شماره روزنامه ۵۹۷۵
|

  • اختلاف برسر حداقل دستمزد

    دنیای اقتصاد: اختلاف‌ها بر سر تعیین حداقل دستمزد کارگران در ۱۴۰۳ به روزهای پایانی سال کشیده شده است. با وجود کمپین‌هایی برای افزایش ۱۸۰درصدی حداقل دستمزد از سوی کارگران، با توجه به چشم‌انداز نزولی سیاستگذار از روند تورمی سال آینده، به نظر نمی‌رسد حداقل دستمزد بیش از ۳۰درصد افزایش یابد.
  • روند متضاد چک‌های برگشتی

    دنیای اقتصاد: تازه‌ترین آمارهای منتشرشده از سوی بانک مرکزی حاکی از آن است که آمار چک‌های برگشتی در دی‌ماه از نظر تعداد افزایشی بوده، اما از نظر مبلغ بر مدار کاهشی حرکت کرده است. بر این اساس، تعداد چک‌های برگشتی از سطح ۷.۹درصدی آبان‌ماه به ۸.۴درصد در دی‌ماه رسیده است. از آن سو مبلغ چک‌های برگشتی نیز از ۱۲.۵درصد در آذر به ۱۱.۸درصد در دی‌ماه رسیده است. در سال جاری، آمار چک‌های برگشتی، چه از نظر مبلغ و چه از نظر تعداد، روند یکسانی را پشت سر نگذاشته است اما به طور کلی تحت تاثیر عوامل مهمی چون سیاست کنترل رشد ترازنامه بانک‌ها قرار داشته است.
  • افزایش بیکاری در آخرین فصل سال

    دنیای اقتصاد: بر اساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری در زمستان سال جاری به ۸.۶درصد رسیده است. در این فصل نرخ بیکاری مردان برابر ۷.۱ و نرخ بیکاری زنان برابر با ۱۵.۶درصد، یعنی بیش از دو برابر بیکاری مردان، بوده است. این بیشترین نرخ بیکاری از زمستان سال گذشته است. در این فصل نسبت اشتغال با کاهش ۰.۷ واحد درصدی نسبت به پاییز سال جاری به ۴۰.۸درصد رسیده است. فعالان اقتصادی کسانی هستند که در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته‌اند. نکته قابل توجه آن است که نسبت اشتغال نیز در فصل مذکور با کاهش یک‌درصدی نسبت به پاییز سال جاری به ۳۷.۳درصد رسیده است. می‌توان گفت با وجود آنکه آمارهای بازار کار نسبت به زمستان سال گذشته بهبود یافته‌اند، نسبت به پاییز سال جاری دچار عقب‌گرد شده است. در این فصل اشتغال در بخش صنعت برابر با ۳۳.۵درصد، اشتغال در بخش خدمات برابر با ۵۳.۶درصد و اشتغال در بخش کشاورزی برابر با ۱۲.۹درصد بوده است. مقایسه نقطه‌به‌نقطه اشتغال در بخش‌های مختلف اقتصادی نشان می‌دهد که اشتغال در بخش صنعت و کشاورزی با رشد منفی ۰.۱درصدی مواجه بوده است. در بازه زمانی مذکور اشتغال در بخش صنعت، رشد ۰.۳درصدی را تجربه کرده است.
  • افزایش نرخ تورم عربستان

    اداره کل آمار عربستان (گاستات) اعلام کرد که شاخص بهای مصرف‌کننده ماهانه در ماه فوریه عمدتا متاثر از قیمت مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها بوده که نسبت به ماه قبل ۱.۲درصد افزایش ثبت کرده است. این صعود به دلیل افزایش ۱.۴درصدی اجاره بهای مسکن است. قیمت اجاره‌بها به دلیل اهمیت نسبی بالای آن در سبد مصرفی عربستان با رقم ۲۱درصد، محرک اصلی نرخ تورم در فوریه ۲۰۲۴ بود. در ماه فوریه، هزینه‌های مواد غذایی و آشامیدنی نسبت به ماه قبل ۰.۴درصد، در حالی که قیمت حمل‌و‌نقل ۰.۳درصد کاهش یافت.
  • ضربه فقر به تحصیل

    دنیای اقتصاد: در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱، نرخ ترک تحصیل به بیشترین مقدار خود در نیم دهه اخیر رسیده است. نکته قابل توجه آن است که نرخ ترک تحصیل در سال اخیر، حتی از ایام کرونا که برخی از دانش‌آموزان به‌دلیل عدم دسترسی به وسایل ارتباطی و اینترنت ترک تحصیل کردند نیز بیشتر است. کارشناسان معتقدند که مهم‌ترین عامل افزایش میزان ترک تحصیل در سال‌های گذشته افزایش فقر در یک دهه اخیر بوده است. نرخ فقر در سال۱۴۰۱ به ۳۰درصد رسیده است و بسیاری از مردم ایران توانایی تامین نیازهای ابتدایی خود را نیز ندارند و این مساله بر تحصیل فرزندانشان موثر است. بنابراین به نظر می‌رسد که برخی از دانش‌آموزان به جای تحصیل، برای تامین نیازهای خود وارد بازار کار می‌شوند. علاوه بر این، ارزش تحصیل برای کسب درآمد نسبت به سال‌های گذشته کاهش یافته و موجب شده است تا انگیزه دانش‌آموزان برای ادامه تحصیل کاهش یابد.
  • چاره بند ۵ برنامه هفتم توسعه برای بخش خصوصی چیست‌؟

    دنیای اقتصاد: داستان خصوصی‌سازی در ایران، داستانی است که هر از چند گاهی، با تصویب و ابلاغ دستورالعمل‌های جدید در دستور کار مسوولان قرار می‌گیرد اما تاکنون نتوانسته آن‌طور که انتظار می‌رفته و شایسته اجرای آن بوده، ‌به سرمنزل مقصود برسد. اگربخواهیم واکاوی این تاریخ را از سیاست‌های کلی اصل ۴۴ شروع کنیم، به سال ۱۳۸۶ باز می‌گردیم که در مجلس تصویب شد و به منظور خصوصی‌سازی صنایع ایران به خصوص صنایع مادر، در قامت اجرا درآمد. اما در این سال‌ها، ‌هیچگاه خصوصی‌سازی به نتایجی که باید کسب می‌کرد، ‌نرسید. بارها و بارها مدت‌زمان پایان خصوصی‌سازی تمدید‌ شد اما نه‌تنها خصوصی‌سازی به پایان نرسید بلکه تعدادی از شرکت‌های فروخته‌شده نیز به دلیل عدم انجام تعهدات بازگردانده شدند.
  • هدف‌گذاری رئیس‌کل برای تورم سال آینده

    دنیای اقتصاد: رئیس کل بانک مرکزی در دیدار خود با مدیران بانک‌های کشور، از دو هدف بانک مرکزی در سال جدید رونمایی کرد. محمدرضا فرزین تصریح کرد که بانک مرکزی قصد دارد در سال ۱۴۰۳، نرخ رشد نقدینگی را به محدوده ۲۳درصدی با دامنه نوسان ۲درصد برساند و هدف‌گذاری تورمی این نهاد برای اسفند ۱۴۰۳، ورود تورم نقطه‌به‌نقطه به کانال ۲۰درصدی است. رئیس‌کل بانک مرکزی در ادامه توضیحاتی درباره وضعیت ارزی و رشد اقتصادی ارائه کرد. «دنیای اقتصاد» در این گزارش به امکان‌سنجی تحقق اهداف اعلام‌شده می‌پردازد و چالش‌های پیش روی سیاستگذار پولی را تشریح می‌کند.
  • شرحی بر اعطای نماینده ویژه رئیس جمهور به دبیر شورای عالی مناطق آزاد

    طهمورث قاسمی/دبیرکل مجمع سازندگان کیش
    در روزهای اخیر طی تصویب‌نامه‌ای از سوی هیات وزیران، دبیر شورای عالی مناطق آزاد به عنوان نماینده ویژه رئیس‌جمهور در امور اجرایی مناطق آزاد تعیین شد. به موجب اصل ۱۲۷ قانون اساسی، رئیس‌جمهور می‌تواند در موارد خاص، بر حسب ضرورت با تصویب هیات وزیران، نماینده یا نمایندگان ویژه، با اختیارات مشخص تعیین کند. در این موارد تصمیمات نماینده یا نمایندگان مذکور در حکم تصمیمات رئیس‌جمهور و هیات وزیران خواهد بود. هدف از این اصل، اعمال نوعی مدیریت واحد جهت تسریع در انجام امور خاص است. حال با این توضیح باید دید، اعطای نماینده ویژه به دبیر شورای عالی مناطق آزاد از چه کمیت و کیفیتی برخوردار است؟
  • آثار تغییرات آزمون حسابداران رسمی

    محمدهادی حجتی/کارشناس رسمی دادگستری
    همه‌ساله ماراتنی به نام آزمون جامعه حسابداران رسمی، جهت انتخاب حسابداران رسمی، در روزهای پایانی سال برگزار می‌شود. خیل بزرگی از مشتاقان این ماراتن، در همه رده‌های سنی برای اولین بار یا چندمین بار با صرف هزینه‌های زیاد، شانس خود را آزموده تا بتوانند کارت عضویتی دیگر به کلکسیون کارت‌های خود بیفزایند. به‌جز خوش‌شانس‌های دوره اول که بدون آزمون مفتخر به اخذ کارت عضویت فوق شدند، عده زیادی هم با استفاده از سوابق دولتی و مدیریتی ۱۰ساله تا قبل از حذف این معافیت، از مزایای معافیت از آزمون، برخوردار شده‌اند.
  • امکان اصلاح اطلاعات سامانه برای مؤدیان

    رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی‌ مالیاتی با بیان اینکه اطلاعات تکمیل‌شده در سامانه برای اظهارنامه پیش‌‌فرض در نظر گرفته خواهد شد، گفت: اگر مؤدی تغییرات و تاییدات را به روز آخر موکول کند، ممکن است تبعاتی برای او داشته باشد. محمد برزگری، رئیس مرکز آموزش، پژوهش و برنامه‌ریزی مالیاتی، در خصوص نحوه تعیین اظهارنامه پیش‌‌فرض برای مؤدیان گفت: سازمان امور مالیاتی در یک فاصله زمانی بعد از اسفندماه، براساس اطلاعات تکمیل‌شده در سامانه شامل اطلاعات خرید و فروش با توجه به نرخ‌های موجود برای هر مؤدی در یک اظهارنامه به عنوان اظهارنامه پیش‌فرض در اختیار مؤدی قرار می‌‌گیرد.
  • درس حراج سکه برای تخصیص دلار

    دنیای اقتصاد: بررسی‌ها حاکی از آن است که بانک ‌مرکزی با اجرای حراج‌های اخیر سکه، حدود یک‌هزار میلیارد تومان منابع پولی از خریداران جمع‌آوری کرد. اکثر این حراج‌ها با قیمت نزدیک به بازار انجام شد و حاشیه سود متناسبی برای خریداران ایجاد کرد. به مرور عرضه سکه در حراج‌های اخیر متعادل شد و به نظر می‌رسد اکثر تقاضای خریداران، با پاسخ مناسب روبه‌رو شد. نکته‌ای که کارشناسان بر آن تاکید می‌کنند این است که الگوی حراج سکه می‌تواند برای عرضه ارز نیز مدنظر قرار گیرد. در سال‌های گذشته نیز بسیاری از کارشناسان نحوه عرضه به شکل «حراج معکوس» یا «حراج هلندی» را یکی از الگوهای مناسب برای عرضه ارز معرفی می‌کردند. این الگو می‌تواند شرایط را برای خروج از اقتصاد با نرخ‌های متعدد ارزی فراهم کند و مسیر را برای یکسان‌سازی نرخ ارز هموار کند. در این شرایط از چوب حراج زدن به منابع ارزی در شرایط سخت تحریمی نیز جلوگیری خواهد شد.
  • نقشه پوتین برای رشد و تورم

    دنیای اقتصاد: بیش از دو سال از حمله ولادیمیر پوتین به اوکراین می‌گذرد. اقتصاد روسیه در این مدت بارها و بارها با تهدیدات متفاوت روبه‌رو شده است. حامیان غرب تصور می‌کردند یک فروپاشی مالی بزرگ در بهار ۲۰۲۲ رخ می‌دهد اما این پیش‌بینی هرگز محقق نشد. اقتصاد روسیه وارد رکود شد، اما شدت آن کمتر از حد انتظار بود و دوام چندانی نداشت. تورم جدیدترین تهدید اقتصاد روسیه است. به گزارش اکونومیست قیمت‌ها در سال گذشته به‌سرعت افزایش یافت و اقتصاددانان معتقد بودند که این وضعیت احتمال دارد از کنترل خارج شود. حتی خود پوتین هم در این مورد نگران بود. به همین خاطر بود که او در ماه فوریه از مقامات خواست تا «ملاحظات ویژه‌ای» را در رابطه با افزایش قیمت‌ها به کار بگیرند.
  • تخصیص منابع ریالی اجرای طرح دارویار

    دنیای اقتصاد: سازمان برنامه و بودجه در پاسخ به دو مطلب «دنیای اقتصاد» با عنوان‌های «طلب نجومی داروخانه‌ها و گرانی دارو، طرحی بدون بودجه» و «تبعات خطای دارویار در صحنه عمل» در تاریخ‌ ۲۶ دی‌ماه امسال تاکید کرد:
  • جدایی نقدینگی از هدف؟

    دنیای اقتصاد: گزارش‌های اولیه از آمارهای پولی در بهمن‌ماه از سوی «دنیای‌اقتصاد» مورد بررسی قرار گرفته است. رشد نقطه به نقطه نقدینگی بهمن ماه معادل با ۲۷.۵درصد بوده و رشد ماهانه این متغیر نیز به ۳درصد رسیده است. بررسی آمارها نشان می‌دهد این اعداد و ارقام حاوی چند پیام است: رشد نقطه به نقطه نقدینگی با رقم هدف بانک مرکزی یعنی ۲۵درصد فاصله پیدا کرده است؛ اما درصورتی‌که رشد ماهانه نقدینگی در اسفندماه کمتر یا برابر ۱.۸درصد باشد، هدف رشد نقدینگی بانک مرکزی در سال۱۴۰۲ محقق خواهد شد. به نظر می‌رسد رشد بالای نقدینگی در بهمن ماه به‌خاطر اثر پایان سال است؛ هرچند برخی معتقدند انتشار گواهی سپرده ۳۰درصدی نیز در این افزایش رشد نقدینگی موثر بوده است. در کنار این آمار، نرخ رشد نقطه به نقطه پایه پولی نیز ۲۹.۶درصد اعلام شد که کف ۲۰ماهه این متغیر را ثبت کرد که نشان از همگرایی رشد نقدینگی و پایه پولی دارد.
  • مکمل ارز سفر آمد

    دنیای اقتصاد: با کاهش ارزش لیر در مقابل دلار، بهای پول ترکیه در بازار ارز ایران نیز کاهش یافته و به هزار و ۸۷۵تومان رسیده است. روز گذشته قیمت هر دلار آمریکا به ۳۲لیر رسید؛ موضوعی که در کنار افزایش ارز مسافرتی، به نفع مسافران نوروزی با مقصد ترکیه است.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر