اگر در گذشته با هزینه اندک امکان ایجاد یک شغل وجود داشت امروز با توجه به آهنگ رشد جمعیت به‌ویژه جمعیت جوان جویای کار، گسترش شهرنشینی و عوامل متعددی همچون افزایش هزینه‌‌‌های زندگی، دستمزد و تورم آموزش و مهارت، هزینه ایجاد شغل نیز افزایش پیدا کرده است. به اعتقاد کارشناسان، امروز برای ایجاد یک شغل در بخش‌‌‌های مختلف باید ارقام متفاوتی هزینه کرد و در این بین ایجاد اشتغال پایدار از هزینه بالایی برخوردار است به نحوی که در بخش پتروشیمی بین ۲‌میلیارد تا ۳‌میلیارد تومان سرمایه نیاز است و ایجاد شغل در بخش صنعت بیش از ۳۰۰‌میلیون تومان سرمایه‌گذاری می‌طلبد. هر چند که هنوز هم برخی مشاغل و کسب و کارها هستند که با سرمایه اندک قابل راه‌اندازی هستند و مشاغل خانگی، مشاغل تعاونی و مشاغل خرد و کوچک از جمله این شغل‌ها هستند. بر همین اساس سازمان آموزش فنی و حرفه‌‌‌ای ۴۴۰ فرصت شغلی مهارت محور را شناسایی کرده که راه‌اندازی آنها سرمایه کمی می‌خواهد. فهرست ۴۴۰ فرصت شغلی مهارت محور کم سرمایه در پرتال سازمان آموزش فنی وحرفه‌ای بارگذاری شده و قابل دسترسی است.

غلامحسین حسینی‌نیا معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در این باره می‌گوید: این رشته شغل‌‌‌ها در واقع فرصت‌های شغلی هستند که به واسطه کسب مهارت در فرد قابل راه‌اندازی است و نیاز به سرمایه چندانی ندارد و تنها یک ابزار کار می‌خواهد.

وی می‌افزاید: در حال حاضر شغلی به نام استادکار آینه‌کاری داریم که فرد با دیدن دوره آموزش ۸۰۰ ساعته فنی و حرفه‌ای که ۷۵‌درصد آن آموزش عملی است، به یک استاد کار ماهر آینه‌کاری تبدیل می‌شود. تمام ابزاری که نیاز دارد یک الماس بر، یک خط‌کش و یک گونیاست که با کمتر از یک‌میلیون تومان قابل تهیه است.

آنطور که حسینی‌نیا گفته، بیشتر شغل‌هایی که شناسایی و احصا شده، شغل‌های مهارت‌محور هستند و بین یک‌میلیون تا ۱۰‌میلیون تومان سرمایه نیاز دارند تا فرد آموزش دیده و ماهر بتواند فعالیت خود را شروع کند و در حال حاضر در بخش مشاغل خانگی، صنایع دستی، تعمیر لوازم خانگی و صوتی و تصویری و رشته‌های مختلف صنعت، خدمات و کشاورزی این مشاغل وجود دارد.

معاون وزیر کار از کسب درآمد دلاری برای جوانان جویای کار و فارغ‌التحصیلان در قالب مشاغل مهارت‌محور خبر داده و می‌گوید: در زمینه‌ IT  که مخصوص جوانان تحصیل‌کرده است بین ۴۰ تا ۵۰ نوع شغل را شناسایی کردیم که فرد ‌‌‌آموزش دیده با ۱۰‌میلیون تومان سرمایه‌گذاری، می‌تواند درآمد داشته باشد و حتی درآمد دلاری کسب کند. بسیاری از جوانانی که این مهارت‌ها را یاد گرفته‌اند به صورت تله ورکینگ یا دورکاری، کارفرمای خارجی گرفته‌‌‌اند و به شکل دلاری کسب درآمد می‌کنند.

ایجاد اشتغال برای فارغ‌التحصیلان جویای کار و جمعیت میلیونی دانشجویان آماده ورود به بازار کار که هر لحظه به تعداد آنها افزوده می‌شود، یکی از چالش‌های بزرگ دولت‌ها به شمار می‌رود. بر همین اساس دولت سیزدهم ایجاد ۴‌میلیون شغل در مدت ۴سال پیش رو را وعده داده و وزیر کار اعلام کرده تا پایان سال ۱۴۰۱ یک‌میلیون و ۸۵۰‌هزار شغل با همکاری بخش خصوصی ایجاد خواهد شد.

وزارت کار هم‌اکنون الگوی زیست‌بوم ملی اشتغال را با هدف تحقق برنامه اشتغال‌میلیونی در دستور کار قرار داده و با فعال کردن کاریابی‌‌‌ها و اتصال بین کارجویان و کارفرمایان در تلاش است خلأ موجود در بازار کار را پر کرده و عرضه و تقاضا در بازار را متعادل کند.

به گزارش «ایسنا»، در لایحه بودجه ۱۴۰۱ مبلغ ‌‌‌۱۶۰‌هزار میلیارد تومان اعتبار برای اختصاص به حوزه اشتغال و کسب و کارها پیش‌بینی شده که در صورت تصویب، از روزهای آغازین سال آینده در اختیار کسب و کارها قرار خواهد گرفت.