خطر بروز موج پنجم کرونا از اواخر تیر
عاطفه عابدینی در گفتوگو با «ایسنا» درباره وضعیت بیماری کرونا در کشور گفت: از اوایل خرداد آغاز کاهش بستریها را در بسیاری از استانها شاهد بودیم و خیلی از شهرها از وضعیت قرمز خارج شدند و تعداد مبتلایان بیماری کاهش یافت اما همیشه هشدار میدادیم که چند شهر از نواحی جنوبی کشور درحال افزایش موارد هستند و مدام این هشدار را میدادیم و در بازدیدهای میدانی هم شاهد افزایش موارد سرپایی و بستری بودیم. متاسفانه این روند به حالت شاخهای از جنوب کشور به سمت بالا در حرکت است و از استان هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان درحرکت به سمت جنوب کرمان، یزد و... است.
او افزود: باید اقداماتی برای محدودیت حرکت از استانهای نامبرده داشته باشیم که البته کاری سخت و مستلزم تصمیمات کشوری است. از طرفی در شهر تهران نیز با شیبی خیلی آرام شاهد افزایش موارد سرپایی بیماری هستیم. نوع جهش ویروس از پیک چهارم متفاوت است. در پیک چهارم بالای ۸۰ درصد موارد از نوع انگلیسی بودند و اکنون بیشتر موتاسیونها نوع هندی ویروس است و اگر منوال به همین روند باشد ممکن است در اواخر تیرماه بروز پیک پنجم را هم داشته باشیم، ولی امیدواریم با همکاری مردم در رعایت نکات بهداشتی چنین نشود.
دبیر کمیته علمی کشوری کووید-۱۹، درباره علت کاهش سرعت انتقال بیماری از نواحی جنوبی به قسمت میانی و شمالی کشور نسبت به پیک قبلی، اظهار کرد: در پیک چهارم در استان خوزستان به یکباره شاهد افزایش موارد بیماری بودیم. در واقع بهدلیل تعطیلات نوروز و موج سفرها شاهد افزایش آتشفشانی پیک چهارم بودیم و خوشبختانه در پیک پنجم این موضوع را نداریم. از طرفی سرعت روشهای بیماریابی ما افزایش یافته است و بیماران را زودتر شناسایی میکنیم. این موضوعات در کنار افزایش آگاهی مردم برای مراجعه سریعتر به پزشک و رعایت پروتکلها سبب شده تا آمار مرگومیر کاهش یابد، اما این موضوع به معنای کنترل بیماری نیست. اکنون در استانی مانند سیستان و بلوچستان که پیش از این موارد سرپایی کمی داشته است، موارد سرپایی و بستری خیلی افزایش یافته است.
او افزود: مبتلایان به نوع هندی چندان علائم خاص و جدایی از نوع ووهان ندارند، اما نوع هندی و انگلیسی سرعت پیشرفت بیشتری دارند و میتوانند ظرف چند روز درگیری ریه و نارسایی تنفسی ایجاد کنند؛ برای همین آغاز سریعتر درمان از اولویتهای ما است. مقدار سرایت جهش انگلیسی و هندی از فردی به فرد دیگر بیشتر است؛ زیرا بار ویروس سنگینتر است و درگیری خانوادگی و خوشهای در این افراد خیلی بیشتر است ولی نمیتوان گفت مرگومیر را هم افزایش داده است؛ زیرا هم تعداد تختهای بستری و هم داروهای بیشتری در دسترس است.