استراتژی شرکت‌ها در وقت اضافه

با‌این‌حال، هیچ تضمینی وجود ندارد که این استراتژی‌ها در برابر اعمال تعرفه‌های جدید ترامپ موثر باشند. از سوی دیگر به گزارش وال استریت ژورنال، چین به تهدید آمریکا برای اقدامات مقابله‌ای مانند محدود کردن صادرات فلزات پرداخته است. اما تحلیلگران معتقدند این اقدامات در نهایت به ضرر چین تمام خواهد شد. بنابراین، چین به احتمال زیاد از این اقدامات به‌طور محدود برای فشار به آمریکا استفاده خواهد کرد.

دیوار بلند بر سر راه تجارت آزاد

شرکت‌ها در سرتاسر جهان منتظر مشخص شدن تصمیمات ترامپ درباره تعرفه‌های مربوط به کشورها و کالاهای مختلف نمانده‌اند. تهدید به وضع تعرفه‌های جهانی توسط ترامپ باعث شده که کسب‌وکارها قبل از اجرای این تعرفه‌ها به‌سرعت اقداماتی را انجام دهند تا از ریسک‌های ناشی از آن‌ در امان بمانند. این موضوع به نوبه خود باعث بروز مشکلاتی مانند افزایش هزینه‌ها برای کسب‌وکارها، کند شدن روند تجارت جهانی و آسیب‌پذیری بیشتر سیستم تجاری در برابر بحران‌های اقتصادی می‌شود.وضعیت کنونی در زنجیره تامین جهانی برای بسیاری از کسب‌و‌کارها نگران‌کننده است و شرکت‌ها در حال واکنش به تغییرات ناگهانی و تهدیدات اقتصادی هستند؛ به طوری که رابرت کریگر، رئیس شرکت مشاوره گمرکی و لجستیک، بیان کرد: «یک جزرومد عظیم در زنجیره تامین رخ خواهد داد.»برخی شرکت‌ها به دلیل تعرفه‌هایی که ترامپ در دوره قبلی ریاست‌جمهوری‌ خود بر چین اعمال کرده بود، تصمیم گرفتند تامین محصولات خود را از چین به کشورهای دیگر منتقل کند. همچنین به دلیل عدم اطمینان از وضعیت آینده، استخدام در برخی شرکت‌ها تا مدتی متوقف شد.

برخی از شرکت‌ها برای پیشی گرفتن از مشکلات احتمالی، سفارشات خود را زودتر ثبت می‌کنند و برخی دیگر تامین‌کنندگان جدید پیدا می‌کنند یا در صورت عدم امکان، شرایط همکاری با تامین‌کنندگان فعلی خود را تغییر می‌دهند. این اقدامات به هزینه‌های بالاتر، مانند خرید موجودی بیشتر، پرداخت هزینه‌های بالاتر برای حمل‌ونقل سریع‌تر یا همکاری با شرکای جدید و امتحان‌نشده، منجر شده است. این هزینه‌ها باعث کاهش سود شرکت‌ها و افزایش هزینه‌ها می‌شود و در نهایت، این مصرف‌کنندگان هستند که باید این افزایش هزینه‌ها را بپردازند.

هیچ کشوری در امان نیست

با وجود اقداماتی که برخی کسب‌وکارها برای پیشگیری از مشکلات اقتصادی و تجاری انجام داده‌اند، هیچ تضمینی وجود ندارد که این استراتژی‌ها برای مقابله با وضع تعرفه‌های جدید ترامپ موثر باشند؛ به طوری که حتی ترامپ در نوامبر بیان کرد که قصد دارد تعرفه‌های جدیدی بر کالاهای وارداتی از چین، مکزیک و کانادا اعمال کند. به این معنی که نه تنها کشورهای رقیب بلکه کشورهای هم‌پیمان نیز در تیررس وضع تعرفه قرار دارند.

داده‌های اقتصادی نشان می‌دهند که بنادر چین در دو هفته‌ای که انتخابات آمریکا برگزار شد، رشد زیادی در تعداد کانتینرها داشتند و این رشد در ماه دسامبر حتی بیشتر شد. همچنین، پروازهای حمل‌ونقل هوایی بین‌المللی از اواسط اکتبر افزایش یافته است، زیرا مشتریان آمریکایی در تلاش هستند سفارشات خود را زودتر ثبت کنند تا از مالیات‌های بالاتر در آینده جلوگیری کنند. به عبارت دیگر، شرکت‌ها در حال آماده‌سازی برای مواجهه با تغییرات احتمالی هستند و این موضوع به افزایش فعالیت‌های تجاری در سطح جهانی منجر شده است.

در ماه نوامبر، واردات کانتینری در بندر لس‌آنجلس نسبت به سال گذشته ۱۹درصد افزایش یافته است. اما این افزایش بار احتمالا برای مدت طولانی ادامه نخواهد داشت و ممکن است در آینده بعد از وضع تعرفه‌ها به رکود تبدیل شود.

مدیر اجرایی بندر لانگ بیچ، ماریو کوردرو، اشاره کرد که افزایش واردات ممکن است تا بهار ۲۰۲۵ ادامه یابد، اما تجربه‌های گذشته نشان می‌دهد تعرفه‌های تجاری که ترامپ در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود وضع کرده بود، باعث کاهش قابل‌توجه واردات و صادرات میان چین و ایالات متحده شد.

براساس گزارش بلومبرگ، از زمان برگزاری انتخابات ایالات متحده در نوامبر گذشته، فدرال رزرو بیشتر از قبل درباره نگرانی‌ها و مشکلات ناشی از تعرفه‌ها از کسب‌وکارها شنیده است. به‌ویژه، در آخرین گزارش کتاب بژ (Beige Book)، که یک نظرسنجی منطقه‌ای از کسب‌وکارهاست، واژه «تعرفه» ۱۱ بار تکرار شده است که بالاترین تعداد از سال ۲۰۲۰ تاکنون است؛ به این معنا که تعرفه‌ها موضوعی بسیار مهم و نگران‌کننده برای کسب‌وکارها و اقتصاد است که بانک مرکزی باید به آن توجه کند. کتاب بژ گزارشی است که بانک مرکزی ایالات متحده به‌طور منظم منتشر می‌کند و اطلاعاتی درباره وضعیت اقتصادی کشور از دیدگاه کسب‌وکارها و بانک‌های منطقه‌ای فراهم می‌کند.

پس از انتخابات ایالات متحده در نوامبر، تعداد دفعاتی که مدیران اجرایی شرکت‌های بزرگ در تماس‌های مالی خود به تعرفه‌ها اشاره کرده‌اند، به بالاترین میزان از سال ۲۰۱۹ رسیده است. شرکت‌های صنعتی، به‌ویژه شرکت‌های تولیدکننده ماشین‌آلات و تامین‌کنندگان، بیشترین نگرانی را در این زمینه دارند.

همچنین، شرکت‌های کوچک‌تر در حال انجام اقداماتی هستند تا از پیامدهای اعمال تعرفه‌ها جلوگیری کنند، اما هنوز معلوم نیست که این اقدامات دقیقا چه آثار اقتصادی خواهند داشت.

بسیاری از کسب‌وکارها از ترس جنگ تجاری جهانی در وضعیت بلاتکلیفی و سردرگمی قرار دارند. به گزارش بلومبرگ طبق یک نظرسنجی، ۶۵درصد از پاسخ‌دهندگان معتقدند که این جنگ تجاری جهانی می‌تواند تهدیدی جدی برای اقتصاد جهان در دو سال آینده باشد. در مقابل، خطر جنگ‌های تجاری دیگر مانند درگیری روسیه-ناتو یا چین-تایوان برای آنها کمتر نگران‌کننده است.

براساس این گزارش بسیاری از کسب‌وکارهایی که خود را با اولین دور تعرفه‌های ترامپ سازگار کرده‌اند، همچنان در برابر اعمال تعرفه های دوم با مشکلاتی روبه‌رو خواهند شد.

توان محدود چین برای مقابله با تعرفه‌های آمریکا

براساس گزارش وال استریت ژورنال چین در واکنش به احتمال جنگ تجاری جدید با آمریکا تهدید کرده که می‌تواند اقداماتی مانند محدود کردن صادرات فلزات را استفاده کند.

 اما تحلیلگران معتقدند استفاده بیش از حد از این ابزارها ممکن است به ضرر چین باشد، چرا که این اقدامات ممکن است باعث شود آمریکا و متحدانش تلاش‌های خود برای کاهش وابستگی به چین را افزایش دهند.

همچنین تحلیلگران معتقدند این اقدامات می‌تواند بر روابط اقتصادی‌ چین با دیگر کشورها نیز تاثیر داشته باشد و بر همین اساس باید از تشدید تنش‌ها خودداری کند. بنابراین، چین ممکن است از این ابزارها به طور محدود برای فشار به آمریکا استفاده کند.