از سوی مرکز بررسیهای استراتژیک منتشر شد
گزارش عملکرد دولت دوازدهم در مقابله با کرونا
در این گزارش، بهطور ویژه عملکرد وزارتخانهها و دستگاههای اجرایی کشور و همچنین عملکرد و اقدامات کمیتههای اقتصادی؛ اطلاعرسانی و مدیریت جو روانی؛ امنیتی، اجتماعی و انتظامی؛ بهداشتودرمان؛ هماهنگی و پشتیبانی و در نهایت حملونقل ارائه شده است. اوایل اسفند سال ۹۸ بود که ویروس کرونا ایران را درنوردید، اما دولت دوازدهم به فراخور امکانات، دستگاههای دولتی را برای مهار این بیماری به کار گرفت که چکیده بخشی از فعالیت آنها در ذیل ارائه میشود:
وزارت آموزشوپرورش: تعطیلی بههنگام و سراسری مدارس کشور با هدف حفظ سلامت معلمان و دانشآموزان کشور. مهمترین اقدام کلیدی وزارت آموزشوپرورش بسترسازی مناسب برای تداوم آموزش از راه دور و برخط در قالب شبکهای ملی با عنوان «شبکه شاد» است که باعث افزایش عدالت آموزشی و توسعه بسترهای آموزشی در کشور شد.
وزارت ارتباطات و فناوریاطلاعات: تسریع در توسعه زیرساختهای الکترونیک و راهاندازی دولت الکترونیک در دوران پاندمی کووید-۱۹ مهمترین اقدام وزارت ارتباطات و فناوریاطلاعات است. این وزارتخانه با فراهمسازی بسترهای الکترونیک، امکان آموزش از راه دور، ارائه خدمات تجاری از راه دور و نیز ایجاد مراقبت الکترونیک افراد را میسر کرده است.
وزارت امور اقتصادیودارایی: وزارت امور اقتصادی در راستای کاهش تبعات اقتصادی شیوع بیماری بر خانوارها و نیز کسبوکارهای کوچک و بزرگ اقدام به تامین مالی و بهبود سرمایه در گردش در واحدهای اقتصادی کرده است. افزایش مهلت اوراق مالیاتی، بخشودگی و نیز ارائه کمکهای نقدی و حمایتهای اقتصادی از کسبوکارهای آسیبدیده در صدر سیاستهای این وزارتخانه قرار داشته است. گمرک جمهوری اسلامی ایران در راستای تامین کالاهای مورد نیاز بهداشتی و درمانی و نیز ممنوعیت صادرات کالاهای مورد نیاز در داخل، از ابتدای همهگیری اقدام به کنترل مبادی خروجی و تسهیل ورود کالاها و اقلام مورد نیاز کرد.
وزارت امور خارجه: رایزنیهای همهجانبه با کشورهای تولیدکننده واکسن و «سازوکار کواکس» با هدف تامین واکسن مورد نیاز در کشور.
وزارت بهداشت، درمان و آموزشپزشکی: تدوین برنامه استراتژیک کشوری کنترل کووید-۱۹، توسعه و اختصاص بخش مهمی از ظرفیتهای درمانی کشور به بیماران مبتلا به کووید-۱۹ با هدف ارائه خدمات شایسته و بههنگام به مبتلایان، تامین تجهیزات ضروری مورد نیاز طی همکاری با سایر وزارتخانهها، توسعه شبکه مراقبت سندرمیک در کشور با هدف کنترل شیوع بیماری و کاهش میزان مبتلایان، همکاری گسترده با بسیج نیروهای مردمی و سازمان هلالاحمر در قالب طرح ملی «سردار شهید سلیمانی» با رویکرد غربالگری محلهمحور و شناسایی زودهنگام مبتلایان، راهاندازی پروژههای تولید واکسن داخلی با مشارکت موسسات پژوهشی داخلی و نیز مشارکت دوجانبه با کشور کوبا.
وزارت تعاون، کار و رفاهاجتماعی: اعطای تسهیلات خرد به خانوارها در ایام همهگیری کووید-۱۹ با هدف بهبود وضعیت معیشت خانوار به مبلغی در حدود یکمیلیون تومان، تخصیص 5هزار میلیارد تومان به صندوق بیمه بیکاری با هدف حمایت از افرادی که به دلیل همهگیری شغل خود را از دست دادهاند و حمایت از تولید داروهای موثر بر درمان کرونا در شرکتهای دارویی مانند شرکت داروسازی ابوریحان برای تولید داروی فاویپیراویر.
وزارت جهادکشاورزی: ارائه بسته و برنامه حمایت اضطراری مقابله با پیامدهای کرونا بر بخش کشاورزی با عنوان «حفظ پایداری تولید و اشتغال حدود ۵۰هزار واحد تولیدی متاثر از کرونا».
وزارت دادگستری و سازمان تعزیرات حکومتی: برگزاری «کمیته تخصصی حق اختراع و سلامت شورای سیاستگذاری مالکیت فکری» با موضوع مالکیت فکری و دسترسی به دارو در زمان شیوع کرونا و انتقال محکومان ایرانی و خارجی متاثر از شرایط کرونا.
وزارت راهوشهرسازی: «تشکیل کمیته پیشگیری از آلودگی ناوگان حملونقل» کشور و ابلاغ مستمر مصوبات ستاد ملی به کمیته «تدوین برنامه وزارت راهوشهرسازی در احیا و بازیابی پس از شیوع بیماری کووید- ۱۹ و افزایش تابآوری در مواجهه با پاندمیها» و همچنین توسعه خدمات الکترونیکی حملونقل.
وزارت صنعت، معدن و تجارت: تشکیل کمیته «هماهنگی و پشتیبانی با هدف فراهمآوری امکانات و تجهیزات لازم در مدیریت همهگیری کووید-۱۹»، تشدید اقدامات نظارتی و کنترل بازار با هدف ممانعت از هرگونه سودجویی در بخشهای مرتبط با تنظیم بازار و برخورد با متخلفان و توسعه تولید تجهیزات داخلی مورد نیاز در ذیل سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان.
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری: برگزاری کلاسهای آموزشی دانشگاهها بهصورت برخط و ارائه تسهیلات آنلاین به جامعه دانشگاهی کشور، انجام پژوهش گسترده مرتبط با بیماری کووید- ۱۹ و واکسن در سطح دانشگاهها، موسسات پژوهشی و پارکهای علم و فناوری.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: تشکیل کمیته «اطلاعرسانی و مدیریت جو روانی» در ذیل مجموعه ستاد ملی مقابله با کرونا با هدف بهبود اطلاعرسانی و آگاهیبخشی و نیز مدیریت فضای روانی پس از شیوع کووید-۱۹، پرداخت تسهیلات کرونایی به هنرمندان و کسبوکارهای آسیبدیده در این حوزه.
وزارت کشور: تشکیل کمیته امنیتی، اجتماعی و انتظامی ذیل مجموعه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا، تشکیل قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا و اقدامات گسترده در جهت کنترل بیماری کووید-۱۹.
وزارت میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری: توافق با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تشکلهای گردشگری برای اعطای تسهیلات دولت به کسبوکارهای فاقد بیمه و آسیبدیده از کرونا، تشکیل کمیته «اماکن گردشگری و فضاهای ورزشی» ذیل ستاد ملی مقابله با کرونا با هدف مدیریت کارآمد فضاهای عمومی در دوران همهگیری کووید-۱۹.
وزارت نفت: ساماندهی میادین نفتی و گسترش ارائه خدمات درمانی به مبتلایان در مجموعه وزارت نفت و تامین تجهیزات بهداشتی و درمانی مورد نیاز.
وزارت نیرو: توسعه دولت الکترونیک در صنعت آب و برق با هدف به حداقل رساندن مراجعات حضوری.
وزارت ورزش و جوانان: تولید برنامههای تلویزیونی ورزشی بیش از گذشته با همکاری فدراسیون ورزشهای همگانی و تعطیلی فعالیتهای ورزشی.
معاونت اقتصادی ریاستجمهوری: حمایتهای اقتصادی از طریق تشکیل کمیته اقتصادی و کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا ذیل ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا.
معاونت امور زنان و خانواده ریاستجمهوری: بررسی و شناخت مهمترین مسائل زنان و خانوادهها در بحران کرونا در استانهای کشور و تقدیر از زحمات بانوان پرتلاش خط مقدم درمان توسط معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده.
معاونت امور مجلس: تعیین معاون امور مجلس بهعنوان معین استان کهگیلویه و بویراحمد در امر مقابله با ویروس کرونا و تامین نیازهای استان.