نوبخت: برای بازگشت به دانشگاه روزشماری میکنم
به گزارش «ایرنا» محمدباقر نوبخت در گفتوگویی مجازی در «کلابهاوس» که از ساعت ۲۱ شب ۱۹ اردیبهشت انجام شد به بررسی عملکرد ۸ ساله سازمان برنامه و بودجه کشور پرداخت و در خلال این گفتوگو به سوالات افراد حاضر در اتاق پاسخ داد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در ابتدا گفت: ارزیابی عملکرد سازمان برنامه و بودجه باید براساس ماموریت و وظیفهای باشد که به آن محول شده است. یکی از وظایف سازمان رصد مسائل و مشکلات و چالشهای کشور در حوزههای مختلف اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی و... است. دیگر اینکه سازمان باید برای حل این مشکلات و مسائل به برنامهریزی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت بپردازد. همچنین از وظایف سازمان موضوع ارزیابی و نظارت بر مدیریت است که باید این وظیفه را در مورد نظام اداری کشور به انجام برساند. بنابراین باید در چارچوب این وظایف از سازمان انتظار داشته باشیم که پاسخگو باشد. او یکی از گامهای اساسی دولت را احیای همین سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد.
نوبخت در پاسخ به سوال یکی از حاضران در گفتوگو که از عملکرد دولت و به خصوص سازمان برنامه و بودجه در باره عمل به وعده عملیاتی کردن نظام بودجهریزی و اعلام جزئیات یارانههای پنهان پرسید، اظهار کرد: در رابطه با بودجهریزی بر مبنای عملکرد نقطه مثبت در کارنامه سازمان این بود که از سال ۱۳۹۲ در این مورد اقدامات آغاز شد و تا سال ۱۳۹۹ توانستیم بودجه همه دستگاههای اجرایی را بر مبنای عملکرد تعریف کنیم. به این ترتیب که در پیوست شماره ۴ قانون بودجه که برای مخاطبان قابل رجوع است، ما همه خدماتی که دستگاهها براساس ماموریتشان دارند به «فعالیت» تعریف کردیم و برای فعالیتهایشان قیمت تمام شده واحد را محاسبه و در اهداف کمّی آن واحد ضرب کردیم و بودجه آن واحد را محاسبه و به مجلس ارائه کردیم. او در ادامه گفت: ما در روش بودجهریزی بر مبنای عملکرد بودجه را بر مبنای قیمت تمام شده محاسبه میکنیم. بنابراین باید پرداختها را نیز بر مبنای احصای همین اهداف مورد نظر انجام دهیم. بخش قابل توجهی از بودجه مربوط به پرداخت همین حقوق و دستمزد است. که ما تحت عنوان بند «واو» هر ماه این رقم را فارغ از اینکه دستگاه عملکرد مناسبی براساس اهداف داشته باشد یا نداشته باشد باید پرداخت کنیم.
معاون رئیسجمهوری به بودجه عمرانی نیز اشاره کرد و افزود: البته برای بودجههای عمرانی هم بر پایه قیمت تمام شده بودجه طرحها تثبیت میشود و براساس پیشرفت کار و بررسی صورت وضعیتهایشان پول آنها پرداخت میشود. بنابراین بودجهریزی عملیاتی به طور دقیق انجام میشود و در پیوست شماره ۴ بودجه که دو جلد نیز هست بودجه عملیاتی تمامی دستگاهها آمده است.
نوبخت در خصوص یارانههای پنهان گفت: اولین موضوع و محوری که در بحث اصلاح ساختار بودجه تعیین شد این بود که درآمدهای پایدار شناسایی شود. برای اینکار تمام یارانههای پیدا و پنهان که حدود هزار و ۳۰۰ هزار میلیارد تومان است احصا شد و مشخص کردیم که در کدام بخشها است. سپس به شورای عالی هماهنگی اقتصادی، اعلام شد. معاون رئیسجمهوری در ادامه تاکید کرد: در این گزارشی که اعلام شده نهتنها کاملا مشخص است که یارانههای پنهان چقدر است، بلکه میزان کاهش درآمدهای مالیاتی به خاطر معافیتهای مالیاتی نیز روشن شده است. حدود ۴۸ تا ۴۹ هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی وجود دارد که آن هم مشخص است. بنابراین، ما براساس آنچه وعده دادیم بر پایه برنامهای که تهیه و به شورای عالی هماهنگی اقتصادی تقدیم کردیم دقیقا شفافسازی کردیم و این مجموعه را به مجلس شورای اسلامی هم تقدیم کردیم.