاری اقتصاد ایران در دام رشدهای پایین شناخته میشود. پرواضح است که لازمه برونرفت از این شرایط اتخاذ راهکارهای قاعدهمند در راستای حل و فصل ناترازی سیستم بانکی متمرکز بر تغییر در پارادایمهای بانکداری موجود است.
سازمان امور مالیاتی: رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی از شناسایی فرار مالیاتی ۷هزار و ۳۵۷میلیاردریالی یک مؤدی در زمینه صنایع غذایی در استان البرز خبر داد. شاهین مستوفی، رئیس مرکز بازرسی، مبارزه با فرار مالیاتی و پولشویی سازمان امور مالیاتی کشور در رابطه با جزئیات کشف فرار مالیاتی مؤدی مذکور اظهار کرد: با توجه به اطلاعات بهدست آمده از اجرای بازرسی موضوع ماده(۱۸۱) قانون مالیاتهای مستقیم در سالجاری توسط واحد اجرایی بازرسی و مبارزه با فرار مالیاتی ادارهکل امور مالیاتی استان البرز از محل فعالیت یک مؤدی فعال در زمینه صنایع غذایی، فرار مالیاتی وی محرز شد. وی افزود: پس از بررسی اسناد، مدارک و نرمافزارهای مالی مؤدی مذکور، بابت مالیات بر درآمد سالهای ۱۳۹۷ لغایت ۱۴۰۱ و مالیاتارزشافزوده سالهای ۱۳۹۸، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ مؤدی، جمعا مبلغ بیش از هفتهزار و ۳۵۷میلیاردریال اصلمالیات و جرائم متعلقه از وی مورد مطالبه قرارگرفت.
رشد اقتصادی و تغییرات ساختاری در ۳ دهه سرنوشتساز، چین را از یک کشور فقیر به بزرگترین اقتصاد تجاری جهان تبدیل کرده است. بهعنوان فردی فارغالتحصیل در رشته برنامهریزی اقتصادی از دانشگاه اقتصاد پکن که از سال ۱۹۹۰ تا به امروز در جایگاه یک فعال اقتصادی و شاهد پیشرفت چشمگیر چین حضور داشتهام، بر خود لازم دانستم تحلیلهای خود را با هموطنانم به اشتراک بگذارم تا رهنمودی برای شکوفایی اقتصاد کشورمان باشد.
دنیای اقتصاد:
اقتصاد ایران در سالهای اخیر با چالشهای متعددی روبهرو بوده که از مهمترین آنها میتوان به ناترازیهای ساختاری، کسری بودجه بالا، تورم پایدار، تحریمهای بینالمللی، و نوسانات بازار سرمایه اشاره کرد. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس بهصراحت به مشکلات عمده اقتصادی کشور اشاره کرد و به نقش این مشکلات در تنگنای مالی و محدودیت دولت در اقدامات اصلاحی پرداخت.
سازمان برنامه و بودجه كشور:
مرکز روابط عمومی سازمان برنامه و بودجه کشور با صدور اطلاعیهای، از تنظیم قواعد و رویههای لازم برای اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان و صدور احکام جدید و پرداخت مطالبات بهزودی خبر داد. در اطلاعیه این سازمان آمده است: «با توجه به اهمیت بالای موضوع معیشت بازنشستگان عزیز و در اولویت قرار داشتن اجرای قانون متناسبسازی حقوق بازنشستگان برای دولت و سازمان برنامه و بودجه کشور، اجرای این قانون بهزودی از طریق صدور احکام و پرداخت مطالبات بازنشستگان، سرعت میگیرد.»
دنیای اقتصاد:
سومین نشست از مجموعه نشستهای «هماندیشی برای اقتصاد ایران» به میزبانی گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» و با ارائه مسعود نیلی برگزار شد. این اقتصاددان با اشاره به چالشهای اساسی اقتصاد، استراتژی لازم برای گام برداشتن به سوی اصلاحات اقتصادی را تشریح کرد. او در این نشست سه سوال کلیدی را در رابطه با راهکارهای اصلاحات اقتصادی مطرح کرد: اینکه در فرآیند اصلاح، کدام ناترازی اقتصادی باید در اولویت اصلاحات قرار داده شود؟ اصلاحات در چه مقیاسی انجام شود؟ و سوال آخر اینکه با توجه به باقی ماندن ناترازی مادر یعنی کسری بودجه که موجب تورم میشود و اصلاحات قیمتی را بعد از مدتی بیاثر میکند، آیا باز هم باید این اصلاحات را انجام داد؟ او با پاسخ به این سوالات این پیشنهاد را ارائه کرد که به جای اصلاحات عمیق اقتصادی، در «شرایط اضطراری» نیاز است یک گام به عقب برداریم و به مدیریت وضع موجود بپردازیم. بنابراین باید سیاستهای اضطراری را بهکار بگیریم و یک زمانبندی برای خروج از این وضعیت را به مردم ارائه دهیم.
روز شنبه ۲۱ مهرماه، خبری در رسانههای اقتصادی منتشر شد مبنی بر اظهارنظر ریاست شورای فقهی بانک مرکزی مبنی بر تجویز استقراض ارز و طلا به جای ریال در مراودات اشخاص به دلیل شرایط تورمی موجود در کشور.
دنیای اقتصاد:
وزیر اقتصاد اعلام کرده است که کسری بودجه در سال جاری به حدود ۸۵۰همت رسیده است. به نظر می رسد که ۵گزینه برای تامین کسری بودجه وجود دارد که البته همه آنها مطلوب نیست. «استقراض از بانک مرکزی»، «انتشار اوراق بدهی»، «استفاده بیشتر از منابع صندوق توسعه ملی»، «افزایش درآمدها و کاهش هزینههای جاری» و «حرکت به سمت اصلاحات انرژی» این ۵سناریو است. در شرایط کنونی راحتترین گزینه استقراض از بانک مرکزی یا استفاده از منابع صندوق توسعه ملی است که البته مخاطرات تورمی را به همراه خواهد داشت. انتشار اوراق با نرخهای کنونی نیز تعهدات دولت را بالا خواهد برد؛ اگرچه گزینه بهتری نسبت به استقراض پولی است. همچنین حرکت به سمت اصلاحات اقتصادی برای تعادلبخشی به سند مالی دولت الزامی است. کارشناسان برای ترمیم کسری بودجه سه راهکار «توسعه بازار بدهی و شفاف کردن کسریها»، «پالایش ردیفها و زدودن برنامه مالی دولت از انحرافات» و «تغییر مکانیزم اعطای یارانه به بخشهای مختلف جامعه» را پیشنهاد میدهند.
دنیای اقتصاد – علیرضا کتانی:
شرکتهای چینی که در جریان تجاری بین چین و کوبا با دولت کوبا معامله کردهاند، مبالغ زیادی از دولت کوبا طلب دارند. به گفته افرادی که در جریان این بدهیها هستند، «همه شرکتهای بزرگ دولتی چینی مانند هوآوی و یوتونگ هر کدام صدها میلیون دلار از دولت کوبا طلب دارند.»
دنیای اقتصاد:
به گفته رئیس سازمان بازرسی کل کشور، اینکه برخی بانکها در زمان پرداخت تسهیلات، مبلغی را بهصورت سپرده مسدود کنند یا بخشی از تسهیلات را تا پایان اقساط آزاد نکنند، برخلاف مقررات بانک مرکزی است. این مقام نظارتی همچنین از جریمه برخی بانکها که از پرداخت تسهیلات مسکن سر باز زدند، خبر داد.
دنیای اقتصاد:
ترکیه با ترکیب بودجهریزی مبتنی بر عملکرد و بودجهریزی مبتنی بر برنامه، همراه با انتشار برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت، نظام بودجهریزی خود را اجرا میکند که میتواند مورد توجه اقتصاد ما باشد. همزمان گزارش میشود که اقتصاد ترکیه در ماههای اخیر در مسیر ترمیم قدم گذاشته است.
ریچارد رملت، نویسنده مشهور کتابهای «استراتژی خوب و استراتژی بد» و «گره استراتژی»، معتقد است رهبران استراتژیست بهتر است پیش از تعیین اهداف سازمانی، روی شناسایی و حل چالشها و مسائل کلیدی سازمان متمرکز شوند. چالشهایی که هم بتوان بر آنها غلبه کرد و هم بیشترین میزان پیشرفت را ایجاد کنند. شناخت چالشها و گرههای کاری نیز بیشک مستلزم شناخت دقیق ابعاد مختلف کسبوکار است؛ در این نوشتار برآنم تا با بهرهگیری از دیدگاه رملت، ضمن تشریح مفهوم موفقیتهای سریع (Quick Win) به این سوال پاسخ دهیم که آیا این مفهوم میتواند در شرایط فعلی کشور به یاری دولت چهاردهم آید؟
دنیای اقتصاد:
جایزه نوبل اقتصاد که به صورت رسمی تحت عنوان جایزه بانک مرکزی سوئد در علوم اقتصادی به یاد آلفرد نوبل شناخته میشود امسال به دارون عجماوغلو، جیمز رابینسون و سایمون جانسون اعطا شد. طبق اعلام اعطاکنندگان جایزه، برندگان امسال بینش جدیدی در مورد اینکه چرا تفاوتهای گستردهای در رفاه بین کشورها وجود دارد، ارائه کردهاند. یکی از توضیحات مهم، تفاوتهای پیوسته و ادامهدار در نهادهای اجتماعی است.
ایسنا: بانک جهانی اعلام کرد ۲۶ کشور فقیر در بدترین وضعیت مالی قرار گرفتند. ۲۶ کشور فقیر جهان که خانه ۴۰درصد از مردم فقیر هستند، بیش از هر زمان دیگری بدهکار شدند و این مورد از سال ۲۰۰۶ بیسابقه بوده و بهطور فزایندهای آنان را در برابر بلایای طبیعی و سایر شوکها آسیبپذیر کرده است.
دنیای اقتصاد:
مرکز پژوهشهای مجلس برای نخستینبار رشد اقتصادی را در دو ماه نخست تابستان سال جاری برآورد کرد. این گزارش، از چند حیث اهمیت دارد. نخست اینکه رشد اقتصادی را به شکل ماهانه ارائه کرده که به نظر میرسد این کار کمسابقه بوده است. علاوه بر آمار کلی، رشد اقتصادی بخشهای مختلف در این دو ماه ارائه شده است. نکته دیگر اینکه با این برآورد، سیاستگذاران میتوانند با تاخیر کمتری روند رشد اقتصادی را مورد ارزیابی قرار دهند و سیاستهای خود را متناسب با وضعیت حاضر رشد اقتصادی تنظیم کنند. این بررسیها حاکی از آن است که این آمارها بیش از ۸۰درصد هم حرکتی با آمارهای نهاد رسمی دارد و میتواند بهعنوان یک شاخص پیشنگر برای آمار رسمی تولید ناخالص داخلی مورد ارزیابی قرار گیرد. براساس گزارش جدید، رشد اقتصادی ماهانه در تیرماه به ۱.۴درصد و در مرداد ماه به ۲.۳درصد رسیده است. با این آمار میتوان پیشبینی کرد که سطح رشد اقتصادی تابستان نسبت به فصول قبل، کمتر باشد.
دنیای اقتصاد:
وابستگی صندوقهای بازنشستگی به بودجه عمومی موجب شده است کارمندان دولت و نیروهای مسلح، حتی پس از بازنشستگی حقوقبگیر دولت باقی بمانند. تغییرات جمعیتی، افزایش امید به زندگی، مدیریت ناکارآمد و تحریمها از جمله ریشههای شکلگیری بحران این صندوقها است که اصلاحات مدیریتی و اقتصادی در این حوزه را اجتنابناپذیر کرده است.
دنیای اقتصاد:
روز گذشته نشست خبری سرشماری عمومی کشاورزی ۱۴۰۳ در مرکز آمار ایران برگزار شد. در این نشست غلامرضا گودرزی، رئیس مرکز آمار ایران، و چند تن از معاونان او به تشریح ویژگیهای این مرحله از سرشماری کشاورزی در کشور پرداختند. گودرزی اعلام کرد که سرشماری کشاورزی ۱۴۰۳ با حضور بخش خصوصی و شرکتهای دانشبنیان و با استفاده از فناوریهای جدید برای جمعآوری دادهها استفاده خواهد شد. در این نشست رئیس مرکز آمار ایران با تاکید بر لزوم همکاری مردم برای اجرای صحیح سرشماری، اطمینان داد که اطلاعات دریافتی از افراد کاملا محرمانه خواهد بود و نتایج نهایی سرشماری تنها به دستگاههای دولتی برای انجام برنامهریزی صحیح در حوزه کشاورزی اعلام خواهد شد.
دنیای اقتصاد:
محمدرضا فرزین در دومین اجلاس روسای بانک مرکزی کشورهای عضو گروه بریکس در مسکو پیشنهادهایی ارائه کرد. رئیس کل بانک مرکزی بر دو موضوع «ایجاد یک پلتفرم تسویه برای پرداختهای فرامرزی بر اساس سیستمهای تسویه ناخالص آنی» و «بررسی پولهای دیجیتال بانکهای مرکزی اعضای بریکس» تاکید کرد.
تسنیم:
مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی، در تازهترین توییت خود در ایکس، به فشارهای متعدد دستگاههای دولتی برای تامین کسری بودجه و حل مشکلات مالی از منابع صندوق توسعه ملی واکنش نشان داد. او به درخواستهای وزرای اقتصاد، نفت، نیرو، کشاورزی، صمت و گردشگری اشاره کرده و گفت که این درخواستها ممکن است از دیدگاه دستگاهها موجه به نظر برسند، اما تامین مالی این نیازها با ماموریتهای اصلی صندوق توسعه ملی در تضاد است. غضنفری با تاکید بر اینکه صندوق توسعه ملی برای نسلهای آینده تاسیس شده و وظیفه آن حفظ و افزایش ثروت ملی است، به عدم بازپرداخت مطالبات معوق صندوق نیز انتقاد کرد و آن را رفتاری غیرحرفهای دانست که منجر به تاخیر در ایفای وظایف صندوق توسعه ملی میشود. متن توئیت به این شرح است:
دنیای اقتصاد:
دو نکته در مورد راتان تاتا، رئیس سابق گروه تاتا، یکی از بزرگترین شرکتهای هند گفته میشود: او از بزرگان در دنیای کسبوکار هند و یکی از برجستهترین چهرهها از منظر فضیلت اخلاقی در میان همتایانش محسوب میشد. برای جامعه چندپاره هند، احترامی که نسبت به او وجود داشت، بسیار گسترده بود. تاتا، از خانوادههای پارسیان هندی محسوب میشود.
دنیای اقتصاد:
نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی در سالهای اخیر مورد بررسی قرار گرفت. در این محاسبه از آمارهای نقدینگی بانک مرکزی و آمارهای تولید ناخالص داخلی به ارقام جاری و از سری زمانی حسابهای ملی این دو مرکز استفاده شده است. در ادبیات اقتصادی، نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی نشاندهنده عکس سرعت گردش پول است. بررسیها نشان میدهد نسبت نقدینگی به تولید ناخالص داخلی در سالهای اخیر با کاهش روبهرو شده و سرعت گردش پول در اقتصاد افزایش یافته است. به گفته کارشناسان، بهطور کلی مهمترین عوامل اثرگذار بر رشد سرعت گردش پول مواردی نظیر افزایش تقاضای کل، کاهش پساندازها و افزایش هزینههای خانوار و در نتیجه افزایش انتظارات تورمی هستند. اما مهمترین عوامل موثر بر افزایش سرعت گردش پول در شرایط فعلی کشور، انتظارات تورمی و اثر طرح کنترل ترازنامهای بر جیرهبندی اعتباری است. همچنین رشد فناوریهای مالی جدید یکی دیگر از عوامل افزایش سرعت گردش پول در اقتصاد کشور بوده است.
ایرنا:
رئیس سازمان برنامه و بودجه از تصویب اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان در جلسهای که با حضور رئیسجمهور، رئیس مجلس شورای اسلامی، روسای کمیسیونهای برنامه و بودجه و اقتصادی و وزیران مربوطه برگزار شد، خبر داد و گفت: براساس این مصوبه سازمان اداری و استخدامی و صندوقهای بازنشستگی، احکام بازنشستگان را صادر میکنند. سیدحمید پورمحمدی روز گذشته (چهارشنبه) در پایان جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران افزود: روز سهشنبه فرصتی فراهم شد تا در صحن علنی مجلس شورای اسلامی دو موضوعی را که مشکل قانونی دارد توضیح دهم که یکی از آنها متناسبسازی حقوق بازنشستگان و دیگری مطالبات گندمکاران بود. او بیان کرد: شب چهارشنبه رئیس مجلس به همراه روسای کمیسیون برنامه و بودجه، کمیسیون اقتصادی مجلس و وزرای مربوطه مهمان رئیسجمهور بودند که در آن موضوع متناسبسازی حقوق بازنشستگان در دولت تصویب شد.
سازمان امور مالیاتی: سید محمدهادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، طی حکمی «اشکان هراتی» را به عنوان سرپرست مرکز تنظیم مقررات، نظام پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان منصوب کرد.
مرکز مبادله ایران: بانک مرکزی از ابتدای سال جاری تا ۱۸مهرماه، براِی واردات سه گروه کالاهای اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و همچنین نیازهای خدماتی، مبلغ ۳۶میلیارد و ۱۰۰میلیون دلار تامین ارز کرده است.۲۷میلیارد و ۲۹۸میلیون دلار از ارز تامین شده به بخش صنعت تخصیص داده شده است؛ از این حجم، ۱۹میلیارد و ۳۵۸میلیون دلار با ارز نیمایی و ۷میلیارد و ۹۴۰میلیون دلار با نرخ توافقی تامین شده است. واردات کالاهای اساسی و دارو نیز ۷میلیارد و ۹۴۸میلیون دلار ارز را به خود اختصاص داده است. ۶میلیارد و ۲۰۴میلیون دلار از این گروه به کالاهای اساسی و کشاورزی شامل گندم، دانههای روغنی و نهادههای دامی، یکمیلیارد و ۷۴۴میلیون دلار دیگر نیز به دارو، مواد اولیه دارو و تجهیزات پزشکی تخصیص داده شد. این گزارش حاکی است ۸۵۴میلیون دلار نیز به تقاضای خدماتی تخصیص داده شده است.
پیش از هرچیز باید اذعان کرد که در کشور ما قوانین به لحاظ کمی و کیفی در حد مکفی است، بهطوریکه در هر حوزه، انباشتی از قوانین وجود دارد. اما مشکل آنجاست که در عملیاتی کردن قوانین در حوزه اجرا و سیاستگذاری به دلیل عدم وجود معیارهای عینی به مشکلات عدیده برخورد میکنیم که همین موضوع ضمانت اجرا را به حداقل میرساند. چنانکه مستحضرید سازمان تامین اجتماعی از دو بخش بیمه و درمان تشکیل شده است که هر کدام طبق شرح وظایف تنظیمی خدمات موردنظر را ارائه میکنند. عموما افراد سازمان تامین اجتماعی را از منظر حق بیمه، مستمریبگیری، سن بازنشستگی و نظایر آن میشناسند، ولی درواقع بخش مهمی از وظایف این سازمان در حوزه ارائه خدمات در مراکز درمانی در قالب درمانگاه، پلیکلینیک، مرکز جراحی محدود و بیمارستانهاست.
دنیای اقتصاد:
کانادا و آمریکا از نظر اقتصادی به هم وابستهاند، اما از زمان همهگیری کووید-۱۹ این دو کشور از نظر رشد اقتصادی از هم فاصله گرفتهاند. پیشبینی میشود تا پایان سال ۲۰۲۴، اقتصاد آمریکا ۱۱درصد و اقتصاد کانادا تنها ۶درصد رشد کند. میتوان گفت ریشههای این اختلاف مربوط به بخش خدمات و صنعت نفت است. بخش خدمات که ۷۰ درصد از اقتصاد کانادا را تشکیل میدهد، پس از همهگیری دچار رکود شده و افزایش نرخ بهره نیز تقاضای داخلی را کاهش داده است. صنعت نفت کانادا که ۱۶درصد از صادرات این کشور را تشکیل میدهد، به دلیل کمبود سرمایهگذاری در سالهای اخیر، رشد کمتری نسبت به آمریکا داشته است. در نهایت میتوان گفت مهاجرت بالا به کانادا که به طور سنتی باعث رشد اقتصادی میشد، به دلیل پایین بودن مهارتهای تازهواردان نتوانسته است تاثیر مثبتی بر درآمد سرانه بگذارد.
سازمان تامین اجتماعی: میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی، با بیان جزئیات بیشتری از متناسبسازی حقوق بازنشستگان این سازمان، گفت: به محض دریافت منابع، مطابق قوانین مربوطه و در تعامل با مجلس شورای اسلامی، فرآیند پرداخت علیالحساب و صدور احکام انجام میشود. موسوی گفت: با صدور دستور معاون اول محترم ریاست جمهور به سازمان برنامهوبودجه و وزارت امور اقتصادی، محل تامین منابع متناسبسازی حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی تعیین شده و همانطور که وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کردهاند، در گام نخست ۸.۷هزار میلیارد تومان منابع در اختیار این سازمان قرار خواهد گرفت که به محض دریافت منابع، مطابق قوانین مربوطه و در تعامل با مجلس شورای اسلامی، فرآیند پرداخت علیالحساب و صدور احکام بازنشستگان عزیز این سازمان انجام میشود.
مهر: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی طی حکمی غلامحسین محمدی را به عنوان سرپرست سازمان آموزش فنیوحرفهای کشور منصوب کرد. محمدی پیش از این رئیس مرکز ارتباطات و امور بینالملل شهرداری تهران، قائممقام مدیرعامل سازمان خبرگزاری جمهوری اسلامی، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی، رئیس دبیرخانه شبکه ملی جامعه و دانشگاه وابسته به مرکز بررسیهای استراتژیک ریاستجمهوری و مشاور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری را در کارنامه خود دارد.
دنیای اقتصاد:
مرکز آمار ایران به تازگی آمار مربوط به ضریب جینی سال۱۴۰۲ را منتشر کرده است. براساس این آمار، ضریب جینی در سال۱۴۰۲ به ۰.۳۹واحد رسیده است که حاکی از افزایش ۰.۰۱واحدی این ضریب نسبت به سال گذشته است. بررسیها نشان میدهد در سال۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، پرداختهای انتقالی از جنس یارانههای مستقیم و غیرمستقیم، کاهشی اندک را در ضریب جینی ایجاد کرد. با این حال در سال۱۴۰۲، روند کاهشی سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ متوقف شده و ضریب جینی با افزایش روبهرو شده است. به نظر میرسد در سال۱۴۰۲ ثابت ماندن یارانههای نقدی و بالا بودن نرخ تورم مهمترین عوامل افزایش نابرابری در جامعه بوده است؛ زیرا بررسی دادهها نشان میدهد نسبت هزینه ۱۰درصد پر هزینه به ۱۰درصد کم هزینه جمعیت کشور در سال۱۴۰۲ با افزایش روبهرو بوده است. به نظر میرسد افزایش یارانههای نقدی، مهمترین عامل کاهش نابرابری در اقتصاد ایران است، اما بالاماندن تورم به مرور اثر یارانه نقدی را کمرنگ میکند.
ایلنا: نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه مجلس از افزایش معافیت مالیاتی حقوقبگیران دولت حمایت میکند، گفت: قانون میگوید وقتی نرخ تورم ۴۰درصد است، حقوق و دستمزدها هم باید تا ۴۰درصد افزایش پیدا کند. دولت وقتی نمیتواند این میزان افزایش حقوق را پرداخت کند، میتواند با افزایش سقف مالیاتی، این تفاوت در پرداختها را جبران کند. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، چندی پیش اعلام کرد که نباید از حقوقبگیران مالیات بگیریم و در راستای کاهش فشار بر حقوقبگیران، به تازگی پیشنهاد معافیت مالیاتی حقوقبگیران تا دو برابر، یعنی تا ۲۴میلیون تومان را مطرح کرد. سهم بودجه از مالیات حقوق کارکنان بخش عمومی در سال جاری ۳۸هزار میلیارد تومان و در سال گذشته ۳۱هزار میلیارد تومان بوده و امسال قرار است این فشار تا حدی از دوش کارمندان برداشته شود.
به نیمه سال ۱۴۰۳ رسیدیم و پول نایاب به گنج گرانبهای بنگاههای تولیدی برای دستیابی تبدیل شده است. تامین مالی از طریق بازار سرمایه با نرخ تمامشده بالای ۴۰درصد و گذر از هفتخوان رستم اداری و اجرایی تامینسرمایهها، بانکها، سازمان بورس، بانک مرکزی و سایر مراجع ذیصلاح، مدیران مالی موفق در تامین مالی را به عنوان نیروهای گرانقیمت شاغل در بنگاههای تولیدی و صنعتی معرفی کرده است. بد نیست نگاهی به این موضوع و چشمانداز آتی آن بیندازیم.
ایرنا: وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد: این وزارتخانه پیشنهاد دو برابر شدن سقف معافیت مالیاتی حقوقبگیران نسبت به سال جاری، تا ۲۴میلیون تومان را در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ ارائه کرده است. عبدالناصر همتی در حساب کاربری خود در شبکههای اجتماعی نوشت: «در راستای تاکیدهای رئیسجمهور مبنی بر حمایت از حقوقبگیران و ایجاد عدالت مالیاتی وزارت امور اقتصادی و دارایی، پیشنهاد دو برابر شدن سقف معافیت مالیاتی حقوقبگیران نسبت به سال ۱۴۰۲یعنی تا ۲۴ میلیون تومان را در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ ارائه کرده است.» بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۳ سقف معافیت مالیاتی حقوق بگیران ۱۲میلیون تومان در ماه تعیین شده است و از ۱۲ تا ۱۶.۵میلیون تومان مالیات ۱۰درصدی، ۱۶.۵ تا ۲۷میلیون تومان، ۱۵درصد، ۲۷ تا ۴۰میلیون تومان، ۲۰درصد و ۴۰میلیون به بالا ۳۰درصد مالیات اخذ میشود.
دنیای اقتصاد:
در روزهای اخیر، موضوع FATF دوباره در لیست مهمترین خبرها قرار گرفته است. در تازهترین اظهارنظر، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد از عزم دولت برای حل موضوع FATF خبر داده است. به گفته او، رئیسجمهور دستور داده است تا اقدامات لازم برای رفع محدودیتها در چارچوب منافع ملی اتخاذ شود. روز گذشته نمایندگان مجلس تاکید کردند که با توجه به اتمام زمان بررسی لوایح باقیمانده، این لوایح باید به مجلس ارسال و از این طریق بررسی شوند. همچنین به نظر میرسد دولت چهاردهم برای قانع کردن نمایندگان مجمع تشخیص مصلحت نظام با چالش روبهرو است. از نگاه کارشناسان، قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF باعث شده که بسیاری از کشورها، حتی کشورهایی که با ایران از لحاظ سیاسی رابطه نزدیک دارند، نتوانند ارتباط های مالی خود را با ایران حفظ کنند. خروج ایران از لیست سیاه FATF، میتواند گام اول برای بازگشت ایران به دهکده اقتصاد جهانی و کاهش هزینههای مالی غیرضروری باشد.
دنیای اقتصاد:
دیوان محاسبات کشور، جدیدترین عملکرد مالی دولت (از ابتدای سال جاری لغایت پایان شهریورماه ۱۴۰۳) را منتشر کرد. به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بینالملل دیوان محاسبات کشور، با توجه به رویکرد جدید این نهاد نظارتی در خصوص پایش برخط عملکرد بودجه و تمرکز رسیدگیها بر حسابرسی منابع و کنترل فرآیندهای درآمدی مطابق ضوابط قانونی مندرج در ماده ۴۰ قانون محاسبات عمومی، عملکرد مالی دولت از ابتدای سال جاری لغایت پایان شهریورماه ۱۴۰۳ نشان میدهد که منابع در اختیار دولت، مبلغ ۱۲۷۷هزار میلیارد تومان و کل مصارف عمومی نیز بالغ بر ۱۳۳۸هزار میلیارد تومان بوده است که کسری آن به مبلغ ۶۱ هزار میلیارد تومان با استفاده از ظرفیتهای مدیریت منابع خزانهداری تامین شده است. این در حالی است که مبلغ ۱۱۷۲هزار میلیارد تومان (معادل ۸۷درصد) از کل مصارف بابت اعتبارات هزینهای و تنها مبلغ ۶۵هزار میلیارد تومان (معادل ۴درصد) از کل مصارف بابت اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای و مبلغ ۱۰۱هزار میلیارد تومان (معادل ۹درصد) از کل مصارف بابت اعتبارات تملک داراییهای مالی و سایر مصارف توزیع شده است. ضمنا مجموع منابع استفادهشده از سرجمع وجوه عمومی استفادهشده بابت تامین منابع هدفمندی یارانهها به میزان ۲۱۶هزار میلیارد تومان از محل منابع خزانهداری کل کارسازی و تسویه نشده است.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی: وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از تصویب و ابلاغ اساسنامه جدید سازمان آموزش فنیوحرفهای در هیات دولت خبرداد. احمد میدری ضمن اعلام این خبر اظهار کرد: براساس اساسنامه جدید، ابلاغ سه بند کلیدی شامل هزینهکرد حداکثر نیم در هزار اعتبار هر طرح تملک دارایی سرمایهای، دو درصد از منابع حاصل از فروش کالای قاچاق و فروش اموال تملیکی و اختصاص یک در هزار مزد کارگران در هر ماه، توسط کارفرمایان، صاحبان صنایع و بنگاههای اقتصادی طبق صورتهای ماهانه برای توسعه و ارتقای آموزشهای مهارتی کارگران و کارجویان بازار کار به سازمان آموزش فنیوحرفهای تعلق میگیرد. او افزود: با اجرای اساسنامه جدید این سازمان شاهد گسترش کمی و کیفی آموزش فنی و مهارتی در کشور خواهیم بود. میدری با بیان اینکه وزارت کار علت ریشهای حادثه معدن طبس را بررسی میکند افزود: تعیین و بررسی قصور فردی بر عهده قوه قضائیه و دادستانی کل کشور است. وزیر کار تاکید کرد: علت نهادی و فرآیند نظارتی حادثه معدن طبس و راهحلهای پیشنهادی کاهش حوادث معادن زغال سنگ کشور براساس ظرفیتهای قانونی با همراهی کارشناسان دولتی و غیردولتی در هفته جاری تدوین و تقدیم مجلس شورای اسلامی میشود.
دنیای اقتصاد:
بررسی آمارهای وضعیت کار در تابستان سال جاری، نشاندهنده بهبود شاخصهای اشتغال و نیروی کار است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری در تابستان ۷.۵درصد شد. این نرخ بیکاری نسبت به بهار ۰.۲واحد درصد کمتر شده است. نکته قابل توجه اینکه در تابستان کاهش نرخ بیکاری، همزمان با افزایش نرخ مشارکت و افزایش میزان اشتغال همراه بوده است. نرخ مشارکت در تابستان سال جاری به ۴۱.۷درصد رسیده که بیشترین میزان در ۴سال اخیر است. برای داشتن تصویری بهتر باید اشتغال تابستانی را مورد کنکاش قرار داد. تعداد جمعیت شاغل نیز در تابستان سال جاری به ۲۵میلیون و ۱۲۹هزار نفر رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۴۳هزار نفر بیشتر بوده و به بیشترین میزان تاریخی خود رسیده است. در سالهای گذشته، کاهش نرخ بیکاری بیش از آنکه متاثر از افزایش اشتغال باشد، بهدلیل کاهش نرخ مشارکت اقتصادی بود. اما به نظر میرسد که این روند در حال تغییر است و میزان مشارکت اقتصادی و جمعیت شاغل در تابستان سال جاری همزمان افزایش یافته است.
بازار: بنا بر اعلام سازمان تامین اجتماعی، بازنشستگان این سازمان از ۲۱ مهرماه میتوانند نسبت به ثبتنام برای دریافت تسهیلات قرضالحسنه اقدام کنند. به گفته علی دهقانکیا، رئیس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی تهران، امسال قرار است ۵۰۰هزار نفر از بازنشستگان تامین اجتماعی در سطح کشور از تسهیلات قرضالحسنه ۳۰میلیون تومانی بهره ببرند.دهقانکیا همچنین درباره فرآیند ثبتنام وام از سوی بازنشستگان تامین اجتماعی تصریح کرد: بازنشستگان میتوانند به صورت غیرحضوری و از طریق سایت کانون بازنشستگان اقدام به ثبتنام کنند. بر همین اساس مرحله سوم ثبتنام وام ضروری بازنشستگان و مستمریبگیران سازمان تامین اجتماعی از ۲۱مهرماه سال جاری آغاز خواهد شد و بازنشستگان واجد شرایط میتوانند برای بهرهمندی از این تسهیلات اقدام کنند.
دنیای اقتصاد:
اقتصاد اسرائیل در پی تنشهای فزاینده ناشی از جنگ بهشدت تحت تاثیر قرار گرفته است. به تازگی و پس از عملیات موشکی ایران، موسسه اعتبارسنجی اساندپی (S&P) رتبه اعتباری اسرائیل را از A+ به A تغییر داد. این دومین بار از زمان آغاز جنگ است که موسسه اساندپی رتبه اعتباری اسرائیل را کاهش داده است. این موضوع در شرایطی اتفاق افتاده که وزیر اقتصاد اسرائیل، از تابآوری بالای اقتصاد کشور در برابر چالشها سخن به میان آورده و مدعی شده است که اسرائیل بار بزرگترین و پرهزینهترین جنگ تاریخ خود را به دوش میکشد. با این حال، پیشبینیها از افزایش کسری بودجه به ۱۵درصد از تولید ناخالص داخلی حکایت دارد و خطر رکود اقتصادی در بلندمدت نیز در حال افزایش است. از طرف دیگر، آژانس اعتبارسنجی مودیز نیز بهدلیل نبود استراتژی خروج از درگیری، رتبه اعتبار اسرائیل را دو پله کاهش داد و به Baa۱ رساند. با توجه به این تحولات، آینده اقتصادی اسرائیل با چالشهای جدی مواجه شده است.
دنیای اقتصاد:
نرخ تورم سالانه ترکیه در ماه سپتامبر به ۴۹.۴درصد رسید و برای اولین بار از سال۲۰۲۱، نرخ بهره بالاتر از تورم قرار گرفت. حال کارشناسان انتظار دارند کاهش نرخ بهره از نوامبر آغاز و تا پایان۲۰۲۵ حدود ۲۰درصد کاهش یابد.
صندوق بازنشستگی کشوری: رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور با اشاره به اینکه با پدیده زنانه شدن سالمندی مواجه هستیم، گفت: این دبیرخانه در نظر دارد در بازه زمانی ۵ساله اقدام به بازنگری سند ملی سالمندان با همکاری تمام دستگاههای ذیربط ذکرشده در سند ملی سالمندان کند.
دنیای اقتصاد:
چندی پیش مرکز آمار ایران شاخص تورم شهریورماه را منتشر کرد. براساس این آمار، تورم نقطهای در شهریورماه به حدود ۳۱.۲درصد رسیده است. «دنیایاقتصاد» از ماه گذشته نرخ تورم هسته را براساس دادههای مرکز آمار محاسبه و گزارش میکند. براساس محاسبات «دنیایاقتصاد» تورم نقطهای هسته در شهریور، سد ۳۰درصدی را پشت سر گذاشته و به ۲۹.۲درصد رسیده است. تورم هسته یا تورم پایه، نوعی از تورم است که نوسانات قیمتهای پرنوسان را حذف میکند. این شاخص بهدلیل نوسانات زیاد قیمت این اقلام که میتواند به دلایل مختلفی مانند تغییرات فصلی، شوکهای عرضه و تقاضا و تغییرات جهانی در قیمتها رخ دهد، مورد بررسی و انتشار قرار میگیرد. تورم هسته معمولا پایداری بیشتری دارد و تغییرات ساختاری در اقتصاد را بهتر نشان میدهد. روند نزولی تورم هسته در صورت تداوم نشان میدهد که تورم کل نیز در مسیر کاهشی است و منجر به رسیدن تورم کل به سطح هدف بانک مرکزی یعنی ارقام زیر ۳۰درصد خواهد شد.
بنزین یک کالای استراتژیک و ضروری است که همواره نقش مهمی در تمامی کشورهای دنیا داشته است. اما نقش بنزین در ایران، در چند دهه اخیر نقشی پررنگتر شده است؛ چنانکه مسائل مختلفی در قالب قانون بودجه با بنزین گره خورده است و بر اهمیت این کالا افزوده شده است. در ادامه، ماجرای این درهمتنیدگی و وضعیت بنزین در چند دهه اخیر را مرور خواهیم کرد.