حقوقبگیران چقدر باید مالیات بدهند؟
افزایش حقوق هیچ کسی بیشتر از ۵/ ۲ میلیون نیست
در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۰ در مجلس، نظرات متفاوتی در رابطه با افزایش حقوق کارکنان مطرح بود ولی در نهایت آنچه در قانون بودجه تصویب و از سوی مجلس به دولت ابلاغ شده است نشان میدهد که ضریب حقوق گروههای مختلف حقوقبگیر براساس آخرین حکم کارگزینی سال ۱۳۹۹ تا ۲۵ درصد افزایش مییابد؛ البته مشروط به اینکه میزان افزایش حقوق هیچ کسی نسبت به سال گذشته بیش از دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نباشد.
بنابراین با این مصوبه در قانون بودجه، حقوقهای بالای ۱۰ میلیون تومان مشمول افزایش ۲۵ درصدی نشده و فقط رقم ثابت دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به آنها اضافه میشود. از سوی دیگر پرداخت مالیات حقوق کارکنان مطرح است که البته این قشر همواره از بخشهای با سهم بالا در پرداخت مالیات در سال هستند. برای سالجاری سقف معافیت مالیاتی در ماه چهار میلیون و در سال تا ۴۸ میلیون تومان است و مازاد بر آن بهصورت پلکانی مشمول مالیات خواهد شد.
بر این اساس نرخ مالیات بر درآمد حقوق کارکنان به این صورت است که مازاد ۴۸ میلیون تومان در سال تا رقم ۹۶ میلیون تومان و به عبارتی هشت میلیون تومان در ماه ۱۰ درصد مشمول مالیات خواهد شد. همچنین از ۹۶ میلیون تا ۱۴۴ میلیون تومان در سال (۱۲ میلیون تومان ماهانه) شامل ۱۵ درصد، از ۱۴۴ میلیون تا ۲۱۶ میلیون تومان در سال (۱۸ میلیون تومان در ماه) ۲۵ درصد و از ۲۱۶ میلیون تا ۲۸۸ میلیون تومان یعنی حقوق حدود ۲۴ میلیونی در ماه شامل ۲۵ درصد مالیات میشود. اما حقوقهای ۲۸۸ میلیون تا ۳۸۴ میلیون تومان در سال ۳۰ درصد و از ۳۸۴ میلیون تومان (در سال) بالاتر یعنی از ۳۲ میلیون تومان در ماه، ۳۵ درصد مشمول مالیات میشود.
جریان افزایش حقوق کارکنان تنها مربوط به این رشد در قانون بودجه نیست و در یکی دو سال اخیر براساس فصل ۱۰ قانون مدیریت خدمات کشوری، امتیازاتی برای حقوق کارکنان مشخص شده که امکان استفاده از این امتیاز تا ۵۰ درصد افزایش است و دستگاهها میتوانند طبق شرایط و ضوابط تعیین شده نسبت به آن اقدام کنند.