شماره روزنامه ۵۹۸۹
|

  • وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه

    دنیای اقتصاد: بررسی‌های یک پژوهش نشان می‌دهد که با وجود کسری بودجه در سال‌های گذشته و تاثیر آن بر تورم، وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه عمومی کشور ادامه دارد و سال به سال نیز بیشتر می‌شود. در حال حاضر ۱۶درصد از بودجه عمومی کشور به صندوق‌های بازنشستگی اختصاص دارد. این در حالی است که سهم صندوق‌ها از بودجه سال۱۴۰۲ معادل ۱۴.۶درصد بوده است. بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۳، بیش از ۴۵۳هزار میلیارد تومان برای حمایت از صندوق‌های بازنشستگی در نظر گرفته شده که ۲۵۶.۶هزار میلیارد تومان آن مربوط به صندوق بازنشستگی کشوری است. در سال‌های گذشته عواملی مانند کاهش نسبت پشتیبانی صندوق‌ها، تحولات جمعیتی و عدم واکنش مناسب نسبت به آن‌، وضعیت نامناسب سرمایه‌گذاری صندوق‌ها و تحمیل طرح‌ها و قوانین مغایر با اصول بیمه‌ای از دلایل عمده بحران صندوق‌های بازنشستگی در کشور بوده است.
  • آفت‌زدایی از فساد اداری

    دنیای اقتصاد: دریافت رشوه در نظام اداری، ازجمله جرائم عمدی است که باعث سلب اعتماد و اطمینان مردم نسبت به دستگاه دولت و از بین رفتن زمینه رقابت سالم و فاسد شدن کارکنان دستگاه‌های اجرایی می‌شود. مبارزه با این پدیده نامطلوب در دستگاه اداری کشور با نقطه مطلوب فاصله دارد و همین نکته موجب شده بازوی پژوهشی مجلس آن را زیر ذره‌بین ببرد. در این گزارش سیاستی، ضمن بررسی تجارب بین‌المللی، سه اصل بهبود نظارت، افزایش شفافیت و پیشگیری از ارتشا پیشنهاد شده و بر محورهای اصلی این الگو شامل اصلاح نظام پرداخت حقوق و دستمزد کارکنان، اصلاح ساختار نظام اداری، اصلاح قوانین و مقررات، آموزش و فرهنگسازی و هوشمندسازی نظارت می‌شود.
  • مخالفت انجمن اقتصاد ایران با تعطیلی پنج‌شنبه‌ها

    دنیای‌اقتصاد: به دنبال تصویب تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در کمیسیون اجتماعی مجلس، انجمن اقتصاد ایران در نامه‌ای به مجلس خواستار تجدیدنظر مجلس در رابطه با این مصوبه شد. پیش از این نیز برخی فعالان اقتصادی در رابطه با اینکه با تعطیل شدن پنج‌شنبه‌ها، ارتباط ایران با سایر کشورها ۴ روز در هفته قطع خواهد شد، نسبت به این موضوع هشدار داده و خواستار تعطیلی شنبه‌‌ها به جای پنج‌شنبه‌ها شدند.
  • بانک مرکزی انتشار ایران‌چک ۵۰۰هزارتومانی را تکذیب کرد

    ایسنا: مدیر روابط‌عمومی بانک مرکزی اعلام کرد ‌بانک مرکزی برنامه‌ای برای انتشار قطوع (دنو) پنج‌میلیون‌ریالی ندارد. مصطفی قمری‌وفا، مدیر روابط‌عمومی بانک مرکزی، با انتشار متنی در صفحه اجتماعی ایکس نوشت: «بانک مرکزی ضمن تکذیب گمانه‌زنی‌های نادرست رسانه‌ای اعلام می‌کند: برنامه‌ای برای انتشار قطوع (دنو) پنج‌میلیون‌ریالی ندارد.روابط عمومی ‎بانک مرکزی در همین باره مجددا از اصحاب رسانه درخواست می‌کند ضمن دقت‌نظر در انتشار مطالب، اخبار موثق، رسمی و صحیح را از این مرجع دریافت و منتشر کنند و از اعلام و انتشار اخبار حساس مربوط به حوزه پولی و بانکی به نقل از منابع و مراجع ناشناس و غیررسمی در فضای مجازی به‌شدت خودداری کنند.»
  • بزرگ‌ترین اشتباه فریدمن

    دنیای اقتصاد: میلتون فریدمن در افکار عمومی به عنوان یک اقتصاددان و مدافع بزرگ بازار آزاد شناخته می‌شود. با‌این‌حال، فریدمن زمانی کارمند وزارت خزانه‌داری آمریکا بود و نقشی اساسی در اجرای طرح‌های مالیاتی دولت آمریکا در راستای گسترش مالیات داشته است. جیسون دی سنا ترنرت، رئیس یک موسسه تحقیقاتی آمریکایی، در یادداشتی در وال استریت ژورنال، به بررسی این وجهه از عملکرد فریدمن در مقام اقتصاددان پرداخته است.
  • جیب پرپول نسل زد

    دنیای اقتصاد: نسل زد در کشورهای ثروتمند از درآمد بیشتری نسبت به دیگر نسل‌ها زمانی که همسن آنها بودند، برخوردار است. همچنین این نسل الگوی رفتاری متفاوتی در محل کار دارد و علاقه کمتری به کارآفرینی دارد. الگوی تحصیلی نسل زدی‌ها نیز متفاوت با نسل‌های قبل است.
  • اثر ناامنی اقتصادی بر بازار تجهیزات پزشکی

    صدرا سپهری/نایب‌رئیس انجمن تولید‌کنندگان تجهیزات پزشکی استان تهران
    تا کنون درباره عوارض و آسیب‌های پیدای قاچاق بر ناامنی اقتصادی صحبت‌های بسیار و مقالات متعددی گفته و نگاشته شده است، مانند: بر هم خوردن تعامل بازار رقابتی، آسیب به نظام تولید وصنعت، عدم پرداخت حقوق و عوارض دولتی، ایجاد مافیای ارتشا و فسادهای مالی و... اما اثر هیچ‌یک از موارد فوق برای مصرف‌کننده‌ نهایی به شکل هویدا قابل لمس نیست و به همین جهت بازار تقاضا برای کالای قاچاق به واسطه‌ بیان نشدن عوارض و آسیب‌هایی که بر مصرف‌کننده نهایی تحمیل می‌شود همچنان پایدار است. یکی از مهم‌ترین معضلاتی که کالای قاچاق برای مصرف‌کننده‌ نهایی ایجاد می‌کند، عدم اصالت و استاندارد کالای قاچاق است. به این صورت که سوداگران کالاهای بی‌کیفیت خارجی و داخلی را با جعل نام برندهای معتبر به بازار عرضه می‌کنند و در نهایت کالا‌های ناکارآمد و بی‌کیفیت را در اختیار مردم قرار می‌دهند.
  • وزن یارانه‌ها در بودجه ۱۴۰۳

    دنیای اقتصاد: رئیس سازمان برنامه‌وبودجه روز گذشته در نشست خبری مشترک خود با سخنگوی اقتصادی دولت، از پیش‌بینی ۷۵۰هزار میلیارد تومان منابع برای پرداخت یارانه‌های نقدی و غیرنقدی در قالب هدفمندسازی یارانه‌ها، برای سال ۱۴۰۳ خبر داد. این مقدار حدود ۲۶درصد از منابع بودجه عمومی سال ۱۴۰۳ را تشکیل می‌دهد. نکته مهم دیگر این است که این منابع در حالی در نظر گرفته شده است که به گفته یک نهاد پژوهشی، منابع هدفمندی حدود ۲۳۰هزار میلیارد تومان، معادل ۳۰درصد، کسری دارد.
  • امکان بخشودگی جرایم مالیاتی با تکمیل اظهارنامه برآوردی

    ایسنا: رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور طی بخشنامه‌ای اعلام کرد: چنانچه مؤدیان مالیاتی اظهارنامه پیش‌فرض (برآوردی) مالیات بر ارزش افزوده زمستان سال ۱۴۰۲ را تا دوازدهم اردیبهشت‌ماه سال جاری اصلاح و تکمیل کنند از بخشودگی ۱۰۰درصدی جرایم مالیات بر ارزش افزوده برخوردار می‌شوند.
  • اعلام دستمزد مقطوع مبنای کسر حق بیمه مشاغل صنوف

    سازمان تامین‌اجتماعی: سازمان تامین‌اجتماعی فهرست و دستمزد فعالیت‌های مشمول دستمزد مقطوع صنوف برای سال ۱۴۰۳ را اعلام کرد. دستمزد مقطوع که تنها در مورد برخی از مشاغل صنفی موضوعیت دارد، دستمزدی است که کارفرما ملزم به رعایت آن در زمینه محاسبه و پرداخت حق بیمه کارگران است و مجاز به پرداخت حق بیمه بر مبنای دستمزدی کمتر از دستمزد مقطوع اعلام‌شده برای هر سال نیست. دستمزد مقطوع تعیین‌شده از طرف سازمان تامین‌اجتماعی، به استناد مفاد ماده ۳۵ قانون تامین‌اجتماعی و منطبق بر ضوابط قانونی از جمله تصویب‌نامه شورای‌عالی کار درخصوص تغییر حداقل دستمزد روزانه و سایر سطوح دستمزدی و حداقل مزایای پرداختی به کارگران مشمول قانون کار، هر سال تعیین می‌شود و کارفرمایان مکلفند بر مبنای دستمزد تعیین‌شده برای هر رشته شغلی، نسبت به ارسال لیست و پرداخت حق‌بیمه بیمه‌شدگان کارگاه اقدام کنند.
  • خصوصی‌ها در تور خصولتی‌ها

    دنیای اقتصاد: روز گذشته خبری مبنی بر سرمایه‌گذاری «همراه‌اول» در «دیجی‌کالا» منتشر شد که در ادامه واکنش رئیس‌ هیات‌مدیره دیجی‌کالا را در پی داشت. هم‌بنیان‌گذار این بنگاه حوزه دیجیتال در توضیحات خود مذاکرات برای جذب سرمایه‌ را تایید کرد و گفت: یکی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری همراه اول مذاکراتی را برای سرمایه‌گذاری در این شرکت به انجام رسانده است. فارغ از صحت و سقم و جزئیات این خبر، شعار سال۱۴۰۳ بر تقویت حضور بخش خصوصی واقعی در اقتصاد ایران تاکید دارد تا نقش پیشران اقتصاد کشور را بر عهده بگیرد. اما اگر شرکت‌های دولتی و شبه‌دولتی به هر نحو وارد بنگاه‌های خصوصی شوند، قادر خواهند بود این بنگاه‌ها را از ریل اصلی خود خارج کنند و بر بازدهی و سود آنها تاثیر بگذارند. حضور پررنگ بنگاه‌های دولتی و خصولتی یادآور تصدی‌گری دولت در اقتصاد ایران است و حضور قابل توجه همین بنگاه‌های خصولتی یکی از عوامل شکست خصوصی‌سازی در اقتصاد ایران به شمار می‌رود.
  • تصفیه‌حساب در بازار پول؟

    دنیای اقتصاد-: آمارهای پولی و بانکی بهمن‌ماه ۱۴۰۲ نشان می‌دهد که میزان بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی به ۶۸۲.۱هزار میلیارد تومان و میزان بدهی دولت به بانک مرکزی به ۳۰۲.۳هزار میلیارد تومان رسیده است. رشد نقطه‌به‌نقطه بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی ۹۸.۳درصد و رشد بدهی دولت به بانک مرکزی نیز ۶۴.۸درصد بوده است.
  • تقاضای ۲۰۰همتی بانک‌ها در اولین عملیات بازار باز ۱۴۰۳

    اکو ایران: آمارها حاکی از این است که ارزش سفارش‌های ارسال‌شده بانک‌ها در عملیات بازار باز از ۲۰۰همت عبور کرده و بانک مرکزی همچون هفته آخر اسفند ۱۹۷همت پول در این بازار تزریق کرده است. این در حالی است که ارزش اعتبارگیری قاعده‌مند بالغ بر ۵۰همت بوده که نسبت به هفته آخر اسفند افت قابل توجهی داشته است. به گزارش اکوایران، بانک مرکزی گزارش اولین مرحله عملیات اجرایی سیاست پولی در هفته منتهی به ۲۰فروردین۱۴۰۳ را منتشر کرد. این عملیات در دو بخش بازار باز و اعتبارگیری قاعده‌مند انجام شده و راهی است برای استقراض کوتاه‌مدت بانک‌ها از بانک مرکزی. مطابق گزارش بانک مرکزی در هفته سوم فروردین‌ماه سال جدید بانک مرکزی ۱۹۷هزار میلیارد تومان پول در بازار باز تزریق کرده که رکورد تازه‌ای است. همچنین ارزش اعتبار تزریق‌شده در اعتبارگیری قاعده‌مند نیز در این هفته به بیش از ۵۰هزار میلیارد تومان رسیده است.
  • اقتصاد در دوراهی

    دنیای اقتصاد: ظهور نوساناتی در اقتصاد، یکی از نتایج طبیعی بروز ریسک‌های سیاسی است و این موضوع در همه اقتصادها صادق است. اقتصاد ایران نیز پس از اقدام تنبیهی ایران علیه اسرائیل از این موضوع مستثنی نبوده است. در چنین شرایطی دو سناریو پیش روی اقتصاد است؛ یکی انتظار برای تحولات آتی منطقه و دیگری، تخلیه ریسک‌هایی که به‌وجود‌ آمده است. با این حال، رصد تحولات روز گذشته، حاکی از آمادگی بازارها برای بازگشت بر مدار ثبات و آغاز حاکم شدن آرامش بر فضای اقتصاد است.
  • گزارش بررسی بخش دوم لایحه بودجه منتشر شد

    دنیای اقتصاد: مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی روز گذشته گزارش بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ را منتشر کرد. مرکز پژوهش‌های مجلس روز یکشنبه گزارشی با عنوان «بررسی بخش دوم لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور (۱): تحلیلی بر مصارف بودجه (ویرایش اول)» منتشر کرد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر