معاون اقتصادی بانک مرکزی:
تخصیص منابع ارزی و ریالی اولویتبندی میشود
او افزود: نظام تامین مالی کشور بانکمحور است و ۹۰درصد بار تامین مالی کشور را نظام بانکی به دوش میکشد. البته این عدد در سالهای گذشته مثلا دو سال قبل، کمتر بوده و در سال۱۴۰۰ سهم نظام بانکی در تامین مالی کشور ۸۰درصد بود؛ ولی در حال حاضر به ۹۰درصد رسیده است. اگر میخواهیم تامین مالی بلندمدت منجر به توسعه زیرساختها شود و مسیر را برای یک توسعه پایدار فراهم کند، باید تامین مالی از مسیر بازار سرمایه باشد. به هر حال با توجه به شرایط موجود، این نظام بانکی است که درواقع انواع و اقسام تامین مالی در بازارهای مختلف را پذیرفته است. معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: طی چند سال اخیر بعد از سال۱۳۹۷ با بی ثباتی و تلاطم در بسیاری از متغیرهای کلان اقتصادی مواجه هستیم؛ از جمله در حوزه ارز، تورم، نقدینگی و پایه پولی و متغیرهای بخش واقعی که این متغیرها باید به یک ثبات برسند تا زیرساخت برای سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی فراهم شود.
ضمن اینکه نقدینگی متغیری است که در بلندمدت و میانمدت بر تورم اثرگذار است. معمولا در معدود دورههایی بوده که بانک مرکزی رویکرد سیاسی خود را اعلام کرده؛ اما هماکنون بانک مرکزی رویکردهای خود را مشخص و اعلام کرده که در حوزههای مختلف چه اهدافی را دنبال میکند. شیریجیان گفت: اگر نقدینگی موجود در اقتصاد و تبادلات نقدینگی را به سمت بخشهای مولد اقتصادی حرکت دهیم منجر به رشد اقتصادی خواهد شد و حتما رشد نقدینگی سازنده خواهد بود. اگر بتوانیم تورم را مدیریت کنیم، وضعیت اقتصادی برای فعالان اقتصادی قابل پیشبینی خواهد شد و بنگاههای اقتصادی راحتتر فعالیت خواهند کرد.
بانک مرکزی چارچوب سیاستهای خود را اعلام و هدفگذاری در حوزههای مختلف را مشخص کرده است؛ بهعنوان مثال این بانک در حوزه نقدینگی هدفگذاری ۲۵درصدی را دنبال میکند. او افزود: نقدینگی متغیری اثر گذار بر تورم است و با وجود تورم بنگاههای اقتصادی شرایط را به سختی پیشبینی میکنند برای همین بانک مرکزی برای کنترل و مدیریت نقدینگی اقدامات مختلفی انجام داده و توانسته است نرخ رشد نقدینگی را به ۲۷درصد برساند. به هر میزان که حجم نقدینگی موجود در اقتصاد به سمت فضای مولد برود رشد اقتصادی رقم خواهد خورد. شیریجیان تاکید کرد: رشد نقدینگی باید کنترل و متناسب با واقعیتهای اقتصادی باشد. همچنین باید نقدینگی به سمت بخشهای مولد برود؛ چون حرکت نقدینگی به سمت بازارهای غیر مولد مانند طلا و سکه باعث تورم میشود.
او افزود: در اقتصاد با رکود و تورم مواجه هستیم در این شرایط کارشناسان بر این باورند که اگر تورم را مدیریت کنیم اقتصاد پیشبینی پذیرمیشود و به رشد نیز دست خواهیم یافت. معاون اقتصادی بانک مرکزی اظهار کرد: امسال مهار تورم و رشد تولید با یکدیگر محقق میشوند کنترل نقدینگی با ابزارهای مختلفی صورت گرفته که یکی از آنها کنترل مقداری ترازنامه بانکها است؛ بهطوریکه یکی از راههای خلق نقدینگی از درون شبکه بانکی صورت میگیرد و باید بدانیم ما با نظام بانکی سالمی مواجه نیستیم که بتوانیم ازطریق ابزارهای متعارف پولی هدفگذاری نقدینگی را محقق کنیم. بنابراین از کنترل مقداری ترازنامه بانکها استفاده میکنیم.
او افزود: بانک مرکزی مجموعهای از روشها را در دستور کار قرار داد؛ بهطوریکه بانکهایی که سالمتر هستند از سقف بالاتری برای پرداخت تسهیلات برخوردارند تا به تامین مالی کمک شود اکثر کشورهای دنیا برای تامین مالی از ابزارهای تعهدی استفاده میکنند؛ بهعنوان مثال اگر نظام بانکی یک واحد تامین مالی را تعهد کند و تامین مالی در زنجیره توسعه پیدا کند انحراف تامین مالی از طریق شبکه بانکی کاهش پیدا میکند. شیریجیان با بیان اینکه در روش تامین مالی زنجیرهای منابع شبکه بانکی بهطور کامل درگیر نمیشود، گفت: در روش تامین مالی زنجیرهای زمانی که فعالان اقتصادی باید منتظر باشند تا تامین مالی صورت بگیرد به حداقل میرسد، یکی از روشهایی که برای تامین مالی بنگاهها مورد توجه قرار دادیم تا منجر به خلق نقدینگی نشود و بتواند کل زنجیره را به صورت حداکثری تامین کند، تامین مالی زنجیرهای است که نمونهای از آن اوراق گام است.
او افزود: هدایت نقدینگی از روش تامین مالی زنجیرهای رخ میدهد. همچنین کارکرد این روش برای تسهیلات سرمایه در گردش است و یکی از مشکلات در هدایت اعتبار فقدان استراتژی توسعه است؛ یعنی تامین مالی را به چه اولویتهایی اختصاص دهیم. معاون اقتصادی بانک مرکزی بیان کرد: فقدان استراتژی یکی از مشکلات جدی توسعه کشور وهدایت اعتبار است؛ ولی دستگاهها این موضوع را در دستور کار قرار دادند؛ البته در حیطه تخصیص ارز نیز با این مشکل مواجه بودیم که اساسا یک نظام بودجهبندی ارزی و نظام اولویتبندی برای تخصیص منابع به اولویتها وجود داشت؛ اما در سال۱۴۰۲ همکاری خوبی با دستگاهها انجام دادهایم تا اولویتها مشخص شود./ایبنا